Blaasspasmen: Plotse krampen door samentrekking van blaas
Bij blaasspasmen moet een patiënt plots dringend plassen door een samentrekking (spasme, kramp) van de blaas. Dit is het gevolg van het onvrijwillig knijpen van een spier die verbonden is met de blaas. Blaasspasmen zijn het gevolg van een urineweginfectie, medicatiegebruik, irritatie van een katheter of nog andere factoren. De patiënt heeft een pijnlijk en soms branderig gevoel bij het plassen wanneer deze krampen plaatsvinden. Deze aandoening resulteert in emotionele problemen bij de patiënt die steeds bang is voor lekkage en altijd dichtbij het toilet wil zijn. Wanneer daadwerkelijk urine uit de blaas lekt, is sprake van urge-incontinentie of een overactieve blaas. Het is belangrijk om met een arts contact op te nemen want veelal zijn meerdere behandelingen mogelijk, zeker wanneer de arts de oorzaak van deze plotse samentrekkingen kan identificeren.
Synoniem blaasspasmen
Blaasspasmen zijn eveneens gekend onder deze synoniemen
- blaaskrampen
- detrusorcontracties
Oorzaken: Aandoeningen, behandelingen en omgevingsfactoren
Aandoeningen, medische behandelingen en tal van omgevings- en risicofactoren veroorzaken blaasspasmen. Vaak is de oorzaak wel te identificeren, maar soms lukt dit niet, en dan is sprake van “idiopathische blaasspasmen”.
Aandoeningen
Neurologische aandoeningen
Soms zijn de blaasspasmen eveneens het gevolg van slecht functionerende zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de blaascontrole. Enkele neurologische aandoeningen die hiervoor verantwoordelijk zijn omvatten:
Tijdelijke en andere aandoeningen
Veelal zijn blaaskrampen gerelateerd aan een tijdelijke toestand, zoals bijvoorbeeld bij een
(urineweg)infectie. Wanneer de arts deze behandelt, verdwijnen de symptomen en moet de patiënt niet meer plots dringend naar het toilet.
Interstitiële cystitis (
ontsteking van blaaswand met pijn) is een aandoening die soms leidt tot blaasspasmen. De patiënt heeft hierbij zeer ernstige pijn aan de blaas en urinewegen die niet toe te wijzen is aan een bepaalde oorzaak. Andere (tijdelijke) aandoeningen zijn
blaaskanker,
nierstenen of
blaasstenen (harde ophopingen van mineralen in de blaas).
Medische behandelingen
Chirurgie (vooral aan de onderbuik) is eveneens een risicofactor voor blaasspasmen. Vooral bij blaaschirurgie, een
keizersnede, een
hysterectomie (chirurgische verwijdering van
baarmoeder), en een
prostatectomie (chirurgische verwijdering van de prostaat) leiden sneller tot blaasspasmen. Het gebruik van een
katheter is tot slot een andere risicofactor. Na een operatie verlaat de urine het lichaam via een katheter. Een dunne buis is hierbij geplaatst in de urinebuis tot aan de blaas. Blaaskrampen zijn een veel voorkomende en vaak pijnlijke complicatie van kathetergebruik.

Roken verhoogt het risico op blaaskrampen /
Bron: Geralt, PixabayOmgevingsfactoren en andere risicofactoren
In sommige gevallen zijn de pijnlijke krampen gerelateerd aan de voeding. Kruidig of zuur voedsel of voedsel met
tomaten, chocolade, citroenzuur en/of chemische stoffen en conserveringsmiddelen irriteren bij een aantal patiënten de blaas wat resulteert in blaaskrampen. Dit geldt bovendien voor
cafeïne houdende dranken (frisdrank, koffie, thee),
sinaasappelsap en alcohol. Bepaalde
medicijnen zoals onder andere
chemotherapie (voor de behandeling van
kanker) en
diuretica (plaspillen) dragen tevens bij aan meer patiënten met blaasspasmen. Ook patiënten met
obesitas (zwaarlijvigheid), vrouwen in de
menopauze, ouderen en zwangere of onlangs bevallen vrouwen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaasspasmen.
Roken is tot slot een risicofactor, want de patiënt moet hierdoor meer
chronisch hoesten wat irritatie aan de longen veroorzaakt. Hierdoor ontwikkelt de patiënt af en toe blaaskrampen met
urine-incontinentie (lekkage) tot gevolg.
Symptomen blaaskrampen: Plots dringend plassen met pijn
Blaaskrampen zijn gevoelsmatig voor elke patiënt anders, maar velen beschrijven dit als een
brandend gevoel en krampen in de blaas. De symptomen komen zonder waarschuwing en de patiënt moet plots dringend plassen, wat soms leidt tot lekkage. De pijn en een branderig gevoel bij het plassen (
dysurie) die hiermee gepaard gaan, zijn veelal laag in de buik net boven het schaambeen waar te nemen. Sommige vrouwen beschrijven de pijn van de
spasme met spiercontracties die ze krijgen tijdens de menstruatie of bevalling. Mannen ervaren af en toe pijn aan de punt van de penis. Sommige patiënten hebben een
overactieve blaas en verliezen urine (
urge-incontinentie) tijdens de spasmen terwijl anderen dit niet ervaren.
Pollakisurie (vaak plassen) komt ook tot uiting. Bovendien hebben sommige patiënten pas blaaskrampen na het plassen.
Behandeling van plotse krampen door samentrekking van blaas
De patiënt bezoekt zo snel mogelijk een arts die de oorzaak bepaalt van de blaasspasmen. Een snelle behandeling verhoogt de kans om sneller van de symptomen verlost te zijn waarbij minder snel complicaties optreden. Diverse behandelingen zijn mogelijk en deze zijn afhankelijk van de oorzaak van de krampen in de blaas. Veelal gebruiken artsen een combinatie van diverse behandelingen.
Zelfzorg en alternatieve geneeswijzen
Enkele zelfzorgmaatregelen en alternatieve geneeswijzen zijn nuttig bij de behandeling van blaaskrampen. Hierbij is het belangrijk dat de patiënt eerst overlegt met de arts of deze behandelingen niet schadelijk zijn.
Nuttige tips
- Acupunctuur: Enkele technieken verlagen de blaasspiercontracties.
- Bekkenbodemoefeningen: Een vorm van lichaamsbeweging om de spieren te trainen die de urine vasthouden.
- Biofeedback: Via deze behandelingsmethode leert de geest omgaan met de lichamelijke functie.
- Blaastraining: De patiënt leert op bepaalde tijdstippen de blaas te ledigen en dit ook op een specifieke manier.
- Drinken: De patiënt drinkt het beste veel water om eventuele bacteriën die bijdragen aan blaasspasmen, weg te spoelen.
- Leefstijlaanpassingen: Stoppen met roken en gewicht verliezen bij overgewicht
- Voedingsaanpassingen: De patiënt houdt een dagboek bij met hetgeen hij eet en hij elimineert de voedingsmiddelen en dranken die de blaas mogelijk irriteren. Veenbessensap, knoflook, radijsbladerensap en spinaziesap helpen prima bij blaasspasmen.
Niet aanbevolen
Te vermijden zijn cafeïne, zure voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die kunstmatige zoetstoffen bevatten. Frisdranken met suiker, koffie, thee en alcohol vermijdt de patiënt. Het gebruik van badschuim is daarnaast niet aanbevolen. De urine vasthouden is niet goed; dit verzwakt de blaasspieren na verloop van tijd.
Professioneel medische zorg
Andere professionele medische behandelingen omvatten:
Elektrisch implantaat
De arts plaats dit elektrisch implantaat onder de huid. Dit implantaat zorgt voor een zachte elektrische puls naar de blaas op vaste tijdstippen zodat de patiënt leert omgaan met ernstige spasmen.
Medicijnen
Bepaalde voorgeschreven medicijnen ontspannen de blaas ontspannen en voorkomen spasmen, zolas
antidepressiva, anticholinergica en alfablokkers.
TENS
TENS is de afkorting van “
transcutane elektrische neurostimulatie”. Bij deze behandeling gebeurt een zenuwstimulatie door middel van de prikkeling van huidzintuigen waardoor een activatie plaatsvindt van pijnstillende lichaamsmechanismen. De bloedstroom verhoogt met andere woorden door de milde pulsen die door de huid naar de blaas gaan, waardoor de blaasspieren verstevigen en de spasmen verminderen.
Lees verder