Blaaspoliepen: Goedaardig gezwel in blaas met bloed in urine

Blaaspoliepen: Goedaardig gezwel in blaas met bloed in urine Een blaaspoliep is een goedaardig gezwel met een steel dat zich in de blaas bevindt. Hoewel de precieze oorzaak van deze poliepen onbekend is, spelen bepaalde aandoeningen en omgevingsfactoren een rol bij hun ontstaan. Bij aandoeningen zoals schistosomiasis of blootstelling aan chemische stoffen komen blaaspoliepen vaker voor. De aandoening kan plasproblemen en bloed in de urine veroorzaken. Diverse onderzoeken zijn noodzakelijk om blaaspoliepen te diagnosticeren en om blaas kanker uit te sluiten. De behandeling omvat doorgaans het verwijderen van de poliepen via een inwendig kijkonderzoek van de blaas. Hoewel de meeste blaaspoliepen goedaardig zijn, bestaat er een risico dat ze ontaarden in kanker. De prognose is uitstekend voor goedaardige poliepen, maar variabel voor gevallen waarin kanker al aanwezig is.

Oorzaken van blaaspoliepen

Een poliep is een gesteeld, goedaardig gezwel dat ontstaat na een lokale ontsteking of irritatie van slijmvliezen, vaak met slijmafscheiding. Poliepen zijn doorgaans bevestigd aan het slijmvlies van een lichaamsholte door middel van een steel. Ze kunnen zich vormen op verschillende locaties in het lichaam, waaronder de blaas. Andere veelvoorkomende locaties zijn:

Hoewel de precieze oorzaak van blaaspoliepen niet volledig begrepen is, zijn er verschillende risicofactoren geassocieerd met deze aandoening.

Risicofactoren van Blaaspoliepen

Aandoeningen

Bepaalde aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van blaaspoliepen. Schistosomiasis, een parasitaire infectie veroorzaakt door wormen, is een belangrijke risicofactor. Bij deze infectie komen de eieren van de parasiet in het blaaswandweefsel terecht, wat kan leiden tot de vorming van poliepen. Chronische auto-immuunaandoeningen en genetische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van blaaspoliepen door voortdurende irritatie van het blaaswandslijmvlies. Bij chronische cystitis (blaasontsteking) kan de slijmvliesbekleding van de blaas overmatig groeien en in de vorm van een poliep in de blaasholte buigen, hoewel dit niet bij alle patiënten met chronische cystitis voorkomt.

Roken verhoogt het risico op blaaspoliepen / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt het risico op blaaspoliepen / Bron: Geralt, Pixabay

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zoals roken en blootstelling aan bepaalde chemische stoffen verhogen het risico op blaaspoliepen. Een familiale geschiedenis van de aandoening kan ook een risicofactor zijn. Daarnaast komen blaaspoliepen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en de meeste patiënten zijn ouder dan 55 jaar op het moment van diagnose.

Symptomen: Plasproblemen en bloed in de urine

Blaaspoliepen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter. Vaak worden meerdere poliepen aangetroffen, en de meeste hebben een steel. In de vroege stadia zijn patiënten vaak asymptomatisch. De aanwezigheid van bloed in de urine (hematurie) is echter een veelvoorkomend symptoom dat verdere onderzoeken kan vereisen. Andere mogelijke symptomen zijn:
  • Verhoogde frequentie van urinering (polyurie)
  • Dringend moeten plassen
  • Pijn tijdens het urineren (dysurie)
  • Soms pijn in de zij (pijn)

Diagnose en onderzoeken

Bij klachten van plasproblemen zal een patiënt meestal een arts raadplegen, die een urineonderzoek uitvoert. Dit onderzoek kan de aanwezigheid van rode bloedcellen in de urine aantonen en mogelijke oorzaken van de urineproblemen identificeren. Een echografie van de blaas is ook nuttig voor het opsporen van poliepen en andere afwijkingen in de urinewegen. Als blaaspoliepen worden gedetecteerd, voert de arts een cystoscopie uit. Dit is een inwendig kijkonderzoek waarbij een kleine camera aan het einde van een buisje (cystoscoop) in de blaas wordt ingebracht, wat directe visualisatie van het slijmvlies van de blaas mogelijk maakt. De arts kan zo de grootte en het uiterlijk van elke gevonden poliep beoordelen. Vaak wordt een endoscopische buis met een grijpertje gebruikt om verdachte weefsels te verwijderen voor biopsie. Dit biedt informatie over de aard van het gezwel en helpt bij het onderscheiden van goedaardige poliepen van kwaadaardige tumoren, zoals blaaskanker. Goedaardige poliepen kunnen af en toe ontaarden in kwaadaardige tumoren.

Behandeling van blaaspoliepen

De behandeling van blaaspoliepen bestaat uit het volledig verwijderen van de poliepen via een polypectomie, uitgevoerd door middel van cystoscopie. Het verwijderen van poliepen is noodzakelijk omdat deze in sommige gevallen kunnen ontaarden in kanker. Indien blaaskanker wordt vastgesteld, kan de arts chemotherapie als behandeling inzetten. Indien de poliepen pas in een later stadium van blaaskanker worden ontdekt, kunnen uitzaaiingen (metastasen) naar omliggende spieren en weefsels al aanwezig zijn. In dergelijke gevallen kan een cystectomie (verwijdering van de blaas) noodzakelijk zijn.

Prognose

Prognose van goedaardige blaaspoliepen

Na verwijdering van goedaardige blaaspoliepen is de prognose over het algemeen uitstekend. De meeste patiënten herstellen volledig en hebben geen verdere problemen.

Factoren die de prognose beïnvloeden:
  • Grootte en aantal poliepen: Grote of talrijke poliepen verhogen het risico op herhaling.
  • Aanwezigheid van atypische cellen: In zeldzame gevallen kunnen blaaspoliepen atypische cellen bevatten die het risico op kanker verhogen.
  • Leeftijd en algehele gezondheid: Oudere patiënten of patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen een hoger risico op complicaties hebben.

Belangrijk is dat patiënten met blaaspoliepen regelmatig worden opgevolgd door hun arts om er zeker van te zijn dat de poliepen niet terugkeren en om blaaskanker vroegtijdig op te sporen.

Prognose van blaaskanker

De prognose van blaaskanker is afhankelijk van het stadium van de kanker bij diagnose en de reactie op de behandeling.
  • Vroege stadia: Blaaskanker in een vroeg stadium heeft een goede prognose met een hoge kans op genezing met chirurgie of andere behandelingen.
  • Geavanceerde stadia: Blaaskanker in een later stadium is moeilijker te behandelen en de prognose is minder gunstig. De overlevingskansen zijn lager en er is een hoger risico op recidive en sterfte.

Factoren die de prognose van blaaskanker beïnvloeden:
  • Stadium: Hoe verder de kanker is gevorderd, hoe slechter de prognose.
  • Graad: De graad geeft aan hoe agressief de kanker is. Hogere graden zijn geassocieerd met een slechtere prognose.
  • Tumorinvasie: De mate waarin de tumor de blaaswand is binnengedrongen, beïnvloedt de prognose.
  • Lymfekliermetastasen: De aanwezigheid van kankercellen in de lymfeklieren is een teken van uitzaaiing en vermindert de prognose.
  • Algemene gezondheid: Patiënten met een goede algemene gezondheid hebben een betere prognose dan patiënten met een verzwakt immuunsysteem of andere gezondheidsproblemen.

Complicaties

Complicaties van blaaspoliepen kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de poliepen en de algehele gezondheid van de patiënt. Hier is een uitgebreide lijst van mogelijke complicaties:

Blaaskanker
Hoewel de meeste blaaspoliepen goedaardig zijn, kunnen ze in zeldzame gevallen ontaarden in kwaadaardige tumoren. Het risico op transformatie naar blaas kanker is een belangrijke reden voor het verwijderen en zorgvuldig monitoren van poliepen.

Bloedingen
Poliepen kunnen bloeden, wat kan leiden tot hematurie (bloed in de urine). Dit kan variëren van lichte bloeding tot ernstige hematurie die medische interventie vereist.

Obstructie van de urinewegen
Grote poliepen of een cluster van poliepen kunnen de urinewegen gedeeltelijk of volledig blokkeren. Dit kan leiden tot pijn bij het urineren, frequente urinering of zelfs een volledige obstructie die medische noodhulp vereist.

Chronische urineweginfecties
Poliepen kunnen de normale werking van de blaas verstoren, wat het risico op urineweginfecties kan verhogen. Chronische infecties kunnen leiden tot verdere complicaties en ongemak.

Pijn en oncomfortabele sensaties
Hoewel veel poliepen asymptomatisch zijn, kunnen ze bij sommige patiënten ongemak, pijn of druk in de blaas veroorzaken. Dit kan variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn die invloed heeft op de levenskwaliteit.

Vernauwing van de blaaswand
Bij langdurige irritatie door poliepen kan er een vernauwing van de blaaswand optreden, wat de blaasfunctie en urinelozing kan beïnvloeden. Dit kan resulteren in een verhoogde frequentie van urinering en problemen met blaaslediging.

Psychologische impact
De diagnose van blaaspoliepen, vooral met het mogelijke risico van kanker, kan emotionele en psychologische stress veroorzaken. Angst en zorgen over de mogelijke gevolgen kunnen de mentale gezondheid van de patiënt beïnvloeden.

Complicaties van behandeling
De behandeling van blaaspoliepen, zoals polypectomie via cystoscopie, kan ook leiden tot complicaties, waaronder:
Infecties op de plaats van de ingreep
Bloedingen tijdens of na de procedure
Ernstige pijn of ongemak na de ingreep
Tijdelijke problemen met urineren zoals frequent urineren of moeite met het ophouden van urine

Preventie

Hoewel niet alle risicofactoren voor blaaspoliepen te vermijden zijn, kunnen enkele preventieve maatregelen worden genomen, zoals:
  • Stoppen met roken: Vermijd roken om het risico op blaaspoliepen te verlagen.
  • Beperk blootstelling aan chemische stoffen: Minimaliseer blootstelling aan schadelijke chemische stoffen op de werkplek of in de leefomgeving.
  • Regelmatige medische controles: Onderga periodieke medische controles, vooral als je risicofactoren hebt zoals een familiale geschiedenis van blaasproblemen. Patiënten die een blaaspoliep hebben gehad, kunnen baat hebben bij voortdurende medische nazorg om ervoor te zorgen dat er geen terugkeer van de poliepen of ontwikkeling van kanker is. Regelmatige controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele terugkerende symptomen of nieuwe problemen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnBlaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnEen blaaspoliep is gesteeld en soms 'goedaardig', hoewel over dat begrip de meningen verdeeld zijn. De groei van het gez…
Ziekte blaas: goedaardige en kwaadaardige gezwellenZiekte blaas: goedaardige en kwaadaardige gezwellenBlaasgezwellen zijn gezwellen die zich aan de binnenkant van de blaas kunnen ontwikkelen. Als het goedaardig is, zal het…
Blaaskanker is geen doodvonnisBlaaskanker is geen doodvonnisElk jaar wordt bij duizenden mensen blaaskanker geconstateerd. In het merendeel van de gevallen betreft het een slijmvli…
Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenPoliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenWat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardig…

Azotemie: Ophoping afvalstoffen in bloed met uitdrogingAzotemie: Ophoping afvalstoffen in bloed met uitdrogingAzotemie (azotaemia) is een toestand waarbij een toename optreedt van stikstofhoudende afbraakproducten in het bloed (az…
Gezwollen teelbal: symptomen en oorzaken zwelling in teelbalGezwollen teelbal: symptomen en oorzaken zwelling in teelbalEen gezwollen teelbal kan verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige een medische noodgeval vormen. Teelbalzwelling…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 augustus 2017:
  • Are bladder poliepen cancerous? Causes, symptoms, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/bladder-poliepen-cancerous-causes-symptoms-treatment/
  • Bladder Polyps Symptoms: Causes, Treatment For Urinary Bladder Polyps, http://www.tandurust.com/health-faq-7/bladder-polyps-symptoms-treatment.html
  • Bladder polyps, benign, http://www.mdguidelines.com/bladder-polyps-benign
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How Dangerous are Urinary Bladder Polyps?, http://www.healthadel.com/how-dangerous-are-urinary-bladder-polyps/
  • What Does It Mean to Have Polyps in the Bladder?, http://www.healthline.com/health/polyps-in-bladder
  • What is a bladder polyp?, http://www.minahealth.com/what_is_bladder_polyp.htm
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.