Oorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oor

Oorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oor Oorpoliepen zijn meestal goedaardige, vlezige gezwellen die zich in de uitwendige gehoorgang of het middenoor bevinden. Deze aandoening kan zich ontwikkelen bij iedereen, ongeacht leeftijd. De oorzaak van oorpoliepen varieert sterk en kan onder andere een infectie of huidirritatie omvatten. Bij de aandoening heeft de patiënt oorpijn en kan er een bloederige afscheiding uit het oor komen. De arts voert een gehoor- en microscopisch onderzoek uit om de diagnose van oorpoliepen te bevestigen en om andere mogelijke kwaadaardige aandoeningen uit te sluiten. De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de gezwellen. De prognose is tot slot uitstekend als er geen complicaties optreden.

Epidemiologie oorpoliepen

Iedereen kan op elke leeftijd te maken krijgen met oorpoliepen, en deze aandoening vertoont geen voorkeur voor geslacht, etniciteit of ras.

Oorzaken: Meestal door een infectie

Oorpoliepen zijn meestal goedaardige gezwellen. Poliepen kunnen zich ook in andere lichaamsdelen vormen, zoals:

Oorpoliepen ontstaan vaak door een acute of chronische oorontsteking, een vreemd voorwerp in het oor, achtergebleven trommelvliesbuisjes, een cholesteatoom (tumor in het middenoor achter het trommelvlies) of een ander soort tumor. Chronische uitwendige oorinfecties (chronische otitis externa) zijn de meest voorkomende oorzaak van deze irritatie. Poliepvorming ontstaat doordat het slijmvlies verdikt is door een langdurige ontsteking van het middenoor. Oorpoliepen zijn niet besmettelijk.

Risicofactoren ziekte

Patiënten die vatbaar zijn voor chronische oorontstekingen, chronische ontstekingsziekten (zoals auto-immuunaandoeningen) en langdurige huidirritatie aan het oor lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van oorpoliepen.

Symptomen: Afscheiding uit het oor, oorpijn en gehoorverlies

Poliepen veroorzaken meestal een constante irritatie van de gehoorgang of het trommelvlies. Uit het oor komt vaak een grote hoeveelheid oorafscheiding. Soms kan deze afscheiding bloederig zijn (oorbloeding). De patiënt kan ook een vol gevoel in het oor ervaren. Oorpijn en gehoorverlies zijn andere mogelijke tekenen van oorpoliepen.

Wanneer een specialist raadplegen?

Als u symptomen heeft die kunnen wijzen op oorpoliepen, zoals aanhoudende oorpijn, afscheiding uit het oor, of gehoorverlies, is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Tijdige diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en bijdragen aan een betere prognose.

Diagnose en onderzoeken

Een medisch onderzoek is cruciaal bij het vermoeden van oorpoliepen, omdat de symptomen ook op ernstigere of kwaadaardige aandoeningen kunnen wijzen. De arts identificeert oorpoliepen door middel van een onderzoek van de gehoorgang en het middenoor. Dit gebeurt met behulp van een otoscoop (speciaal apparaat om het oor visueel te onderzoeken) of een microscoop. Daarnaast kunnen verdere beeldvormende onderzoeken en laboratoriumtesten nodig zijn om de werkelijke oorzaak van de oorpoliepen te achterhalen. Soms wordt een uitstrijkje van de oorafscheiding genomen om te bepalen of de patiënt een oorontsteking heeft. Ook kan de arts een biopsie van de poliep uitvoeren; door een stukje weefsel te laten onderzoeken, kan worden vastgesteld of er sprake is van een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Behandeling van poliepen in het oor

De behandeling van oorpoliepen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de gezwellen.

Medicatie is mogelijk inzetbaar bij infecties die oorpoliepen veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie is mogelijk inzetbaar bij infecties die oorpoliepen veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie

De behandeling kan bestaan uit medicatie zoals steroïde geneesmiddelen (sterke ontstekingsremmers) en antibiotische (tegen bacteriën) of antifungale (tegen schimmels) oordruppels. Deze kunnen worden toegediend via topische crèmes (op de huid aangebracht). Mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn blaarvorming, allergische reacties, verdikking van de huid in de gehoorgang, jeuk en roodheid.

Chirurgie

Een chirurgische ingreep kan nodig zijn als er een cholesteatoom aanwezig is of als de aandoening niet reageert op medicatie. Ook kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om oorbuisjes te verwijderen indien deze de oorzaak zijn van de poliepvorming. Verder krijgt de patiënt het advies om water in het oor te vermijden.

Prognose goedaardige gezwellen in het oor

De prognose van oorpoliepen hangt af van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Bij de aanwezigheid van een cholesteatoom kan permanente schade aan het middenoor optreden. Oorpoliepen kunnen meermaals voorkomen bij chronische oorontstekingen. Als de arts de onderliggende oorzaak behandelt en de poliepen niet terugkomen, zijn er doorgaans geen verdere complicaties te verwachten.

Complicaties

Poliepen in de gehoorgang kunnen groeien, bloeden en het gehoorvermogen aantasten, wat kan leiden tot gehoorverlies. Een cholesteatoom of geïnfecteerde oorcysten kunnen zich verspreiden en schade aan het binnen- en middenoor veroorzaken. Bovendien kunnen goedaardige of kwaadaardige gezwellen ontstaan als gevolg van de poliepen in het oor.

Preventie aandoening

Hoewel sommige oorpoliepen niet te voorkomen zijn, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:
  • Auto-immuunziekten die het oor mogelijk aantasten snel en effectief behandelen
  • De bron van huidirritatie behandelen
  • Oorontstekingen onmiddellijk laten behandelen om het risico op poliepvorming te minimaliseren
  • Het risico op infecties verminderen

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorpoliep: symptomen en behandeling poliep in oorOorpoliep: symptomen en behandeling poliep in oorDe symptomen van een oorpoliep kunnen bestaan uit bloederige afscheiding uit het oor en pijn in het oor. Een oorpoliep d…
Cervicale poliepen: Goedaardige gezwellen in baarmoederhalsCervicale poliepen: Goedaardige gezwellen in baarmoederhalsEen cervicale poliep (ook bekend als baarmoederhalspoliep) is een klein gezwel dat zich ontwikkelt op de cervix, oftewel…
Maagpoliepen: Goedaardige gezwellen op maagslijmvliesMaagpoliepen: Goedaardige gezwellen op maagslijmvliesMaagpoliepen zijn goedaardige gezwellen die zich vormen op het maagslijmvlies. Hoewel deze poliepen vaak geen symptomen…
Baarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandBaarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandHet endometrium is de bekleding van de binnenkant van de baarmoeder (uterus). Baarmoederpoliepen, of endometriumpoliepen…

Blaren op de huid: symptomen, oorzaken en behandelingBlaren op de huid: symptomen, oorzaken en behandelingLast van blaren op de huid? Er zijn veel mogelijke oorzaken van (spontaan ontstane) blaren op de huid bij kind en volwas…
Raynaudfenomeen: Wijzigingen in huidskleur met koude en pijnRaynaudfenomeen: Wijzigingen in huidskleur met koude en pijnHet fenomeen van Raynaud is een aandoening die de bloedvaten in de vingers en tenen aantast. Tijdens episodische aanvall…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 24 januari 2017:
  • Aural polyps, http://www.dovemed.com/diseases-conditions/aural-polyps/
  • Aural polyps, https://medlineplus.gov/ency/article/001638.htm
  • Aural polyps, https://www.activeforever.com/articlelist-all/a-aural-polyps
  • Aural polyps: safe or unsafe disease?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12761701
  • Cholesteatoom, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/172201-cholesteatoom-tumor-in-middenoor-achter-het-trommelvlies.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Oorpoliep, http://www.gezond.be/aandoening/oorpoliep/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.