Oorpoliep: symptomen en behandeling poliep in oor

Oorpoliep: symptomen en behandeling poliep in oor De symptomen van een oorpoliep kunnen bestaan uit bloederige afscheiding uit het oor en pijn in het oor. Een oorpoliep duidt op een meestal goedaardige tumor die op de oorschelp of in de uitwendige gehoorgang groeit. Een oorpoliep kan zich ontwikkelen bij elk individu, ongeacht leeftijd of geslacht. Personen die vatbaar zijn voor chronische oorontstekingen hebben een groter risico dan anderen om een oorpoliep te ontwikkelen. De oorzaak van een oorpoliep varieert sterk en kan bestaan uit een infectie of huidirritatie. Een arts kan door middel van een lichamelijk onderzoek van het oor de diagnose stellen. Soms zal de arts ook een biopsie overwegen, waarbij de inhoud van de tumor onder de microscoop wordt onderzocht. Behandelingen van een oorpoliep variëren en zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een operatieve ingreep kan nodig zijn om de oorpoliep te verwijderen. Als er zich geen complicaties voordoen, is de prognose voor een oorpoliep over het algemeen goed.

Wat is een oorpoliep?

Een oorpoliep is een tumor die op de oorschelp of in de uitwendige gehoorgang groeit. Het is een goedaardig gezwel. Meestal ontstaat het door een infectie.

Wie krijgen een oorpoliep?

Een oorpoliep kan optreden bij personen van welke leeftijd dan ook; zowel kinderen als volwassenen kunnen het krijgen. Mannen en vrouwen worden er even vaak door getroffen. Het komt wereldwijd voor.

Risicofactoren

Factoren die het risico vergroten

De risicofactoren voor oorpoliepen zijn:
 • Chronische of terugkerende oorontstekingen;
 • Chronische ontstekingsziekten zoals een auto-immuunaandoening; en
 • Chronische oorirritatie.

Geen risicofactoren, toch een oorpoliep

Het is belangrijk om op te merken dat het hebben van een risicofactor niet betekent dat je ook last van krijgt. Een risicofactor verhoogt de kans op een oorpoliep in vergelijking met een individu zonder deze risicofactoren. Sommige risicofactoren leggen meer gewicht in het schaaltje dan anderen. Ook zonder een risicofactor te hebben, kun je last krijgen van oorpoliepen.

Oorzaken poliep in oor

Oorpoliepen kunnen allerlei oorzaken hebben, waaronder:
 • Oorontstekingen (acuut of chronisch);
 • De aanwezigheid van een vreemd voorwerp wat de huid in het oor irriteert;
 • Cholesteatoma: een reactieve aandoening van het middenoor, waarbij een goedaardige groei van plaveiselepitheel optreedt door verschillende factoren
 • De aanwezigheid van goedaardige of kwaadaardige tumoren van het oor.

Symptomen van een oorpoliep

De symptomen van een oorpoliep kunnen bestaat uit (een grote hoeveelheid) oorafscheiding, bloedigerige afscheiding uit het oor, een gevoel van volheid in het oor, oorpijn en gehoorverlies.

Complicaties

De complicaties een oorpoliep kunnen bestaan uit een cholesteatoom, gehoorverlies of maligniteit (een kwaadaardige tumor, een zeldzame complicatie).

Onderzoek en diagnose

Een oorpoliep kan normaal gesproken worden gediagnosticeerd aan de hand van een lichamelijk onderzoek van het oor door een arts, met behulp van een otoscoop, een oorkijker. De arts zal ook vragen stellen over de klachten die je hebt en hij zal je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Er kan zo nodig vervolgonderzoek worden gedaan om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te onderzoeken. Soms wordt er door de huisarts een uitstrijkje van de afscheiding uit het oor gemaakt en naar het laboratorium gezonden. Dit kan helpen te bepalen welke bacteriële boosdoener verantwoordelijk is voor de infectie en welk antibioticum het beste tegen deze lastpak gebruikt kan worden. Er kan ook een biopsie van de poliep worden uitgevoerd om te bepalen of het kwaadaardig is.

Behandeling van een oorpoliep

Welke behandeling nodig in geval van een oorpoliep, hangt af van de onderliggende oorzaak ervan. De behandelingsopties kunnen bestaan uit steroïd-antibioticum-oordruppels tegen bacteriën of antischimmel-oordruppels tegen schimmels. Vermijd irritatie van de huid in het oor door bijvoorbeeld te voorkomen dat er water in je oor terechtkomt. Als niet-invasieve behandelingen onvoldoende soelaas bieden, kan een operatie overwogen worden om de tumor te verwijderen. Een operatieve ingreep is ook vaak nodig als een cholesteatoom de onderliggende oorzaak is van de poliep.

Preventie

Het is niet altijd mogelijk om de vorming van een oorpoliep te voorkomen. Bepaalde preventieve stappen die overwogen kunnen worden, zijn:
 • Verminder het risico op infectie of neem de bron weg van huidirritatie;
 • Als er zich een oorinfectie ontwikkelt, dient deze snel en adequaat te worden behandeld om het risico op een oorpoliep te minimaliseren;
 • Snel en effectief behandelen van auto-immuunaandoeningen die van invloed zijn op het oor.

Prognose van oorpoliepen

De prognose van een oorpoliep hangt af van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Als cholesteatoom de onderliggende oorzaak van de aandoening is, kan er permanent schade optreden aan het middenoor. Als de onderliggende oorzaak een chronische oorontsteking is, dan bestaat het risico op een terugkeer van oorpoliepen. Wanneer de onderliggende oorzaak is behandeld en de poliepen komen niet terug, dan zijn geen complicaties meer te verwachten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenPoliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenWat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardig…
Oorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oorOorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oorOorpoliepen zijn meestal goedaardige, vlezige gezwellen die zich in de uitwendige gehoorgang of het middenoor bevinden.…
Alles over darmpoliepen5 tot 10% van de mensen krijgt ze, een of meerdere poliepen in de dikke darm. Veel mensen voelen er nooit iets van, maar…

De algemene stadia van kanker en TNM-scoreDe algemene stadia van kanker en TNM-scoreWanneer iemand kanker krijgt, staat zijn wereld op zijn kop. Opeens worden toekomstplannen onzeker en weet de patiënt ni…
Artrose door stressArtrose door stressEén van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke gewrichten is artrose. Het kraakbeen in de gewrichten wordt door artrose…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tatyana Vyc/Shutterstock.com
 • DoveMed. Aural Polyps. http://www.dovemed.com/diseases-conditions/aural-polyps/ (ingezien op 17-5-2017)
 • Gezondheidsplein. Oorpoliep. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/oorpoliep/item35907 (ingezien op 17-5-2017)
 • MedlinePlus. Aural polyps. https://medlineplus.gov/ency/article/001638.htm (ingezien op 17-5-2017)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.