Artrose door stress
Eén van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke gewrichten is artrose. Het kraakbeen in de gewrichten wordt door artrose aangetast, waardoor bewegen moeilijker gaat en pijnlijk wordt. Het kraakbeen neemt steeds meer af en uiteindelijk schuren de botten bij beweging over elkaar zonder het beschermende kraakbeen. Dit zorgt dat de botten aangetast worden. Eén van de oorzaken van artrose is chronische stress.
Stress en urinezuren
Door chronische stress verzuurt ons lichaam. Dit komt doordat het lichaam onder stress meer cellen afbreekt, waarbij urinezuren vrijkomen. Dit is het gevolg van een verhoogde aanmaak van cortisol. Chronische stress zorgt voor een chronisch verhoogd cortisolgehalte en hierdoor verzuurt het lichaam. De te grote hoeveelheid urinezuren kan het lichaam niet verwerken, waardoor deze neerslaan in de gewrichten en in het kraakbeen. Wanneer deze urinezuren problemen veroorzaken in het kraakbeen, kunnen ze de slijtage aan het kraakbeen in gang zetten en verergeren. Een studie die duidelijk de relatie tussen stress en gewrichtsklachten zoals artrose aangeeft is de studie onder 1.522 Amerikaanse veteranen, verricht door de Universiteit van Nebraska en gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care & Research in 2013 (bron 1).
Wat gebeurt er precies bij artrose?
In een gewricht bevinden zich twee botuiteinden die beide zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten ten opzichte van elkaar soepel kunnen bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen niet alleen dunner, maar ook slechter van kwaliteit. Hierdoor kan het kraakbeen af gaan brokkelen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dit veroorzaakt de pijn. De beschermende kraakbeenlaag vangt schokken niet meer goed op en het bot wordt meer belast. Deze grotere belasting van de botten zorgt ervoor dat de botten vervormen.
Verzuring tegengaan door voedingsmiddelen
Magnesium
Magnesium zorgt onder andere voor ontspanning van de spieren, zenuwen en bloedvaten en een verhoogde weerstand tegen spanning en stress. Je vindt magnesium onder andere in groene bladgroenten, tarweproducten (rogge, granen), noten, zonnebloempitten, bonen, bananen en sojaproducten.
Calcium
Calcium is nodig voor een goede werking van zenuwen en spieren, een goede botstofwisseling, de bloedstolling en het transport van mineralen in de lichaamscellen, o.a. van het mineraal magnesium. Calcium zit in melkproducten, groenten, noten en peulvruchten. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen uit de darmen.
Vermijden van suikers
Suikers verzuren je lichaam, dus wanneer je last hebt van artrose is het verstandig om zo min mogelijk suikers te eten. Dit is vaak lastig, maar suikers krijgen we allemaal te veel binnen en vermindering van deze inname past in een gezond voedingspatroon.
Eet veel groenten
De meeste groenten zijn basisch. Aardappelen bijvoorbeeld zijn sterk basischvormend, evenals limabonen, sojabonen, waterkers, bieslook, radijs, cayennepeper, avocado, chiazaden, tomaten, enz.
Stress verminderen
Chronische stress is ongezond en kan je dus ook maar het beste vermijden. Dit kan je doen door ontspanningstechnieken, massage of yoga, maar ook door je agenda wat vaker leeg te plannen en wat tijd voor je zelf in te bouwen. Verder kunnen beweging en sociale contacten ook helpen om beter met stress om te kunnen gaan.
Oorzaken artrose
Natuurlijk is stress niet de enige factor die artrose kan veroorzaken. Meerdere factoren spelen een rol. Er is een component erfelijke aanleg, want artrose komt in de ene familie meer voor dan in de andere familie. Eerdere botbreuken of zwakke gewrichtsbanden kunnen ook de kans op artrose vergroten. Verder is te zware belasting van de gewrichten door overgewicht, bepaalde sporten, een verkeerde lichaamshouding en zwaar lichamelijk werk een bevorderende factor.