Alles over darmpoliepen
5 tot 10% van de mensen krijgt ze, een of meerdere poliepen in de dikke darm. Veel mensen voelen er nooit iets van, maar bij sommige mensen kan het de oorzaak zijn van vervelende klachten. Soms zelfs groeit de poliep uit tot een kwaadaardige tumor.
Wat is een darmpoliep?
Een poliep bestaat uit een stukje slijmvlies in de dikke darm dat is gaan woekeren tot een goedaardig gezwel. Vaak zijn ze heel klein, maar ze kunnen ook uitgroeien tot enkele centimeters groot. Soms is het er maar een, anderen hebben er honderden. Poliepen kunnen voorkomen in de darmen, maar ook in andere lichaamsholten, de neus of de blaas bijvoorbeeld.
Meestal is een darmpoliep en goedaardige woekering, maar, zoals in de inleiding genoemd, sommige poliepen groeien uit tot een kwaadaardige vorm van dikkedarmkanker.
Wat zijn de oorzaken van darmpoliepen?
Over het hoe en waarom poliepen ontstaan is nog veel onduidelijk. Waarschijnlijk moeten er meerdere factoren aanwezig zijn.
Poliepen ontstaan met de jaren. De in de inleiding genoemde percentages, 5 tot 10%, gaan over mensen boven de 50 jaar.
Voeding speelt waarschijnlijk een belangrijke rol. Dierlijke vetten en vlees worden gezien als een boosdoener. Vooral rood vlees en bewerkte vleeswaren hebben een negatieve invloed op de darmwand en zullen de kans op darmpoliepen, evenals de kans op darmkanker, vergroten. Voeding kan ook positief bijdragen. Het wordt steeds duidelijker dat vers fruit en verse groente een beschermende functie hebben. Dat geldt ook voor melk en vezels. Hoe die relatie is tot poliepen en darmkanker is echter nog niet helemaal duidelijk. Meer over voeding en de darmen in
’Het belang van gezonde darmen’,
’De darmen gezond houden’ en
’Een goede darmflora’.
Alcohol prikkelt het slijmvlies, net als roken. Overmatig alcoholgebruik en roken spelen waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van poliepen en kanker in de dikke darm.
Daarnaast zijn er een aantal ziekten die darmpoliepen veroorzaken, zoals FAP, MAP of het zeldzame Peutz-Jeghers Syndroom.
Wat zijn de symptomen bij darmpoliepen?
Veel mensen met darmpoliepen krijgen nooit klachten. Klachten die wel kunnen optreden lopen uiteen van een onregelmatige stoelgang, een veranderde ontlasting en een niet te verklaren gewichtsverlies tot bloed in de ontlasting als een poliep beschadigd raakt en pijn in de buik. Die buikpijn kan in sommige gevallen zelfs heel hevig zijn. Ook kan het zijn dat uw ontlasting bestaat uit slijm. Als u regelmatig aandrang heeft, maar er komt niets, kan er sprake zijn van poliepen in de endeldarm.
Veel van deze klachten zijn niet specifiek. Ze kunnen ook symptomen zijn van heel veel andere aandoeningen en zijn lang niet altijd reden de huisarts te bellen. Vooral wanneer deze klachten aanhouden is toch het beter met de huisarts contact op te nemen.
Hoe worden darmpoliepen ontdekt?
Als u via de huisarts in het ziekenhuis komt voor nader onderzoek en er wordt darmpoliepen vermoed dan zal het ziekenhuis in de meeste gevallen een kijkoperatie uitvoeren. Als de arts de hele dikke darm wil bekijken voert hij een zogenaamde colonoscopie uit, als hij alleen het laatste stuk wil onderzoeken doet hij een sigmoïdoscopie. Deze onderzoeken houden in dat de arts een flexibele slang, een endoscoop, rectaal in de darm schuift.
Bij deze kijkoperaties kan de arts een gevonden poliep direct verwijderen. Daarom zal het onderzoek in de meeste gevallen op deze manier uitgevoerd worden.
Als alternatief kan de arts er ook voor kiezen ook een CT-scan of een virtuele colonoscopie van uw darm te maken.
Waarom worden poliepen verwijderd?
Een poliep is in verreweg de meeste gevallen onschadelijk. Soms groeien poliepen op een stukje klierweefsel, dergelijk poliepen kunnen op termijn uitgroeien tot een kanker van de dikke darm. Daarom worden alle gevonden poliepen verwijderd.
De poliep wordt na verwijdering altijd doorgestuurd naar het laboratorium. Als er een verdachte poliep gevonden wordt met kwaadaardige cellen zal de arts vaker controle willen. Die extra controle zal hij ook adviseren als er in de familie dikkedarmkanker voorkomt.
Hoe worden poliepen verwijderd?
Zoals al genoemd zal in de meeste gevallen een kijkoperatie uitgevoerd worden. De poliepen die de arts vindt zullen dan gelijk rectaal verwijderd worden. Dit heet poliepectomie.
Sommige poliepen kunnen niet met de endoscoop verwijderd worden, als ze heel groot of heel plat zijn bijvoorbeeld of als ze kwaadaardig geworden zijn. In dat geval zal de poliep operationeel verwijderd moeten worden. Het kan ook gebeuren dat poliepen in de darmwand groeien. Ook die moeten met behulp van een operatie verwijderd worden.