Leveradenomen, ook wel piladenomen genoemd

Leveradenomen, ook wel piladenomen genoemd Ook al gaat het hier om een zeer zeldzame aandoening is het naar mijn mening toch belangrijk dit onderwerp even onder de aandacht te brengen, want op het moment dat je ermee te maken krijgt kan het een behoorlijk grote invloed op je leven krijgen.

Wat zijn leveradenomen?

Leveradenomen zijn goedaardige tumoren in de lever. Bij veel mensen wekt het woord 'tumor' automatisch de gedachte aan kanker op, maar dat is een misverstand. Een tumor kan onderverdeeld worden in meerdere soorten, en ze kunnen zowel benigne (goedaardig) als maligne (kwaadaardig) zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Het is een zeer zeldzame aandoening, en komt ongeveer bij 3 op de 100.000 vrouwen voor. Soms ontstaan deze adenomen door hormoongebruik, die zich bijvoorbeeld in de anticonceptiepil bevinden. Dit zie je dan vooral bij vrouwen in de leeftijd 30-45 jaar, die al langere tijd orale anticonceptie gebruiken.

Hoe word de diagnose gesteld?

Meestal worden leveradenomen vastgesteld door middel van een echografie, maar als men echt een duidelijk beeld wil hebben is vaak verder onderzoek nodig door middel van een CT-scan of MRI-scan. Dit laatste is vooral om duidelijk te krijgen of het echt om een leveradenoom gaat of eventuele andere aandoening zoals bv. een kwaadaardige tumor.

De behandeling

Ten eerste is het belangrijk het hormoongebruik te staken, dus stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil.
Vaak zie je dan dat de gezwellen gaan slinken, en de hele kleine kunnen zelfs verdwijnen. Meestal heb je van de kleine gezwellen ook geen last. Grotere gezwellen, over het algemeen groter dan 6 cm. doorsnee, kunnen daarentegen wel klachten veroorzaken, zoals pijn in de bovenbuik.

Omdat die grotere gezwellen problemen kunnen geven zoals bloedingen en scheuren, is er vaak wel behandeling nodig, zoals het verwijderen van de gezwellen en in sommige gevallen een levertransplantatie.
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenLeveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenEen leveradenoom is een goedaardig levergezwel en dus geen kanker. Een leveradenoom of adenoom in de lever groeit onder…
Leveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenLeveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenEen leveradenoom (hepatocellulair adenoom) is een zeldzame, vaste, goedaardige tumor van de lever die vooral vrouwen tre…
Goedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteGoedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteIn de lever kunnen verschillende soorten goedaardige levertumoren voorkomen. Veel voorkomende goedaardige gezwellen zijn…
Talgklieradenoom: Goedaardige tumor van talgklier op de huidTalgklieradenoom: Goedaardige tumor van talgklier op de huidVanaf het derde decennium in het leven ontwikkelen vooral veel patiënten die langdurig zijn blootgesteld aan de zon, één…

De ziekte van StrümpellDe ziekte van StrümpellDe ziekte van Strümpell is een erfelijke aandoening van het ruggenmerg. De ziekte van Strümpell komt ongeveer bij negen…
Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tipsWat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tipsHoge bloeddruk is een aandoening die zich als het ware stiekem ontwikkelt. Hoge of verhoogde bloeddruk, ook wel hyperten…
Bronnen en referenties
  • www.kankeroperatie.nl www.maagdarmlever.nl
Mamasan (20 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.