Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tips

Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tips Hoge bloeddruk is een aandoening die zich als het ware stiekem ontwikkelt. Hoge of verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, geeft geen echte symptomen maar kan wel serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het goed om weten wat hoge bloeddruk nu juist inhoudt, wat de risico's zijn en hoe je het kan vermijden. Zelf je bloeddruk meten kan met een bloeddrukmeter voor eigen gebruik. Voor het verlagen van de bloeddruk is het onder meer belangrijk te letten op je eetgewoontes en je gewicht. Voedingstips kunnen zeker nuttig zijn om hypertensie te voorkomen, tezamen met supplementen die bloeddrukverlagend werken. Wat zijn de gevolgen van hoge bloeddruk en waaruit bestaat de behandeling ertegen?

Wat betekent hoge bloeddruk?

Hypertensie

De arteriële bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaders, ook wel arteriën genoemd. Als die druk te hoog is, betekent dit dat de slagaders niet goed functioneren. We spreken dan van hoge of verhoogde bloeddruk. De medische term hiervoor is hypertensie. In het algemeen beschouwt men een bovendruk van 140 tegenover een onderdruk van 90 als hoge bloeddruk.

Gevolgen

Verhoogde bloeddruk is een onopvallende aandoening die niet meteen symptomen geeft. Toch kan verhoogde bloeddruk niet te onderschatten gevolgen hebben. Het belangrijkste gevolg is het risico op aandoeningen van hart en bloedvaten. De kans op een hartinfarct is groter bij hoge bloeddruk. Bovendien behoren oogletsels en nierproblemen tot de mogelijke gevolgen van hypertensie.

Geneesmiddelen

De meeste geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebben de bedoeling om de bloeddruk te normaliseren voor minstens 24 uur. Het komt erop aan de medicijnen elke dag te nemen, want als je de behandeling stopzet zal het effect onmiddellijk uitgeschakeld worden en zal de bloeddruk opnieuw stijgen. Een behandeling met geneesmiddelen kan heel effectief zijn, maar het kan geen kwaad om te blijven sporten. Dit kan je twee of drie keer doen per week, gedurende een half uurtje.

Bloeddrukmeter: test jezelf

Ben je een risicopersoon voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk, dan kan je voor alle zekerheid een bloeddrukmeter aanschaffen. Er zijn tal van bloeddrukmeters op de markt waarbij je zelf je bloeddruk kan meten. Zelf je bloeddruk meten kan een goede manier zijn om eventuele verontrustende verhogingen tijdig op te merken. Is dat het geval, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.

Behandeling hoge bloeddruk

Gewicht

Een andere manier om je bloeddruk te verlagen is door lichaamsgewicht kwijt te geraken. Een gewichtsverlies van tien kilo kan de bloeddruk al beduidend verlagen. Om effectief voor gewichtsverlies te zorgen is het belangrijk om geleidelijk af te vallen. Probeer minder calorieën tot je te nemen, dat is veel effectiever dan meer calorieën te verbruiken.

Alcohol

Probeer het gebruik van alcohol te beperken. Vanaf twee à drie glazen alcohol per dag kan je bloeddruk verhogen. Een enkel glaasje alcohol is beter voor de bloeddruk dan drie glazen alcohol.

Sport

Sport doet de bloeddruk dalen en kan voor gewichtsverlies zorgen. In het algemeen zijn alle sporten goed om de bloeddruk op een aanvaardbaar niveau te brengen, maar duursporten zijn het meest aanbevolen. Dit zijn sporten waarbij de fysieke inspanning over een lange duur verdeeld is, namelijk meerdere uren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: fietsen, joggen, zwemmen en wandelen. Doordat deze sportieve activiteiten langer duren zijn ze meer geschikt om de bloeddruk te verlagen dan kortdurende, explosieve inspanningen, zoals bijvoorbeeld sprinten of gewichtheffen. Bij deze laatste sporten zijn de spiersamentrekkingen langdurig en krachtig, maar duurt de inspanning in zijn geheel kort. Dit in tegenstelling tot duursporten, waarbij de spieren kort en snel samentrekken, maar over een langere periode.

Stoppen met roken

Een niet te vergeten manier om de bloeddruk te verlagen, is natuurlijk stoppen met roken. Door het roken kunnen de bloedvaten vernauwen en kan de bloeddruk verhogen.

Voeding

Je kan je bloeddruk onder meer verlagen door je eetgewoonten aan te passen. Een van de belangrijkste gewoontes waar je op moet letten is het vermijden van veel zout. Probeer niet teveel zout toe te voegen aan je eten, en beperk de levensmiddelen die zout bevatten. Hierbij gaat het niet alleen om gerookte vis of gerookt vlees, maar ook om levensmiddelen waarvan je niet meteen had verwacht dat ze zout bevatten. Bijvoorbeeld in koffiekoeken, broodjes, jam en kaas kan heel wat zout zitten.

Tip: supplementen tegen hoge bloeddruk

Vitamine E

Wil je je lichaam extra wapenen tegen hoge bloeddruk en de gevolgen die dit kan veroorzaken dan kan je denken aan de inname van extra supplementen. Dergelijke supplementen bieden tal van voordelen van de gezondheid, en dan vooral wat betreft de oorzaken van hoge bloeddruk. De toestand van de aders, slagaders en de aderwanden is hierbij belangrijk. Zo heeft vitamine E bijvoorbeeld een positief effect op de weefsels en de wanden van de aders. Hierdoor verkleint de kans op aderverkalking, een aandoening die vaak een rol speelt bij hoge bloeddruk.

Andere supplementen

Daarnaast zijn er nog andere supplementen die een positief effect hebben op de problemen die met hoge bloeddruk kunnen samengaan, zoals:
  • Kalium: nuttig voor de vochtbalans (overgewicht)
  • Vitamine C: beschermt bloedvaten tegen vrije radicalen
  • Vitamine D: beschermt tegen hart- en vaatziekten
  • Visolie: positief voor cholesterol
  • CoQ10: versterkt immuunsysteem

Lees verder

© 2009 - 2023 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Leveradenomen, ook wel piladenomen genoemdLeveradenomen, ook wel piladenomen genoemdOok al gaat het hier om een zeer zeldzame aandoening is het naar mijn mening toch belangrijk dit onderwerp even onder de…
Groeihormoondeficiëntie: Tekort aan groeihormonenAltijd de kleinste van de klas. Veel van ons kennen dit gevoel. Soms kan het ook extremere vormen aannemen, je lichaam g…
Bronnen en referenties
  • http://bloeddrukmeten.be/bloeddruk/hoge-bloeddruk-behandeling/ (geraadpleegd op 02/06/2016).
  • http://www.optimalegezondheid.com/hoge-bloeddruk-supplementen/ (geraadpleegd op 15/03/2017).
  • http://www.bachbloesemadvies.be/infohoek/bloeddruk/is-sporten-met-hoge-bloeddruk-aangewezen.htm,
  • http://www.e-gezondheid.be/sporten-kan-hoge-bloeddruk-omlaaghalen/2/actueel/859 (geraadpleegd op 16/03/2017).
Reactie

Geiszler de Zwart, 06-03-2017
Mijn bloeddruk is erg hoog. vrijdag door de huisarts gemeten 205 bovendruk 105 onderdruk. wat kan ik nu het beste doen? ik heb pillen erbij gekregen. s morgens slik ik hydrochl thiaz 12,5 mg +losartan +50mg+25 mg. daar heb ik vrijdag weer 25mg bij gekregen dus in totaal 100 mg losartan. ook heb ik vrijdag nog amlodipine gekregen 5mg 1 perdag + sotalol 80 mg in totaal 6 tabletten. om 12 uur 1 tablet sotalol 80 mg om 4uur 1 furosemide 20 mg om 5 uur 1 sotalol 80 mg+ om 9 uur 1 calci chew d3 500/800 + 2x perdag 1000 mg paracetamol+ 3 x per dag ropinirol mylan 2 mg+ook 3 x perdag oxycodon hcl ret t mga 5mg ropinirol enoxycodon. moet ik tegelijk innemen, die zijn voor onrustige benen. dan gebruik ik nog kaliumlosartan sandoz waar ik zelf voor prik en dan krijg ik van star tehoren hoeveel ik moet innemen per dag. ik heb veel medicijnen dus heb ik ze allemaal maar op geschreven. ik hoop dat u mij kunt zeggen wat ik zelf kan doen om de bloeddruk te ver lagen b.v.h.d. Reactie infoteur, 07-03-2017
Beste,

Het aantal medicijnen dat u moet innemen is vrij hoog, wat betekent dat de kans op bijwerkingen ook groot is. Het is moeilijk te zeggen in welke mate uw klachten een gevolg zijn van uw medische aandoeningen of een neveneffect van de geneesmiddelen.
Het beste is om advies te vragen aan uw behandelende arts. Deze heeft een goed beeld van uw specifieke situatie en kan op basis daarvan de juiste beslissingen nemen.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.