Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tips
Hoge bloeddruk is een aandoening die zich als het ware stiekem ontwikkelt. Hoge of verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, geeft geen echte symptomen maar kan wel serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het goed om weten wat hoge bloeddruk nu juist inhoudt, wat de risico's zijn en hoe je het kan vermijden. Zelf je bloeddruk meten kan met een bloeddrukmeter voor eigen gebruik. Voor het verlagen van de bloeddruk is het onder meer belangrijk te letten op je eetgewoontes en je gewicht. Voedingstips kunnen zeker nuttig zijn om hypertensie te voorkomen, tezamen met supplementen die bloeddrukverlagend werken. Wat zijn de gevolgen van hoge bloeddruk en waaruit bestaat de behandeling ertegen?
Wat betekent hoge bloeddruk?
Hypertensie
De arteriële bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaders, ook wel arteriën genoemd. Als die druk te hoog is, betekent dit dat de slagaders niet goed functioneren. We spreken dan van hoge of verhoogde bloeddruk. De medische term hiervoor is hypertensie. In het algemeen beschouwt men een bovendruk van 140 tegenover een onderdruk van 90 als hoge bloeddruk.
Gevolgen
Verhoogde bloeddruk is een onopvallende aandoening die niet meteen symptomen geeft. Toch kan verhoogde bloeddruk niet te onderschatten gevolgen hebben. Het belangrijkste gevolg is het risico op aandoeningen van hart en bloedvaten. De kans op een hartinfarct is groter bij hoge bloeddruk. Bovendien behoren oogletsels en
nierproblemen tot de mogelijke gevolgen van hypertensie.
Geneesmiddelen
De meeste geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebben de bedoeling om de bloeddruk te normaliseren voor minstens 24 uur. Het komt erop aan de
medicijnen elke dag te nemen, want als je de behandeling stopzet zal het effect onmiddellijk uitgeschakeld worden en zal de bloeddruk opnieuw stijgen. Een behandeling met geneesmiddelen kan heel effectief zijn, maar het kan geen kwaad om te blijven sporten. Dit kan je twee of drie keer doen per week, gedurende een half uurtje.
Bloeddrukmeter: test jezelf
Ben je een risicopersoon voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk, dan kan je voor alle zekerheid een bloeddrukmeter aanschaffen. Er zijn tal van
bloeddrukmeters op de markt waarbij je zelf je bloeddruk kan meten.
Zelf je bloeddruk meten kan een goede manier zijn om eventuele verontrustende verhogingen tijdig op te merken. Is dat het geval, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.
Behandeling hoge bloeddruk
Gewicht
Een andere manier om je bloeddruk te verlagen is door lichaamsgewicht kwijt te geraken. Een gewichtsverlies van tien kilo kan de bloeddruk al beduidend verlagen. Om effectief voor gewichtsverlies te zorgen is het belangrijk om geleidelijk af te vallen. Probeer minder calorieën tot je te nemen, dat is veel effectiever dan meer calorieën te verbruiken.
Alcohol
Probeer het gebruik van alcohol te beperken. Vanaf twee à drie glazen alcohol per dag kan je bloeddruk verhogen. Een enkel glaasje alcohol is beter voor de bloeddruk dan drie glazen alcohol.
Sport
Sport doet de bloeddruk dalen en kan voor gewichtsverlies zorgen. In het algemeen zijn alle sporten goed om de bloeddruk op een aanvaardbaar niveau te brengen, maar duursporten zijn het meest aanbevolen. Dit zijn sporten waarbij de fysieke inspanning over een lange duur verdeeld is, namelijk meerdere uren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: fietsen, joggen, zwemmen en wandelen. Doordat deze sportieve activiteiten langer duren zijn ze meer geschikt om de bloeddruk te verlagen dan kortdurende, explosieve inspanningen, zoals bijvoorbeeld sprinten of gewichtheffen. Bij deze laatste sporten zijn de spiersamentrekkingen langdurig en krachtig, maar duurt de inspanning in zijn geheel kort. Dit in tegenstelling tot duursporten, waarbij de spieren kort en snel samentrekken, maar over een langere periode.
Stoppen met roken
Een niet te vergeten manier om de bloeddruk te verlagen, is natuurlijk stoppen met roken. Door het roken kunnen de bloedvaten vernauwen en kan de bloeddruk verhogen.
Voeding
Je kan je bloeddruk onder meer verlagen door je eetgewoonten aan te passen. Een van de belangrijkste gewoontes waar je op moet letten is het vermijden van veel
zout. Probeer niet teveel zout toe te voegen aan je eten, en beperk de levensmiddelen die zout bevatten. Hierbij gaat het niet alleen om gerookte vis of gerookt vlees, maar ook om levensmiddelen waarvan je niet meteen had verwacht dat ze zout bevatten. Bijvoorbeeld in koffiekoeken, broodjes, jam en kaas kan heel wat zout zitten.
Tip: supplementen tegen hoge bloeddruk
Vitamine E
Wil je je lichaam extra wapenen tegen hoge bloeddruk en de gevolgen die dit kan veroorzaken dan kan je denken aan de inname van extra supplementen. Dergelijke supplementen bieden tal van voordelen van de gezondheid, en dan vooral wat betreft de oorzaken van hoge bloeddruk. De toestand van de aders, slagaders en de aderwanden is hierbij belangrijk. Zo heeft
vitamine E bijvoorbeeld een positief effect op de weefsels en de wanden van de aders. Hierdoor verkleint de kans op aderverkalking, een aandoening die vaak een rol speelt bij hoge bloeddruk.
Andere supplementen
Daarnaast zijn er nog andere supplementen die een positief effect hebben op de problemen die met hoge bloeddruk kunnen samengaan, zoals:
- Kalium: nuttig voor de vochtbalans (overgewicht)
- Vitamine C: beschermt bloedvaten tegen vrije radicalen
- Vitamine D: beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Visolie: positief voor cholesterol
- CoQ10: versterkt immuunsysteem
Lees verder