Wat doen bij (te) lage bloeddruk? Oorzaken, symptomen & tips
De risico's van hoge bloeddruk zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar dat geldt veel minder voor lage bloeddruk. Er kan sprake zijn van lage bloeddruk of hypotensie bij symptomen van duizeligheid en flauwte, hoewel dit niet altijd problematisch hoeft te zijn. Toch kunnen de oorzaken van hypotensie vrij ernstig zijn. Je kan thuis zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter en je gegevens dagelijks bijhouden. Aanvullend kan je supplementen innemen om je lichaam een extra zetje te geven in haar dagelijks functioneren, zodat je de symptomen van lage bloeddruk kan tegengaan. Wat kan je doen tegen lage bloeddruk en welke voeding moet je vermijden?
Bloeddrukwaarden lage bloeddruk
De meesten onder ons hebben al wel eens gehoord van de risico's van hoge bloeddruk, maar van de risico's van lage bloeddruk zijn niet zo veel mensen op de hoogte. In het algemeen spreekt men van een
lage bloeddruk bij een bovendruk van 110 en een onderdruk van 70 (of lager). Bij vrouwen spreekt men van te lage bloeddruk wanneer de bloeddrukmeter de waarden 100 en 60 aanwijst. De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed naar de lichaamsdelen en organen pompt. De onderdruk is de druk van het hart op het moment dat het zich ontspant. De medische term voor (te) lage bloeddruk is
hypotensie. Bij bloeddrukwaarden van 90/40 of lager is er sprake van te lage bloeddruk en kan het lichaam problemen ondervinden om vitale organen van bloed te voorzien.
Zelf je bloeddruk meten
In gespecialiseerde medische winkels en op het internet zijn er bloeddrukmeters te koop die het mogelijk maken om zelf je bloeddruk te meten vanuit je luie zetel. Voordeel hiervan is dat je de gegevens van je bloeddruk kan bijhouden en er na verloop van tijd een soort van regelmaat in kan ontdekken. Door middel van een bloeddrukmeter kom je meteen te weten wanneer je bloeddruk heel erg opvallende schommelingen vertoont en je het best even langs gaat bij je arts.
Gevaar lage bloeddruk
Doorgaans wordt lage bloeddruk vastgesteld bij een routineonderzoek. In veel gevallen weet je niet eens dat je lage bloeddruk had. De arts gaat er in de meeste gevallen van uit dat er geen probleem is, zolang je geen symptomen beschrijft of specifieke klachten hebt. Er zijn mensen die
van nature een relatief lage bloeddruk hebben zonder er erg in te hebben. Lage bloeddruk wordt dus wel een probleem wanneer de patiënt last krijgt van bepaalde symptomen. Op lange termijn kan lage bloeddruk meer risico's gaan inhouden doordat bijvoorbeeld de kans op flauwvallen vergroot.
Symptomen lage bloeddruk
Flauwte
Bij lage bloeddruk kan je het gevoel krijgen dat je op elk moment kan
flauwvallen. In de meeste gevallen gaat deze flauwte na enkele minuten voorbij. Je voelt je licht in het hoofd en ietwat duizelig, zonder dat je je in het algemeen slecht voelt. Je voelt je een beetje suf en moe, terwijl er niet echt een duidelijke reden voor lijkt te zijn. Als je lang hebt stilgezeten of stilgestaan kan je "sterretjes" zien bij het opstaan, of wordt het even zwart voor je ogen. Mensen die 's ochtends hun ontbijt overslaan of een onregelmatig eetpatroon aanhouden hebben doorgaans ook meer kans op lage bloeddruk, doordat hun bloedsuikerspiegel vaak te laag is. In ernstige gevallen kan iemand met lage bloeddruk ook daadwerkelijk flauwvallen, waardoor het risico op verwondingen ontstaat.
Bij warmte
Hoge temperaturen maken dat de aders gaan uitzetten, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circuleren. Hierdoor verlaagt de bloeddruk. Klachten van lage bloeddruk komen dan ook vaker voor bij warmte of hitte, zoals in warm zomerweer, of in een sauna. Ook een lange periode doorbrengen in een te warm bad kan voor een typische lage bloeddrukflauwte zorgen. Mensen die 's ochtends hun ontbijt overslaan of een onregelmatig eetpatroon aanhouden hebben doorgaans ook meer kans op lage bloeddruk, doordat hun bloedsuikerspiegel vaak te laag is.
Oorzaken hypotensie
- fysiologische aanleg (vormt niet noodzakelijk een probleem voor de gezondheid)
- vochtverlies of uitdroging bij hitte (te weinig water gedronken)
- bloedarmoede bij ziekte (bv. chronische darmziekte)
- brandwonden
- toestand van shock
- lage bloedsuikerspiegel
- gebruik van antidepressiva
- gebruik van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk
- neveneffect van geneesmiddelen
Medicijnen tegen lage bloeddruk
Mogelijk acht je arts het nodig om geneesmiddelen tegen lage bloeddruk voor te schrijven om het probleem te verhelpen. Dergelijke geneesmiddelen die
bloeddrukverhogend werken zijn bijvoorbeeld
Fludrocortisone of
Midodrine. Hierbij moet je er wel mee rekening houden dat door deze medicijnen je bloeddruk al te hoog kan oplopen. Lage bloeddruk behandelen en daarna last krijgen van hoge bloeddruk is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Om dit nauwlettend in de gaten te houden kan het handig zijn om je bloeddruk thuis zelf te meten door middel van een bloeddrukmeter.
Tips tegen lage bloeddruk
Benen omhoog
Als je
duizelig bent geworden door lage bloeddruk, is het zaak om het bloed weer beter door je lichaam te laten stromen. Ga meteen neerliggen en leg je benen hoger dan de rest van je lichaam. Op die manier kan het bloed vanuit je onderbenen terug naar het hart en je hersenen stromen.
Water
Mineraalwater brengt extra zuurstof in het lichaam waardoor het bloed ook meer zuurstof door het lichaam kan vervoeren. Houd je vocht op peil en drink regelmatig een extra glas water, ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol want
alcohol droogt het lichaam uit en vocht is cruciaal voor een goede bloedcirculatie. Om dezelfde reden beperk je het best ook koffie.
Zout
Zout is minder positief voor mensen met hoge bloeddruk, maar heeft wel degelijk positieve effecten voor mensen met lage bloeddruk. Zout houdt het vocht in het lichaam, waardoor het bloed beter rondgestuwd kan worden. Vocht is van groot belang voor een goed functioneren van het lichaam. Zorg er dan ook voor dat je dagelijks een normale hoeveelheid zout tot je neemt. Deze normale hoeveelheid komt neer op hoogstens 6 mg per dag. Bijgevolg wordt mensen die regelmatig last hebben van lage bloeddruk afgeraden om een zoutarm dieet te volgen.
Lichaamsbeweging
Sporten en bewegen is goed omdat het de bloedcirculatie stimuleert. Door aan sport te doen wordt het hart gedwongen om bloed naar je spieren te pompen. Hierdoor worden spieren en organen bevoorraad met zuurstof en dit is goed om
lage bloeddruk tegen te gaan. Zorg er wel voor dat je na het sporten voldoende rust zodat je lichaam goed kan recupereren.
Supplementen tegen lage bloeddruk
Opdat je lichaam goed kan functioneren is het belangrijk dat de bloedcirculatie vlot verloopt, wat erop neer komt dat het hart de organen op effectieve wijze van zuurstof voorziet. Hiervoor is het cruciaal dat je regelmatig beweegt en een gezond voedingspatroon aanhoudt. Dit laatste betekent dat je voldoende
vitaminen en
mineralen in je voeding moet opnemen, zoals ijzer, foliumzuur, magnesium, calcium en koper. Supplementen hiervan innemen kan nuttig zijn om bepaalde symptomen en oorzaken van lage bloeddruk te bestrijden.
Enkele
voorbeelden hiervan zijn:
- ijzer (tegen duizeligheid)
- magnesium (tegen vochtverlies)
- foliumzuur (tegen bloedarmoede)
Lees verder