Goed leren ademen (inclusief oefeningen)

Goed leren ademen (inclusief oefeningen) Een goede ademhaling is essentieel voor een goede gezondheid. Mensen die kampen met vele lichamelijk klachten hebben niet zelden een verkeerde vorm van ademhaling. Maar hoe zorg je er voor dat je correct ademhaalt? En zijn er oefeningen waarmee je kan leren om goed te ademen? Onderstaand lees je meer over de kunst van het goede ademhalen.

Inhoud


Belang van goed ademhalen

Iedereen weet dat ademhalen essentieel is voor het in leven blijven, je lichaam heeft de zuurstof immers nodig. Wie niet meer ademt zal het niet overleven. Maar wist je ook dat wanneer je niet goed ademhaalt er problemen kunnen ontstaan? Diverse kleine en grote klachten en kwalen kunnen ontstaan wanneer je niet op een goede manier ademhaalt. Voorbeelden hiervan zijn een gestrest gevoel, spanningen, concentratiestoornissen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, onrust, enzovoorts. Daarnaast is het ook nog mogelijk om verschillende klachten te ontwikkelen die niet direct aan verkeerde ademhaling gelinkt zullen worden.

Basisregels goede ademhaling

Om zo goed mogelijk te ademen moeten enkele basisregels worden opgevolgd. Zonder deze basisregels is een goede ademhaling in principe niet mogelijk.

Buikademhaling

Een belangrijke eerste regel is de must van een lage ademhaling. Een lage ademhaling wil zeggen dat "je via de buik ademt". Hiermee wordt het type ademhaling bedoeld dat de buikwand doet uitzetten bij inademing en doet krimpen bij uitademing. Er vindt dus geen uitzetting en inkrimping plaats van de borst. Ook de schouders bewegen bij dit type ademhaling niet. In feite is een buik-flank ademhaling het meest ideale. De lage buikademhaling zorgt ervoor dat de ribben enige ruimte moeten maken voor de inademing. Hierdoor zal er ook een uitzetting richting de flanken van het lichaam plaatsvinden.

Adem altijd ontspannen

Ademen is een natuurlijkelichaamsfunctie. Dit betekent dat ademhalen altijd op een ontspannen en rustige wijze moet plaatsvinden. Nergens in het lichaam mag de ademhaling spanningen opwekken.

Oefeningen goede ademhaling

De basisregels klinken eenvoudig, maar dat zijn ze helaas niet voor iedereen. Wie merkt dat hij of zij moeite heeft met een goede ademhaling, kan onderstaande oefeningen uitvoeren.

Oefening voor een goede buikademhaling

Het doel van deze oefening is dat je je bewust wordt van een goede buikademhaling. Volg onderstaande stappen op:
 • Zorg ervoor dat je comfortabel op je rug gaat liggen, bijvoorbeeld op je bed.
 • Leg je handen op je buik.
 • Adem in via je neus en zorg ervoor dat je je buik (met daarop je handen) voelt uitzetten
 • Houd je adem even vast
 • Adem langzaam uit door je mond
 • Herhaal dit meerdere malen

Deze oefening werkt zeer rustgevend en je raakt bewust van je ademhaling. Wanneer je merkt dat het moeite kost om je buik uit te zetten bij het ademhalen weet je dat een verkeerde ademhaling hebt.

Oefening voor een diepere ademhaling

Een oppervlakkige ademhaling kan diverse klachten veroorzaken. Dit heeft ermee te maken dat je niet de volledige longcapaciteit benut. Hierdoor kom je mogelijk zuurstof te kort waardoor je bijvoorbeeld jezelf futloos kunt voelen. Met deze oefening zorg je ervoor dat je longcapaciteit beter wordt benut. Volg onderstaande stappen op:
 • Zorg ervoor dat je comfortabel op je rug gaat liggen, bijvoorbeeld op je bed.
 • Adem kort in.
 • Adem vervolgens zo diep mogelijk uit. Pers alle lucht uit je longen.
 • Wanneer je longen leeg zijn moet je nog proberen even het inademen tegen te houden.
 • Wanneer je het niet meer houdt zal je in een reflex zeer diep inademen.
 • Adem enkele malen op een rustige wijze in en uit.
 • Herhaal de stappen enkele malen.

Je zult merken dat je je complete longcapaciteit gebruikt. Hierdoor kan je jezelf aanleren om goed diep in te ademen. Je zal op de langere termijn merken dat een diepere inademing meer energie geeft. Blijf wel goed opletten dat je 'via de buik ademt'.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademen bij zingenEen van de belangrijkste dingen bij zingen is ademen. Er zijn verschillende soorten ademhaling, maar als we zingen maken…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
De ademhaling als medicijnDe ademhaling als medicijnVeel mensen hebben vage medische klachten zonder dat ze zich realiseren dat ze dit te danken hebben aan een verkeerde ma…
Niet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenNiet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenKun je opeens niet meer diep ademen? Voelt het alsof je niet genoeg lucht meer krijgt? Ontdek wat hiervan de oorzaken ku…

Wat doen bij (te) lage bloeddruk? Oorzaken, symptomen & tipsWat doen bij (te) lage bloeddruk? Oorzaken, symptomen & tipsDe risico's van hoge bloeddruk zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar dat geldt veel minder voor lage bloeddruk. Er…
Ik heb ouderdomssuiker, mag ik nu geen suiker meer?Als je suikerziekte (diabetes) hebt zit je vaak met veel vragen: ‘wat mag ik nog eten?’, ‘mag ik nog snoep eten?’, hoe z…
Bronnen en referenties
 • www.leefvoelgroei.nl
Reactie

Mona van Herk, 14-09-2014
Ik kan geen buikademhaling zonder mijn borst te bewegen, ik snap er niks van en ik doe het andersom, niet goed dus, help hoe dan? Ik wordt gestrest van die oefeningen en haal alles door elkaar. Reactie infoteur, 16-09-2014
Uw borst zal altijd wel licht bewegen, dat is haast niet te voorkomen. Maar als u het zeker goed wilt doen kunt u wellicht een professional inschakelen die u helpt.

Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.