De ademhaling als medicijn

De ademhaling als medicijn Veel mensen hebben vage medische klachten zonder dat ze zich realiseren dat ze dit te danken hebben aan een verkeerde manier van ademhalen. De combinatie borst en buik ademhaling is voor ons mensen de meest ideale, maar veel mensen ademen op de verkeerde manier. Hoe adem je op de juiste manier en hoe kan je nu een verkeerde ademhaling herkennen?

Welke klachten kan een verkeerde ademhaling geven

Een verkeerde en dus te oppervlakkige ademhaling zorgt voor te weinig zuurstof opname. Hierdoor ontstaan klachten van vermoeidheid, benauwdheid en hoofdpijn. Ook hoesten, snurken, apneu en neuspoliepen kunnen het gevolg zijn van een verkeerde ademhaling. Verder kan een verkeerde ademhaling zorgen voor paniekaanvallen, angsten, hartkloppingen, slechte concentratie, duizelingen en geheugenverlies. Ademen doe je met het middenrif en niet met de borstspieren.

Spanningen en stress

Door spanningen en stress gaan we vaak hoger en oppervlakkiger ademhalen. Vaak kiest het lichaam dan automatisch voor de oppervlakkige en onregelmatige borstademhaling. Ademen is een vitale levensfunctie. In principe hoeven we er geen aandacht aan te besteden, maar we kunnen de ademhaling wel controleren. Merk je dat je verkeerd ademhaalt? Adem langzaam in door je neus, houd je adem vast en adem hierna langzaam weer uit. Forceer het uitademen niet. Uitademen gaat vanzelf. Het is een vrij passief gebeuren. Herhaal dit een aantal keer, gefocust op je ademhaling. Ideaal is het tempo van tien seconden inademen, tien seconden vasthouden en tien seconden uitademen. Doordat je de focus op je ademhaling legt en de luchtcapaciteit van de longen vergroot, laat je langzaam je spanningen los. Het is bijna een vorm van meditatie.

Waaraan kan je een verkeerde ademhaling herkennen?

Veel mensen ademen te veel en te zwaar. Vroeger deden de mensen veel vaker lichamelijk inspannend werk, waardoor een juiste manier van ademen werd gestimuleerd. Toen ademde we gemiddeld 12 keer per minuut. Tegenwoordig doen veel mensen werkzaamheden die lichamelijk minder intensief zijn, maar de ademhaling is wel intensiever geworden. We ademen tegenwoordig 15 keer per minuut. Dit verschijnsel wordt chronische hyperventilatie genoemd en wordt niet alleen veroorzaakt door een gebrek aan fysieke inspanning, ook te fanatiek sporten kan dit in de hand werken.

Tijdens ons leven gaan we door allerlei oorzaken verkeerd ademen. Van de mensen boven de vijftig ademt maar liefst 70% verkeerd. De oorzaken hiervoor zijn vaak te weinig fysieke inspanning, overgewicht, maar ook verkeerd aangeleerde ademhaling na langdurige verkoudheid of andere longklachten.

Meer energie door je ademhaling

Wanneer je behoefte hebt aan een energieboost ga je rechtop zitten. Je ademt diep in door je neus, daarna adem je uit door de mond in een lange zucht. Herhaal dit een paar keer. Daarna adem je opnieuw in door je neus en laat je de lucht in een langgerekte aaaaahhhhh-klank door je mond ontsnappen. Ook dit herhaal je een aantal keer. Na afloop van de sessie zal je merken dat je energie is toegenomen.

Longen en voeding

In broccoli en bloemkool zit de stof Sulforafaan (een antioxidant). Deze stof helpt het immuunsysteem om schadelijke stoffen uit de longen te verwijderen. Zo kunnen longinfecties worden voorkomen. Ook bij hoestklachten kan het eten van broccoli en bloemkool een positieve bijdrage leveren.

China olie

Wanneer je last hebt van chronische hoestklachten of kortademigheid kan China olie uitkomst bieden. China olie mag alleen gebruikt worden door mensen ouder dan vier jaar en door zwangere vrouwen alleen uitwendig. Door te stomen met een stoombadje waaraan China olie is toegevoegd of door het inhaleren van China olie wordt het ophoesten van slijm vergemakkelijkt en krijg je gevoelsmatig meer lucht. Hoestklachten verminderen, waarna je door ademhalingsoefeningen weer een juiste ademhaling kan bevorderen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Oefeningen voor een goede ademhalingOefeningen voor een goede ademhalingAdemhalen lijkt zo vanzelfsprekend, het gaat bijna altijd onbewust. Hierdoor zullen de meeste mensen allerlei vage klach…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…

Eten verzamelen is een eeuwenoude liefhebberijEten verzamelen is een eeuwenoude liefhebberijBijna iedereen heeft wel een echte liefhebberij. Iets waar hij of zij dol op is en dat met liefde en passie ook verzamel…
Chronische ziekte: hoe helpen bij angstenChronische ziekte: hoe helpen bij angstenEen chronische ziekte (bijv. diabetes, artritis of MS) of blijvende invaliditeit, kan bij de getroffenen ook leiden tot…
Bronnen en referenties
  • Ademen van Michael Sky
  • http://orthoactueel.nl/sulforafaanimmuunstimulans.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.