Leveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderen

Leveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderen Een leveradenoom is een goedaardig levergezwel en dus geen kanker. Een leveradenoom of adenoom in de lever groeit onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hoewel een leveradenoom een goedaardige leverafwijking betreft, kunnen sommige adenomen ontaarden en kwaadaardig worden. Ook kan een wat grotere leveradenoom aanleiding geven tot een leverbloeding, wat klachten geeft als hevige buikpijn, een plotselinge lage bloeddruk, hartkloppingen en duizeligheid of flauw vallen. De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldvormende onderzoek en/of een biopsie. Een kleinere tumor die geen klachten geeft, hoeft vaak niet te worden verwijderd. Bij klachten of bij leveradenomen die groter zijn dan 5 cm, moet het leveradenoom operatief worden verwijderd. De prognose van een leveradenoom is gunstig. Slechts zelden ontaardt het in kanker.
Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Wat zijn leveradenomen?

Leveradenomen zijn zeldzame, goedaardige levertumoren. Er is dus geen sprake van leverkanker. Leveradenomen zijn meestal asymptomatisch, maar soms leidt het tot lichte buikpijn in de bovenbuik en tevens een opgeblazen gevoel. Een enkele keer kunnen grote adenomen gaan bloeden of ontaarden in een kwaadaardige tumor. Het risico van maligne transformatie is nog niet volledig bekend en kan wel 13% bedragen.

Wie krijgen er last van?

Een leveradenoom wordt voornamelijk gezien bij jonge vrouwen (20 tot 44 jaar oud). In ongeveer 90% van de gevallen doet het zich voor bij vrouwen, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, en het wordt sterk geassocieerd met het gebruik van orale anticonceptiva

Oorzaak van een leveradenoom

Het ontstaan van leveradenomen heeft waarschijnlijk veelal te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Leveradenomen komen vooral voor bij vrouwen die langdurig orale anticonceptiva hebben gebruikt, en tijdens zwangerschap. Zeldzamere oorzaken zijn:
 • bepaalde stofwisselingsziekten of metabole ziekten;
 • het gebruik van anabole steroïden, stoffen die de spieropbouw bevorderen;
 • familiair voorkomen van leveradenomen in combinatie met diabetes;
 • overgewicht of obesitas.

Geelzucht kan ontstaan als de leveradenoom tegen de galwegen drukt / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Geelzucht kan ontstaan als de leveradenoom tegen de galwegen drukt / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Symptomen van leveradenoom

Verschijnselen

Symptomen van een leveradenoom zijn:
 • een leveradenoom varieert in grootte van 1 tot 30 cm
 • vage buikpijn
 • een opgeblazen gevoel
 • een voelbare intra-abdominale massa of vergrote lever
 • geelzucht (door het drukeffect van de tumor op de kleine galwegen in de lever)

Omschrijving

Vaak zijn leveradenomen asymptomatisch en worden ze per toeval ontdekt bij beeldvormend onderzoek in verband met een andere reden. Leveradenomen kunnen soms klachten veroorzaken. Deze kunnen bestaan uit (vage) buikpijn rechtsboven in de buik en een opgeblazen gevoel. Adenomen variëren in grootte van 1 tot 30 cm. Symptomen zoals buikpijn zijn waarschijnlijker bij grotere laesies. Een leveradenoom bevindt zich vaak in de rechter leverkwab en zijn meestal solitair (70 tot 80 procent), hoewel meerdere adenomen zijn beschreven bij patiënten met langdurig gebruik van anticonceptie, glycogeenstapelingsziekte en hepatische adenomatose.

Diagnose en onderzoek

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Bij klachten zal de arts een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek verrichten. De arts kan opmerken dat de lever opgezet aanvoelt en de patiënt kan klagen over pijn als de arts de plek onderzoekt. Bloedonderzoek kan zinvol zijn om afwijkingen in de leverfuncties aan te tonen, maar een leveradenoom hoeft geen afwijkende leverwaarden te geven. In het ziekenhuis kan een echo van de lever worden gemaakt, waarbij je mogelijk contrastvloeistof krijgt toegediend. Eventueel kan ander beeldvormend onderzoek de diagnose bevestigen. Hierbij kan gedacht worden aan een CT-scan of een MRI-scan, welke een preciezer beeld geven dan een echo. Soms is een leverbiopsie nodig. Hierbij wordt een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose omvat enkele vormen van angiomen, focale nodulaire hyperplasie, hepatocellulair carcinoom en bepaalde soorten levermetastasen.

Stoppen met anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Stoppen met anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Leveradenoom behandeling

Stoppen met pilgebruik

Patiënten moeten stoppen met het gebruik van 'de pil'. Een hormoonspiraal kan wel gewoon gebruikt worden.

Zwangerschap uitstellen

Zwangerschap moet vermeden worden totdat de tumor is verwijderd, vanwege het gevaar dat de adenoom groeit en scheurt. Gezwellen van 5 cm of groter kunnen gaan bloeden, met name tijdens of kort na een zwangerschap. Vrouwen met een klein adenoom (kleiner dan 5 cm) lijken volgens de huidige stand van zaken (2024) veilig zwanger te kunnen worden. Samen met je behandelaar kun je de afweging maken of een zwangerschap in jouw situatie veilig is.

Afvallen bij overgewicht

Mensen met overgewicht (wat je kunt uitrekenen aan de hand van je BMI), lopen meer risico op een leveradenoom en krijgen het advies om gewicht te verliezen

Leveradenoom verwijderen

Een kleinere tumor die geen klachten geeft, hoeft vaak niet te worden verwijderd. Symptomatische tumoren worden weggesneden. Door het verhoogde risico op een spontane levensbedreigende bloeding en de mogelijke maligne transformatie die wordt geassocieerd met grotere tumoren, moeten asymptomatische leveradenomen van 5 cm of groter, vooral bij mannen of wanneer het gezwel geen vet lijkt te bevatten, operatief worden verwijderd.

Controle

Regelmatig beeldvormend onderzoek middels echografie wordt geadviseerd om het leveradenoom in de gaten te houden.

Prognose

De prognose van leveradenomen is niet goed vastgesteld. Ze zijn echter in verband gebracht met kwaadaardige transformatie, spontane bloeding en scheuring. Als gevolg hiervan is het onderscheid met andere soorten goedaardige levertumoren belangrijk. Dit kan meestal worden bereikt met behulp van een combinatie van beeldvormingstechnieken, hoewel soms een definitieve diagnose alleen na resectie kan worden bereikt.

Acute hevige buikpijn door een bloeding van de leveradenoom / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comAcute hevige buikpijn door een bloeding van de leveradenoom / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Complicaties van een adenoom in de lever

Interne bloeding

Van alle complicaties die geassocieerd zijn met een leveradenoom, is bloeding het meest voorkomend. Adenomen zijn vatbaar voor bloedingen. Dit zorgt ervoor dat de lever opzwelt. Slechts zelden scheurt het adenoom, wat kan leiden tot ernstige inwendige bloedingen. Dit komt vooral voor bij de wat grotere adenomen. Klachten die hierbij kunnen ontstaan, zijn:

Bloedingen zijn in de meeste gevallen goed onder controle te brengen.

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Kwaadaardige transformatie

Het precieze risico dat een leveradenoom transformeert in een carcinoom (kanker) is anno 2024 nog niet goed bekend. Hoe dan ook, soms transformeert een goedaardig leveradenoom naar een hepatocellulair carcinoom, een vaak voorkomende vorm van leverkanker.

Prognose

Kwaadaardige transformatie is zeldzaam en de langetermijnprognose van een leveradenoom is goed. Een adenoom kan gaan groeien tijdens een zwangerschap, maar dit hoeft niet per se.

Preventie

Je kunt de kans dat je een leveradenoom ontwikkelt verkleinen door geen anabole steroïden te gebruiken en overgewicht te voorkomen.
© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?De lever is een belangrijk orgaan dat meerdere functies heeft. Het bepaalt namelijk het bloedvolume, de stofwisseling en…
Leveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenLeveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenEen leveradenoom (hepatocellulair adenoom) is een zeldzame, vaste, goedaardige tumor van de lever die vooral vrouwen tre…
Vlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverVlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverDoor echografie kunnen mogelijke afwijkingen in de vorm van 'vlekken op de lever' zichtbaar worden. Echografie is een on…
Leveradenomen, ook wel piladenomen genoemdLeveradenomen, ook wel piladenomen genoemdOok al gaat het hier om een zeer zeldzame aandoening is het naar mijn mening toch belangrijk dit onderwerp even onder de…

Uitzaaiingen in de botten: behandeling van botmetastasenUitzaaiingen in de botten: behandeling van botmetastasenUitzaaiingen in de botten, ook wel botmetastasen genoemd, is kanker die elders in het lichaam begon en zich uitgezaaid o…
ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrilator) bij hartfalenICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrilator) bij hartfalenHartritmestoornissen komen, helaas, steeds vaker voor in Nederland. Meer dan vijftienduizend mensen per jaar krijgen te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • Adarsh Vijay, Ahmed Elaffandi, and Hatem Khalaf. Hepatocellular adenoma: An update. World J Hepatol. 2015 Nov 8; 7(25): 2603–2609.
 • https://www.liverdoctor.com/liver-problems/adenomas-of-the-liver/
 • https://www.mlds.nl/ziekten/leveradenoom/
 • http://www.leverpatientenvereniging.nl/leverziekten/levertumoren/leveradenomen/behandeling-van-leveradenoom/
 • https://www.uzleuven.be/leveradenoom
 • http://radiopaedia.org/articles/hepatic-adenoma
 • http://patient.info/doctor/benign-liver-tumours
 • Orphanet. Hepatocellular adenoma. https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=54272 (ingezien op 21-5-2019)
 • UpToDate. Hepatic adenoma. http://www.uptodate.com/contents/hepatic-adenoma (ingezien op 15-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Reacties

Denise, 06-05-2018
Goedenavond,
Ik heb ook 2 leveradenomen van iets groter dan 2 cm beide in segment VI.
Nu heb ik vaak stekende pijn rechts onder mijn ribbenboog en op dezelfde hoogte in mijn rug.
Ook heeft het soms hetzelfde gevoel als je in je milt hebt als je te hard hebt gelopen.
Ik heb dit gemeld bij mijn MDL arts, maar zij doet hier heel laconiek over en zegt dat het er niets mee te maken heeft.
De volgende controle-echo is na een half jaar.
Komt de stekende pijn van de adenomen en is een half jaarlijkse controle genoeg, want eerst moest ik om de drie maanden. Reactie infoteur, 11-05-2018
Bij twijfel overleggen met de huisarts.

Sarah Happaerts, 01-04-2017
Ik ben eind januari opgenomen geweest met een geruptureerd leveradenoom. Binnen 2 weken word ik geopereerd om het necrotisch weefsel weg te halen. Er zit echter nog een 2de, moeilijk bereikbaar van een 3cm. Dit gaat blijven zitten. Maar hoe zit het dan met toekomstige zwangerschap…? Reactie infoteur, 03-04-2017
Deze vraag kunt u het beste voorleggen aan de specialist. Een zwangerschap is mogelijk bij iemand met een leveradenoom, maar het is belangrijk om dit goed te bespreken met zowel een MDL-arts als uw gynaecoloog.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.