Leveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwen

Leveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwen Een leveradenoom (hepatocellulair adenoom) is een zeldzame, vaste, goedaardige tumor van de lever die vooral vrouwen treft. Ook andere risicofactoren zijn gekend voor leveradenomen. In de meeste gevallen ervaart een patiënt geen symptomen, maar een grotere tumor veroorzaakt mogelijk wel tekenen zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel. Een bloedonderzoek, beeldvormende onderzoeken en een biopsie zijn testen voor het diagnosticeren van een leveradenoom. Wanneer een tumor of meerdere tumoren in lever klachten veroorzaken, is een operatie mogelijk waarbij de arts deze verwijdert, al zijn ook andere behandelingsopties mogelijk. Hoewel de gezwellen in de lever goedaardig zijn, verhogen ze het risico op een bloeding en een transformatie naar leverkanker.

Epidemiologie van adenoom in lever

Een leveradenoom heeft een geschatte incidentie van 3-4 per 100.000. 90% van de patiënten zijn vruchtbare jonge vrouwen tussen 20 en 44 jaar oud.

Overgewicht vormt een risicofactor voor leveradenomen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht vormt een risicofactor voor leveradenomen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren van leveradenomen

Oestrogenen, vrouwelijke hormonen, zijn geassocieerd met het ontstaan van leveradenomen. Een zwangerschap en het langdurig gebruik van via de mond ingenomen anticonceptiva zijn bijgevolg risicofactoren voor leveradenomen. Andere risicofactoren omvatten:

Symptomen

Aantal

In de meeste gevallen ontstaat één adenoom in de lever, maar soms komen ook meerdere leveradenomen tot uiting. Obesitas, niet-alcoholische leververvetting en metabole syndromen zijn geassocieerd met hepatische adenomatose (meerdere adenomen in de lever).

Tekenen

Symptomen komen bij de meeste patiënten niet tot uiting tenzij de tumor groot is of op naburige structuren drukt.

De patiënt heeft dan:
 • een opgeblazen gevoel
 • een massa die voelbaar is bij aanraking
 • milde, vaak slecht gedefinieerde buikpijn rechtsboven in de buik (vaker bij grote letsels)

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
De arts start eerst met een vraaggesprek en voert vervolgens een lichamelijk onderzoek uit. De lever is gezwollen (hepatomegalie) wanneer de arts deze betast. De patiënt ervaart mogelijk ook leverpijn wanneer de arts drukt op de plaats waar zich het leveradenoom bevindt.

Diagnostisch onderzoek
Een bloedonderzoek onthult afwijkingen in de leverfuncties, maar het gezwel in de lever gaat niet altijd gepaard met afwijkende leverwaarden. De arts bestelt vaak een echografie van de lever waarbij de patiënt eerst contrastvloeistof toegediend krijgt. Andere beeldvormende onderzoeken zijn ook mogelijk en geven een gedetailleerder beeld, zoals een CT-scan of een MRI-scan. Af en toe besluit de arts een leverbiopsie uit te voeren, waarbij hij een stukje van het aangetaste leverweefsel wegneemt en microscopisch laat onderzoeken. Leveradenomen zijn qua uiterlijk lichtbruin tot geel, zacht en scherp omlijnd, maar ze hebben geen echt kapsel die hen omsluit. De tumor heeft voorts geen galkanalen, waardoor deze zich onderscheidt van het normale leverweefsel in de omgeving.

Differentiële diagnose
Een leveradenoom doet soms denken aan volgende aandoeningen:

Behandeling van leveradenoom

Zwangere vrouwen met een leveradenoom worden nauwlettend gecontroleerd / Bron: Ajale, PixabayZwangere vrouwen met een leveradenoom worden nauwlettend gecontroleerd / Bron: Ajale, Pixabay

Conservatief beleid

De arts behandelt een leveradenoom doorgaans conservatief, waarbij patiënten geadviseerd worden om orale (via de mond ingenomen) anticonceptie te vermijden. Vrouwen met een leveradenoom die zwanger zijn of zwanger willen worden moeten tijdens hun zwangerschap nauwlettend worden gecontroleerd op de grootte van de tumor (met behulp van een echografie of MRI-scan). Het letsel kan namelijk tijdens de zwangerschap groeien en dan vooral tijdens het derde trimester wanneer hoge niveaus van oestrogenen aanwezig zijn.

Chirurgie

De behandeling van een leveradenoom tijdens de zwangerschap is aangewezen wanneer het letsel tekenen van een groei of bloeding vertoont. Chirurgie van laesies aan de rand van de lever is veilig uit te voeren binnen het eerste of bij voorkeur het tweede zwangerschapstrimester. Chirurgie is ook nodig bij letsels groter dan vijf centimeter in diameter, maar ook mannen met leveradenomen laten deze best operatief verwijderen. Zeer sporadisch is een levertransplantatie noodzakelijk (vooral bij mannen bij wie een tumor niet operatief verwijderd kan worden).

Radiofrequente ablatie

Radiofrequente ablatie is alleen geschikt voor een zeer specifiek patiëntengroep. Het is niet geschikt voor hormoongevoelige tumoren, onderliggende leveraandoeningen, chirurgische kandidaten of vrouwen die zwanger willen worden. Deze medische procedure is enkel inzetbaar voor de behandeling van patiënten met leveradenomen die minder dan vier cm groot zijn.

Trans-arteriële embolisatie (TAE)

Trans-arteriële embolisatie is aanbevolen voor hepatische adenomen die zijn gaan bloeden. Na deze procedure volgt een chirurgische verwijdering van het adenoom. TAE is geïndiceerd binnen twee tot drie dagen na tumorbloeding.

Complicaties van adenomen in lever

Interne bloeding

Een erg grote tumor (groter dan vijf centimeter) gaat sneller scheuren wat leidt tot een interne bloeding. Dit gaat gepaard gaat met onder andere duizeligheid, een plotselinge lage bloeddruk, een shock en flauwvallen, hartkloppingen, hevige buikpijn en een gezwollen lever.

Leverkanker

Verder transformeert een goedaardig leveradenoom mogelijk naar een hepatocellulair carcinoom, een vaak voorkomende vorm van leverkanker. Dit vereist een meer agressieve therapeutische aanpak. Wel wordt een kwaadaardige transformatie zelden gemeld. Het totale risico op leverkanker varieert van 4-10%. Het risico op de transformatie blijft bestaan, zelfs nadat de via de mond ingenomen anticonceptiva zijn stopgezet.

Zwangerschap

Een hormoon-geïnduceerde groei en mogelijke ruptuur (breuk) tijdens de zwangerschap veroorzaken voorts af en toe dodelijke complicaties voor de moeder en het ongeboren kind.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenLeveradenoom: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenEen leveradenoom is een goedaardig levergezwel en dus geen kanker. Een leveradenoom of adenoom in de lever groeit onder…
Adenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen zijn goedaardige klierweefselgezwellen die in de meeste gevallen niet in kanker ontaarden. Adenomen bevinden zi…
Talgklieradenoom: Goedaardige tumor van talgklier op de huidTalgklieradenoom: Goedaardige tumor van talgklier op de huidVanaf het derde decennium in het leven ontwikkelen vooral veel patiënten die langdurig zijn blootgesteld aan de zon, één…
Vlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverVlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverDoor echografie kunnen mogelijke afwijkingen in de vorm van 'vlekken op de lever' zichtbaar worden. Echografie is een on…

Knobbeltje in teelbal: oorzaken van knobbel in de teelbalKnobbeltje in teelbal: oorzaken van knobbel in de teelbalEen knobbeltje in de teelbal of meerdere knobbeltjes in de teelbal kunnen op veel dingen wijzen. Sommige zijn volkomen n…
Peesontsteking enkel: oorzaken van een peroneale tendinitisPeesontsteking enkel: oorzaken van een peroneale tendinitisPeesontsteking (tendinitis) in de enkel verwijst naar kortdurende ontsteking van de pezen rond het enkelgewricht. Pezen…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 20 mei 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Hepatic (Hepatocellular) Adenoma, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513264/
 • Hepatic adenoma, https://radiopaedia.org/articles/hepatic-adenoma?lang=gb
 • Hepatic adenoma, https://www.uptodate.com/contents/hepatic-adenoma
 • Hepatocellular Adenoma, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hepatocellular-adenoma
 • Hepatocellular adenoma: when and how to treat? Update of current evidence, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076773/
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Ajale, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.