Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?

Hoe kan ik een leveraandoening herkennen? De lever is een belangrijk orgaan dat meerdere functies heeft. Het bepaalt namelijk het bloedvolume, de stofwisseling en het maakt stollingsfactoren aan (voor het klonteren van bloed wanneer het in contact komt met lucht). Zonder lever zou het lichaam niet kunnen functioneren. Er bestaan talloze ziektes die de lever kunnen aantasten. Omdat er zoveel leveraandoeningen bestaan is het moeilijk om te kunnen identificeren met welke leveraandoening je precies mee te maken hebt. Wat kunnen de symptomen zijn van een leveraandoening?

Het herkennen van een leveraandoening


Wat is de functie van een lever?

De lever is een orgaan met meerdere functies. Dit orgaan is onder andere verantwoordelijk voor de stofwisseling. Het orgaan slaat tevens eiwitten, vetten en koolhydraten op. Hiernaast produceert het orgaan gal. Gal is een stof die ervoor zorgt dat vetten verteerd kunnen worden. Tevens is de lever goed voor het verwijderen van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Hiernaast maakt de lever stollingsfactoren aan en helpt het bij het bepalen van het bloedvolume. De lever is vanwege deze belangrijke reeks aan functies onmisbaar voor het lichaam.

Wat voor leveraandoeningen bestaan er allemaal?

Er bestaan allerlei ziekten die ervoor kunnen zorgen dat de lever niet naar behoren werkt. Het is hierdoor vaak lastig om de exacte oorzaak te achterhalen.
 • De ziekte van Gilbert
 • De ziekte van Wilson
 • Cirrose
 • Hemachromatose
 • Hepatitis
 • Kanker
 • Leveradenoom
 • Levercirrose
 • Leverkanker
 • Levertumor
 • Leververvetting
 • NASH (niet alcoholische staetohepatitis)

Hoe kan een leveraandoening herkend worden?

Omdat er zoveel diverse aandoeningen bestaan die betrekking hebben op de lever bestaat er een grote hoeveelheid symptomen. Een aantal van deze symptomen komen echter vaker voor, ongeacht welke aandoening je precies hebt. Dit zijn onder andere de symptomen die ontstaan bij geelzucht, een zwelling van de lever en het ontstaan van vermoeidheid. De kans is hierdoor aanwezig dat je misschien te maken hebt met een aandoening die niet zo ernstig is en misschien niets met je lever te maken heeft. Een arts kan pas uitsluitsel geven over met welke aandoening je precies te maken hebt.

Geelzucht

Geelzucht kan niet echt beschreven worden als een ziekte (of aandoening). Het is namelijk een verzamelnaam voor bepaalde symptomen die kunnen ontstaan als gevolg van lever- en/of galblaasaandoeningen. Geelzucht is onder andere te herkennen aan het ontstaan van jeuk, donkere urine en het oogwit dat geel kleurt. De jeuk wordt veroorzaakt doordat er te weinig toxines door de lever verwijderd worden. Dit zijn afvalstoffen die door de lever gefilterd dienen te worden en uiteindelijk het lichaam moeten verlaten. Hiernaast is het mogelijk dat je ontlasting zijn kleur verliest. De verschijnselen ontstaan vanwege een verhoogde hoeveelheid 'bilirubine'. Bilirubine is een afvalstof dat merendeels ontstaan bij het afbreken van oude rode bloedcellen. Dit afvalstof is hierdoor deels terug te zien bij het oogwit. Het afvalstof is giftig voor het lichaam en verlaat het lichaam weer tijdens het urineren.

Zwelling

Als gevolg van een leveraandoening kan de lever gaan zwellen. Dit komt onder andere voor bij patiënten die te maken hebben met een zogenaamde 'leveradenoom' of personen met leverkanker. Leveradenomen zijn goedaardige tumoren die zich in de lever bevinden. Als een tumor het vermogen heeft om zich te verspreiden en hierdoor sprake is van uitzaaiingen spreekt men van leverkanker. Wanneer een tumor begint te bloeden kan de lever opzwellen. Dit kan een lage bloeddruk en buikpijn veroorzaken. Uiteindelijk kan men last krijgen van duizeligheid en kunnen er zelfs hartkloppingen ontstaan.

Maagpijn

Maagpijn (oftewel brandend maagzuur) kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege het eten van bedorven voedsel. Hiernaast kan brandend maagzuur óók een symptoom zijn van een mogelijke leveraandoening. Het is belangrijk om contact op te nemen met de (huis)arts wanneer deze symptomen regelmatig terugkomen.

Vermoeidheid

Als gevolg van een leveraandoening kan er vermoeidheid ontstaan omdat in dit geval de lever actiever dient te zijn om dezelfde hoeveelheid giftige stoffen te kunnen verwerken. Een overactieve lever kost meer energie waardoor de patiënt zich vermoeid kan voelen. Vermoeidheid komt echter bij talloze ziektebeelden en aandoeningen voor waardoor het symptoom vaak niet meteen in verband wordt gebracht met een leveraandoening.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Gilbert: Leveraandoening met geelzuchtSyndroom van Gilbert: Leveraandoening met geelzuchtBij het syndroom van Gilbert ontstaat een iets hoger dan normale verhoging van bilirubine in het bloed. Door diverse uit…
Rotor-syndroom: Verhoogd bilirubinegehalte met geelzuchtRotor-syndroom: Verhoogd bilirubinegehalte met geelzuchtHet Rotor-syndroom is een erfelijke leveraandoening waarbij een patiënt een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed heef…
Veno-occlusieve ziekte: Leveraandoening met geelzuchtVeno-occlusieve ziekte: Leveraandoening met geelzuchtVeno-occlusieve ziekte (veno-occlusive disease) komt tot uiting door ontstoken en verstopte bloedvaten die zorgen voor h…
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…

Rivastigmine om symptomen van dementie te vertragenRivastigmine om symptomen van dementie te vertragenRivastigmine, ook wel verkocht als Exelon is een medicijn dat wordt verstrekt aan personen die te maken hebben met een l…
Leververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandelingLeververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandelingIn onze samenleving staat eten centraal. De meesten onder ons gaan wel eens graag naar een restaurant of naar een bistro…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/leveraandoening/item36627
 • http://degezondheidswinkel.be/blog/leveraandoeningen-soorten-symptomen-gevolgen-van-oa-alcohol-gebruik/#gref
 • http://www.geelzucht.com/
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bilirubine
 • https://www.mlds.nl/ziekten/leveradenoom/
 • https://gezonderleven.com/7-tekenen-leverproblemen/
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.