Leververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandeling

Leververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandeling In onze samenleving staat eten centraal. De meesten onder ons gaan wel eens graag naar een restaurant of naar een bistro. Ook thuis wordt er minder gekookt dan vroeger. Bovendien zijn er meer en meer mensen die ongezond eten. Dit kan op langere termijn je lichaam aantasten, alsook je lever. Meer mensen krijgen leververvetting door hun voeding en levensgewoonten. Hoe ontstaat leververvetting en hoe wordt het behandeld zijn vragen die veel personen bezighouden.

Wat doet de lever?

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Het slaat voedingsstoffen op en geeft ze weer af wanneer het lichaam hier om vraagt. Ook zuivert de lever het bloed en verwijdert het giftige stoffen zoals alcohol. In totaal kan de lever ongeveer zeshonderd processen tot een goed einde brengen. De lever ligt aan de rechterkant in de bovenbuik. Het is gelegen achter de ribben. Het heeft het uiterlijk van een grote roze driehoek.

Wat is leververvetting?

Het lichaam van de mens bestaat voor een deel uit vet. De lever zorgt voor de stofwisseling van vet. Wanneer je jaren ongezond eet, krijgt je lichaam meer vet dan het nodig heeft. De lever probeert het vet te verwerken en op te slaan. Als hij overwerkt raakt, slaat hij het vet op in zijn eigen levercellen. Ook krijgt de lever alle giftige stoffen niet meer onschadelijk gemaakt. De lever zal hier op reageren door een paar centimeter te groeien en een gelige kleur te krijgen net zoals vetweefsel. Wanneer het vet opgeslagen is in de cellen van de lever spreek je van leververvetting.

Oorzaken van leververvetting

Er zijn een aantal oorzaken die voor leververvetting kunnen zorgen:
  • Chronisch alcoholgebruik, door veel alcoholgebruik kunnen de levercellen ontsteken. Deze ontsteking maakt het voor de vetcellen makkelijk om zich in de lever te zetten.
  • Overgewicht, dit is vooral het geval bij mensen die hun vet rond hun middel dragen.
  • Het metabool syndroom
  • Diabetes type twee, bij dit type is de patiënt resistent voor insuline. Daardoor is er meer suiker aanwezig in het bloed. De suiker wordt in de lever omgezet tot vet. Die worden op hun beurt weer opgeslagen in de lever.
  • Ondervoeding, door een tekort aan eiwitten.
  • Medicatie, sommige medicatie die afgebroken wordt in de lever kan leiden tot verstoorde leverfuncties.
  • Een combinatie van risicofactoren voor vaat- en hartziektes geven ook een verhoogd risico op leververvetting. Het gaat hier vooral om de factoren zoals een hoge bloeddruk en overgewicht.

De grootste oorzaak van leververvetting is nog altijd alcohol. Vooral na jaren alcohol te drinken kan je hier last van krijgen. Toch kan je ook leververvetting krijgen zonder dat alcohol de oorzaak is. Dit wordt een niet-alcoholische vervetting genoemd. Zo’n twintig tot dertig procent van deze leververvetting krijgt een hepatitis.

Een zeer zeldzame vorm van leververvetting ontstaat tijdens de zwangerschap. Hierbij ontstaat de leververvetting vanaf de achtentwintigste week van de zwangerschap. Deze vervetting is zeer acuut en ernstig voor zowel moeder als kind. Na de bevalling verdwijnt de vervetting vanzelf. Een leververvetting tijdens de zwangerschap ligt niet altijd aan het eetpatroon van de moeder, maar kan wel een onderliggende factor zijn.

Symptomen en klachten

Je kan een leververvetting hebben zonder dat je je hier bewust van bent. Er zijn veel patiënten die geen klachten hebben. Een aantal mensen hebben last van een vage pijn rechts boven in de buik en moeheid. Soms komt deze pijn op bij het eten van iets, meestal verzadigde vetten. In uitzonderlijke gevallen kan geelzucht optreden.

Wanneer de vervetting zich verder uitbreidt en er hepatitis wordt gevormd, kunnen patiënt van geen symptomen ineens erg ziek worden. Hierbij hebben ze klachten van misselijkheid, een vergrootte en opgezette lever die ook gevoeliger is, jeuk en een algemeen ziek gevoel heel de dag door.

Diagnose leververvetting

Omdat je niet altijd klachten hebt van leververvetting, wordt dit soms toevallig door de arts ontdekt. Dit komt vooral omdat je arts voor een andere klacht beslist om een bloedonderzoek of een echo te doen. Hierop is de leververvetting duidelijk zichtbaar. Ook een CT-scan van de buikstreek kan een vervetting van de lever aantonen.

Wanneer je langs gaat bij de arts omdat je klachten hebt van leververvetting zal de arts een klinisch onderzoek doen. Hierbij zal hij aan de buik voelen om te kijken of je lever gevoelig is en deze vergroot aanvoelt. Soms wijst een lichamelijk onderzoek niets uit. Toch zal de arts een bloedonderzoek doen en een echo voorschrijven voor de zekerheid. Het bloedonderzoek zal verhoogde waarden van de lever aantonen. Op de echo is de vervetting van de lever goed te zien. Heel uitzonderlijk beslist de arts om een leverpunctie te doen. Hierbij gaat de arts met een holle naald tot aan de lever. Hij prikt in de lever en laat het stukje lever onderzoeken in het lab.

Behandeling

Gelukkig is een leververvetting omkeerbaar. Meestal wanneer de oorzaak wordt weggenomen, krijgt de lever tijd om te herstellen. Dit kan je stimuleren door veel natuurlijke producten te eten en verwerkt voedsel tijdelijk zoveel mogelijk te schrappen. Toch is het belangrijk om samen met je arts na te gaan welke oorzaak juist ervoor gezorgd heeft dat je leververvetting hebt gekregen. Enkel door de oorzaak te vinden kan je voorkomen dat je leververvetting opnieuw zal krijgen. In sommige gevallen vindt men geen oorzaak in de voeding of levensgewoonten. Hierbij schrijft de arts dan een medicament voor dat je opstapeling van vet vermindert.
Enkele tips om je lever te laten herstellen:
  • Stop met alcohol drinken. Omdat alcohol een giftige stof is, heeft je lever er heel veel werk aan om het te verwerken. Als je je lever wil laten rusten wordt het afgeraden.
  • Als u diabetes heeft, zorg dan voor een goede regeling van je suiker. Let ook op een gezonde levensstijl. Het is niet alleen goed voor je diabetes, maar ook voor je lever.
  • Wanneer je merkt dat je een hoge bloeddruk hebt, ga je het beste eens langs bij de arts om dit extra te bespreken. Hij kan als de hoge bloeddruk blijft beslissen om hier medicatie voor te geven.
  • Bij overgewicht kan het belangrijk zijn om een paar kilo’s kwijt te raken. Door evenwichtig te eten en te bewegen kan je voor een gezondere lever zorgen.

Complicaties

Wanneer de leververvetting blijft omdat je er te laat achter komt of je niet aan de behandeling houdt, breidt de vetstapeling uit. Naarmate de lever meer vervet heb je risico op een ontsteking van de lever. Dit wordt ook wel hepatitis genoemd. Als de hepatitis niet onmiddellijk wordt behandeld kan je hepatitis over gaan in levercirrose. Bij levercirrose worden de levercellen vervangen door littekenweefsel. Levercirrose is een ernstige ziekte zie zich snel kan uitbreiden als er niet wordt ingegrepen. Levercirrose is een ziekte die niet omkeerbaar is.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Leverschade door alcohol: symptomen, oorzaken en behandelingLeverschade door alcohol: symptomen, oorzaken en behandelingDoor alcohol veroorzaakte leverschade wordt veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik. De taak van de lever is om alcohol af…
Leververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de leve…
Leververvetting: de meest voorkomende leveraandoeningLeververvetting: de meest voorkomende leveraandoeningDe lever is een belangrijk orgaan. Hij speelt onder andere een grote rol bij de vetstofwisseling in ons lichaam. Door de…

Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?De lever is een belangrijk orgaan dat meerdere functies heeft. Het bepaalt namelijk het bloedvolume, de stofwisseling en…
Aambeien (Hemorroiden): symptomen, oorzaken en behandelingAambeien (Hemorroiden): symptomen, oorzaken en behandelingAambeien zijn onderdelen van ons lichaam waarmee je problemen kan krijgen. De problemen worden veroorzaakt om verschille…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: designed door Freepik,
  • https://www.mlds.nl/ziekten/leververvetting/
  • https://www.thuisarts.nl/leververvetting/ik-heb-leververvetting
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/leververvetting/item68705
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/het-lichaam/lever
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.