Kanker: leverkanker
Er zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de lever zelf is ontstaan, en secundaire leverkanker betekent dat de ziekte in een ander deel van het lichaam (bijv. long, alvleesklier, maag, nieren) is ontstaan, en is uitgezaaid naar de lever.
Primaire leverkanker
Primaire leverkanker is vrij zeldzaam, in westerse landen komt secundaire leverkanker ongeveer 20x zo vaak voor. In westerse landen komt leverkanker vaker voor bij mensen met levercirrose. In ontwikkelingslanden spelen onder andere leverbot (een ingewandsworm), en aflatoxine (een vergif dat in pinda's en granen door schimmels wordt geproduceerd) een grote rol bij het ontstaan van leverkanker.
Hepatocellulair carcinoom
Een vorm van primaire leverkanker is een hepatocellulair carcinoom: een kwaadaardig tumor. Het ontstaan van een hepatocellulair carcinoom wordt vaak in verband gebracht met een onderliggende leveraandoening, zoals levercirrose (door overmatig alcoholgebruik), en hepatitis B en C.
De symptomen van een hepatocellulair carcinoom zijn:
- Een harde massa rechtsboven in de buikholte
- Een onverklaarbaar gewichts- en eetlustverlies
- Buikpijn
- Geelzucht (een aandoening waarbij de huid en het oogwit als gevolg van leverproblemen geel kleuren)
Om de diagnose tot geelzucht te kunnen stellen, moet de arts: een bloedtest doen om het functioneren van de lever te bepalen, een CT-scan doen, en een leverbiopsie laten uitvoeren.
De behandeling heeft voor het merendeel van de gevallen geen zin: in slechts 25% van alle gevallen kan het tumor geheel worden verwijderd, maar tegen die tijd heeft het zich al vaak uitgezaaid naar de longen, botten, en andere lichaamsdelen. Leverkanker wordt gewoonlijk dan ook als ongeneeslijk beschouwd.
Andere vormen van primaire leverkanker zijn: fibrolamillair carcinoom, en galwegkanker (beide komen minder vaak voor)
Secundaire leverkanker
Secundaire leverkanker ontstaat uit uitzaaiingen van tumoren in andere lichaamsdelen. Ze raken verspreid door het lichaam via de aderen, slagaderen en de lymfevaten. Als er een geïsoleerde tumor in de lever wordt aangetroffen, kan deze worden verwijdert met behulp van chemotherapie, maar zelfs als het tumor volledig wordt verwijdert, is de overlevingskans zeer klein.