Leverziekte: Symptomen leveraandoening / schade aan lever

Leverziekte: Symptomen leveraandoening / schade aan lever De lever is een orgaan ter grootte van een voetbal dat zich net onder de ribbenkast aan de rechterkant van de buik bevindt. De lever zorgt voor de voedselvertering en het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Sommige patiënten kampen met een aangeboren of verworven leverziekte. Een virale infectie, alcoholgebruik en zelfs obesitas zijn enkele risicofactoren van een leveraandoening die later in het leven tot stand komt. Na verloop van tijd resulteert leverschade in littekens (cirrose), wat leidt tot leverfalen, een levensbedreigende aandoening. Leveraandoeningen gaan gepaard met tal van symptomen, zoals bijvoorbeeld geelzucht, een vochtophoping in de buik en gele vetafzettingen rond de ogen.

Symptomen van leverziekte

Acute leverziekte

Een patiënt met een acute leveraandoening vertoont mogelijk weinig tekenen behalve geelzucht en een vergrote lever (hepatomegalie). Geelzucht verwijst naar een gele verkleuring van de huid en de slijmvliezen en is het meest duidelijk in de conjunctivae (oogbindvliezen) en sclerae (harde oogrokken = buitenste witte lagen van het oog). In de cholestatische (galstuwing) fase van de leverziekte zijn een bleke ontlasting en donkere urine aanwezig. Spider naevi en roodheid van de handpalmen duiden meestal op een chronische leverziekte, maar ze treden soms ook op bij patiënten met een ernstige acute leverziekte. Een verlies van eetlust, misselijkheid of braken en een jeukende huid zijn tot slot andere symptomen van een acuut leverprobleem.

Chronische leverziekte

De fysieke symptomen van een chronische leveraandoening bestaan uit diverse mogelijke symptomen zoals:
Algemeen
Algemene tekenen van een chronische leverziekte zijn:

Buik
Symptomen aan of in de buik door leverschade zijn:

Endocrien
Endocriene afwijkingen komen ook voor bij leverbeschadiging:
 • een verlies van lichaamshaar
 • gynaecomastie (borstontwikkeling bij de man)
 • testikelatrofie (krimpen van de teelballen)

Slaperigheid en vermoeidheid duiden mogelijk op leverschade / Bron: Unsplash, PixabaySlaperigheid en vermoeidheid duiden mogelijk op leverschade / Bron: Unsplash, Pixabay
Hersenen
Neurologische tekenen als gevolg van een leverafwijking zijn:

Huid en haar
Leverproblemen veroorzaken mogelijk huidproblemen zoals:
 • een jeukende huid
 • geelzucht (icterus)
 • haarverlies
 • krassen op de huid
 • purpura (onderhuidse bloedingen)
 • gepigmenteerde huidzweren
 • neiging tot blauwe plekken
 • rode handpalmen (palmair erytheem)
 • spider naevi (huidafwijking die bestaat uit kleine bloedvaatjes die uit een centraal punt - vaak een bultje - komen) (dit symptoom duidt vaak op levercirrose)
 • xanthelasma (geel bultje rond de ogen door cholesterolafzettingen)
 • xanthomen (afzettingen van cholesterol in de huid)

Nagels
Nagelafwijkingen komen mogelijk ook tot uiting zoals:

Andere
Andere symptomen gerelateerd aan leverschade omvatten:

Het is echter mogelijk dat het lichamelijk onderzoek normaal is bij patiënten met een gevorderde chronische leverziekte.

Adem en leverschade

Een zoete of muffe ademgeur wijst op veel mogelijke gezondheidsproblemen, zoals sinusitis of een tandvleesontsteking, maar het is soms ook een teken van leverschade. Een slechte adem tijdens leverfalen staat ook bekend als foetor hepaticus. Deze fruitige, muskusachtige geur in de adem is het gevolg van een hoog gehalte aan dimethylsulfide, dat in het bloed voorkomt bij patiënten met levercirrose.

Ascites is een mogelijk symptoom van een leverziekte / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ascites is een mogelijk symptoom van een leverziekte / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Buik en leverafwijking

Ascites (vochtophoping in de buik) treedt op omdat vloeistof in de buik wordt vastgehouden. De benen en enkels zwellen mogelijk ook op door vochtretentie (vasthouden van vocht).

Endocrien systeem en leverprobleem

Mannen met een leverziekte kampen af en toe met gynaecomastie (soms eenzijdig) en testikelatrofie. De oorzaak van gynaecomastie is complex, maar het is waarschijnlijk gerelateerd aan een veranderd oestrogeenmetabolisme of aan een behandeling met spironolacton (soort plastablet).

Huid en leveraandoening

Blauwe plekken en bloedingen

Een patiënt die gemakkelijk blauwe plekken krijgt of bloedt na een letsel, heeft mogelijk een leverafwijking of een niet-gezonde lever. De eiwitten die nodig zijn om het bloed te stollen, worden namelijk niet langer in voldoende hoeveelheden geproduceerd.

Jeuk

Leveraandoeningen zoals cirrose en hepatitis C veroorzaken vaak een blokkering van de galwegen (galwegobstructie). In dit geval kunnen de galzouten niet zoals gebruikelijk worden geklaard en hopen ze zich op onder de huid, waardoor jeuk tot stand komt.

Spider naevi komen ook voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabaySpider naevi komen ook voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Spider naevi

De borst, het bovenlichaam (meestal gezicht) en/of de benen vertonen mogelijk spider naevi. Dit zijn teleangiëctasen die bestaan uit een centraal punt met verwijde kleine bloedvaten. Ze bevinden zich meestal boven de tepellijn. Spider naevi komen ook tijdens de zwangerschap mogelijk tot uiting. Bij hemochromatose (ijzerstapelingsziekte met orgaanschade) heeft de huid met spider naevi een leigrijs uiterlijk. De kleine ‘spinnenkopjes’ resulteren uit hogere oestrogeenspiegels, wat erop wijst dat de lever niet goed functioneert en de hormonen niet metaboliseert.

Rode handpalmen

De handpalmen zijn mogelijk rood (palmair erytheem), wat wijst op een abnormaal verhoogd bloedcirculatievolume als gevolg van abnormale hormoonspiegels in het bloed. Dit symptoom komt soms ook tot stand tijdens de zwangerschap, thyreotoxicose (overmatige hoeveelheid van schildklierhormonen in het bloed) of reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). Clubbing komt af en toe voor, en een contractuur van Dupuytren komt vaak voor bij patiënten met alcoholische cirrose. Xanthomen (cholesterolafzettingen) zijn vaak aanwezig in de plooien van de handpalmen of boven de ogen bij primaire galcirrose.

Vlekken en donkere verkleuring op gezicht

Een donkere verkleuring van de huid is mogelijk te wijten aan hemochromatose, een alcoholische leverziekte en cirrose. Vooral het gezicht is aangetast. Door een slecht werkende lever stijgen de oestrogeenspiegels in het lichaam. Hierdoor produceert de stof tyrosinase (een koperbevattend enzym) meer melanine (huidpigmentatie). Een patiënt met een leverprobleem ontwikkelt hierdoor vlekken op het gezicht of op het hele lichaam.

Hersenen en leverziekte

Een verlies van de hersenfunctie treedt op wanneer de lever niet in staat is om gifstoffen uit het bloed te verwijderen. Dit staat in medische termen bekend als hepatische encefalopathie. Dit probleem verschijnt mogelijk plotseling of ontwikkelt zich langzaam in de loop van de tijd.

Bekende symptomen van een hersenaandoening veroorzaakt door leverschade zijn onder andere:

Lever- en miltgrootte en schade aan lever

Bij patiënten met levercirrose ontstaat na een initiële hepatomegalie (vergroting van de lever) een kleinere lever. Een vergrote milt(splenomegalie) is aanwezig bij patiënten met portale hypertensie (bloed stroomt slechter door lever waardoor de druk in de poortader verhoogt).

Misselijkheid of braken en leverafwijkingen

Misselijkheid vindt plaats omdat toxines (gifstoffen) zich opstapelen in de bloedbaan, vanwege het verminderde vermogen van de lever om toxische stoffen te filteren.

Ontlasting en leverprobleem

De ontlasting krijgt de donkere kleur door de galzouten die de lever normaal gesproken vrijgeeft. Als de ontlasting bleek is, duidt dit op een probleem met de lever of een ander deel van het galafvoersysteem. Een zwarte teerachtige ontlasting verschijnt mogelijk bij een vergevorderde leverziekte en is het gevolg van bloed dat door het maagdarmkanaal passeert; de patiënt moet hiervoor dringend medische hulp nodig.

Urine en leverstoornis

Urine die donkeroranje, colakleurig of bruin is, is mogelijk een symptoom van een leveraandoening. De kleur is te wijten aan te veel bilirubineopbouw, omdat de lever het niet normaal afbreekt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?Hoe kan ik een leveraandoening herkennen?De lever is een belangrijk orgaan dat meerdere functies heeft. Het bepaalt namelijk het bloedvolume, de stofwisseling en…
Veno-occlusieve ziekte: Leveraandoening met geelzuchtVeno-occlusieve ziekte: Leveraandoening met geelzuchtVeno-occlusieve ziekte (veno-occlusive disease) komt tot uiting door ontstoken en verstopte bloedvaten die zorgen voor h…
Lever uit balans: symptomen van een overbelaste leverLever uit balans: symptomen van een overbelaste leverWanneer je lever uit balans is, kan dit zich uiten in een waaier aan klachten. Een overbelaste lever kan klachten geven…
Zwangerschapscholestase: Jeuk & geelzucht bij zwangerschapZwangerschapscholestase: Jeuk & geelzucht bij zwangerschapIntrahepatische cholestase is een leverziekte die mogelijk tijdens het laatste trimester van de zwangerschap optreedt. C…

Rode handpalmen (erythema palmare): oorzaken en symptomenRode handpalmen (erythema palmare): oorzaken en symptomenRode handpalmen of erythema palmare is een zeldzame huidaandoening die de handpalmen en vingers aantast. Het wordt meest…
PACS1-syndroom: Aandoening met neurologische symptomenPACS1-syndroom: Aandoening met neurologische symptomenHet PACS1-syndroom is een zeldzame aandoening die tot stand komt door een verandering in een gen. Getroffen patiënten er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CDC / Dr. Thomas F. Sellers / Emory University, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Geraadpleegd op 7 maart 2019:
 • 11 Signs of Liver Disease, https://www.hepmag.com/slideshow/11-signs-of-liver-disease
 • 7 subtle signs that your liver is not healthy, https://www.health24.com/Medical/Liver-Health/Liver-disease/7-subtle-signs-that-your-liver-is-not-healthy-20180613
 • 9 Signs your liver may be damaged, https://www.mydr.com.au/gastrointestinal-health/9-signs-your-liver-may-be-damaged
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Liver disease, https://www.nhs.uk/conditions/liver-disease/
 • Loss of brain function - liver disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000302.htm
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502
 • Recognizing and treating cutaneous signs of liver disease, https://www.mdedge.com/ccjm/article/95017/gastroenterology/recognizing-and-treating-cutaneous-signs-liver-disease/page/0/1
 • Signs and Symptoms of Liver Disease, https://www.disabled-world.com/health/digestive/liver-diseases.php
 • SIGNS OF LIVER DISEASE, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 328-329
 • What are symptoms of liver problems?, https://www.webmd.com/hepatitis/qa/what-are-symptoms-of-liver-problems
 • Why does liver disease cause intense itching? And what to do about it?, geraadpleegd op 7 maart 2019
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.