Oorbloeding: Bloeding uit het oor met bloederige afscheiding

Oorbloeding: Bloeding uit het oor met bloederige afscheiding Bij een oorbloeding komt bloed uit het oor, wat kan variëren van enkele druppels tot een constante bloeding. Deze bloederige afscheiding kan een mengsel zijn van pus, vloeistof en bloed. Het bloed is niet altijd afkomstig van het oor zelf; ook aandoeningen in de hersenen, bloedvaten of bloedstollingsstoornissen kunnen leiden tot bloedingen uit de oren. Soms zijn de oorzaken van een bloederige afscheiding mild of tijdelijk (zoals bij een gewone middenoorontsteking), waarbij zelfzorgmaatregelen voldoende zijn. In andere gevallen is echter snel medisch ingrijpen noodzakelijk om het onderliggende probleem te diagnosticeren en te verhelpen, om zo het gehoorvermogen of zelfs het leven van de patiënt te redden. Een bloeding uit het oor is namelijk een ernstig waarschuwingssignaal.

Cholesteatoom

Een cholesteatoom is een abnormale groei van huidcellen in het middenoor, vaak als gevolg van een gescheurd trommelvlies of herhaalde oorinfecties. Deze tumor bevindt zich net achter het trommelvlies en kan na verloop van tijd schade aan de middenoorstructuren, inclusief de botten, veroorzaken. Bloedingen kunnen optreden als een complicatie van deze aandoening.

Diffuse intravasale stolling & oorbloeding

Diffuse intravasale stolling (DIS) is een ernstige bloedstollingsstoornis waarbij er door een klein letsel of zelfs zonder trauma abnormale bloedingen kunnen optreden. In zeldzame gevallen kan DIS leiden tot een oorbloeding.

Gescheurd trommelvlies

Een gescheurd trommelvlies kan ontstaan door het binnendringen van vreemd materiaal, blootstelling aan luide geluiden (akoestisch trauma), infecties of plotselinge veranderingen in luchtdruk. Een gescheurd trommelvlies kan gepaard gaan met bloeding uit het oor en gehoorverlies.

Hemorragische koorts & bloed uit oren

Hemorragische koorts verwijst naar aandoeningen waarbij koorts en bloedingen optreden.

Ebola

Ebola komt voornamelijk voor in delen van West-Afrika. In de gevorderde stadia van de ziekte breekt het virus de bloedvaten af, wat kan leiden tot bloedingen uit lichaamsopeningen zoals de mond, neus (neusbloedingen) en anus (anale bloedingen). Hoewel virale hemorragische koorts niet altijd dodelijk is, overlijdt bijna het merendeel van de patiënten aan de ziekte.

Andere vormen van hemorragische koorts

Andere vormen van hemorragische koorts zoals Lassa-koorts, Marburg-koorts en gele koorts kunnen ook leiden tot oorbloedingen, hoewel dit minder vaak voorkomt. Deze aandoeningen kunnen gepaard gaan met griepachtige symptomen en geelzucht.

Infectie door oorpiercing of oorbellen

Een infectie kan optreden als een piercing wordt aangebracht met onhygiënische middelen. Als een oorbloeding gepaard gaat met een oorafscheiding die dikke, groene, stinkende pus bevat, samen met een rode, gezwollen en zachte infectieplaats, kan dit wijzen op een infectie door de oorpiercing. Te strakke oorbellen kunnen ook oorbloedingen veroorzaken en verhogen het risico op infectie.

Kanker

Hoewel kanker van het oor minder vaak voorkomt dan andere vormen van kanker, kunnen kwaadaardige tumoren in het buiten- of middenoor leiden tot oorbloedingen. Huidkanker van het oor kan ontstaan door een ongecontroleerde groei van abnormale cellen die gezonde cellen vernietigen.

Oorontsteking

Otitis media (middenoorontsteking)

Een verkoudheid of andere luchtweginfecties kunnen leiden tot een middenoorontsteking (otitis media). Dit is de meest voorkomende oorzaak van een bloeding uit het oor. Bij deze aandoening zwelt de bekleding van de buis van Eustachius op, waardoor druk en ophoping van vloeistof ontstaan. Deze vloeistof kan infecties veroorzaken en leiden tot pijn, bloeding en tijdelijk gehoorverlies. Koorts is ook een veelvoorkomend symptoom. Vooral kinderen zijn vatbaar voor middenoorontstekingen.

Maligne otitis externa

Otitis externa, ook bekend als zwemmersoor, infecteert normaal gesproken alleen de uitwendige gehoorgang. In zeldzame gevallen kan de infectie zich uitbreiden naar de botten van de schedel, een aandoening die bekend staat als ‘maligne otitis externa’ of 'necrotiserende otitis externa'. Deze agressieve infectie kan leiden tot een bloeding uit het oor en wordt ook wel aangeduid als 'osteomyelitis van de schedelbasis'.

Oorpoliepen

Oorpoliepen zijn goedaardige gezwellen die kunnen leiden tot oorafscheiding. Deze poliepen ontstaan vaak door chronische infecties en herhaalde irritatie. Hoewel bloedingen uit poliepen zeldzaam zijn, kunnen ze optreden bij letsel door een vreemd voorwerp in het oor.

Schedelbreuk

Een bloeding uit het oor kan optreden bij een letsel aan de basis van de schedel, zoals bij een schedelbreuk. Naast een oorbloeding kunnen er ook neusbloedingen en afscheiding van hersenvocht optreden. Een oorbloeding bij een schedelbreuk is meestal het gevolg van een ernstig hoofdtrauma.

Vreemd voorwerp in het oor

Kinderen plaatsen vaak vreemde voorwerpen in hun oren, zoals doekjes, pennen, stokjes, potloden, kralen, voedsel of speelgoed. Als een vreemd voorwerp het trommelvlies doorboort of een letsel aan de huid van het oorkanaal veroorzaakt, kan dit leiden tot een oorbloeding. EHBO-tips zijn nuttig voor het verwijderen van vreemde voorwerpen uit het oor.

Symptomen: Bloederige afscheiding

Afhankelijk van de oorzaak van de bloeding kunnen verschillende symptomen optreden naast de bloederige afscheiding:

Behandeling bij bloeding uit het oor

Medische behandeling

Aangezien er veel mogelijke oorzaken zijn voor een bloeding uit het oor, is het noodzakelijk dat een arts de diagnose stelt en een passende behandeling voorschrijft. Dit kan medicatie, medische procedures of chirurgische ingrepen omvatten. Zodra de aandoening onder controle is, kunnen verdere complicaties worden verminderd met eenvoudige maatregelen en zelfzorgmiddelen.

Eenvoudige tips

Enkele tips om het risico op oorproblemen met bloeding te verminderen:
  • Gebruik geen hoofdtelefoon totdat de aandoening is verholpen. Beperk het gebruik van hoofdtelefoons om verdere schade te voorkomen.
  • Reinig het oor niet met voorwerpen zoals haarklemmen of luciferspeldjes. Dit kan meer vuil in het oor brengen. Het reinigen met water is ook niet nodig, omdat dit irritatie en infecties kan veroorzaken.
  • Gebruik oordopjes bij het zwemmen en zelfs bij het douchen om water in het oor te voorkomen.

Huishoudmiddelen

Enkele zelfzorgtips om zwelling en pijn te verminderen:

Basilicum
Basilicum heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen de infectie te verminderen en pijn te verlichten.

Moedermelk
Moedermelk kan helpen bij het genezen van ontstekingen, inclusief oorontstekingen bij zuigelingen.

Ui
Ui kan nuttig zijn bij de behandeling van een middenoorontsteking. Maak het sap van één kleine ui lauw en breng twee tot drie druppels in het oor aan. Wacht vijf minuten en kantel het hoofd om de vloeistof af te voeren. Herhaal dit twee tot drie keer per dag.

Warme kompressen
Warme kompressen helpen bij het afvoeren van (bloederige) afscheidingen en bevorderen de vloeistofstroom, wat pijn kan verlichten.

Witte azijn en alcohol wrijven
Witte azijn heeft antibacteriële eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij een middenoorontsteking. Alcohol heeft uitdrogende effecten die helpen bij het verdampen van vloeistof in het oor.
Bij problemen met het gezichtsvermogen is snel medisch ingrijpen nodig / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Bij problemen met het gezichtsvermogen is snel medisch ingrijpen nodig / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Alarmtekens bij bloed uit de oren

Dringend contact met een arts is noodzakelijk wanneer de volgende alarmtekens aanwezig zijn:
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Een abnormale pupilgrootte
  • Een bloedneus
  • Een zeer omvangrijke of langdurige oorbloeding
  • Ernstige uitputting en zwakte
  • Problemen met het gezichtsvermogen

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandelingBloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandelingAls er bloed in het oor zit of uit het oor komt, kan dit zeer verschillende oorzaken hebben, van kleine verwondingen tot…
Otorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree, ook bekend als otorroe of otorrhea, is de medische term voor afscheiding uit het oor. Deze afscheiding bestaat…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Subdurale en extradurale bloedingSubdurale en extradurale bloedingBij een subdurale bloeding of extra durale bloeding komt er bloed vrij aan de binnenzijde of de buitenzijde van de herse…

Kortademigheid: Oorzaken, symptomen en behandelingenKortademigheid: Oorzaken, symptomen en behandelingenBij veel aandoeningen is een patiënt niet in staat om diep adem te halen. Deze bemoeilijkte ademhaling, bekend als 'kort…
Meniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingMeniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingDe meniscus is een maanvormig stukje kraakbeen in de knie. Door een verkeerde beweging kan deze scheuren. Wanneer er een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 2 september 2017:
  • BLEEDING EAR CAUSES AND REMEDIES, https://www.phaa.com/bleeding-ear-causes-and-treatment.htm
  • Bleeding from Ear (Bloody Fluid, Wax) Causes, Warning Signs, http://www.healthhype.com/bleeding-from-ear-bloody-fluid-wax-causes-warning-signs.html
  • Bleeding from Ear: Causes and Treatment Tips for Ear Bleeding, http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/bleeding-from-ear-causes-treatment/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ear Bleeding Causes, Itching Symptoms, In Toddler, Infected Piercing, Zits, Remedies and Treatments, http://www.healcure.org/ear/ear-bleeding/ear-bleeding-causes-itching-symptoms-toddler-infected-piercing-zits-remedies-treatments/
  • Maligne (necrotiserende) otitis externa, https://encyclopedie.medicinfo.nl/maligne-necrotiserende-otitis-externa/7627a38177394de38aa04d30a761f5eb
  • What can cause bleeding from the ears?, https://www.sharecare.com/health/ear-disorders/what-cause-bleeding-ears
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.