Oorbloeding: Bloeding uit het oor met bloederige afscheiding

Oorbloeding: Bloeding uit het oor met bloederige afscheiding Bij een oorbloeding komt bloed uit het oor, wat gaat van enkele druppels tot constant druppelend bloed. Deze bloederige oorafscheiding is een combinatie van pus, vloeistof en bloed. Niet altijd is dit bloed echter afkomstig van het oor zelf. Ook problemen in de hersenen en bloedvaten of een bloedstollingsaandoening leiden tot een bloeding uit de oren. Af en toe zijn de oorzaken van een bloederige afscheiding uit de oren mild of tijdelijk (zoals bij een gewone middenoorontsteking) en dan helpen enkel zelfzorgmaatregelen. Maar in heel wat andere gevallen is (snel) medisch ingrijpen noodzakelijk om het onderliggend probleem te diagnosticeren en verhelpen en zo het gehoorvermogen of zelfs het leven van de patiënt te redden. Een bloeding uit het oor is namelijk een waarschuwingssignaal dat er iets mis is.

Cholesteatoom

Een cholesteatoom is een tumor in het middenoor net achter het trommelvlies. Hierbij bevindt zich een ongewone groei van huidcellen in het middenoor, die vaker voorkomt bij een gescheurd trommelvlies of herhaalde oorinfecties. Na verloop van tijd ontstaat schade aan de middenoorstructuur waaronder ook de botten. Bloedingen treden af en toe op als complicatie.

Diffuse intravasale stolling & oorbloeding

Diffuse intravasale stolling is een bloedstollingsaandoening. Bij deze ernstige aandoening ontstaan zelfs door een klein letsel abnormale bloedingen. Af en toe ontstaan zelfs bloedingen zonder bekend trauma. Zeer sporadisch ontstaat een oorbloeding als gevolg van diffuse intravasale stolling.

Gescheurd trommelvlies

Wanneer het trommelvlies scheurt, krijgt een patiënt soms te maken met een bloeding uit het oor. Een gescheurd trommelvlies ontstaat wanneer vreemd materiaal door het trommelvlies gaat, bij luide geluiden (akoestisch trauma), door infecties en bij plotselinge veranderingen in de luchtdruk. De patiënt ervaart niet enkel een bloeding uit het oor maar eveneens gehoorverlies.

Hemorragische koorts & bloed uit oren

Hemorragische koorts staat voor aandoeningen waarbij zowel koorts als bloedingen tot uiting komen.

Ebola

Ebola is een aandoening die vooral optreedt in een westelijk deel van het Afrikaanse continent. In de late stadia van de ziekte breekt het virus de bloedvaten af, waardoor bloedingen in lichaamsopeningen ontstaan zoals de mond (mondbloedingen), de neus (neusbloedingen) en de anus (anale bloedingen). Hoewel virale hemorragische koorts niet altijd dodelijk verloopt, komen toch bijna alle patiënten te overlijden.

Andere bekende vormen van hemorragische koorts

Ook Lassa-koorts, Marburg-koorts en gele koorts (griepachtige symptomen en geelzucht) zijn vormen van hemorragische koorts waarbij een oorbloeding mogelijk tot stand komt.

Infectie door oorpiercing of oorbellen

Wanneer een piercing wordt aangebracht met vuile handen, komen bacteriën rond de piercingsplaats terecht. Wanneer een oorbloeding en een oorafscheiding ontstaat met dikke, groene, stinkende pus in combinatie met een rode, gezwollen en zachte infectieplaats, dan wijst dit op een infectie op een oorpiercing. Te strakke oorbellen veroorzaken ook een oorbloeding. Hierdoor ontstaat bovendien sneller een infectie.

Kanker

Een kwaadaardige groei (kanker) van het oor komt niet zo vaak voor als andere vormen van kanker. Af en toe ontstaat toch een kwaadaardig gezwel in het buiten- of middenoor en resulteert dit in een oorbloeding. Huidkanker van het oor ontstaat als abnormale cellen snel groeien, waardoor de gezonde cellen vaak vernietigd zijn.

Oorontsteking

Otitis media (middenoorontsteking)

Meestal is een verkoudheid of een andere luchtweginfectie de oorzaak van een middenoorontsteking (otitis media). Otitis media is de vaakst voorkomende oorzaak van een bloeding uit het oor. Hierbij is de bekleding van de buis van Eustachius gezwollen, waardoor druk ontstaat op deze buis en vloeistof zich ophoopt. De vloeistof is vervolgens een broedplaats voor infectieveroorzakende kiemen. De pijn en de bloedingen leiden tot een tijdelijk gehoorverlies. De patiënt ontwikkelt eveneens koorts bij deze aandoening. Vooral kinderen zijn getroffen door een oorinfectie.

Maligne otitis externa

Otitis externa (zwemmersoor) infecteert normaalgesproken uitsluitend het de uitwendige gehoorgang en dan komt een oorbloeding niet tot stand. Maar zeer sporadisch breidt de infectie zich uit naar de botten van de schedel en dan staat dit bekend als ‘maligne (kwaadaardige) otitis externa’. Deze agressieve bacteriële infectie is eveneens gekend als 'osteomyelitis (botontsteking) van de schedelbasis' of 'necrotiserende otitis externa'.

Oorpoliepen

Oorpoliepen zijn goedaardige gezwellen waarbij een oorafscheiding verschijnt. Meestal is dit het gevolg van herhaalde irritatie van het gebied door chronische infecties. Bloedingen uit de poliep komen niet vaak voor, maar dit is bijvoorbeeld wel aanwezig bij een letsel van een vreemd voorwerp in het oor.

Schedelbreuk

Een bloeding uit het oor verschijnt mogelijk wanneer een letsel aan de basis van de schedel optreedt (schedelbreuk). Naast een oorbloeding ontstaat een oorafscheiding (met hersenvocht) en een neusbloeding. Een oorbloeding ontstaat enkel bij een ernstig hoofdtrauma.

Vreemd voorwerp in het oor

Een vreemd voorwerp in het oor plaatsen, gebeurt vaak door kinderen. Zo komen bij hen sneller doekjes, pennen, stokjes, potloden, kralen, voedsel, speelgoed enzovoort in het oor terecht. Wanneer dit vreemd materiaal het trommelvlies doorboord of een letsel veroorzaakt in de huid aan het oorkanaal, ontstaat een oorbloeding. EHBO-tips zijn nuttig wanneer een patiënt een vreemd voorwerp in het oor heeft.

Symptomen: Bloederige afscheiding

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, treden andere klachten op in combinatie met een oorbloeding:

Behandeling bij bloeding uit het oor

Medische behandeling

Een bloeding uit het oor kent erg veel oorzaken en daarom is enkel een arts in staat om een diagnose te stellen en een behandeling in te zetten met medicatie en medische of chirurgische procedures. Van zodra de aandoening onder controle is, is het wel mogelijk om met enkele eenvoudige maatregelen en huishoudmiddelen verdere complicaties te verminderen

Eenvoudige tips

Volgende tips verminderen het risico op problemen met het oor waarbij oorbloedingen tot stand komen.
 • Een hoofdtelefoon gebruiken is afgeraden totdat de aandoening of het probleem verholpen is. Minimaal hoofdtelefoongebruik is overigens aanbevolen om verdere schade aan het oor te voorkomen.
 • Het oor zelf reinigen met allerlei voorwerpen zoals bijvoorbeeld een haarklem of een luciferspeld is uit den boze. Op deze manier komt juist nog meer vuil in de oren terecht. Ook het reinigen van het oor met water is onnodig; dit veroorzaakt eveneens irritatie en infecties.
 • Oordopjes gebruiken bij het zwemmen en zelfs bij het douchen is aanbevolen.

Huishoudmiddelen

De zwelling en pijn verminderen is mogelijk met enkele zelfzorgtips.

Basilicum
Basilicum heeft antibacteriële eigenschappen die de infectie verminderen en de pijn vergemakkelijken.

Moedermelk
Moedermelk helpt om elke vorm van een (oor)ontsteking te genezen. Dit is vooral nuttig bij een oorontsteking in het middenoor bij zuigelingen.

Ui
Ui behandelt een middenoorontsteking. Het sap van één kleine ui moet de patiënt lauw maken. Daarna plaatst hij twee of drie druppeltjes in het oor. Hij wacht dan vijf minuten en kantelt het hoofd om de vloeistof af te voeren. Dit middel mag de patiënt twee à drie keer per dag toepassen.

Warme kompressen
Warme kompressen helpen zeer goed bij het afvoeren van een (bloederige) oorafscheiding. De hitte bevordert de vloeistofstroom en helpt bij het verlichten van de bijbehorende pijn.

Witte azijn en alcohol wrijven
Witte azijn heeft een antibacterieel effect en behandelt zo een middenoorontsteking. Alcohol wrijven heeft uitdrogende effecten. Dit doet namelijk de vloeistofopbouw in het oor verdampen.

Bij problemen met het gezichtsvermogen is snel medisch ingrijpen nodig / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Bij problemen met het gezichtsvermogen is snel medisch ingrijpen nodig / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Alarmtekens bij bloed uit de oren

Dringend contact met de arts is steeds nodig wanneer volgende alarmtekens aanwezig zijn:
 • braken
 • duizeligheid
 • een abnormale pupilgrootte
 • een bloedneus
 • een zeer omvangrijke of langdurige oorbloeding
 • ernstige uitputting en zwakte
 • problemen met het gezichtsvermogen

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandelingBloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandelingAls er bloed in het oor zit of uit het oor komt, kan dit zeer verschillende oorzaken hebben, van kleine verwondingen tot…
Otorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree: Oorafscheiding door probleem met oor of hersenenOtorree (otorroe, otorrhea) is de medische term voor ‘afscheiding uit het oor’. Meestal bestaat dit uit oorsmeer, maar p…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Subdurale en extradurale bloedingSubdurale en extradurale bloedingBij een subdurale bloeding of extra durale bloeding komt er bloed vrij aan de binnenzijde of de buitenzijde van de herse…

Kortademigheid: Oorzaken, symptomen en behandelingenKortademigheid: Oorzaken, symptomen en behandelingenBij heel wat aandoeningen is een patiënt niet goed in staat om diep adem te halen. Deze bemoeilijkte ademhaling, gekend…
Meniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingMeniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingDe meniscus is een maanvormig stukje kraakbeen in de knie. Door een verkeerde beweging kan deze scheuren. Wanneer er een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 2 september 2017:
 • BLEEDING EAR CAUSES AND REMEDIES, https://www.phaa.com/bleeding-ear-causes-and-treatment.htm
 • Bleeding from Ear (Bloody Fluid, Wax) Causes, Warning Signs, http://www.healthhype.com/bleeding-from-ear-bloody-fluid-wax-causes-warning-signs.html
 • Bleeding from Ear: Causes and Treatment Tips for Ear Bleeding, http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/bleeding-from-ear-causes-treatment/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Ear Bleeding Causes, Itching Symptoms, In Toddler, Infected Piercing, Zits, Remedies and Treatments, http://www.healcure.org/ear/ear-bleeding/ear-bleeding-causes-itching-symptoms-toddler-infected-piercing-zits-remedies-treatments/
 • Maligne (necrotiserende) otitis externa, https://encyclopedie.medicinfo.nl/maligne-necrotiserende-otitis-externa/7627a38177394de38aa04d30a761f5eb
 • What can cause bleeding from the ears?, https://www.sharecare.com/health/ear-disorders/what-cause-bleeding-ears
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.