Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid

Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid Basilicum is een veelgebruikt kruid dat afkomstig is van de aromatische plant (Ocimum basilicum). Het kruid komt oorspronkelijk uit tropische regio's in Azië en Afrika. Het gebruik van basilicum is eenvoudig. Veel gerechten lenen zich voor de hartige, gepeperde en enigszins zoete smaak van het kruid. Salades en pastaschotels met basilicum of gevogelte of zeevruchten die gegarneerd zijn met basilicum zijn enkele voorbeelden van eenvoudige basilicumgerechten. Basilicum is eveneens een uitstekend voedingsmiddel om de gezondheid te verbeteren.

Soorten basilicum

Er zijn veel verschillende soorten basilicum waaronder Thaise basilicum, paarse basilicum, citroenbasilicum, Griekse basilicum, heilige basilicum (tulsi) en kardinaalbasilicum. Basilicum Genovese is het meest verkrijgbaar op de markt.

Voedingswaarde van dit kruid

In basilicum bevinden zich weinig koolhydraten, vetten en eiwitten, omdat dit kruiden maar heel weinig calorieën bevat. Bijna alle calorieën in basilicum zijn afkomstig van koolhydraten, voornamelijk in de vorm van vezels. Door basilicum op te nemen in de voeding, krijgen mensen een gezonde dosis vitamine K en vitamine A, folaat, magnesium, fosfor en kalium in het lichaam. De website "[LINK]" heeft een voedingswaardetabel online geplaatst van verse basilicum.

Wetenschappelijk ondersteunde toepassingen

Acne

Basilicum wordt in topische (op de huid toegepaste) gels gebruikt voor de behandeling van acne, een ontsteking van de talgklieren. Een combinatie van 5 procent essentiële olie van basilicum en 3 procent etherische olie van zoete sinaasappel dagelijks gedurende acht weken toepassen op de huid, vermindert de symptomen van de huidaandoening. Het is echter anno oktober 2020 onduidelijk of alleen basilicum dit voordeel kan bieden.

Antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen

Basilicum heeft ook antibacteriële eigenschappen en antimicrobiële eigenschappen. De etherische olie van basilicum is actief tegen elke soort Escherichia coli (E. coli). De basilicumolie bevat tevens het antimicrobiële eigenschappen die schimmels, gisten en bacteriën bestrijden.

Antioxidant en ontstekingsremmend

Basilicum werkt als een antioxidant en helpt het lichaam om zich te ontdoen van vrije radicalen. Zoete basilicum is een uitstekende bron van antioxidanten zoals fenolverbindingen en polyfenolen. Deze antioxidanten zijn een uitstekende keuze om ontstekingen te bestrijden zoals bij onder andere:

Cognitie en depressie

Bepaalde basilicumvariëteiten zijn goed voor de hersengezondheid. Heilige basilicum (tulsi) verbetert de cognitieve functie en verbetert ook andere chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus, het metabool syndroom, angst en psychologische stress geassocieerd met een depressie.

Kanker

Het kruid heeft eveneens enkele anti-kankereigenschappen. Heilige basilicum, ook bekend als Tulsi (Ocimum sanctum L. of Ocimum tenuiflorum L.) bevat fytochemicaliën die door chemische stoffen veroorzaakte kankers (huidkanker, leverkanker, mondkanker en longkanker) voorkomen. Basilicum doet dit door de antioxidantactiviteit te verhogen, de genexpressies te veranderen, kankerceldood te veroorzaken en de ontwikkeling van bloedvaten in de cel te remmen.

Vermoeidheid en uitputting

Basilicum wordt soms ook gebruikt in aromatherapie om symptomen van vermoeidheid en uitputting te bestrijden. Een combinatie van oliën (pepermunt, basilicum en helichrysum) verhoogt de mentale alertheid van mensen die kampen met uitputting en vermoeidheid.

Niet wetenschappelijk ondersteunde toepassingen

Aandoeningen

Sommige mensen zijn gebaat bij het gebruik van basilicum bij een aantal aandoeningen. Het wetenschappelijk bewijs hiervan ontbreekt echter nog anno oktober 2020. Basilicum wordt soms gebruikt voor de behandeling van:

Eetlustopwekkers

Basilicum is eveneens bruikbaar als een eetlustopwekker of als een diureticum (vochtafdrijvend middel). Deze toepassing is echter niet wetenschappelijk bewezen anno oktober 2020.

Haargroei

Basilicumolie heeft mogelijk verzachtende en tonische eigenschappen. Dit kruid stimuleert en bevordert de haargroei.

Zwangere vrouwen halen mogelijk gezondheidsvoordelen uit basilicum / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen halen mogelijk gezondheidsvoordelen uit basilicum / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Vrouwen die borstvoeding geven, gebruiken basilicum om de borstvoeding te stimuleren en sommige zwangere vrouwen gebruiken het kruid voor en na de bevalling om de bloedcirculatie te verbeteren. Klinisch bewijs ontbreekt anno oktober 2020 om deze toepassingen te ondersteunen.

Aankoop

Bij de aankoop van verse basilicum kiezen mensen best voor een bosje basilicum met grote, heldere, groene, aromatische bladeren die vrij zijn van donkere vlekken of bloemen. Het is ook mogelijk om basilicum aan te schaffen waarvan de wortels nog vastzitten. De wortels helpen de basilicum om langer vers te blijven.

Opslag

Om basilicum in te bewaren, leggen mensen de bladeren tussen vellen keukenpapier en vervolgens stoppen ze deze in een plastic zak. Basilicum wordt bewaard in de koelkast, waar het ongeveer vier tot vijf dagen vers blijft. Gedroogde basilicum kan samen met andere kruiden worden bewaard op een koele donkere plaats. Gedroogde basilicum blijft ongeveer twee tot drie jaar goed.

Mogelijke bijwerkingen

Basilicum is een veilig kruid wanneer mensen dit gebruiken in hoeveelheden die gewoonlijk in voedsel aanwezig zijn. De bovengrondse plantendelen van basilicum zijn waarschijnlijk veilig voor volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven als mensen deze gebruiken om voedsel te aromatiseren.

Schade door stof estragol

De plant of de olie is echter onveilig als mensen de basilicumolie om medische redenen langdurig via de mond innemen. De plant of olie bevat namelijk estragol hetgeen mogelijk schadelijk is voor de mens. Voedingscentrum.nl meldt dat hallucinaties acute gezondheidseffecten zijn van deze stof. Verder kampen mensen die regelmatig hoge doses estragol consumeren, sneller met leverschade en is deze stof mogelijk ook kankerverwekkend in regelmatige hoge doses.

Bloeding verergeren

Basilicumolie en basilicumextract verergeren mogelijk een bloeding, een langzame bloedstolling en bloedingsstoornissen. Het is daarom aanbevolen om ten minste twee weken voor een operatie te stoppen met het gebruik van basilicum. Bovendien moeten mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, eerst met de arts praten voordat ze basilicumolie of een basilicumextract wensen te gebruiken.

Bloeddruk verlagen

Ten slotte verlagen basilicumextracten de bloeddruk. Als een persoon dit kruid wil inzetten om de bloeddruk te verlagen, overlegt hij het beste eerst met de arts over het gebruik van basilicumolie of basilicumextracten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van etherische oliën: basilicumDe werking van etherische oliën: basilicumBasilicum is een plant die de meeste mensen zullen kennen vanuit de keuken. Veel mensen gebruiken regelmatig basilicum a…
Basilicumolie capsules tegen spierkrampen en - spanningenHet welbekende keukenkruid is niet alleen een ingrediënt in pesto's, maar ook een fantastisch middel om spieren te ontsp…
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Kruiden: basilicum kwekenKruiden: basilicum kwekenGeloof het of niet, maar men heeft lange tijd gedacht dat door gebruik van basilicum schorpioenen in de hersenen ontston…

Granaatappel: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenGranaatappel: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenDe granaatappel kent veel gezondheidsvoordelen en zit bomvol voedingsstoffen. Van de buitenkant ziet de granaatappel (Pu…
Vitamine B12: functie, tekort, voeding en intrinsieke factorVitamine B12: functie, tekort, voeding en intrinsieke factorVitamine B12 is een zogenaamde essentiële vitamine, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan produceren en dat het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Security, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 juli 2019:
  • 12 Incredible Health Benefits Of Basil, https://www.organicfacts.net/basil.html
  • 13 Health Benefits of Basil Oil + Side Effects, Uses, Dosage, https://selfhacked.com/blog/basil-oil/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Health Benefits of Basil Leaf + 13 Ways to Use It at Home, https://wellnessmama.com/5505/basil-leaf/
  • The Health Benefits of Basil, https://www.verywellfit.com/basil-nutrition-facts-calories-carbs-and-health-benefits-4178775
  • Verse basilicum, https://www.smakelijketenzonderzout.nl/voedingswaarde/6461/verse-basilicum
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.