Gele koorts: Griepachtige symptomen en geelzucht
Gele koorts is een zeldzame virale ziekte die vooral voorkomt in tropische landen in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. De aandoening is het gevolg van een virus dat door de beet van een mug bij mensen terechtkomt. De naam van de tropische infectieziekte is afgeleid van één van de typische symptomen (geelzucht). Daarnaast treden andere, griepachtige symptomen op. Soms ontwikkelen patiënten in een tweede fase ook nog andere, meer ernstige symptomen zoals bloedingen en erg hoge koorts. De behandeling bestaat vooral uit rust en vocht in combinatie met medicijnen. Voor veel landen waar gele koorts voorkomt, moeten reizigers zich laten vaccineren alvorens het land te mogen betreden. Meestal is de prognose van patiënten met deze aandoening goed, maar in ernstige gevallen treedt de dood op.
Synoniemen gele koorts
Gele koorts is eveneens gekend onder deze synoniemen:
Epidemiologie
Gele koorts is voornamelijk te vinden in bepaalde gebieden van Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika. Gele koorts presenteert zich het vaakst bij de bosbouw- en landarbeiders. Jaarlijks worden circa 3.000 patiënten gerapporteerd met de ziektesymptomen. In Afrika gebeuren de infecties meestal in de tropische gebieden van West- en Centraal-Afrika. Maar regelmatig treden ook infecties op in de steden en junglegebieden.
Oorzaken
Gele koorts is het gevolg van een
arbovirusinfectie. Dit virus komt bij mensen terecht (
verspreiding) door de beet van een besmette vrouwelijke mug (Aedes aegypti) die vooral overdag tot 's avonds mensen bijt. De aandoening is niet besmettelijk, want enkel
muggen die een besmette persoon of aap gebeten hebben (
muggenbeten), zijn in staat om de ziekte over te dragen.
Risicofactoren
Risicofactoren voor het oplopen van gele koorts omvatten:
- Reizen naar of wonen in gebieden waar gele koorts endemisch is
- Contact met mogelijk besmette muggen
- Werken in de landbouw of bosbouw in endemische gebieden
- Gebrek aan vaccinatie
Symptomen
Elke patiënt vertoont andere symptomen die variëren in ernst van mild tot zeer ernstig. De meerderheid van de patiënten die besmet zijn met het gele koorts virus, vertonen geen of slechts zeer milde symptomen. Deze verschijnen meestal drie tot zes dagen na de blootstelling aan het virus. De eerste symptomen zijn het plotseling ontstaan van
koorts,
rillingen, ernstige
hoofdpijn,
rugpijn, algemene
spierpijn,
misselijkheid en
braken,
vermoeidheid en
zwakte. De meeste patiënten (80-85%) herstellen hiervan in drie tot vier dagen. Maar in 15% van de patiënten ontstaan enkele uren tot dagen na de remissie (tot rust komen van de symptomen) ernstigere klachten zoals hoge koorts,
geelzucht (geelverkleuring van de huid of ogen), maag- en darmbloedingen (
bloed braken),
tandvleesbloedingen,
neusbloedingen,
bloedingen uit het oog,
oorbloedingen en uiteindelijk een
shock en het falen van meerdere organen (orgaanfalen).
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van gele koorts omvatten:
- Hoge koorts
- Ernstige geelzucht
- Maag- en darmbloedingen
- Tandvleesbloedingen
- Neusbloedingen
- Bloedingen uit het oog
- Oorbloedingen
- Shock en orgaanfalen
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts bevraagt de patiënt over de
medische geschiedenis en de huidige symptomen. Daarna voert hij een lichamelijk onderzoek uit waarbij hij een trage en zwakke pols identificeert naast de andere, zichtbare symptomen.
Diagnostisch onderzoek
Een
bloedonderzoek is nodig bij het bevestigen van de diagnose van gele koorts. Bij een
urineonderzoek bemerkt de arts de aanwezigheid van proteïnen in de urine (
proteïnurie),
bloed in de urine en nierinsufficiëntie (onvoldoende werking van de nier).
Differentiële diagnose
De symptomen van gele koorts lijken vooral in de beginfase sterk op onschuldige aandoeningen zoals
griep. Patiënten met meer ernstige symptomen van de ziekte krijgen soms een andere diagnose zoals
Lassa-koorts (virale infectieziekte met koorts en bloedingen), ernstige
malaria,
leptospirose (infectieziekte met koorts en spierproblemen), virale hepatitis, andere
hemorragische koortsziekten, een infectie met andere flavivirussen (bijvoorbeeld
dengue hemorragische koorts (vorm van knokkelkoorts)), en
vergiftiging.
Behandeling
De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen, aangezien een effectief bewezen behandeling niet voorhanden is. De patiënt heeft voldoende rust nodig en ook zorgt hij voor een voldoende vochtinname om
uitdroging (dehydratie) tegen te gaan. Soms zet de arts medicijnen in om de koorts en
pijn te verminderen.
Aspirine of
niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (zoals
ibuprofen of
naproxen) zijn niet toegestaan omdat deze de kans op bloedingen verhogen. Verder is het belangrijk om zich te beschermen tegen muggen bij het reizen naar een risicogebied. Daarom vertoeven reizigers veelal in of onder een klamboe. Hierdoor is de verspreiding van gele koorts eveneens afgeremd.
Prognose
De meerderheid van de besmette patiënten is asymptomatisch of heeft slechts een milde ziekte waarbij hij volledig herstelt. Zwakte en vermoeidheid blijft soms lang aanwezig bij patiënten die symptomen gehad hebben, maar wel hersteld zijn. Bij patiënten met ernstige symptomen is de prognose minder gunstig. Hierbij komen 20 tot 50% van de patiënten te overlijden binnen zeven tot tien dagen na het optreden van de tweede fase van de symptomen. Patiënten die herstellen van gele koorts hebben over het algemeen een blijvende immuniteit tegen een daaropvolgende infectie.
Complicaties
De meeste patiënten met gele koorts ontwikkelen geen complicaties. Ze weten vaak niet eens dat ze lijden of geleden hebben aan de ziekte. Sommige patiënten ervaren na het verdwijnen van de symptomen nog enige tijd zwakte en vermoeidheid.
Preventie
Voor gele koorts is een vaccin beschikbaar dat de arts toedient vanaf een leeftijd van negen maanden. De ziekte komt niet voor in Europa, maar wanneer reizigers naar landen of gebieden reizen waar gele koorts bestaat, is een éénmalig vaccin nog steeds nodig. Verder gebruiken mensen muggenspray en dragen ze beschermende kleding wanneer ze reizen naar gebieden waar gele koorts voorkomt.
Lees verder