Bloedend tandvlees: Oorzaken en tips bij tandvleesbloeding
Gezond tandvlees heeft een natuurlijke, roze kleur. Het kan echter verontrustend zijn wanneer het tandvlees rood kleurt en bloedt tijdens het poetsen. Dit kan veroorzaakt worden door omgevingsfactoren zoals te hard poetsen of een slecht passend kunstgebit. Wanneer bloedend tandvlees echter een terugkerend probleem is, kan dit wijzen op een onderliggende tandvleesaandoening. Tandplak is vaak de boosdoener, maar ook ernstigere aandoeningen kunnen bloedend tandvlees veroorzaken. Het is essentieel om aanhoudend bloedend tandvlees serieus te nemen en medische hulp in te schakelen. Met de juiste diagnose, behandeling en persoonlijke mondhygiëne kan bloedend tandvlees vaak effectief worden aangepakt.
Oorzaken van bloedend tandvlees
Aandoeningen
De meest voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees is de ophoping van tandplak op de tanden en het tandvlees. Tandplak, een kleverige laag die bestaat uit bacteriën, leidt tot de ontsteking van het tandvlees, een aandoening bekend als
gingivitis. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, kan dit verharden tot tandsteen, wat de ontsteking verergert en kan leiden tot een ernstigere aandoening genaamd
parodontitis. Parodontitis is een gevorderde tandvleesziekte die niet alleen het tandvlees aantast, maar ook de botstructuren die de tanden ondersteunen, wat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies.
Andere oorzaken van bloedend tandvlees kunnen zijn:
Zwangere vrouwen ervaren sneller tandvleesbloedingen /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Omgevingsfactoren
Tandvleesbloedingen kunnen ook worden veroorzaakt door verschillende omgevingsfactoren, waarvan sommige vermeden of aangepast kunnen worden. Deze factoren omvatten:
- Bijwerkingen van medicijnen, zoals:
- Antidepressiva.
- Antistollingsmiddelen (bloedverdunners).
- Chemotherapie (behandeling van kanker).
- Hartmedicatie.
- Orale contraceptiva (de anticonceptiepil).
- Spasmolytica (medicatie tegen krampen, bijvoorbeeld bij spastische darmen).
- Onjuiste voeding.
- Mond
- ademhaling (dit droogt de mond uit, wat leidt tot irritatie en ontsteking van het tandvlees).
- Een slecht passend kunstgebit of andere tandheelkundige apparaten.
- Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap, en/of de menopauze.
- Onjuiste techniek bij het flossen van de tanden.
- Te hard poetsen van het tandvlees.
- Ouder worden: Met de leeftijd kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen, wat kan leiden tot loslating van het tandvlees van de tanden. Bacteriën dringen vervolgens binnen, wat ontstekingen veroorzaakt.
- Roken en het gebruik van andere tabaksproducten.
Symptomen
Bij bloedend tandvlees kan een patiënt verschillende symptomen ervaren, zoals:
Diagnose, onderzoeken en behandeling
Wanneer een tandvleesbloeding aanhoudt, is het raadzaam een tandarts te raadplegen. Een vroege diagnose van een tandvleesziekte kan complicaties voorkomen, en in veel gevallen kan de aandoening zelfs nog worden omgekeerd. De tandarts zal waarschijnlijk een
röntgenfoto maken van de tanden en het tandvlees om de ernst van de ontsteking te bepalen. Indien nodig kan de tandarts een diepe reiniging aanbevelen of doorverwijzen naar een parodontoloog voor verdere behandeling. In sommige gevallen vormt bloedend tandvlees geen groot probleem, maar een professionele behandeling is soms wel noodzakelijk.
Preventieve maatregelen
Voorkomen van tandvleesproblemen
Preventie is de sleutel tot het vermijden van bloedend tandvlees en tandvleesziekten. Enkele tips zijn:
- Poets regelmatig: Poets twee keer per dag met een fluoride tandpasta en gebruik een zachte tandenborstel.
- Flos dagelijks: Regelmatig flossen helpt om voedselresten en tandplak te verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen.
- Gebruik mondspoelingen: Overweeg een antibacteriële mondspoeling te gebruiken om de mond schoon te houden.
- Beperk suikerinname: Suikerrijke voedingsmiddelen bevorderen de groei van bacteriën die tandvleesproblemen veroorzaken.
- Stop met roken: Stoppen met roken vermindert aanzienlijk het risico op tandvleesproblemen.
- Regelmatige tandartsbezoeken: Plan minstens twee keer per jaar een controle bij de tandarts voor een professionele reiniging en evaluatie van de mondgezondheid.
Juiste mondhygiëne behouden
Mondhygiëne is essentieel voor gezond tandvlees. Een routine die bestaat uit correct poetsen, flossen en het gebruik van mondspoeling kan tandvleesontstekingen voorkomen en de algehele mondgezondheid verbeteren.
Tips bij tandvleesbloedingen
Door de neus ademen
Mondademhaling kan leiden tot een droge mond, waardoor de pH-waarde in de mond verandert en schadelijke bacteriën de overhand krijgen. Dit kan roodheid en zwelling van het tandvlees veroorzaken. Het is daarom belangrijk om door de neus te ademen om de mond vochtig en gezond te houden.
Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk /
Bron: Jill111, Pixabay Gezonde voeding consumeren
Voeding speelt een cruciale rol bij het behouden van gezonde tanden en tandvlees. Voedingsmiddelen met veel suiker of eenvoudige koolhydraten verhogen het risico op tand- en tandvleesproblemen, omdat suiker tandplakvorming bevordert. Een
gezonde en gevarieerde voeding, rijk aan fruit en groenten, is essentieel. Beperk het aantal tussendoortjes en poets je tanden direct na het eten om te voorkomen dat suiker aan je tanden en tandvlees blijft kleven.
Juiste tandenborstel gebruiken
Een tandenborstel met harde borstels kan het tandvlees irriteren zonder effectiever te zijn dan een zachte borstel. Een zachte tandenborstel, bij voorkeur elektrisch, masseert het tandvlees en stimuleert de bloedtoevoer, wat helpt bij het afvoeren van gifstoffen en het aanvoeren van voedingsstoffen.
Medicatiegebruik aanpassen
Als bloedend tandvlees optreedt als bijwerking van medicatie, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. Hij of zij kan overwegen een alternatief voor te schrijven of de dosering aan te passen om deze bijwerking te verminderen.
Regelmatig tanden laten onderzoeken
Regelmatige tandheelkundige controles zijn belangrijk voor iedereen, maar vooral voor mensen met
diabetes mellitus (suikerziekte), aangezien zij een verhoogd risico hebben op tandvleesproblemen zoals
cariës, gingivitis,
mondspruw, en parodontitis.
Stoppen met roken
Roken verhoogt het risico op tandvleesziekten aanzienlijk door de vele schadelijke stoffen in tabak, die ontstekingen kunnen veroorzaken en de immuunrespons van het lichaam kunnen verzwakken. Chronisch roken leidt vaak tot bloedend tandvlees en andere tandvleesproblemen.
Stress en angst vermijden
Stress en angst verzwakken het immuunsysteem, waardoor tandvleesproblemen sneller kunnen optreden. Stress kan ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken, wat leidt tot afbraak van het zachte weefsel in de mond. Het is belangrijk om stress te verminderen en angst te vermijden door middel van ontspanningstechnieken.
Dagelijks de tanden poetsen is nodig /
Bron: Photo Mix, Pixabay Tanden poetsen en flossen
De beste manier om tandplakopbouw te voorkomen is door goede mondverzorging. Poets tweemaal daags de tanden met een fluoride
tandpasta en flos minimaal één keer per dag. Regelmatig flossen kan er zelfs voor zorgen dat het tandvlees stopt met bloeden.
Lees verder