Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat?

Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat? Bloedend tandvlees kan plotseling de kop opsteken, maar bloedend tandvlees kan ook chronisch zijn. Hoe komt het dat je tandvlees gaat bloeden en wat doe je er tegen?

Bloedend tandvlees herkennen

Bloedend tandvlees kun je herkennen doordat je tandenborstel na het poetsen roze of rood gekleurd is. Ook bij het bijten in een appel of een hard broodje kun je opmerken dat je bloedend tandvlees hebt. Er zitten dan rode vlekjes op de appel of het broodje. Soms kan het ook zijn dat je tussen de maaltijden door de smaak van bloed in je mond hebt. Wanneer je opmerkt dat je in je mond bloedt, dan kun je er meestal van uit gaan dat dit bloed van je tandvlees af komt. Soms kan het zijn dat de tong bloedt, bijvoorbeeld nadat je erop hebt gebeten, maar meestal zal de oorzaak van het bloeden bij je tandvlees liggen. Wanneer je het vermoeden hebt dat je tandvlees bloedt, dan kun je dit controleren door goed naar je tandvlees te kijken. Meestal is je tandvlees rood en het kan wat opgezet zijn. Wanneer de conditie van je tandvlees erg slecht is, dan kan het gehele tandvlees rood en ontstoken zijn. Wanneer je niet zeker weet of het je tandvlees is, dat bloedt, kun je ook uittesten of je last hebt van bloedend tandvlees door met een tandenstoker tussen je tanden te prikken, net tegen het tandvlees aan. Als je last hebt van bloedend tandvlees, zal het door de druk van de tandenstoker op het tandvlees op dat moment gaan bloeden.

Hoe kom ik aan bloedend tandvlees?

In bijna alle gevallen komt bloedend tandvlees door een slechte mondhygiëne. Dit wil niet zeggen dat je je tanden niet vaak genoeg poetst, maar dat je verkeerd of niet goed genoeg poetst. Bloedend tandvlees ontstaat door achtergebleven tandplak. Tandplak (oftewel tandplaque) verzamelt zich in de loop van de dag op onze tanden en kiezen, door alles wat we eten blijft er plaque achter in de mond. Dit zet zich af op de tanden en kiezen, waardoor er zich gemakkelijk bacteriën in de mond en tussen het tandvlees kunnen vormen. Wanneer we goed en regelmatig poetsen, dan poetsen we het tandplak weer weg en kan het geen schade doen in de mond. Als er niet vaak of niet goed genoeg wordt gepoetst, dan blijft het plaque zitten. De plaque die langs de randen van het tandvlees ophoopt zorgt ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken, dit heet gingivitis. Wanneer er niets wordt gedaan aan ontstoken tandvlees, dan kan dit overgaan naar paradontitis. Bij paradontitis tast de ontsteking ook het kaakbot aan. Hierdoor kunnen tanden en kiezen losraken of zelfs uitvallen.
Zwangere vrouwen hebben sneller last van bloedend tandvlees. Een andere, minder voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees, is te hard poetsen. Door te hard poetsen ontstaat een geïrriteerde plek, die ook pijn doet bij het poetsen.

Wat doe je tegen bloedend tandvlees?

Wanneer je last hebt van bloedend tandvlees, dan is het belangrijk je poetsgedrag te veranderen. Poets je tanden minimaal 2x per dag en let erop dat je alle plekjes van je gebit poetst. Neem voor tandenpoetsen de tijd, als je haast hebt, dan loop je meer kans dat je plekken overslaat. Poets goed langs overgang van de tanden naar het tandvlees. Borstel ook het tandvlees zelf. Zorg voor een goede tandenborstel. Gebruik een soft of medium tandenborstel. Nog beter is het om een elektrische tandenborstel te gebruiken. De elektrische tandenborstel is gemakkelijker en effectiever in het gebruik dan een gewone tandenborstel. Naast het goed tandenpoetsen is het belangrijk gebruik te maken van flossdraad en van tandenstokers. Hiermee kun je goed tussen de tanden reinigen, waardoor er geen tandplaque achterblijft op plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan.
Wanneer het bloeden niet minder wordt, nadat je je poetsgedrag hebt veranderd, bezoek dan een keer extra je tandarts of een mondhygiënist. Tandplaque kan zich hebben omgezet in tandsteen, waardoor het bloeden blijft aanhouden. Je tandarts kan het tandsteen gemakkelijk verwijderen, waardoor de tanden weer schoon zijn en de conditie van het tandvlees verbetert.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Bloedend tandvlees kunt u vaak zelf goed behandelenBloedend tandvlees kunt u vaak zelf goed behandelenBloedend tandvlees is een vervelend probleem, maar niet alleen dat. Wie er niets aan doet kan na verloop van tijd zelfs…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…

Tuinbonen, de bijbel en AlzheimerTuinbonen, de bijbel en AlzheimerEn gij, neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst en spelt, doe ze in een pot en maak er brood van ... Ezechiël 4:9
Diabetes type 1 en 2: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes type 1 en 2: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes symptomen en klachten zijn divers. De meest voorkomende diabetes symptomen zijn veel moeten plassen of urineren…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.