Elektrische tandenborstel: voordelen

Elektrische tandenborstel: voordelen Poetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectiever bestrijdt. Een elektrische tandenborstel bereikt alle plekken van tanden en kiezen en er tussenin. Elektrisch poetsen houdt zodoende het gebit beter schoon en levert een belangrijke bijdrage in het voorkomen van tandbederf en cariës. Wanneer je een elektrische tandenborstel gaat kopen, welke elektrische borstel kies je dan het beste? Een elektrische tandenborstel houdt het gebit beter schoon. Een goede mondverzorging is belangrijk en hierbij hoort twee keer per dag je tanden poetsen. Het gevolg van niet regelmatig je tanden poetsen is dat er op je tanden een kleverig laagje komt: tandplak dus. Tandplak bestaat voor een groot deel uit bacterieën die voedsel en drinken omzetten in zuur. Dit zuur is heel slecht voor het gebit, het lost namelijk het tandglazuur op. Door tandplak kan ook je tandvlees gaan ontsteken. Als je ontstoken tandvlees hebt merk je dat onder meer aan bloedend tandvlees bij het poetsen. Goed poetsen dus.

Voordelen van elekrische tandenborstel

Is poetsen met de elektrische tandenborstel echt beter dan met de gewone tandenborstel?
Elektrische tandenborstels die goed gebruikt worden, poetsen inderdaad beter dan gewone tandenborstels, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bij goed gebruik van de elektrische tandenborstel wordt tandbederf of cariës effectiever voorkomen. Bovendien verwijdert de elektrische tandenborstel tandplak beter dan gewone tandenborstels. En dan niet alleen het tandplak op de kiezen en tanden maar ook er tussen in én de achterkant van de tanden en kiezen zijn een stuk makkelijker te bereiken.

Handige borstelkop
Vroeger kreeg je op school instructies hoe je het beste je tanden kon poetsen en bij de tandarts hing een poster met de juiste poetsbewegingen. Bij de elektrische tandenborstel zijn dit soort instructies overbodig geworden. Want een elektrische tandenborstel maakt automatisch de goede poestbeweging, en dus hoef je de tandenborstel (de borstelkop) alleen maar correct op de tanden en kiezen te plaatsen. De borstelkop komt makkelijker op alle plekken in het gebit doordat deze kleiner is dan bij een gewone tandenborstel. Tandenpoetsen met de elektrische tandenborstel kost minder moeite en je maakt makkelijk de aanbevolen tijd van twee minuten per poetsbeurt vol.

Elektrische tandenborstel kiezen

Welke elektrische tandenborstel kies je dan?
Er zijn twee soorten elektrische tandenborstel, en het verschil zit hem in de bewegingen die de tandenborstels maken.
  • De oscillerende-roterende tandenborstel
  • De sonische tandenborstel

De oscillerende-roterende tandenborstel maakt niet alleen heen-en-weer-gaande bewegingen maar ook ronddraaiende bewegingen. De tandenborstel heeft een ronde borstelkop.
De sonische tandenborstels bewegen behalve heen-en-weer ook zijwaarts. De borstel van deze elektrische tandenborstel ziet er hetzelfde uit als de gewone tandenborstel.
De oscillerende-roterende tandenborstel verwijdert effectiever tandplak dan de sonische borstel.
Bovendien kan de oscillerende-roterende tandenborstel door de kleine borstelkop beter tussen de tanden komen.

Goed gebruik van de elektrische tandenborstel

De borstel maakt automatisch de poetsbewegingen dus dit hoef jij niet te doen. Beweeg de borstelkop van de elektrische tandenborstel van tand naar tand en doe dit niet te snel. Het is niet nodig om met de borstelkop op de tanden te drukken, zoals het geval is bij een gewone tandenborstel. Wanneer je met de tandenborstel drukt op de tanden en kiezen en zelf bewegingen maakt beschadig je het tandglazuur en tandvlees. Fanatieke poetsers kunnen de glazuurlaag van de tanden en kiezen dunner maken.
Houdt er rekening mee dat een elektrische tandenborstel het werk dus al doet en dat jij de borstel alleen maar van plek naar plek hoeft te bewegen. Gebruik geen schurende tandpasta, geen agressieve tandpasta en geen schurende middelen om de tanden witter te maken. Ook dit tast het tandglazuur aan en is bijzonder slecht voor het gebit.

Elektrisch flossen

Ook nog een mogelijkheid: elektrisch flossen. Het is mogelijk om een elektrische tandenborstel in sommige gevallen samen met een elektrisch flossapparaat te kopen. Voor wie elektrisch poetst is interdentaal reinigen van het gebit (dus tussen de tanden en kiezen) niet overbodig geworden. Gebruik dus evengoed flossdraad, tandenstokers en tandenragers.
© 2010 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je tandplak verwijderen?Hoe kun je tandplak verwijderen?Het hebben van een mooi en schoon gebit is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Niet alleen aan het oppervlak…
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Elektrische tandenborstel: types en eigenschappenElektrische tandenborstel: types en eigenschappenHet belang van tandenpoetsen wordt door niemand meer betwijfeld. Maar poetsen met een handborstel of met een elektrische…

Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…
Zaadcel of spermatozoDe zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. Deze liggen buiten het lichaam, omdat de lichaamstemperatuur voor zaadc…
Bronnen en referenties
  • A comparative study of plaque removing efficiency using rotary electric and manual toothbrushes, Preber en Bergstrom.
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.