Bultjes op tandvlees: Oorzaken van puistjes en knobbeltjes
Knobbels en bultjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, zelfs op het tandvlees of andere delen van de mond. Hoewel sommige van deze bultjes onschadelijk kunnen zijn, kunnen ze ook wijzen op ernstigere aandoeningen. Knobbeltjes kunnen ontstaan door zwangerschap, medicatiegebruik, of slecht passende kunstgebitten. In andere gevallen kan er sprake zijn van een tandabces of tandvleesabces. Een tandabces ontstaat vaak door voedseldeeltjes, plaque en bacteriën die een infectie veroorzaken onder het oppervlak van het tandvlees. Dit kan leiden tot pijn, pusafscheiding, bloeding en zwelling van het tandvlees. Bij het opmerken van een tandvleesabces is het raadzaam een tandarts te bezoeken voor een evaluatie. Indien nodig, kan een behandeling met antibiotica en aanvullende medische ingrepen vereist zijn om complicaties te voorkomen.
Kunstgebit en tandvleesbultjes
Een
slecht passend kunstgebit kan wrijving op het tandvlees veroorzaken, wat leidt tot irritatie en de vorming van
knobbeltjes.
Sommige medicijnen kunnen knobbeltjes op het tandvlees veroorzaken. /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie en knobbeltjes op het tandvlees
Sommige medicijnen kunnen leiden tot een overgroei van het tandvlees, wat resulteert in knobbeltjes. Deze bijwerking kan optreden bij bepaalde voorgeschreven
medicijnen.
Tand- en tandvleesabcessen
Oorzaken
Zowel tand- als tandvleesabcessen ontstaan door bacteriële infecties in de mond. Parodontale tandvleesabcessen zijn vaak een complicatie van onbehandelde parodontitis, een aandoening die schade aan het ondersteunende weefsel en bot van de tanden veroorzaakt. Wanneer het tandvlees wegtrekt van de tanden, ontstaan er zakjes waarin bacteriën zich kunnen ophopen. Voedseldeeltjes kunnen in deze zakjes blijven zitten, wat leidt tot pusvorming en de ontwikkeling van een abces. Een abces gaat vaak gepaard met ontsteking, zwelling en pijn. Als het niet behandeld wordt, kan het zich naar andere lichaamsdelen verspreiden.
Soorten
Abcessen in de mond kunnen worden ingedeeld in twee hoofdtypes:
tandvleesabces en
tandabces (periapicaal abces). Tandvleesabcessen ontstaan in het parodontale weefsel, terwijl tandabcessen zich vormen aan de punt van een tandwortel.
Tandvleesabcessen kunnen de volgende vormen aannemen:
- Gingivaal tandvleesabces: Gelokaliseerde, vaak pijnlijke letsels in het tandvlees rond de toppen van de tanden. Deze vorm komt het minst vaak voor.
- Parodontaal tandvleesabces: De meest voorkomende vorm van tandvleesabces, die dieper in het tandvlees ontwikkelt.
- Pericoraal tandvleesabces: Ontwikkelt zich rond de kruin van een tand die niet volledig door het tandvlees is doorgebroken, zoals bij een geïmpacteerde verstandskies.
Complicaties
Een onbehandeld abces kan leiden tot ernstige complicaties zoals:
Infectie van omliggende weefsels: De infectie kan zich uitbreiden naar andere delen van de mondholte, zoals het kaakbot.
Tandverlies: In sommige gevallen kan een abces leiden tot het verlies van een tand.
Verspreiding van de infectie: Onbehandelde abcessen kunnen zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen, wat kan leiden tot systemische infecties.
Bultjes op het tandvlees kunnen ontstaan bij zwangere vrouwen. /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap en tandvleesknobbeltjes
Hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot de vorming van knobbeltjes op het tandvlees. Deze knobbeltjes verdwijnen meestal vanzelf na de bevalling, wanneer de hormoonspiegels weer normaliseren.
Symptomen geassocieerd met tandvleesknobbeltjes
Knobbeltjes en puistjes op het tandvlees kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen:
Diagnose en onderzoeken
Bij het beoordelen van een abces zal de tandarts de symptomen noteren, het mondgebied grondig inspecteren met behulp van een spiegel en waarschijnlijk
röntgenfoto’s maken om de oorzaak van de infectie te identificeren. De tandarts zal ook de
medische geschiedenis van de patiënt onderzoeken, inclusief informatie over gebruikte medicijnen en zwangerschap. Tevens zal het kunstgebit worden gecontroleerd om te zien of het goed past.
Behandeling van puistjes of knobbeltjes op het tandvlees
Een goede
mond- en tandhygiëne is cruciaal. Regelmatige tandartsbezoeken zijn belangrijk voor het opsporen en behandelen van knobbeltjes voordat ze complicaties veroorzaken. De tandarts zal het abces behandelen door eerst de infectie te bestrijden met
antibiotica. Daarnaast kan het
pus uit het abces worden afgetapt om ongemak te verlichten. In ernstigere gevallen kan het nodig zijn om de aangetaste tand te verwijderen of een operatie uit te voeren om beschadigd bot te herstellen.
Twee keer per dag de tanden poetsen is essentieel. /
Bron: Photo Mix, PixabayTandvlees en tanden gezond houden
Een goede mondverzorgingsroutine helpt bij het beheersen van symptomen van tandvleesaandoeningen en vermindert het risico op
gaatjes en toekomstige abcessen. Poets twee keer per dag de tanden en flos dagelijks om tandplak en voedselresten te verwijderen. Beperk de consumptie van suikerhoudend voedsel en dranken, en vermijd tabak om het tandvlees en de tanden gezond te houden.
Lees verder