Ebola: Infectieziekte met bloedingen door ebolavirus
Ebola is een ernstige, acute infectieziekte veroorzaakt door het ebolavirus. Vijf verschillende varianten van het ebolavirus zijn bekend, waarvan één virus geen symptomen veroorzaakt bij de mens. Symptomen zijn onder meer koorts, diarree, uitdroging, braken en slijmvliesbloedingen. De ziekte kent een hoge mortaliteit. Een behandeling is er niet, maar sommige patiënten overleven het virus wel, al blijven sommige symptomen aanhouden. Ebola is genoemd naar een riviertje in Zaïre (Congo) waar de ziekte voor het eerst werd ontdekt in 1976.
Synoniemen ebola
Ebola is eveneens gekend onder deze synoniemen:
De gebruikte afkortingen zijn "EHF" en "EVD"
Epidemiologie infectieziekte
Ebola presenteert zich voornamelijk in landen in Afrika, waar geregeld uitbraken gesignaleerd zijn. De ziekte komt ook voor in andere landen, voornamelijk te wijten aan reizigers die in landen geweest zijn waar ebola aanwezig was. Het virus heeft geen seksuele voorkeur, maar mannen zijn door de aard van hun werk vaker getroffen. Vrouwen daarentegen zorgen vaak voor een overleden lichaam met ebola en lopen hierdoor meer kans op het ontwikkelen van ebola. Tot slot kent het ebolavirus geen raciale voorkeur.
Oorzaken en soorten ebolavirus
Soorten
Het ebolavirus veroorzaakt ebola. Het virus van de familie Filoviridae kent vijf aparte soorten:
Sudan ebolavirus, Zaïre ebolavirus, Tai Forest (Ivoorkust) ebolavirus en
Bundibugyo ebolavirus. De vijfde soort,
Reston ebolavirus, veroorzaakt enkel bij niet-primaten symptomen.
Besmetting en overdracht
Fruitvleermuizen van de familie
Pteropodidae zijn natuurlijke gastheren van het ebolavirus.
Contact met besmette dieren
Het virus komt het lichaam binnen door een huidletsel of via de slijmvliezen na nauw contact met het bloed, organen of andere lichaamsvloeistoffen van besmette (wilde) dieren, zoals chimpansees, gorilla's, fruitvleermuizen, apen, bosantilopen en stekelvarkens. Sommige mensen eten besmet wild vlees (bushmeat) en lopen het virus hierdoor op.
Contact met besmette patiënt
Ook wanneer zich lichaamsstoffen van een besmette patiënt op de grond bevinden, loopt iemand risico op besmetting (
overdracht). Dit geldt eveneens voor mogelijk besmette objecten of materialen, zoals onder andere beddengoed, kleding, medische apparatuur, naalden, spuiten en verbanden. Gezondheidswerkers lopen het hoogste risico op het ontwikkelen van ebola omdat ze vaker in direct contact komen met lichaamsvloeistoffen van de besmette patiënt. Hierbij valt naast bloed te denken aan braaksel, moedermelk, ontlasting,
speeksel, sperma, urine en zweet. Patiënten blijven infectieus zolang het bloed het virus bevat. Dit geldt ook op een traditionele begrafenisceremonie bijvoorbeeld waar sommige mensen ook de besmetting oplopen door nauw contact met de overledene.
Werking ebolavirus
Het ebolavirus blokkeert de immuuncellen waardoor het immuunsysteem niet meer in staat is om het virus te elimineren. Het virus richt zich op de endotheelcellen van bloedvaten. Uiteindelijk beschadigt de infectie de bloedvaten waardoor bloedingen ontstaan, één van de meest gekende symptomen van ebola.
Symptomen besmetting met virus: Algemene symptomen en bloedingen
Sommige patiënten vertonen na een blootstelling aan het virus geen symptomen. Wanneer de patiënt asymptomatisch blijft na eenentwintig (21) dagen, krijgt hij de ziekte niet. De incubatietijd (tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekte) bedraagt maximaal 21 dagen. Bij de meeste patiënten treden de symptomen op binnen acht (8) tot tien (10) dagen, maar de symptomen presenteren zich mogelijk ook reeds vanaf twee dagen na de besmetting. Zowel vroege als late symptomen zijn mogelijk, al verschijnen sommige vroege symptomen eveneens in een later stadium van de ziekte.
Vroege symptomen
Algemene symptomen zoals ernstige
hoofdpijn,
koorts van meer dan 38,6°C,
rillingen,
spierpijn,
vermoeidheid en
zwakte treden als eerste op. Vroege maaggerelateerde gastro-intestinale symptomen zijn onder meer
braken,
buikpijn,
diarree,
keelpijn en
maagpijn. Ook behoort een
maculopapulaire uitslag (
huiduitslag met vlekken en bultjes) tot de mogelijkheden.
Late symptomen
In een later stadium heeft de patiënt ernstig
gewichtsverlies en
dehydratie (uitdroging). Hij krijgt tevens een uitdrukkingsloos
gezicht. Andere symptomen omvatten
myocarditis (ontsteking van de hartspier) en
longoedeem (vocht in de longen door linkerhartfalen), onverklaarbare
blauwe plekken en/of bloedingen uit de mond, de endeldarm,
de ogen, de
oren en de neus (
neusbloeding). Ook
inwendige bloedingen in bijvoorbeeld de
hersenen zijn mogelijk. Wanneer deze bloedingen ontstaan, is de kans op herstel klein. Daarnaast treedt orgaanfalen (nier- en leverproblemen) op.
Epileptische aanvallen komen ook voor. Tot slot zijn symptomen bij terminaal zieke patiënten
tachypneu,
hypotensie (een verlaagde bloeddruk),
anurie (afwezige urineproductie) en
coma.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek, onontbeerlijk. Hij merkt tevens de zichtbare symptomen op bij de patiënt.
Diagnostisch onderzoek
Een volledig
bloedonderzoek is nodig om de diagnose van ebola te bevestigen. Een laboratoriumonderzoek van een weefselkweek is mogelijk, maar enkel in hoogst beveiligde laboratoria. De diagnose is echter niet eenvoudig doordat de vroege symptomen vrij algemeen zijn.
Differentiële diagnose
De arts verwart ebola vaak met volgende aandoeningen:
Lassa-koorts (virale infectieziekte met koorts en bloedingen),
malaria,
meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een
stijve nek) en
tyfus (bacteriële infectie door besmette
insectenbeet).
Behandeling
Voor deze infectieziekte is geen bekende behandeling voorhanden anno september 2024. In het ziekenhuis isoleert de arts de patiënt en is dit van belang voor de effectieve controle van de ziekteverspreiding. Enkel symptoomgerichte behandelingen zijn mogelijk, zoals het toedienen van infusen bij uitdroging en
paracetamol voor koorts en pijn.
Prognose en complicaties
De prognose varieert van patiënt tot patiënt, maar de mortaliteit van ebola bedraagt gemiddeld 50%. De prognose is afhankelijk van de aanwezige symptomen en de behandeling. Indien het immuunsysteem van de patiënt zijn werk goed doet, is de overlevingskans groter. De patiënt kan complicaties ondervinden door eventuele bijkomende infecties, zoals schimmelinfecties (mycosen) en andere virale infecties. Tevens blijft de patiënt nog weken tot maanden na herstel besmettelijk.
Preventie
Vaccinatie
Sinds 2019 is een vaccin genaamd
rVSV-ZEBOV goedgekeurd voor gebruik bij ebola en aangetoond effectief in klinische proeven. Het vaccin wordt enkel aanbevolen voor personen die contact hebben met besmette personen of die reizen naar gebieden met een uitbraak van ebola.
Bescherming
Bij een uitbraak worden persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals beschermende kleding, handschoenen en maskers aangeraden. Het is cruciaal om contact met besmette lichaamsvloeistoffen en met overleden personen met ebola te vermijden.
Kennis en voorlichting
Kennis over ebola en educatie over hygiënemaatregelen zijn cruciaal om besmetting te voorkomen. Bevolkingen in risicogebieden krijgen voorlichting over preventieve maatregelen en het vermijden van contact met besmette personen en dieren.
Lees verder