Hoe voorkom je ebola?
Ebola, het komt steeds dichterbij. Begin 2014 is er een ebola-uitbraak in West-Afrika begonnen. Met de hoeveelheid mensen die dagelijks over de wereld reist zijn er al meerdere nieuwsberichten geweest over de verspreiding van de ziekte. Is de kans groot dat de ziekte Nederland bereikt? En wat kunnen we doen om de verspreiding van ebola te voorkomen?
Wat is ebola?
De ziekte die met 'ebola' wordt aangeduid is infectieziekte die wordt veroorzaakt door het ebolavirus. De ziekte wordt onder andere gekenmerkt door symptomen als koorts, hoofdpijn, diarree, bloedingen en braken. De ziekte is alleen besmettelijk op het moment dat er ook symptomen zichtbaar zijn, dit komt voor van 2 tot 21 dagen na de besmetting.
Is de kans groot dat ebola in Nederland voorkomt?
De kans dat je door iemand in Nederland besmet wordt is zeer klein. Dit komt doordat er in Nederland momenteel (14-12-2014) geen tot weinig ebola-patiënten zijn. Ebola kan namelijk alleen worden overgedragen door iemand die de ziektesymptomen op dat moment heeft. Mocht er op een vliegveld een geïnfecteerde reiziger aankomen, dan zijn er internationale afspraken gemaakt over hoe deze reiziger in quarantaine moet worden genomen en hoe er moet worden gehandeld, hier worden zelfs oefeningen voor gehouden.
Hoe voorkom je het krijgen van ebola?
Er zijn verschillende plaatsen waar je ebola kunt krijgen, er zijn dus ook verschillende manieren om dit te voorkomen:
Reizen
Momenteel (14-12-2014) komt ebola voornamelijk voor in de landen Sierra Leone, Liberia, Guinee en in Bamako (de hoofdstad van Mali). Het veiligst is om niet naar deze gebieden te reizen totdat er voldoende maatregelen zijn genomen tegen ebola en de ziekte beter onder controle is. Mocht je toch naar deze landen willen reizen, zorg er dan voor dat je geen fysiek contact hebt met zieke of overleden personen.
Voedsel
Vermoedelijk is de ebola-epidemie begonnen door het eten van besmet vlees. Voorkom het eten van wild vlees uit de besmette gebieden, dit vlees zou het ebolavirus kunnen bevatten. Dit betreft voornamelijk vlees van vleermuizen en apen.
Vermijd contact
Mocht er in je omgeving iemand met ebola zijn geïnfecteerd, vermijd dan enig contact met zieke personen of ziek uitziende personen. Pas ook op voor indirect contact, denk hierbij aan het gebruiken van spullen van een ebola-patiënt of van iemand die aan ebola is overleden. Er wordt door het Rijksinstituut van Volksgezondheid aangeraden om geen onbeschermde geslachtsgemeenschap te hebben met iemand die korter dan drie maanden geleden is genezen van ebola.
Hoe wordt ebola in Nederland voorkomen?
Door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en door internationale organisaties zijn er ook maatregelen getroffen om de verspreiding van ebola te voorkomen. Zo worden reizigers die de besmette landen verlaten gescreend om te kijken of ze geen vroegtijdige symptomen van de ziekte bevatten. Daarnaast zijn er door zee- en luchthavens maatregelen getroffen voor het geval er toch iemand met ziekteverschijnselen het land binnenkomt. In dit geval wordt de reiziger naar het ziekenhuis gebracht en in isolatie geplaatst, of hij wordt gemonitord gedurende de tijd waarin de ziekte zich zou kunnen ontwikkelen (de incubatieperiode).
Vormt ebola een gevaar in Nederland?
Zoals je kunt zien zijn er dus verschillende maatregelen getroffen en is de kans op besmetting klein. Mocht er in Nederland toch een persoon besmet raken met ebola, dan is de kans klein dat het voor jou een gevaar vormt. Om toch extra gevaar te vermijden is het verstandig om zieke personen te vermijden en geen direct fysiek contact met ze te hebben.