Maagpijn: Oorzaken van pijn in maag (pijnlijke maag)

Maagpijn: Oorzaken van pijn in maag (pijnlijke maag) Maagpijn is een term die duidt op krampen of een pijn in de buik, meer bepaald in de maagstreek. Deze milde, doffe, scherpe of krampachtige pijn is vaak van korte duur en vormt dan geen reden tot paniek. Een buikgriep (gastro-enteritis) is een voorbeeld van een niet-ernstige aandoening met een pijnlijke maag. Af en toe is de pijn in de maag ernstig van aard of treden andere alarmsymptomen op, en dan moet de patiënt wel de arts raadplegen voor verder diagnostisch onderzoek en een eventuele snelle behandeling.
Sommige medicijnen leiden tot obstipatie / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen leiden tot obstipatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Constipatie en maagpijn

Constipatie is een symptoom waarbij een patiënt een moeilijke stoelgang heeft of minder ontlasting dan normaal aanmaakt. De darmbewegingen zijn voor elke persoon anders. Sommige personen maken drie keer per dag ontlasting, terwijl anderen maar twee keer per dag moeten poepen. Wanneer een persoon langer dan drie dagen geen ontlasting produceert, is het lastig om de stoelgang te passeren. Meestal zijn de oorzaken van constipatie niet ernstig. Veel voorkomende oorzaken van ontlasting zijn:

Galstenen en pijn in de maag

Wanneer een patiënt maagpijn ervaart in combinatie met een doffe pijn bij de schouder (schouderpijn) die vooral ontstaat na het eten van vette maaltijden, is mogelijk sprake van galstenen. De galkoliekpijn is ernstig en houdt gewoonlijk uren aan in het centrum van de buik of net onder de ribben aan de rechterkant. Vrouwen, veertigplussers en vrouwen die al kinderen hebben gehad, lopen een hoger risico op het krijgen van galstenen, vooral omwille van hormonale veranderingen. Deze kleine stenen vormen zich in de galblaas en blijven mogelijk jarenlang onopgemerkt. Vaak blijven ze asymptomatisch, tenzij ze vast komen te zitten in het blaaskanaal. De behandeling bestaat uit chirurgie, geneesmiddelen en het verbrijzelen van de stenen (lithotripsie).

Gastro-enteritis en pijnlijke maag

Gastro-enteritis (buikgriep) is een aandoening waarbij de maag en darmen geïrriteerd en ontstoken raken, meestal als gevolg van een bacteriële of virale infectie. Een patiënt ervaart hierbij een pijnlijke maag, diarree en braken. Algemene symptomen zoals koorts en hoofdpijn komen ook voor. De verspreiding van de infectie gebeurt door:
 • contact met een patiënt met de aandoening
 • de handen niet te wassen na gebruik van het toilet
 • de inname van besmet voedsel of water

Meestal ligt een virus zoals het norovirus of rotavirus aan de basis van de aandoening. Het norovirus is de meest voorkomende oorzaak van ernstige gastro-enteritis en rotavirus is de meest voorkomende oorzaak van buikgriep bij jonge kinderen en zuigelingen. Gastro-enteritis is soms ook het gevolg van Campylobacter-bacteriën en salmonella, waarbij de verspreiding meestal gebeurt als gevolg van onvoldoende verhit gevogelte of het eten van besmette eieren.

Indigestie (dyspepsie)

Indigestie (dyspepsie) is een vaak voorkomend probleem. Patiënten met dyspepsie ervaren een vol en ongemakkelijk gevoel in de buik na het eten. Dit gaat mogelijk gepaard met een brandend gevoel in het bovenste deel van de maag.

Aandoeningen

Indigestie wijst soms op een onderliggende aandoening, zoals:

Medicatie

Ook medicijnen veroorzaken mogelijk indigestie zoals:

Roke leidt mogelijk tot indigestie / Bron: Geralt, PixabayRoke leidt mogelijk tot indigestie / Bron: Geralt, Pixabay

Omgevingsfactoren

Sommige leefstijlfactoren spelen ook een rol bij de totstandkoming van die kunnen leiden tot indigestie zijn:

Opgesloten wind

Maagpijn, maagkrampen en een opgeblazen gevoel zijn vaak het resultaat van opgesloten wind. Dit is een veel voorkomend en lastig probleem, maar via vrij verkrijgbare medicijnen zoals buscopan is dit probleem wel te verhelpen.

Prikkelbaredarmsyndroom

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een verzameling van symptomen die samen voorkomen, waaronder maagpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree. De darmaandoening veroorzaakt schade aan de darm. De oorzaak van het prikkelbardarmsyndroom is onbekend, maar mogelijke risicofactoren omvatten een overdreven gevoelig immuunsysteem of een overactieve dikke darm. Een bacteriële infectie in het maagdarmkanaal veroorzaakt soms het postinfectieuze prikkelbaredarmsyndroom.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging treedt op als gevolg van het eten van giftig, besmet of bedorven voedsel, wat leidt tot braken en diarree. Deze veel voorkomende aandoening is vaak het gevolg van bacteriën, parasieten of virussen.

Bacteriën

Salmonella is de meest voorkomende oorzaak van een ernstige voedselvergiftiging, maar andere boosdoeners zijn E. coli, listeria, Campylobacter en C. botulinum.

Parasieten

De meest voorkomende parasiet die een voedselvergiftiging veroorzaakt, is toxoplasma, dat meestal aanwezig is in kattenbakken. De parasieten blijven mogelijk jarenlang onopgemerkt in de darm, maar patiënten met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen lopen het grootste risico op ernstige bijwerkingen als parasieten in de darmen terechtkomen.

Virussen

Bekende virussen die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn het norovirus, het sapovirus, het rotavirus en het astrovirus, die allemaal vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van pijn in de maag omvatten:

Alarmsymptomen

In volgende omstandigheden is het inroepen van medische hulp noodzakelijk:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Pijn in maag of maagpijn: pijn in maagstreek en rugpijnPijn in maag of maagpijn: pijn in maagstreek en rugpijnPijn in de maag of maagpijn is een veelvoorkomende klacht onder zowel mannen als vrouwen. Vaak betreft het aspecifieke m…
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
De diagnose van galstenen is niet altijd gemakkelijkDe diagnose van galstenen is niet altijd gemakkelijkGalstenen kunnen vaak al lang voordat de diagnose gesteld is, problemen opleveren. De galblaas ligt dicht bij de lever e…

Bariumsliktest: Röntgenfoto van problemen maag en slokdarmBariumsliktest: Röntgenfoto van problemen maag en slokdarmEen bariumsliktest is een onderzoek waarbij de arts de oorzaak van onder andere slikproblemen, bloed braken en aanhouden…
Ontlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterOntlastingsonderzoek: Onderzoek van stoelgangsmonsterVooral voor het opsporen van de oorzaak van bepaalde spijverteringsgerelateerde symptomen, zet de arts een ontlastingson…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 6 juni 2018:
 • 7 Stomach Pains and What They Mean, https://www.rd.com/health/conditions/stomach-pain-causes/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Common Causes of Stomach Ache, https://www.news-medical.net/health/Common-Causes-of-Stomach-Ache.aspx
 • Stomach ache and abdominal pain, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ache-and-abdominal-pain
 • Stomach ache, https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ache/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.