Menstruele pijn: Krampen en andere symptomen bij menstruatie

Menstruele pijn: Krampen en andere symptomen bij menstruatie Tijdens de menstruatie krijgen vrouwen mogelijk te maken met menstruatiekrampen. Dit zijn pijnen die starten na de eisprong (ovulatie) wanneer een eicel uit de eierstokken vrijkomt en dan door de eileider stroomt. De pijn is voelbaar in de onderbuik en lage rug en start meestal wanneer de maandstonden beginnen (of vlak voor het begin van de maandstonden). De menstruele pijn (dysmenorroe) houdt gewoonlijk twee tot vier dagen aan. Ook andere symptomen treden op, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Diverse zelfzorgmaatregelen en huishoudmiddeltjes verlichten de klachten, al is soms een medische behandeling nodig voor menstruele pijn. Een gezonde levensstijl voorkomt of vermindert tot slot veel symptomen van menstruatiekrampen.

Oorzaken van menstruatiepijn

Prostaglandinen

Veel van de symptomen die gepaard gaan met menstruatieproblemen, zijn het gevolg van prostaglandinen. De bekleding van de baarmoeder maakt deze stoffen aan. Prostaglandinen stimuleren de baarmoederspieren om samen te trekken. Vrouwen met een hoog prostaglandinegehalte ervaren intensere samentrekkingen van de baarmoeder en hebben bijgevolg meer pijn. Prostaglandinen veroorzaken ook andere symptomen die optreden bij dysmenorroe namelijk braken, diarree en hoofdpijn.

Aandoeningen

Menstruatiekrampen zijn soms ook het gevolg van aandoeningen van de voortplantingsorganen:

Roken vormt een risicofactor voor menstruatiekrampen / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor menstruatiekrampen / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren van menstruele krampen

In een aantal omstandigheden krijgen vrouwen sneller te maken met een pijnlijke menstruatie.

Soorten van pijnlijke menstruatie bij vrouw

Bij primaire (of essentiële) dysmenorroe heeft een vrouw menstruatiepijn sinds haar menstruatie begon. Wanneer een lichamelijke aandoening zoals een bekkenontsteking of endometriose aan de basis ligt van de menstruele krampen, is sprake van secundaire dysmenorroe.

Symptomen

Krampen

Een vrouw met menstruatiepijnen heeft krampen in de onderbuik die vlak voor de start (één à drie dagen) van de menstruatie of bij het begin van de menstruatie optreden. De pijn is kloppend, krampachtig, pijnlijk, saai, scherp of constant. Meestal is de milde tot hevige pijn het hevigst wanneer de bloeding het ergst is, waarna de menstruele pijn weer wegzakt. Meestal houdt de menstruele pijn twee tot vier dagen aan.

Hoofdpijn treedt mogelijk op bij dysmenorroe / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn treedt mogelijk op bij dysmenorroe / Bron: Concord90, Pixabay

Bijkomende tekenen

Daarnaast verschijnen mogelijk volgende tekenen:

Alarmsymptomen en menstruele problemen bij vrouwen

Contact met de arts

Een vrouw contacteert het best de arts bij volgende alarmtekenen:
  • de menstruatiepijn blijft langer pijnlijk dan normaal.
  • de pijn is plotseling erger of anders dan wat de vrouw eerder ervaren heeft
  • een overdreven bloeding tijdens de maandstonden (meer dan één maandverband of tampon per uur nodig)
  • een vermoeden van een zwangerschap
  • tekenen van een infectie, zoals koorts, rillingen en pijn in het lichaam zijn aanwezig wanneer de menstruatie begon

Spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp is nodig wanneer één of meer van volgende tekenen optreden bij menstruele pijnen:
  • een zwangerschap in combinatie met ernstige menstruatiepijn
  • flauwvallen
  • herhaaldelijke duizeligheid bij het opstaan (orthostatische hypotensie)
  • plotselinge, intense bekkenpijn
  • zilverachtig of grijzig weefsel komt ook mee tijdens de menstruatie

Diagnose en onderzoeken

Eerst krijgt de vrouw een vraaggesprek over de menstruatiepijn en de bijkomende symptomen. Vervolgens voert de arts een gynaecologisch onderzoek uit om eventuele problemen te controleren. Als de arts vermoedt dat de vrouw lijdt aan een infectie, neemt hij een uitstrijkje en voert hij een bloedonderzoek uit om de diagnose te bevestigen. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig zoals een echografie, een hysteroscopie (inwendig kijkonderzoek van de baarmoeder), een laparoscopie (onderzoek van de buikholte en het bekkengebied) en een zwangerschapstest.

Zelfzorg en huismiddeltjes bij menstruatiekrampen

Vrij verkrijgbare medicijnen verlichten menstruele pijn / Bron: Stevepb, PixabayVrij verkrijgbare medicijnen verlichten menstruele pijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers verlichten de pijnlijke menstruatie. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen (Advil, Motrin), ketoprofen (Orudis) en naproxen (Aleve, Naprosyn). Deze vrij verkrijgbare medicijnen zijn effectief bij het blokkeren van de effecten van prostaglandinen. Deze medicijnen werken beter als een vrouw ze inneemt vóór het begin van de menstruatie. Tijdens de menstruatie zelf mag de vrouw deze medicijnen blijven innemen. Niet elk medicijn werkt voor elke vrouw op dezelfde manier, dus als één soort niet werkt, mag de vrouw een andere soort ontstekingsremmers proberen. Wel veroorzaken deze ontstekingsremmende medicijnen soms maagklachten. Sommige vrouwen krijgen het advies om een maagbeschermer in te nemen om de maagklachten te voorkomen. Een vrouw met een geschiedenis van nierproblemen of maagproblemen (zoals een maagzweer of reflux) neemt het best met de arts contact op om het medicatiegebruik te bespreken.

Voedingssupplementen

Natuurlijke voedingssupplementen met omega-3-vetzuren en magnesium verminderen mogelijk de menstruatiepijn. Ook calcium (1200 mg per dag) en thiamine (100 mg per dag) zijn goede voedingssupplementen voor het verlichten van menstruele krampen.

Andere zelfzorgmaatregelen

Volgende zelfzorgmaatregelen helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen:
  • benen verhogen of op de zij gaan liggen met gebogen knieën
  • een verwarmingspad of verwarmingskruik op het bekkengebied plaatsen
  • een vetarm vegetarisch dieet met complexe koolhydraten volgen, zoals volle granen, fruit en groenten
  • een warm bad nemen
  • gemberthee of kamillethee drinken
  • lichamelijke beweging, vooral voorafgaand aan het begin van een menstruatie
  • massage aan de rug en onderbuik (cirkelvormige bewegingen maken)
  • ontspanningstechnieken, meditatie of yoga beoefenen
  • suiker, zout, alcohol en cafeïne beperken

Professionele medische behandeling bij menstruele pijn

Chirurgie voor menstruatiepijn

In sommige gevallen is chirurgie nodig om de onderliggende oorzaak van menstruele pijn te verhelpen. Een chirurgische ingreep is mogelijk bij vleesbomen, baarmoederpoliepen, eierstokcysten of endometriose.

Hormonale anticonceptie

Menstruatiekrampen onder controle houden is ook mogelijk door het nemen van hormonale anticonceptie (anticonceptiepil). Dit is verkrijgbaar in een pil, via een injectie, via een transdermale pleister of via een hormoonbevattend spiraaltje. Door deze medicijnen vermindert of verdwijnt de menstruatie en de bijbehorende menstruele pijnen.

TENS

Sommige vrouwen zijn gebaat met een TENS-unit (transcutane elektrische zenuwstimulatie), een klein elektrisch apparaat dat interfereert met pijnsignalen naar de hersenen.

Een gezonde voeding consumeren is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding consumeren is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie van menstruatiepijn

Dysmenorroe voorkomen of verminderen is mogelijk door het hanteren van volgende leefstijlfactoren
  • een normaal lichaamsgewicht behouden
  • het eten van fruit en groenten en het beperken van de inname van vet, alcohol, cafeïne, zout en snoep (gezonde voeding consumeren)
  • niet roken
  • regelmatig fysieke beweging uitvoeren
  • stress verminderen
  • voldoende slapen

Prognose voor dysmenorroe

Vaak is het mogelijk om menstruatiepijn effectief te elimineren. Ontstekingsremmers zijn voor 80% van de vrouwen effectief. Hormonale anticonceptie vermindert de pijn met zo’n 90%. Menstruatiekrampen verminderen veelal in intensiteit naarmate een vrouw veroudert. De menstruatiepijn verdwijnt soms ook na de eerste zwangerschap van een vrouw.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke middelen tegen menstruatiepijnNatuurlijke middelen tegen menstruatiepijnBij meer dan vijftig procent van alle vrouwen is de menstruatie een pijnlijk proces. U kunt hier natuurlijk pijnstillers…
Tips om menstruatiepijn te verlichtenVeel vrouwen hebben vandaag de dag last van pijnlijke menstruele krampen (dysmenorrhea), in sommige gevallen kan het zo…
Menstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine duidt op migraine rondom en tijdens de menstruatie. Bij menstruele migraine begint de migraineaanval…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…

Nipah-virus: Griepachtige symptomen en ademnoodNipah-virus: Griepachtige symptomen en ademnoodHet Nipah-virus wordt overdragen van een geïnfecteerd dier op mensen, van mensen op mensen of via besmette voeding. Bij…
Hongerpijn: Oorzaken van hongergevoelens met maagpijnHongerpijn: Oorzaken van hongergevoelens met maagpijnHongerpijn is een natuurlijke reactie op een lege maag. De persoon krijgt dan een soort knagend of leeg gevoel in de maa…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 10 juni 2018:
  • 13 Ways to Relieve Menstrual Cramps – OnHealth, https://www.onhealth.com/content/1/menstrual_period_cramps
  • 7 Reasons for Painful Periods and Menstrual Cramps | Everyday Health, https://www.everydayhealth.com/pictures/reasons-your-period-might-painful/
  • Menstrual cramps - Symptoms and causes - Mayo Clinicn https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
  • Menstrual Cramps Causes and Treatments – WebMD, https://www.webmd.com/women/guide/menstrual-pain#1
  • Menstrual Cramps Causes, Relief, Home Remedies, and Treatment, https://www.emedicinehealth.com/menstrual_pain/article_em.htm
  • Menstrual cramps: Causes and management - Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/157333.php
  • Painful Menstrual Cramps: Care Instructions - My Health Alberta, https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uf7084
  • Painful menstruation: Causes, Symptoms and Diagnosis – Healthline, https://www.healthline.com/symptom/painful-menstruation
  • Painful Periods (Dysmenorrhea) | Center for Young Women’s Health, https://youngwomenshealth.org/2013/08/22/painful-periods/
  • Period pain, https://www.nhs.uk/conditions/period-pain/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.