Lichaamspijn: Oorzaken van pijn in hele lichaam

Lichaamspijn: Oorzaken van pijn in hele lichaam Heel vaak kampen patiënten met pijn in het lichaam. Deze pijn kan tijdelijk of chronisch zijn en is een symptoom van veel verschillende aandoeningen. Terwijl sommige oorzaken van lichaamspijn relatief eenvoudig op te sporen en te behandelen zijn met thuismiddeltjes, kunnen andere oorzaken ernstiger zijn en medische behandeling vereisen. De pijn in het lichaam kan variëren in intensiteit en frequentie, en kan scherp en onregelmatig zijn of juist saai maar aanhoudend. In bepaalde gevallen is dringende medische zorg noodzakelijk, vooral wanneer de lichaamspijn gepaard gaat met specifieke symptomen of langdurig aanhoudt.

Artritis en pijn in het hele lichaam

Artritis is een aandoening waarbij ontsteking van de gewrichten optreedt, vaak als gevolg van slijtage. Artritis kan ook veroorzaakt worden door auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) of lupus. Bij artritis ervaren patiënten vaak pijn in het hele lichaam, vergezeld van gewrichtsstijfheid, zwelling van de gewrichten, warmte en roodheid rond de gewrichten, en een beperkt bewegingsbereik. Het gebruik van artritishulpmiddelen kan helpen bij het verminderen van klachten en het vergemakkelijken van dagelijkse activiteiten.

Auto-immuunziekten en Lichaamspijnen

Diverse auto-immuunziekten kunnen leiden tot lichaamspijnen, zoals lupus, myositis (ontsteking van de spieren met pijn en zwakte) en multiple sclerose. Deze ontstekingsaandoeningen gaan vaak gepaard met aanvullende symptomen, waaronder:

Bloedarmoede

Bloedarmoede ontstaat wanneer het lichaam onvoldoende werkende rode bloedcellen heeft, waardoor weefsels niet genoeg zuurstof ontvangen. Symptomen zijn onder andere vermoeidheid, een abnormale hartslag, duizeligheid, desoriëntatie, pijn op het hoofd of de borst, koude voeten of handen, en een bleke huid (pallor). Oorzaken van bloedarmoede kunnen onder andere ijzertekort (ferriprieve anemie), foliumzuurtekort of een vitamine B12-tekort zijn, die te behandelen zijn met supplementen.
Vermoeidheid komt vaak voor bij chronisch vermoeidheidssyndroom / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid komt vaak voor bij chronisch vermoeidheidssyndroom / Bron: Concord90, Pixabay

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

Bij chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) herstelt het lichaam niet adequaat, zelfs met voldoende slaap. Dit kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder hoofdpijn, keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn, lichaamspijn, zwakte, slaapgebrek en uitputting.

Depressie

Een depressie kan lichaamspijn veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met slaapproblemen, energieverlies, gevoelens van waardeloosheid, gewichtsveranderingen en zelfs zelfmoordgedachten. Depressie is het gevolg van een onbalans in de chemische stoffen in de hersenen. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen en kan optreden tussen de vijftien en dertig jaar oud. Behandeling kan bestaan uit antidepressiva om de chemische niveaus in de hersenen te reguleren.

Elektrolytenstoornissen

Hypocalciëmie

Hypocalciëmie (laag calciumgehalte in het bloed) is een elektrolytenstoornis die kan ontstaan door een tekort aan vitamine D. Calcium is essentieel voor de werking van botten, nieren, spieren en andere organen. Symptomen van hypocalciëmie kunnen lichaamspijn omvatten, evenals:

Hypokaliëmie

Hypokaliëmie, oftewel een tekort aan kalium in het bloed, beïnvloedt de werking van zenuwen en spieren, wat kan leiden tot pijn in het lichaam, zwakte, vermoeidheid en spierkrampen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door pijn door het hele lichaam. Symptomen kunnen onder meer zijn: vermoeidheid, spierstijfheid, overgevoeligheid voor geluid (fonofobie) of licht (fotofobie), tintelingen in de handen en voeten, en slaapproblemen. De oorzaak van fibromyalgie lijkt te maken te hebben met hoe het centrale zenuwstelsel pijnsignalen verwerkt.

Infecties

Virale, bacteriële en schimmelinfecties kunnen ook lichaamspijn veroorzaken. Het immuunsysteem reageert op infecties door witte bloedcellen naar de infectieplaats te sturen, wat kan leiden tot spierstijfheid en spierpijn. Voorbeelden van infecties die lichaamspijnen kunnen veroorzaken zijn:

Pijn op de borst kan wijzen op een longontsteking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan wijzen op een longontsteking / Bron: Pexels, Pixabay

Longontsteking

Bij longontsteking (pneumonie) kan het lichaam onvoldoende zuurstof krijgen, wat de werking van de rode bloedcellen en weefsels beïnvloedt. Dit kan leiden tot lichaamspijn en andere symptomen zoals:
  • braken
  • diarree
  • koorts
  • hoest
  • benauwdheid
  • rugpijn
Bij jonge kinderen kan longontsteking tot symptomen leiden zoals ongewoon slapen of een luide ademhaling.

Beroertes en lichaamspijn

Een beroerte kan leiden tot lichaamspijn, evenals andere symptomen zoals een verlamming van een lichaamsdeel, uitdrukkingsstoornissen, verstoorde spraak, en coördinatieproblemen. Als je plotseling pijn ervaart en andere symptomen zoals spraakproblemen of verlamming waarneemt, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Bij een beroerte is tijdige medische interventie cruciaal.

Kanker en lichaamspijnen

Kanker kan leiden tot lichaamspijn die gepaard gaat met andere symptomen zoals gewichtsverlies, aanhoudende hoest, of veranderingen in de huid. De pijn kan variëren afhankelijk van het type en de locatie van de kanker, en kan toenemen naarmate de ziekte vordert. Het is belangrijk om bij aanhoudende pijn en andere symptomen een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van lichaamspijn hangt af van de onderliggende oorzaak en kan verschillende onderzoeken vereisen. Bij een bezoek aan een arts kan de volgende diagnostische aanpak worden gevolgd:
  • Medische anamnese: De arts zal vragen stellen over de pijn, de duur, intensiteit, locatie en eventuele bijkomende symptomen.
  • Lichamelijk onderzoek: Dit kan helpen om pijnlijke gebieden te identificeren en om te controleren op zwelling, gevoeligheid of andere afwijkingen.
  • Laboratoriumonderzoeken: Bloedonderzoek kan nuttig zijn om tekorten, ontstekingen of infecties op te sporen. Voorbeelden zijn een compleet bloedbeeld (CBC) en bloedchemie.
  • Beeldvorming: Röntgenfoto's, MRI-scans of CT-scans kunnen worden ingezet om eventuele structurele afwijkingen of aandoeningen zichtbaar te maken.
  • Specialistische testen: Voor specifieke aandoeningen kunnen extra tests nodig zijn, zoals reumatologische tests voor artritis of biopsieën voor kankeronderzoek.
  • Functionele testen: Deze kunnen helpen bij het evalueren van hoe goed bepaalde organen of systemen functioneren, zoals longfunctie- of hartonderzoeken.

Behandeling en aanpak van lichaamspijn

De behandeling van lichaamspijn hangt af van de oorzaak en kan variëren van eenvoudige thuismiddeltjes tot medische interventies. Voor milde gevallen kunnen ontstekingsremmende medicijnen, pijnstillers, en ijs- of warmtebehandelingen nuttig zijn. Bij chronische of ernstige gevallen kunnen fysiotherapie, medische therapieën, specifieke medicatie nodig zijn om de onderliggende oorzaak te behandelen.

Als je aanhoudende of ernstige lichaamspijn ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en een passende behandeling. Dit kan helpen om de oorzaak van de pijn vast te stellen en een effectief behandelplan op te stellen.

Prognose

De prognose van lichaamspijn is sterk afhankelijk van de oorzaak en de tijdigheid van de behandeling. Over het algemeen geldt:
  • Goede prognose: Voor acute oorzaken zoals een simpele spierblessure of een lichte infectie is de prognose vaak goed met de juiste behandeling en herstel.
  • Chronische aandoeningen: Voor chronische aandoeningen zoals fibromyalgie of artritis kan de prognose variëren. Behandeling kan helpen om symptomen te verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren, maar deze aandoeningen zijn vaak langdurig of levenslang.
  • Kanker: De prognose voor kankerpatiënten hangt af van het type, de locatie en het stadium van de kanker. Vroege detectie en behandeling verbeteren vaak de prognose.
  • Auto-immuunziekten: Voor auto-immuunziekten kan de prognose variëren. Veel aandoeningen kunnen onder controle worden gehouden met medicatie en therapieën, maar sommige kunnen langdurige effecten hebben.

Complicaties

Onbehandelde of slecht beheerde lichaamspijn kan leiden tot verschillende complicaties, zoals:
  • Chronische pijn: Lichaamspijn die niet goed wordt behandeld, kan chronisch worden, wat de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.
  • Mobiliteitsproblemen: Bij aandoeningen zoals artritis kunnen gewrichtsschade en beperkte mobiliteit optreden als gevolg van niet-adequate behandeling.
  • Slaapproblemen: Aanhoudende pijn kan leiden tot slaapproblemen, wat de algehele gezondheid kan beïnvloeden.
  • Psychologische impact: Langdurige pijn kan leiden tot psychologische problemen zoals depressie of angststoornissen.
  • Verhoogd risico op infecties: Bij sommige aandoeningen zoals kanker kan de afweer verzwakt zijn, waardoor het risico op infecties toeneemt.

Preventie

Hoewel niet alle oorzaken van lichaamspijn te voorkomen zijn, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico op pijn en gerelateerde aandoeningen te verminderen:
  • Gezonde levensstijl: Regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap kunnen helpen bij het behouden van een goede algehele gezondheid en het verminderen van pijn.
  • Preventieve zorg: Regelmatige medische controles en screenings kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen die lichaamspijn kunnen veroorzaken.
  • Veiligheid op het werk: Het nemen van voorzorgsmaatregelen op de werkplek, zoals ergonomische aanpassingen en het gebruik van beschermende uitrusting, kan helpen om werkgerelateerde pijn te voorkomen.
  • Stressmanagement: Het beheersen van stress door middel van technieken zoals meditatie of therapie kan helpen om pijn te verminderen die gerelateerd is aan stress en spanning.
  • Preventie van infecties: Goede hygiëne, vaccinaties en het vermijden van risicovolle situaties kunnen helpen om infecties die lichaamspijn kunnen veroorzaken te voorkomen.

Als je twijfels hebt over symptomen of als pijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts voor gepersonaliseerd advies en behandeling.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychogene pijn: Pijnstoornis door psychologische factorenPsychogene pijn: Pijnstoornis door psychologische factorenPsychogene pijn (psychalgie) is geen officiële diagnostische term. Artsen gebruiken echter de term om pijn te beschrijve…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Fibromyalgie: Wanneer je altijd en overal pijn hebtWanneer je fibromyalgie hebt, voel je je waarschijnlijk vaak onbegrepen. Mensen met deze aandoening hebben namelijk alti…

Zenuwpijn (neuralgie): Pijn door zenuwschadeZenuwpijn (neuralgie): Pijn door zenuwschadeZenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) is een symptoom waarbij een patiënt frustrerende tot verwoestende pijn ervaar…
Tintelingen aan hoofd: Oorzaken van hoofdtintelingenTintelingen aan hoofd: Oorzaken van hoofdtintelingenAf en toe ervaren patiënten tintelingen (paresthesieën), die vaak voelbaar zijn in de benen of voeten. Deze acute of chr…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 13 mei 2018:
  • 10 reasons you shouldn’t ignore constant body ache, http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/why-you-shouldnt-ignore-constant-body-aches/
  • Body aches, https://www.memd.me/conditions/body-aches/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What Causes General Body Pain?, http://www.md-health.com/Body-Aches.html
  • Why Does My Body Ache?, https://www.healthline.com/health/body-aches
  • Why does my body ache?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319985.php
  • Why does my body ache?, https://www.webmd.boots.com/pain-management/features/oh-my-aching-body
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.