Fibromyalgie: Wanneer je altijd en overal pijn hebt

Wanneer je fibromyalgie hebt, voel je je waarschijnlijk vaak onbegrepen. Mensen met deze aandoening hebben namelijk altijd pijn en dan ook nog op verschillende plaatsen in het lichaam. Mensen met fibromyalgie zijn ook altijd moe, doodop zelfs. Slechts in de helft van de gevallen is medisch aantoonbaar dat er sprake is van deze aandoening. De andere helft van de patiënten moet leven met veel pijn en veel onbegrip. Wat is fibromyalgie, wat is de prognose en waaruit bestaat de behandeling?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening, die intense pijn veroorzaakt op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals spieren, bindweefsel en gewrichten, maar daarnaast ook gekenmerkt wordt door een groot aantal andere symptomen.

Artsen classificeren fibromyalgie als een syndroom, wat betekent dat er sprake is van een groep van tekens, symptomen en kenmerken, die samen optreden. Tegenwoordig is het mogelijk om in 50% van de gevallen fibromyalgie ook echt aan te tonen in het bloed. Voorheen werden mensen met fibromyalgie, net als diegenen die kampen met ME (ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS), niet echt serieus genomen door de medische wetenschap en hun directe omgeving.

Voor de patiënten, waarbij fibromyalgie niet in het bloedbeeld zichtbaar kan worden gemaakt, zijn er nog steeds geen medische bewijzen dat ze ziek zijn. En dat kan voor veel mensen met hele ernstige klachten ten gevolge van deze soms ongrijpbare aandoening heel erg frustrerend zijn.

Fibromyalgie is een complexe aandoening, waarbij de symptomen en de ernst daarvan van persoon tot persoon kunnen verschillen. Alleen al in Nederland lijden naar schatting honderdduizenden mensen aan fibromyalgie; bij het merendeel is de diagnose nooit officieel gesteld.

Belangrijkste symptomen van fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie hebben heel vaak pijn en voelen zich de hele tijd uitgeput. Deze symptomen dwingen patiënten vaak hun lichamelijke activiteiten te beperken. Behalve de fysieke kenmerken is er ook sprake van problemen met de concentratie en met het geheugen. Hierdoor kunnen mensen hun baan kwijtraken, wanneer ze ziek worden. Omdat er veel onbegrip bestaat van de kant van artsen, familie, de werkgever, vrienden en collega's kunnen patiënten zich erg depressief gaan voelen.

De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:
 • Pijn overal in het lichaam (ribben, rug, gewrichten etc..)
 • Pijn op de borst
 • Ochtendstijfheid
 • Vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
 • Angst
 • Cognitieve of geheugenstoornissen (problemen met de concentratie en je dingen niet kunnen herinneren)
 • Depressie
 • Buikklachten

Daarnaast kunnen voorkomen:
 • Pijn bij de menstruatie
 • Problemen met zien
 • Misselijkheid en duizeligheid
 • Gewichtstoename
 • Chronische hoofdpijn
 • Huidproblemen
 • Spiertrekkingen en een gevoel van zwakte

Behandeling van fibromyalgie

Voor fibromyalgie worden vaak ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. Aangezien de werkzaamheid beperkt is, wenden mensen zich vaak tot alternatieve geneeswijzen. Sommige patiënten hebben baat bij massages, acupunctuur, chiropraxie en fysiotherapie. Beweging is goed maar wel met mate.

Het slikken van supplementen als Q10, Ginseng en Koninginnegelei kan enorm helpen evenals het innemen van een gedegen multi-vitamine en mineralen supplement.

Speciale diëten, die niet toxisch zijn (biologisch eten met veel groenten en weinig koolhydraten), kunnen verbetering geven van de klachten. Stress moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Prognose van fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening, die in één derde van de gevallen verbetert en in even zo veel gevallen verslechtert. Soms zijn er perioden dat het beter gaat maar volledige genezing is zeldzaam. Omdat de ziekte fysiek, emotioneel en psychisch erg veel van mensen vraagt en patiënten te maken krijgen met veel onbegrip is het raadzaam om therapie te overwegen. Een psycholoog kan helpen met het bieden van handvatten hoe je in de praktijk met je ziekte kunt omgaan en biedt je een uitlaatklep voor je gevoelens.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
De behandeling van fibromyalgieFibromyalgie is een aandoening van chronische pijn waar nog maar weinig van bekend is. Fibromyalgie gaat gepaard met pij…
Burn-out checklist: Test of je overspannen bent of nietBurn-out checklist: Test of je overspannen bent of nietEen burn-out krijg je niet zomaar maar die ontwikkelt zich over een langere tijd. Ook is er niet een oorzaak maar zijn e…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…

Psychische invloedsfactoren op lichamelijke klachtenMensen met psychische problemen hebben een grotere kans op lichamelijke symptomen of ziektes. Mensen met een bepaalde pe…
Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Hoewel de naam anders doet vermoeden is buikgriep eigenlijk helemaal geen griep. Deze aandoening, die ook wel zomergriep…
Bronnen en referenties
 • Chronic Fatigue, Fibromyalgia and Lyme Disease (Burton)
 • Fibromyalgia: Symptoms, treatment and prognosis
Reactie

Kaatje Magendans, 01-04-2011
Heb met veel nieuwsgierigheid gelezen omdat ik pijnen heb die ik niet kan verklaren;sinds oktober met een burn-out thuis komen te zitten;nu veel last van krampen, spierpijn, buikpijn, misselijk, trillen, slapeloosheid… kortom alles wat hierboven beschreven staat;ga a.s maandag beginnen met emdr therapie… en bezoek 1 keer in de 14 dagen een therapeut voor psychosomatische klachten… Reactie infoteur, 03-04-2012
Beste Kaatje, je klachten zeker in combinatie met een burn-out lijken ook wel sterk op ME, oftewel chronisch vermoeidheidssyndroom. Ook daarbij heb je overal pijn en reageert je zenuwstelsel vreemd (geheugenproblemen, geestelijke vermoeidheid, slapeloosheid). Ik heb zelf ME gehad en voor mij lijkt dit erg op de klachten die ik destijds had. Het verschil is vaak of je een fysiek trauma hebt gehad (fibromyalgie) of een virus (ME). Slik voldoende voedingssupplementen (multi-vitaminen, Q10 en probiotica) en zorg ervoor dat je ondanks de vermoeidheid toch dingen blijft doen zoals bijvoorbeeld wandelen in het bos. Veel sterkte toegewenst!

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 24-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.