Burn-out checklist: Test of je overspannen bent of niet
Een burn-out krijg je niet zomaar maar die ontwikkelt zich over een langere tijd. Ook is er niet een oorzaak maar zijn er meerdere factoren, die bijdragen tot overspannen raken en tijdelijk de weg kwijt zijn. Burned out zijn betekent lichamelijk doodop zijn, je slecht voelen, depressief zijn, je onmachtig voelen en je dagelijkse verantwoordelijkheden niet meer aankunnen. Bij een burnout heb je hulp nodig. Test hier of jij hulp nodig hebt en of jouw klachten en symptomen wijzen op een burn-out.
Wat is een burn-out of overspannen zijn eigenlijk?
Wanneer je niet meer verder kunt in je werk of privéleven en totaal vastloopt is er sprake van een burn-out. Meestal ben je op dat moment oververmoeid, ziek en laten je concentratie en geheugen je volledig in de steek. Je voelt je depressief en hebt niet meer het gevoel dat je controle hebt over je eigen leven en verantwoordelijkheden. Dit is het punt waarop je er zelf niet meer uit komt en niet meer boven jezelf kunt uitstijgen. Je hebt zo een grote wissel getrokken op je eigen lichaam, geest en gevoelsleven dat de stekker er eigenlijk gewoon wordt uitgetrokken.
Wat zijn de oorzaken van burned out raken?
Je wordt niet zomaar overspannen en vaak is er een aanzienlijke tijd nodig, waarin je niet meer kunt omgaan met je dagelijkse verplichtingen op privé of zakelijk gebied of een combinatie van die twee. Meestal is er sprake van een situatie waarover je geen controle hebt en een omgeving, waarin geen steun wordt geboden. Ook heeft iemand die meer kans heeft om overspannen te raken meestal een meer gevoelige aard gecombineerd met een natuurlijke neiging tot perfectionisme. Op een gegeven moment raakt iemand overprikkeld, oververmoeid of zelfs ziek en kan die zelf geen uitweg meer vinden uit de benarde situatie.
Lijd ik aan een burn-out? Ben ik overspannen? Test jezelf met de volgende checklist!
- Heb je last van angsten en openbaren die zich in toenemende mate?
- Heb je last van concentratie problemen of laat je geheugen je in de steek?
- Voel je je depressief of onmachtig en denk je wel eens na over zelfmoord?
- Heb je last van ernstige vermoeidheid of andere lichamelijke klachten?
- Voel je je prikkelbaar naar je omgeving toe?
- Heb je het gevoel je privé of zakelijke verplichtingen niet meer aan te kunnen?
- Voelt het alsof de hele wereld tegen je is?
- Heb je problemen met je relaties privé of op het werk?
- Heb je last van seksuele problemen of problemen met slapen?
- Heb je voldoende draagkracht om je leven aan te kunnen?
- Kun je bij anderen terecht voor hulp en steun?
- Weet je hoe je verder moet om uit de impasse te geraken en kun je je gedachten ordenen?
- Voel je je alsof je controle hebt over je leven?
- Functioneer je goed in sociaal opzicht richting familie en vrienden?
- Heb je genoeg zelfvertrouwen en voel je je in staat om zelfstandig te handelen?
Wat moet je doen wanneer blijkt dat je lijdt aan een burn-out?
Het is heel belangrijk dat je om hulp vraagt bij je huisarts, je familie en vrienden of bij een externe coach of therapeut. Wanneer de oorzaak bij je werk ligt kun je ook de hulp inroepen van een bedrijfsarts of maatschappelijk werker van de ARBO dienst. Die kunnen ook helpen om je wanneer nodig weg te halen uit het arbeidsproces en te zorgen dat je de juiste begeleiding krijgt om jezelf privé en zakelijk weer op de rit te krijgen. Maar blijf niet zelf aanmodderen ook al verhinderen angst of trots je om de stap naar hulp te zetten. Als je niets doet, gaat het zeker mis. Je hebt weinig keuze dus accepteer die hulp maar gewoon.