Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftest

Veel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die helaas te maken hebben met de overgang. Wil je weten of jouw klachten misschien te maken hebben met de menopauze? Met deze simpele zelftest kun je er via de vragen in de checklist eenvoudig achter komen of je op dit moment al in de overgang bent of niet. Ben ik misschien al in de overgang? Heb ik overgangsverschijnselen? En moet ik misschien kiezen voor een thuistest om het zeker te weten?

Wanneer komt een vrouw normaal gesproken in de overgang?

Gemiddeld komt een vrouw pas begin 50 in de overgang maar dat betekent ook dat de eerste verschijnselen van de menopauze zich ook veel vroeger kunnen openbaren of juist veel later. Je kunt ook al vroege symptomen hebben van de overgang tussen de 35 en 40 jaar. De overgang is bovendien een proces dat maar liefst 15 tot 20 jaar kan duren. Het kan dus zijn dat zich bij jou al tekenen van de overgang voordoen op je 30e of je kan er van gevrijwaard blijven tot na je 55e. Wanneer je last hebt van vervelende klachten, is het zinvol om jezelf te testen op overgangsverschijnselen met de onderstaande checklist.

Zelftest: Een simpele checklist om zeker te weten " Ben ik al in de overgang of toch niet?"

Wanneer je voor jezelf de vragen uit deze zelftest beantwoordt, kom je er redelijk gemakkelijk achter of er een kans bestaat dat jouw klachten toe te schrijven zijn aan een al dan niet vroege menopauze.

  • Heb je last van problemen bij het plassen zoals een terugkerende blaasontsteking of branderige pijn bij het plassen?
  • Moet je vaker plassen of plas je sneller in je broek bij bijvoorbeeld hoesten, niezen of lachen?
  • Heb je last van slapeloosheid of nachtelijk zweten?
  • Word je ongesteld met meer of minder bloedverlies dan voorheen?
  • Is je cyclus minder regelmatig dan tevoren?
  • Heb je last van gewichtstoename?
  • Transpireer je vaker of ruik je anders dan vroeger?
  • Heb je last van hoofdpijn of gevoelige borsten?
  • Heb je last van dunner wordend haar of zelfs haaruitval?
  • Vertoont je huid tekenen van huidveroudering of is je huid dunner aan het worden?
  • Heb je last van obstipatie of winderigheid?
  • Voel je je extreem vermoeid?
  • Heb je meer last van stress dan vroeger het geval was?
  • Voel je je depressief of extreem angstig zonder duidelijke aanleiding?
  • Ben je meer prikkelbaar of word je sneller boos?
  • Heb je last van concentratie stoornissen of ben je meer vergeetachtig dan normaal?
  • Heb je last van opvliegers?
  • Heb je last van hartkloppingen of een gevoel van onrust?
  • Heb je onverklaarbare pijn in je lichaam zoals last van spieren of gewrichten?
  • Heb je minder zin om te vrijen of heb je pijn bij het vrijen?

Overgang test: Hoe kan ik testen of mijn lichaam al in de overgang is via een thuistest?

Online en bij de drogist of apotheek kun je tegenwoordig een thuistest kopen om via je urine ook echt fysiek te testen of je medisch gezien al in een beginnende menopauze zit. De betrouwbaarheid van deze testen is redelijk hoog en je kunt er dan ook vrij gemakkelijk anoniem en in privacy gebruik van maken. Wanneer je een positieve uitslag hebt op de bovenstaande test checklist, verdient het zeker de aanbeveling om je vermoedens te laten bevestigen via een thuistest of andere overgang test (de huisarts kan je doorverwijzen om bloed te laten prikken naar aanleiding van overgangsverschijnselen).
© 2012 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…

Yoga, ook goed om te herstellenYoga, ook goed om te herstellenYoga is niet ‘slechts’ bewegen maar een manier van leven. Op de vraag waarom je aan yoga zou moeten gaan doen, krijg je…
Wat is mijn geboortesteenWat is mijn geboortesteenGeboortestenen hoor bij de maand waarin je bent geboren, soms bij je geboortedag of sterrenbeeld. Al heel lang worden ed…
Bronnen en referenties
  • Early Menopause
  • The Third Age: Menopause
  • Vroege symptomen van de overgang (eigen artikel InfoNu)
Reactie

Ik, 21-03-2013
Nou, volgens de test ben ik in de overgang (36), maar volgens de arts niet. Die kenmerken kunnen ook heel ergens anders op van toepassing zijn, bijvoorbeeld: depressie en stress. Reactie infoteur, 16-04-2013
Klopt, bepaalde symptomen kunnen ook wijzen op een andere aandoening. Er is altijd sprake van een samenhangende set van symptomen, die mogelijk wijst naar een bepaalde oorzaak. Positief scoren op de test is zeker een reden om je te laten testen om zeker te zijn. Maar er kan net als bij jou ook altijd een andere oorzaak ten grondslag liggen aan de klachten en symptomen die hier beschreven zijn.

Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.