Wat is mijn geboortesteen

Wat is mijn geboortesteen Geboortestenen hoor bij de maand waarin je bent geboren, soms bij je geboortedag of sterrenbeeld. Al heel lang worden edelstenen gebruikt als sieraad maar dat niet alleen. Het is leuk om de geschiedenis achter de steen te kennen en om te weten welke steen bij welke maand hoort en welke eigenschappen aan de steen worden toegeschreven. Er circuleren verschillende lijsten, de lijst die meestal gebruikt wordt is in 1937 opgesteld door het Engelse ‘National Association of Goldsmiths ‘.

Inhoud


Geboortesteen, maandsteen en dierenriemsteen

Aan edelstenen worden al heel lang magische krachten toegeschreven, het zijn niet alleen sieraden maar vaak krachtige amuletten en talismannen. Veel stenen hebben volgens oude samenlevingen genezende krachten of de stenen brengen geluk en voorspoed aan de drager. De steen is niet alleen mooi, de steen verbetert het leven of beschermt het leven. Zelfs een passage uit de Bijbel gaat over de edelstenen. In Exodus (28:15.30) wordt het borstschild van de hogepriester Aäron uitvoerig besproken:

Zet er vier rijen stenen op: de eerste rij wordt gevormd door een robijn, een topaas en een smaragd; de tweede rij door een granaat, een saffier en een aquamarijn; de derde door een barnsteen, een agaat en een amethist, en de vierde door een turkoois, een onyx en een jaspis, allemaal in gouden kassen gevat. Er moeten twaalf stenen zijn, zoals er twaalf namen zijn van Israëls zonen.

Er bestaat wel discussie over de stenen en de vertaling van de tekst maar de basis van twaalf stenen wordt hier wel gelegd.
De oorsprong van de maandstenen, geboortestenen en stenen van de dierenriem is waarschijnlijk te vinden in dit borstschild. Door de eeuwen heen zijn de stenen gehecht aan de sterrenbeelden en aan de maanden van het jaar. Er zijn verschillende lijsten bekend en of ze nu sterrenbeelden en edelstenen samenvoegen of maanden en edelstenen ze lijken op elkaar en verschillen ook allemaal. Waarom vond men het belangrijk om een edelsteen toe te schrijven aan een sterrenbeeld of aan een maand? Deze bijzondere stenen werden gezien als belangrijke en krachtige amuletten en koos je de steen die bij je geboortemaand of sterrenbeeld hoorde dan was de werking nog krachtiger.

Kies je voor een maandsteen, een steen bij je sterrenbeeld, de steen van je geboortedag (die zijn er ook)? In de middeleeuwen hadden enkele slimmeriken een oplossing bedacht, je maakte gewoon een sieraad waarin iedere maandsteen was verwerkt. De maandsteen van de maand van je geboorte zorgde voor extra geluk en de andere edelstenen gaven je bescherming in de andere maanden. Hoe je ook denkt over de krachten van edelstenen, de veronderstelde magische en beschermende krachten maken de geboorte-, maand- en dierenriemstenen wel speciaal.

De stenen bij de maand...

Januari: granaat

Bron: Starbright, PixabayBron: Starbright, Pixabay
Een bijzondere steen die de weg van Noah met zijn ark verlicht zou hebben. In de Griekse mythologie is de steen verbonden met de arme Persephone. Hades had de graangodin ontvoerd naar zijn dodenrijk en had haar granaatappelpitjes te eten gegeven. Wie eenmaal iets gegeten heeft in het duistere rijk van Hades kan niet meer terug. De naam van de steen zou afgeleid zijn van het Latijnse ‘granatus’, wat zaad betekent. Het is de steen voor ridders en krijgers, onder andere de kruisridders droegen de steen als amulet. Zwaarden en harnassen werden versierd met deze steen. De granaat is hard en is in het verleden door Aziatische stammen voor kogels gebruikt.

Hoewel de granaat in verschillende kleuren te vinden is, blijft de rode pyroop het populairst. Pyroop is afgeleid van het Griekse ‘pyropos’, vurig. Gezien de voorgeschiedenis als ‘heldensteen’ is het niet moeilijk te achterhalen waar deze steen vooral voor staat: moed, macht, gezag, geloof en genade.

Februari: amethist

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
De naam van de steen is afgeleid van het Griekse 'amethystos', niet onder invloed of niet bedwelmend. De steen dankt zijn naam aan een Griekse mythe. De Romeinse god van de wijn Bacchus had zijn oog laten vallen op een mooie nimf, Amethis. Amethis zag niets in de wilde god maar deze had daar geen boodschap aan. Amethis vraagt de godin Diana om hulp. Deze verandert de nimf in een steen op het moment dat Bacchus haar aanraakt. De onstuimige god geeft de steen de kleur van zijn favoriete wijn, violet.

De amethist is een prachtige violette steen. Het schijnt de favoriet geweest te zijn van de heilige Valentijn, zijn naamdag valt dan ook op 14 februari. Toch heeft de steen betekenis van de steen weinig met deze heilige te maken. De steen zou beschermen tegen dronkenschap en daarnaast de drager ondersteunen in vroomheid en het celibaat. De steen werd door die laatste eigenschappen populair in de kerk. Maar het was niet alleen de kerk die graag de steen gebruikte, diverse vorstenhuizen hebben de amethisten in hun staatsjuwelen laten zetten. Catharina de Grote (van Rusland) stuurde zelfs honderden manschappen naar Siberië om de amethist te zoeken. Het was de dame niet alleen te doen om de bescherming tegen dronkenschap. De steen zou ook wonderen doen voor de huid.

Maart: aquamarijn

Deze prachtige steen werd vernoemd naar het zeewater. De Latijnse woorden ‘aqua’ (water) en ‘mare’ (zee) werden samengevoegd. De mooiste stenen zijn helderblauw maar de kleur kan variëren tussen vaalblauw tot blauwgroen. In de Romeinse tijd werd verteld dat de aquamarijnen uit de juwelenkistjes van de sirenen waren gevallen. De sirenen waren een soort kwaadaardige halfgodinnen die schepen lieten stranden.

De steen werd vroeger vooral gedragen door zeelieden als amulet, soms met een afbeelding van Neptunus in de steen gegraveerd. Met een aquamarijn aan een ketting om je hals kun je alle gevaren op zee aan.
De steen wordt daarnaast gezien als het symbool van liefde, hoop en veiligheid. Een aquamarijn zou wonderen doen voor een huwelijk dat wel aan een oppepper toe is. Maar aan de steen worden ook genezende krachten toegeschreven. De steen zou goed te gebruiken zijn tegen buik- en keelpijn.

April: diamant

Bron: ColiN00B, PixabayBron: ColiN00B, Pixabay
De hardste van alle edelstenen en de meest besproken. De bijna mythische verhaal rond de steen zijn talloos en ‘diamonds are a girls best friend’! De ‘Ster van Afrika’ maakt al bijna een eeuw deel uit van de Britse kroonjuwelen evenals de ,misschien wel meest befaamde, Kohinoor. De meest besproken werd de Taylor-Burton diamant. Richard Burton kocht hem voor Elizabeth bij hun (1e) huwelijk voor $1000, 000. Bij de scheiding verkocht Elizabeth deze steen voor het vijfvoudige, de opbrengst ging naar liefdadigheidsproject. De naam van de steen is afgeleid van het Griekse adamas, dit betekent ‘onoverwinnelijk’ of ‘ontembaar’. Beide kwalificaties slaan op de steen, niet op de drager. De steen zou ziekten kunnen genezen wanneer je hem tijdens de nacht draagt en het bezit van een diamand zou de eigenaar rijkdom brengen.

Mei: smaragd

Bron: Jorfer, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jorfer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De lentesteen is de groene smaragd. Cleopatra kon niet genoeg krijgen van de steen. De oudst gevonden stenen komen dan ook uit Egypte. De Inca’s en Azteken zagen het als een heilige steen en ook de Indianen gaven de smaragd genezende kracht. De steen wordt ook in verband gebracht met helderziendheid. Wanneer je de steen een tijdje onder de tong houdt, kun je in de toekomst kijken. Maar de steen kan meer. De steen geeft de drager wijsheid en geduld, het versterkt de liefde en kan slechtziendheid verhelpen.

Juni: parel

Bron: Qiye, PixabayBron: Qiye, Pixabay
Parels groeien in oesters. Een parel wordt gevormd door een verontreiniging in de oester. Parels zijn dus organische sieraden en vroeger redelijk zeldzaam. Je moest wel duizend keer duiken voordat je één perfecte parel vond. Tegenwoordig worden veel parels gevormd omdat mensen kleine steentjes in een oester leggen. Er is een oud verhaal waarin Cleopatra ‘haar’ Marcus Antonius behekste met een hand vol parels, hij was voorgoed verloren. De Romeinen geloofden dat een parel de drager wijsheid en kracht gaf. Daarnaast zijn parels brengers van geluk en succes.

Juli: robijn

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De koning onder de stenen wordt de robijn genoemd. Sinds eeuwen wordt de robijn gezien als de meest kostbare steen op aarde. De steen is sterk, heeft een prachtige rode kleur en is redelijk zeldzaam. De prachtige rode kleur maakte de steen hét symbool voor liefde en passie. Maar een robijn kan meer. De steen kan de duivel ontdekken! Vroeger werd gedacht dat de steen donkerder werd wanneer het kwaad in de buurt was en lichter wanneer het kwaad verdween. De steen moest dan wel om de nek hangen van de rechtmatige eigenaar. De robijn beschermt ook tegen ongeluk en geeft moed en gezag. De beroemdste robijn is de DeLong Star Ruby. De steen werd gedoneerd aan het ‘American Museum of Natural History’ in New York en 1964 gestolen. Na betaling van een losgeld van $25,000 werd de robijn teruggevonden in een telefooncel.

Augustus: peridoot

Bron: Michellejo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Michellejo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De steen van de zon noemde de Egyptenaren de peridoot. (Vaak wordt ook de benaming ‘olivijn’ gebruikt of ‘chrysoliet’.)

De peridoot zou een huwelijk geluk brengen, zelfvertrouwen geven en fysieke kracht. De steen zou ook het verouderingsproces vertragen waardoor het misschien wel een favoriete steen was van Cleopatra, maar ze had veel favorieten. De kleur van de peridoot, geelgroen, doet hem lijken op een smaragd. Waarschijnlijk zijn er door de eeuwen heen veel peridoten gezet in koninklijke juwelen.

September: saffier

Bron: Kayac, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Kayac, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Deze ‘hemelse’ steen wordt gevonden in veel verschillende kleuren maar de ‘echte’ saffier is blauw. Aan saffieren werden door de eeuwen heen beschermende krachten toegeschreven. De steen zou beschermen tegen vergiftiging, zelfs tegen giftige slangen. Daarnaast kan de steen allerlei lichamelijke klachten genezen. De steen zou koliek kunnen genezen, blindheid en reumatiek. De steen hoorde ook bij heksen omdat deze met behulp van de steen de toekomst konden voorspellen. Verder, de leukste eigenschap van de steen, herkent de steen eerlijkheid. Wanneer de steen gedragen wordt door iemand die niet eerlijk is, of zijn (of haar) partner bedriegt, dan verlies de steen zijn glans.

Oktober: opaal

Bron: My file, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: My file, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Er zijn verschillende legenden rond deze kleurrijke steen en zijn ontstaan maar de mooiste is misschien wel die van de Aboriginals in Australië. Op een mooie dag kwam de ‘creator’ over een regenboog op de aarde. Hij kwam met een vredesboodschap voor alle mensen op aarde. Waar zijn voeten de grond raakten werden opalen gevormd. Zo werden de eerste opalen ‘geboren’. Het verhaal geeft twee belangrijke kenmerken van de steen, hij is zo kleurrijk als de maand oktober kan zijn en de steen staat symbolisch voor vrede en hoop.

November: topaas

Bron: Johnno49, PixabayBron: Johnno49, Pixabay
De topaas maakt mannen aantrekkelijk en intelligent en vrouwen vruchtbaar en gelukkig, tenminste dat is het volksgeloof rond deze steen. De steen zou een depressie voorkomen, angsten verhelpen, tegen vergiftiging werken en beschermen tegen een plotselinge dood. De Grieken en Romeinen verbonden de steen met de oppergoden Zeus en Jupiter en de steen zou de drager vooral kracht geven.

December: turkoois
Bron: Adrian Pingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Adrian Pingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De ‘heilige’ steen wordt hij ook wel genoemd. Door de geschiedenis heen zijn vooral aan deze steen magische krachten toegeschreven. De steen werd door medicijnmannen over de hele wereld gebruikt om kwalen te genezen en wijsheid te geven. De steen is belangrijk geweest als talisman of amulet. De steen waarschuwt tegen dreigend gevaar wanneer hij van kleur verandert. Dit laatste is overigens waar, de steen kan van kleur veranderen. Of dit het effect is van zonlicht, cosmetica, de werking van de huid of dreigend gevaar, dat is aan de drager om te beoordelen. De turkoois beschermt tegen het ‘Boze Oog’ en brengt de eigenaar rijkdom. De hemels blauwe kleur zegt misschien wel het meeste, ‘een klein stukje hemel op aarde’.

De edelstenen bij je geboortedag:

Het is een lijst die al jaren circuleert en waarschijnlijk ergens in de middeleeuwen is opgesteld. Met de edelstenen van Aäron heeft de opsomming weinig te maken.

 • Maandag: parel
 • Dinsdag: granaat
 • Woensdag: chrysoberyl( De enige steen die nog niet is genoemd. Het is een vrij dure en zeker bijzondere steen. Een beroemde variant van deze steen is de alexandriet, de steen is bij daglicht bijna groenblauw en bij kunstlicht rood. De steen is door de eeuwen gezien als een krachtige beschermer. De steen staat daarnaast ook voor tolerantie en harmonie. De steen hoort bij woensdag en het sterrenbeeld Leeuw.)
 • Donderdag: smaragd
 • Vrijdag: topaas
 • Zaterdag: saffier
 • Zondag: robijn

Lees verder

© 2012 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ring met geboortesteen: het ultieme cadeau!Ring met geboortesteen: het ultieme cadeau!Het ultieme cadeau om je geliefde mee te verrassen is een sierraad. Ringen, kettingen, armbanden, oorbellen. Er zijn vel…
Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Een gouden of zilveren ring met een edelsteen is een populair en kostbaar bezit. Er zijn veel soorten edelstenen, van he…
De diamant, koning der edelstenenDe diamant, koning der edelstenenDe diamant met zijn verblindende, nooit tanende schoonheid en zijn eeuwigdurende waarde behoort tot de meest bekende, me…

Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…
Wat is dromen eigenlijk?Dromen klinkt voor velen vanzelfsprekend. Maar er zit meer achter. Hoe komen dromen eigenlijk tot stand en betekenen ze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • www.eenspeciaalmoment.nl
 • Afbeelding bron 1: Starbright, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stux, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: ColiN00B, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Jorfer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Qiye, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 7: Michellejo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 8: Kayac, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 9: My file, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 10: Johnno49, Pixabay
 • Afbeelding bron 11: Adrian Pingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

R,l,h Smith, 11-09-2015
Ik weet dat m'n geboortesteen een turkoois maar ik weet niet wat voor steen van mijn geboortedag is welke steen is het op
11-12-1946 ik zou daar graag iets over weten.
bij voorbaat dank Reactie infoteur, 12-09-2015
Er zijn geen geboortestenen die bij een bepaalde datum horen. Wanneer u specifiek de dag bedoelt dan is de steen die bij woensdag genoemd wordt meestal de amethist. Het is een mooie paarse edelsteen die vroeger erg geliefd was door de adel en de geestelijkheid, de kleur paars was redelijk bijzonder. De naam is een verbastering van het Griekse 'a' (niet) methystos (dronken). Dat is letterlijk, de steen zou beschermen tegen dronkenschap en is ook wel verbonden met de Griekse god (van de wijn o.a.) Dionysos. De steen heeft veel positieve therapeutische betekenis gekregen: goed voor de huid, kalmerend, werkzaam tegen verslaving, helpt angstaanvallen voorkomen, voor een goede nachtrust. Leonardo Da Vinci was dol op de steen en zei dat deze het hart vulde met goedheid en liefde.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.