De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?

Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, deze periode word de overgang genoemt. Meestal zal rond het 50e leeftijdsjaar de laatste menstruatie plaats vinden, dit heet de menopauze.

Oorzaak

Tijdens de overgang zal de vruchtbaarheid van de vrouw stoppen. Daardoor zal de oestrogeenspiegel aardig wisselen door verandering in de eicellen. Deze veranderingen zorgen voor de overgangsklachten, een menstruatie kan heviger zijn. Het baarmoederslijmvlies word ook gestimuleerd om door te groeien, dit betekend dat de menstruatie ook een dikkere laag slijmvlies kan afstoten.

Klachten en symptomen

Tijdens de overgang kan je een onregelmatig bloed verlies en opvliegers krijgen. Opvliegers zijn vlagen van warmte die oprijgt vanuit het onderlichaam naar borsten en het gezicht. Dit zal samenhangen met overmatig zweten en rood aanlopen.

Wat gebeurt er na een menopauze

Omdat het hormoon oestrogeen tekort zal gaan komen in het lichaam kunt u verschillende verschijnselen krijgen, dit kan variëren van droog worden van slijmvliezen, het droger worden van een huid, sterkere haargroei en botontkalking.

Bij een botontkalking is er minder kalk aanwezig in uw botten. De structuur van het bot zal ook veranderen. Doordat het oestrogeen in de overgang verdwijnt is het evenwicht tussen het aanmaak en opbouw van het bot minder. Daarom kan u sneller last krijgen van botafbraak. Een grotere breekbaarheid zal hiervan het gevolg zijn. Dit kan duren tot drie jaar na de menopauze.

Wat kunt u hieraan doen

De emotionele klachten als nervositeit en neerslachtigheid hoeft niet altijd met de overgang te maken te hebben want u komt ook in een andere levensfase. De thuis situatie zal veranderen er kunnen familieleden overlijden maar er kunnen ook kleinkinderen worden geboren. U kunt het beste veel tijd besteden aan de leuke dingen en lichaamsbeweging. Een goede rust en voeding kunnen ook helpen.

Om het breken van botten minimaal te stellen is het belangrijk dat uw botten voor de overgang gezond zijn. Dit kunt u helpen door voldoende kalk te nemen. Kalk zit in melk, citrusvruchten, graan en bonen. De vitamine D vorming zal na de overgang ook minder worden, doordat de huid wat dunner zal worden.

Dokter?

De klachten door een hormonale veranderingen kunnen verholpen worden met hormonen. Voor een behandeling van de klachten moet u altijd even langs uw huisarts.

Hormonen worden echter alleen voorgeschreven als uw dagelijkse dingen worden beperkt, omdat het gebruik van hormonen het risico op borstkanker kunnen verhogen.
© 2010 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Vrouwen in de overgang hebben het vaak zwaar. De overgang kan namelijk zeer heftige klachten met zich meebrengen en deze…

Angst kun je bedwingenAngst is een verschrikkelijk gevoel. Het kan zomaar toeslaan. Je hart slaat op hol en je haalt van alles in je hoofd. Je…
Koortslip, hoe komt het en wat doe je eraan?Je lippen zijn het hele jaar door erg gevoellig, zo kunnen ze bij veel zon barsten en droog worden. En in de winter kunn…
Bronnen en referenties
  • Apothekersgids "De Overgang" Wikipedia www.huidinfo.nl
Chrissie90 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.