Angst kun je bedwingen

Angst is een verschrikkelijk gevoel. Het kan zomaar toeslaan. Je hart slaat op hol en je haalt van alles in je hoofd. Je kan het benauwd krijgen, je duizelig of misselijk voelen. De verschrikkelijkste dingen staan er te gebeuren. Je hebt er geen controle meer over. Dat is het moment dat je in paniek raakt. Het angstzweet breekt je uit. Je kan geen kant meer op. Waar ben je zo bang voor? Angst kun je bedwingen.

Normaal

Angst is een natuurlijke reactie van lichaam en geest op dreigend gevaar. Dat gevaar kan van alles zijn. Als een auto plots op je afkomt dan is het een gevaar van buitenaf. Angst kan ook van binnenuit jezelf komen. Hoogtevrees en angst om te vliegen komen nogal eens voor. Angst is een normaal iets en maakt onderdeel uit van ieders leven. Angststoornissen zijn een psychische aandoening en worden in dit artikel niet besproken. Je kunt op de website van Psyq een test doen.

Functie
Angst heeft een functie. Het is een waarschuwingssysteem dat zegt dat je iets moet gaan doen om het gevaar te bestrijden. Je hebt de keus uit twee reacties: vechten of vluchten. Hoogtevrees en angst om te vliegen kun je bestrijden. Je kunt ertegen vechten om de angst te overwinnen. Voor de aanstormende auto vlucht je opzij. Er is geen andere keus als je niet geraakt wilt worden.

Controle

Hoe kun je omgaan met angst in het algemeen. Angst is meestal niet rationeel te verklaren behalve dan als je voor iets moet vluchten. Daarom blijft er maar één ding over en dat is de oorzaak zoeken zodat je er controle over kunt krijgen. Angst overwinnen is controle in eigen hand hebben.

Herkennen

Probeer de oorzaak van je angst te achterhalen. Waarom ben je bang om in een vliegtuig te stappen. Angst om neer te vallen? Of is het een gevoel van claustrofobie, het gevoel van opgesloten zitten. Is het hoogtevrees dat je weerhoudt om in een vliegtuig te stappen. Je kunt beredeneren waar je precies bang voor bent. Als je de oorzaak hebt gevonden dan kun je eraan werken.

Therapie
Angst kan zo hevig zijn dat je niet meer helder kunt denken. Emoties zorgen dat het lichaam op je angst reageert. Hartkloppingen, misselijkheid en benauwdheid komen vaak voor net als transpireren en duizeligheid. Als je zelf niet in staat bent om het vliegangst, maar het kan natuurlijk ook wat anders zijn, te overwinnen kun je in therapie gaan.

Praten

Dat is voor velen een grote stap maar besef dat je mensen ontmoet met dezelfde angst zodat je erover kunt praten. Gedeelde smart is halve smart. Je hoeft niet per sé in je eentje je angst te overwinnen. Je kunt elkaar herkennen en steunen om uiteindelijk je angsten te overwinnen en onder controle te krijgen. Vind je een therapie te ver gaan probeer dan wel met anderen over je angst te praten. Dat kan opluchten.

Ademhaling

Op het moment dat je angstig bent kun je de symptomen bestrijden door bijvoorbeeld je ademhaling te reguleren. Bijvoorbeeld tien seconden inademen en tien seconden uitademen. Er moet voldoende zuurstof ingeademd worden maar niet teveel. Datzelfde geldt voor het uitademen van koolzuurgas. Bij een evenwichtige ademhaling ga je je vanzelf rustiger voelen. Bovendien leidt het de gedachten af omdat je met iets bezig bent.

Ontspanningsoefeningen

Als angst toeslaat staat het lichaam stijf van de spanning. Probeer je te ontspannen. Ga staan met de benen enigszins uit elkaar en laat de armen naast je lichaam bungelen. Schudt met je lijf zodat de spanning bijna letterlijk je lijf via de vingertoppen verlaat. Dit is een voorbeeld. Op internet zijn genoeg ontspanningsoefeningen te vinden. De GGZ Drenthe biedt ze in mp3-formaat aan.

Analyseren

Probeer de omvang van de angst te analyseren. Wat voel je nu precies en luister naar je hartslag. Geef een cijfer op een schaal van één tot tien. Concentreer je op de effecten die angst veroorzaken en niet met de angst zelf mee te gaan. Was het de vorige keer niet erger?

Angst bedwingen

Heb je de oorzaak van je angst gevonden probeer dan de positieve kanten ervan te vinden. Als je bang bent voor schaduwen dan moet er ook licht in de buurt zijn. Je hebt vast wel eens eerder angst moeten bedwingen. Bijvoorbeeld tijdens een examen. Denk terug hoe je die angst hebt bedwongen. Tel je zegeningen.

Afleiding

Ben je door angst gegrepen dan is het ook goed een afleiding te zoeken. Probeer aan iets anders te denken. Concentreer je op iets wat niets te maken heeft met het onderwerp van je angst. Zet de tv aan of lees een boek. Je gedachten verzetten kan helpen om je angst te onderdrukken.

Huisarts

Heeft angst grote invloed op je dagelijkse functioneren dan kan er meer aan de hand zijn. Als je niet goed functioneert is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Dan is er waarschijnlijk geen sprake van huis-, tuin- en keuken-angst maar van een angststoornis of een fobie.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst symptomen, verschijnselen en kenmerkenAngst symptomen, verschijnselen en kenmerkenVeel mensen hebben last van angst, angstgevoelens, angstaanvallen of een angststoornis. De een heeft last van een lichte…
Jouw angststoornis behandelen: welke therapieën zijn erJouw angststoornis behandelen: welke therapieën zijn erAngst kan je verlammen, je kwaliteit van leven beperken. Maar met een angststoornis ben je niet alleen. Veel mensen hebb…
Angstig, natuurlijke reactie of juist nietAngstig, natuurlijke reactie of juist nietAngstig zijn. We horen het steeds vaker. Het lijkt alsof we er mee leren leven, we bagatelliseren of verbergen het. Toch…
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…

Aften, hoe komt het en wat doe je eraan?Aften, wie kent ze niet. Het zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond, zo'n drie tot vier mm groot en vaak wit gekleurd.…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Leren.nl
  • Omgaanmetangst.nl
  • Foto's: DeviantArt
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.