De behandeling van fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening van chronische pijn waar nog maar weinig van bekend is. Fibromyalgie gaat gepaard met pijn in het lichaam, ineffectieve slaap, vermoeidheid, psychologische stress en specifieke plaatsen in het lichaam van extreme gevoeligheid. En dit alles zonder zichtbare organische oorzaak. Er wordt gedacht dat de aandoening veroorzaakt wordt door een verstoorde pijnverwerking. Er zijn diverse behandelingen van fibromyalgie, helaas is geen enkele behandeling afdoende. Hoewel er geen zichtbare organische oorzaak is van fibromyalgie, zijn er slechts enkele artsen die beweren dat fibromyalgie 'tussen de oren' zit en dus geen behandeling nodig heeft. In de periode van 1970 tot 2007 zijn er diverse behandelingen van fibromyalgie onstaan, met wisselende resultaten. Door de wisselende opvattingen over de aandoening verschillen de behandelvormen sterk.

Farmacologische behandelingen van fibromyalgie

Tricylische antidepressiva

Tricylische antidepressiva waren de eerste medicijnen die uitgebreid bestudeerd werden met het oog op fybromyalgie. Tricyclische antidepressiva verhogen de synaptische concentratie van serotonine en norepinefrine in het centrale zenuwstelsel: verhoogde concentratie van deze neurotransmitters reduceert het signaleren van pijnprikkels.

Amitriptyline is het meest bestudeerd. Onderzoeken laten zien dat dit antidepressivum bij gemiddeld 1/3 van de patiënten voor verbetering zorgt. De verbetering treedt binnen 2 weken op, als deze optreedt. Langdurigere onderzoeken naar amitriptyline laten echter geen lange termijn verbetering zien.

Cyclobenzaprine heeft dezelfde structuur als amitriptyline maar heeft een andere werking. Cyclobenzaprine werkt in op de hersenstam en veroorzaakt vanaf daar ontspanning van de skeletspieren. Dit medicijn werkt vanuit het idee dat spierspasmen een grote rol spelen bij fibromyalgie. Er zijn wisselende onderzoeksresultaten over het effect van cyclobenzaprine op de klachten van fybromyalgie.

Moderne antidepressiva

Moderna antidepressiva, SSRI's (selective serotonin reuptake inhibitors) zijn ook mogelijk bruikbaar bij de behandeling van fibromyalgie omdat zij de beschikbaarheid van de neurotransmitter serotonine in de synaptische kloof verhogen. De studies die naar de effecten van SSRI's op fybromyalgieklachten gedaan zijn, zijn echter van een relatief slechte kwaliteit waardoor er nog niet veel zinnigs te zeggen is over de behandeling met SSRI's.

Ontstekingsremmers

Het gebruik van ontstekingsremmers in de behandeling van fibromyalgie komt vaak voor. Desondanks is er weinig bewijs voor de effectiviteit van deze ontstekingsremmers. In een onderzoek blijkt ibuprofen niet effectiever te zijn dan een placebo. Naproxen gaf een kleine maar niet significante verbetering.

Pijnstillers

Hoewel ook pijnstillers veelvuldig gebruikt worden bij het bestrijden van de klachten van fibromyalgie is er geen bewijs voor de effectiviteit van pure opiaten op de lange en korte termijn.

Enkele studies ondersteunen het gebruik van de gemixte opiaat agonist tramadol. Tramadol is een synthetische opiöde die inwerkt op de heropname van norepinefrine en serotonine. Patiënten die tramadol gebruiken spreken over minder pijnklachten, vergeleken met een placebo groep.

Niet-farmacologische behandelingen van fibromyalgie

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat meerdere interventies beter resultaat geven dan enkele interventies.

Op dit moment wordt aerobic sterk aangeraden voor fibromyalgie, gebaseerd op de aanname dat patiënten met fibromyalgie onvoldoende lichamelijk fit zijn, en dat dit gebrek aan lichamelijke gezondheid bijdraagt aan pijnklachten.
Gebleken is dat een zittende leefstijl resulteert in het verminderen van de conditie van de spieren wat en grotere kans op spier microtrauma geeft, wat op zijn beurt weer resulteert in verhoogde pijn. Aerobic in het water blijkt het meest prettig voor mensen met fibromyalgie.

Een behandeling met bewust nachten wakker blijven reduceerde significant de slaapklachten. Helaas was het effect op de pijnklachten slechts gering.

Alternatieve behandelingen van fibromyalgie

Onderzoek naar alternatieve behandelingen van fibromyalgie is slechts beperkt uitgevoerd.

Acupunctuur

Acupunctuur wordt door veel fibromyalgie patiënten uitgeprobeerd, het bewijs voor effect bij fibromyalgie klachten is echter conflicterend. Een recente studie toont dat patiënten die acupunctuur gekregen hebben (tegenover een controlegroep die zogenaamd acupunctuur gekregen hebben) significante verbetering in klachten vertoonden.

Diverse alternatieve behandelingen

In veel magazines over fibromyalgie staan pagina's vol met advertenties die beweren dé oplossing te hebben voor je fibromyalgieklachten. Echter, geen van deze behandelaars heeft de beweringen nog waar kunnen maken, althans, volgens objectieve maatstaven.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Fibromyalgie (reumatische aandoening)Fibromyalgie (reumatische aandoening)Fibromyalgie wordt gekenmerkt door pijn in het hele lichaam (weke delen van en rondom gewrichten). Fibromyalgiepatiënten…
mijn kijk opLeven met fibromyalgieFybromyalgie, wat is dit voor een ziekte? Wie overkomt het? Wat is er tegen te doen en valt er mee te leven? Dit zijn al…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…

Spina Bifida, een open ruggetjeSpina Bifida, een open ruggetjeSpina Bifida komt uit het Latijns en betekend letterlijk ‘gespleten ruggengraat.’ In de volksmond word het meestal een o…
Syndroom van Prader-WilliSyndroom van Prader-WilliHet syndroom van Prader-Willi is een afwijking die erg zeldzaam is. Het syndroom van Prader-Willi is al aanwezig bij de…
Bronnen en referenties
  • The American Journal of Medicine (2008) 121, 555-561
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.