Nipah-virus: Griepachtige symptomen en ademnood

Nipah-virus: Griepachtige symptomen en ademnood Het Nipah-virus kan worden overgedragen van geïnfecteerde dieren op mensen, van mens op mens, of via besmet voedsel. Bij geïnfecteerde patiënten kunnen diverse symptomen optreden, waaronder ademhalingsproblemen en neurologische symptomen. Er is momenteel geen specifieke behandeling of vaccin beschikbaar, dus de primaire behandeling is ondersteunend van aard. Het Nipah-virus werd voor het eerst geïdentificeerd in 1999 tijdens een uitbraak onder varkenshouders in Maleisië.

Epidemiologie

Het Nipah-virus werd voor het eerst geïsoleerd in 1999 tijdens een uitbraak van encefalitis bij varkensfokkers in Maleisië. De naam "Nipah" is afgeleid van Kampung Sungai Nipah, de plaats waar de eerste gevallen werden gemeld. Het virus komt voornamelijk voor in Zuidoost-Azië, met name in:
  • Maleisië
  • Singapore
  • Bangladesh
  • India
  • Filippijnen

Sporadische uitbraken zijn ook gemeld in andere delen van Azië, zoals Cambodja, Thailand en Vietnam. In 2022 werd het virus voor het eerst in Afrika gedetecteerd, in Guinee. Sinds de ontdekking in 1999 zijn er talrijke uitbraken geweest, variërend van kleine clusters tot grote epidemieën. De meest recente grote uitbraak vond plaats in Bangladesh in 2018, waarbij meer dan 200 doden vielen.

Oorzaken van Nipah-virusinfectie

Het Nipah-virus (NiV) behoort tot de familie Paramyxoviridae, geslacht Henipavirus. Het is verwant aan het Hendra-virus, dat paarden infecteert. NiV is een zoönotisch virus, wat betekent dat het kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het virus infecteert vaak dieren zoals varkens en fruitvleermuizen (Pteropodidae), die soms asymptomatisch zijn. Vliegende vossen van het geslacht Pteropus op het Maleisische schiereiland kunnen ook NiV dragen. De overdracht van het virus gebeurt via onbeschermde blootstelling aan secreties van geïnfecteerde dieren of onbeschermd contact met het weefsel van een ziek dier. Het virus kan ook worden overgedragen via besmet voedsel of direct tussen mensen.

Rol van vliegende vossen in virusoverdracht
Vliegende vossen, met name die van het geslacht Pteropus, spelen een cruciale rol in de verspreiding van het Nipah-virus. Deze dieren worden beschouwd als de natuurlijke gastheer van het virus. Het virus wordt via hun speeksel, urine en uitwerpselen verspreid naar andere dieren en mensen. Het monitoren van vliegende vossenpopulaties en hun interacties met mensen en vee is belangrijk voor het begrijpen en beheersen van de verspreiding van het Nipah-virus.

Risicofactoren

  • Dierlijke contacten: Varkenshouders, vleermuizenonderzoekers en anderen die nauw contact hebben met varkens of vleermuizen lopen een verhoogd risico.
  • Consumptie van besmet voedsel: Rauwe of onvolledig gekookte varkensvleesproducten of dadelpalmsap dat besmet is met vleermuizenurine of speeksel.
  • Nosocomiale transmissie: Zorgverleners die onbeschermd contact hebben met geïnfecteerde patiënten.

Symptomen: Griepachtige symptomen en ademnood

De incubatieperiode (de tijd tussen infectie en het optreden van symptomen) bedraagt gemiddeld 4 tot 14 dagen, maar kan in sommige gevallen oplopen tot 45 dagen. Het klinische beeld varieert sterk. Sommige infecties zijn asymptomatisch, terwijl andere leiden tot milde tot ernstige symptomen.

Geïnfecteerde patiënten ontwikkelen aanvankelijk griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, koorts, myalgie (spierpijn), braken en keelpijn. Vervolgens kunnen duizeligheid, slaperigheid, veranderd bewustzijn, verwardheid en neurologische symptomen optreden, die wijzen op acute encefalitis (hersenontsteking). Sommige patiënten ervaren ook atypische pneumonie (longontsteking) en ernstige ademhalingsproblemen, waaronder acute ademnood. In ernstige gevallen kunnen encefalitis en convulsies (stuipen: oncontroleerbare fysieke bewegingen en veranderingen in het bewustzijn) optreden, die binnen 24 tot 48 uur kunnen leiden tot een coma.

Diagnose en onderzoeken

De eerste tekenen van een Nipah-virusinfectie zijn vaak niet-specifiek, waardoor het lastig is om de diagnose in een vroeg stadium te stellen. Een arts diagnosticeert een Nipah-virusinfectie op basis van de klinische geschiedenis tijdens de acute en herstellende fase van de ziekte. Een bloedonderzoek is verder noodzakelijk om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Momenteel zijn er geen specifieke medicijnen of vaccins beschikbaar voor de behandeling of preventie van een Nipah-virusinfectie.

De behandeling richt zich op ondersteunende zorg:
  • Intraveneuze vochttoediening: Dit is essentieel om uitdroging te voorkomen, die kan optreden als gevolg van koorts, braken en diarree.
  • Ademhalingsondersteuning: Patiënten met ernstige ademhalingsproblemen kunnen beademingsapparatuur nodig hebben.
  • Symptoombestrijding: Medicijnen kunnen worden toegediend om koorts, pijn en andere symptomen te behandelen.
  • Neurologische zorg: Sommige patiënten kunnen neurologische complicaties ervaren, zoals encefalitis of meningitis. Deze complicaties vereisen gespecialiseerde zorg.

Preventieve maatregelen voor zorgverleners:
  • Beschermende kleding: Zorgverleners die contact hebben met patiënten met een Nipah-virusinfectie, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen, mondmaskers, oogbescherming en schorten.
  • Infectiecontrolemaatregelen: Strenge infectiecontrolemaatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere patiënten of zorgverleners.

Nieuwe ontwikkelingen en onderzoek

Vaccinontwikkeling
Onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het Nipah-virus. Er zijn verschillende kandidaten in preklinische en klinische stadia van ontwikkeling. Het ontwikkelen van een effectief vaccin blijft echter een uitdaging vanwege de variabiliteit van het virus en de complexiteit van de immuunrespons.

Antivirale behandelingen
Hoewel er momenteel geen specifieke antivirale middelen zijn goedgekeurd voor de behandeling van Nipah-virusinfecties, wordt er onderzoek gedaan naar verschillende antivirale stoffen die mogelijk effectief kunnen zijn. Experimenten met geneesmiddelen zoals remdesivir en favipiravir worden uitgevoerd om hun effectiviteit tegen het Nipah-virus te beoordelen.

Prognose

De meeste patiënten die acute encefalitis overleven, herstellen volledig. Bij ongeveer één op de vijf patiënten treden echter neurologische problemen op, zoals epileptische aanvallen en persoonlijkheidsveranderingen. Soms keren de symptomen terug, of ontwikkelt de patiënt een vertraagde encefalitis. Circa 40% tot 75% van de patiënten overlijdt aan de infectie, hoewel het sterftecijfer varieert per uitbraak.

Complicaties van het Nipah-virus bij mensen

Het Nipah-virus kan leiden tot een scala aan complicaties, variërend van mild tot ernstig, zelfs dodelijk. De ernst van de symptomen en complicaties hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd en gezondheid van de geïnfecteerde persoon, de hoeveelheid virus waaraan ze zijn blootgesteld en de stam van het virus. Niet iedereen die met het Nipah-virus is geïnfecteerd, zal complicaties ontwikkelen. Sommige mensen herstellen volledig zonder langdurige gevolgen. Echter, het risico op complicaties is aanzienlijk hoger bij mensen met een ernstige infectie.

Enkele van de mogelijke complicaties van het Nipah-virus bij mensen zijn:
  • Encefalitis: Ontsteking van de hersenen, die kan leiden tot hoofdpijn, verwarring, desoriëntatie, toevallen, coma en in sommige gevallen de dood.
  • Meningitis: Ontsteking van de membranen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven, wat kan leiden tot hoofdpijn, koorts, stijve nek, misselijkheid en braken.
  • Respiratoire problemen: Ernstige ademhalingsproblemen, zoals longontsteking en acute respiratory distress syndrome (ARDS), kunnen optreden, vooral bij ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
  • Neurologische en psychiatrische problemen: Langdurige neurologische en psychiatrische problemen, zoals epilepsie, tremors, spierzwakte, depressie en angst, kunnen zich weken of maanden na de acute infectie ontwikkelen.

Naast deze specifieke complicaties kan het Nipah-virus ook leiden tot algemene symptomen zoals:
  • Koorts
  • Hoofd- en spierpijn
  • Keelpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Diarree
  • Duizeligheid en verwarring

In ernstige gevallen kan het Nipah-virus leiden tot multi-orgaanfalen en de dood.

Preventie van Nipah-virusinfectie

Varkens

Er is momenteel (juli 2024) nog steeds geen vaccin beschikbaar voor varkens tegen het Nipah-virus.

Bioveiligheid
Routinematige en grondige reiniging en desinfectie van varkensbedrijven met geschikte middelen is cruciaal om de infectie te voorkomen. Dit omvat het reinigen en ontsmetten van varkensstallen, voer- en watervoorzieningen, transportmiddelen, alle apparatuur die in contact komt met varkens.

Goede hygiënepraktijken voor personeel en bezoekers van varkensbedrijven zijn essentieel. Dit omvat regelmatig handen wassen, het dragen van geschikte beschermende kleding, vermijden van contact met zieke dieren of hun lichaamsvloeistoffen.

Quarantaine en opsporing van contacten
Bij een uitbraak van het Nipah-virus bij varkens moeten de aangetaste bedrijven onmiddellijk in quarantaine worden geplaatst. Alle dieren in het getroffen bedrijf moeten op het virus worden getest. Dieren die positief testen moeten worden geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Contactonderzoek moet worden uitgevoerd om te identificeren en te monitoren of andere varkensbedrijven in de omgeving zijn blootgesteld aan het virus.

Beperking van dierentransport
Het beperken of verbieden van het transport van dieren van besmette bedrijven naar andere gebieden kan de verspreiding van de ziekte helpen verminderen. Dit omvat het transport van levende varkens, varkensvlees en andere dierlijke producten, semen en embryo's.

Andere preventiemaatregelen
Varkenshouders wordt geadviseerd om contact met vleermuizen te vermijden, die de natuurlijke dragers van het Nipah-virus zijn. Varkensvoer moet worden opgeslagen in afgesloten containers om te voorkomen dat het door vleermuizen wordt besmet. Dode vleermuizen in de buurt van varkensbedrijven moeten voorzichtig worden verwijderd en op passende wijze worden weggegooid.

Regelmatig de handen wassen is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayRegelmatig de handen wassen is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Mensen

Om de overdracht van mens op mens te verminderen, is het belangrijk om:
  • Handschoenen en andere beschermende kleding te dragen tijdens het hanteren van zieke dieren of hun weefsels en tijdens het slachten en ruimen.
  • Onbeschermd contact met zieke patiënten te vermijden.
  • Regelmatig de handen te wassen na de zorg voor of het bezoek aan zieke patiënten (goede handhygiëne).

Deze maatregelen kunnen helpen om het risico op besmetting met het Nipah-virus te verminderen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bof, parotitis epidemica of dikoor, symptomen en behandelingBof, parotitis epidemica of dikoor is een virusinfectie die men slechts éénmaal kan oplopen. De infectie komt vrijwel al…
Bocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenBocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenHet bocavirus is een in 2005 ontdekt virus dat vaak in combinatie met andere virussen een infectie of ziekte veroorzaakt…
Arbovirusinfectie: Virale infectie door arbovirusArbovirusinfectie: Virale infectie door arbovirusEen arbovirusinfectie is een groep van virale infecties die overgedragen zijn door geleedpotigen (artropoden) zoal mugge…
Het RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus (RSV = Respiratoir Syncytiaal Virus) wordt ook wel het verkoudheidsvirus genoemd. Het veroorzaakt bij zuig…

Psychose: Verlies van realiteit met wanen en hallucinatiesPsychose: Verlies van realiteit met wanen en hallucinatiesEen psychose is een symptoom dat optreedt wanneer een patiënt het contact met de realiteit verliest. De patiënt heeft da…
Menstruele pijn: Krampen en andere symptomen bij menstruatieMenstruele pijn: Krampen en andere symptomen bij menstruatieTijdens de menstruatie krijgen vrouwen mogelijk te maken met menstruatiekrampen. Dit zijn pijnen die starten na de eispr…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Treatment, https://www.who.int/health-topics/nipah-virus-infection#tab=tab_3
  • Geraadpleegd op 10 juni 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nipah virus – India, http://www.who.int/csr/don/31-may-2018-nipah-virus-india/en/
  • Nipah Virus Infection, https://www.medicinenet.com/nipah_virus_infection/article.htm#nipah_virus_infection_niv_facts
  • Nipah-virus, http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/nipah-virus
  • What You Should Know About the Nipah Virus Outbreak, http://time.com/5287104/nipah-virus-outbreak-india/
  • Zeker 10 doden door uitbraak van het nipah-virus in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/22/zeker-tien-doden-door-uitbraak-van-het-nipah-virus-in-de-zuid-in/
  • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.