Inwendige bloeding: Oorzaken van interne bloedingen

Inwendige bloeding: Oorzaken van interne bloedingen Interne bloedingen (inwendige bloedingen of hemorragie) ontstaan door beschadigde bloedvaten en kunnen variëren van kleine bloedingen tot ernstige, oncontroleerbare bloedingen binnen het lichaam. Kleine interne bloedingen, zoals die nabij het huidoppervlak, kunnen meestal door het lichaam zelf worden behandeld door middel van bloedstolling. Echter, grotere bloedingen kunnen complexer zijn om te beheersen. Inwendige bloedingen kunnen worden veroorzaakt door trauma of andere onderliggende aandoeningen, en het is cruciaal om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij tekenen van inwendige bloeding, aangezien zelfs een geringe bloeding ernstige, levensbedreigende complicaties kan veroorzaken.

Epidemiologie van inwendige bloeding

Prevalentie en incidentie
Inwendige bloedingen ontstaan wanneer bloedvaten in het lichaam scheuren of beschadigd raken, wat leidt tot bloedverlies in de weefsels of organen. De incidentie varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaken en de specifieke locatie van de bloeding. Vaak voorkomende locaties zijn de hersenen, de buikholte en de longen. De prevalentie van inwendige bloedingen is moeilijk exact vast te stellen, omdat sommige bloedingen mild zijn en onopgemerkt blijven, terwijl anderen ernstige symptomen veroorzaken en directe medische aandacht vereisen.

Mortaliteit en morbiditeit
De uitkomsten van inwendige bloedingen variëren sterk, afhankelijk van de snelheid van diagnose en behandeling. Ernstige bloedingen, zoals intracraniële bloedingen of massale bloedingen in de buik, kunnen levensbedreigend zijn en leiden tot hoge mortaliteitscijfers. Snelle medische interventie, zoals chirurgische ingrepen of bloedtransfusies, kan echter het overlevingspercentage verbeteren en ernstige complicaties voorkomen.

Oorzaken van interne bloedingen

Schade aan de wanden van bloedvaten kan leiden tot inwendige bloedingen. Terwijl het lichaam vaak kleine bloedingen kan stoppen door zelfbloedstolling, kan dit problematischer zijn bij grotere bloedingen. Hierbij blijft het bloedvat bloed naar omliggende ruimtes of organen pompen. Schade aan bloedvaten kan ontstaan door trauma, verzwakte bloedvatwanden, of problemen met bloedstolling. Zowel medische aandoeningen als behandelingen kunnen bijdragen aan interne bloedingen.

Medische aandoeningen en behandelingen

De volgende medische aandoeningen en behandelingen verhogen het risico op interne bloedingen:

Omgevingsfactoren

Bepaalde medicijnen kunnen inwendige bloedingen veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen kunnen inwendige bloedingen veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
De volgende medicijnen kunnen inwendige bloedingen veroorzaken:

Andere omgevingsfactoren
Roken, overmatig of chronisch alcoholgebruik, en het gebruik van illegale drugs zijn ook risicofactoren die het risico op inwendige bloedingen verhogen.

Risicofactoren

Leeftijd en medicatiegebruik
Ouderen lopen een verhoogd risico op inwendige bloedingen, vooral door leeftijdsgebonden aandoeningen en het gebruik van medicatie zoals bloedverdunners. Deze medicijnen, waaronder anticoagulantia en plaatjesaggregatieremmers, worden vaak voorgeschreven om de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Echter, ze kunnen het stollingsmechanisme van het lichaam verstoren, wat betekent dat zelfs een klein scheurtje in een bloedvat kan leiden tot een ernstige bloeding. Hoge bloeddruk, een veelvoorkomende aandoening bij ouderen, verhoogt ook het risico doordat het de wanden van de bloedvaten verzwakt, wat kan resulteren in een scheuring van deze vaten.

Trauma en letsels
Trauma is een belangrijke oorzaak van inwendige bloedingen, vooral bij jongere patiënten die betrokken zijn bij risicovolle activiteiten. Auto-ongelukken, sportblessures, vallen en penetrerende verwondingen zoals steekwonden kunnen leiden tot scheuren in interne organen en bloedvaten, waardoor bloed zich ophoopt in de buik, borst of hersenen. Ernstige traumatische letsels kunnen leiden tot onmiddellijke levensbedreigende situaties waarbij snelle chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn om de bloeding te stoppen en de beschadigde organen te herstellen.

Aandoeningen van de bloedvaten
Aneurysma’s vormen een specifieke risicofactor voor inwendige bloedingen. Een aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat die kan uitzetten en uiteindelijk kan scheuren, met als gevolg een massale bloeding. Dit komt vaak voor in de hersenen (hersenaneurysma) of de buikslagader (abdominaal aneurysma). Wanneer een aneurysma scheurt, is er een hoge kans op snelle verslechtering van de patiënt, vaak met dodelijke afloop als er geen tijdige interventie plaatsvindt.

Leverziekten en cirrose
Levercirrose is een ernstige risicofactor voor inwendige bloedingen, vooral in de slokdarm en de maag. De lever speelt een cruciale rol in de productie van stollingsfactoren die helpen bij het stoppen van bloedingen. Bij levercirrose is de functie van de lever sterk verminderd, waardoor deze stollingsfactoren niet voldoende aangemaakt worden. Bovendien veroorzaakt cirrose vaak portale hypertensie, een verhoogde druk in de bloedvaten rond de lever, wat kan leiden tot het ontstaan van varices (vergrote bloedvaten) in de slokdarm of maag, die gemakkelijk kunnen scheuren en levensbedreigende bloedingen veroorzaken.

Maag- en darmzweren
Maag- en darmzweren zijn veelvoorkomende oorzaken van interne bloedingen in het spijsverteringskanaal. Deze zweren kunnen de slijmvliezen van de maag of darmen aantasten, waardoor bloedvaten worden blootgesteld en scheuren. Wanneer een maagzweer bloedt, kan dit leiden tot hevige maagbloedingen, met symptomen zoals bloederig braken of zwarte ontlasting. Het risico op dergelijke bloedingen neemt toe bij mensen die regelmatig niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) gebruiken, aangezien deze medicijnen de beschermende slijmlaag van de maag kunnen beschadigen.

Alcoholgebruik en leverbeschadiging
Overmatig alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor inwendige bloedingen, vooral in combinatie met leverziekten. Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose, wat zoals eerder vermeld, het risico op ernstige bloedingen verhoogt. Daarnaast kan alcohol direct de maagwand irriteren en de vorming van maagzweren bevorderen, wat kan leiden tot maagbloedingen. Mensen die veel alcohol drinken, lopen dus een verhoogd risico op zowel spijsverteringsbloedingen als bloedingen als gevolg van leverbeschadiging.

Kanker en tumoren
Bepaalde vormen van kanker kunnen ook bijdragen aan het risico op inwendige bloedingen. Tumoren in organen zoals de lever, longen of nieren kunnen bloedvaten infiltreren en beschadigen, wat leidt tot interne bloedingen. Daarnaast kan kanker die het beenmerg of de bloedstolling beïnvloedt, zoals leukemie, ook leiden tot spontane bloedingen doordat het lichaam niet meer goed in staat is om beschadigde bloedvaten te repareren of het bloed effectief te stollen. Kankerbehandelingen zoals chemotherapie kunnen de bloedvaten verder verzwakken, wat bijdraagt aan het risico op inwendige bloedingen.

Symptomen van inwendige bloeding

Inwendige bloedingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de locatie, ernst en snelheid van het bloedverlies. Deze symptomen kunnen in ernst variëren van mild tot levensbedreigend.

Algemene zwakte (asthenie)
Een van de eerste tekenen van inwendige bloedingen is vaak algemene zwakte, ook wel asthenie genoemd. Deze zwakte ontstaat door bloedverlies, waardoor de zuurstofvoorziening naar de spieren en weefsels vermindert. Dit kan een gevoel van extreme vermoeidheid en krachteloosheid veroorzaken, zelfs bij minimale inspanning.

Blauwe plekken
Blauwe plekken, vooral rondom de plaats van de bloeding, kunnen optreden als er bloed uit de bloedvaten lekt en zich ophoopt in het omliggende weefsel. Blauwe plekken zijn een zichtbaar teken van bloedverlies, hoewel ze bij interne bloedingen niet altijd aan de oppervlakte verschijnen.

Bloed in de ontlasting
Het verschijnen van bloed in de ontlasting kan een teken zijn van een bloeding in het maag-darmkanaal. Helderrood bloed wijst meestal op een bloeding in de onderste delen van het spijsverteringskanaal, terwijl donkere, teerachtige ontlasting kan wijzen op bloedingen hoger in het systeem, zoals de maag of dunne darm.

Bloed in de urine (hematurie)
Bloed in de urine (hematurie) is een mogelijk symptoom van inwendige bloedingen in de nieren, blaas of urinewegen. Het kan variëren van zichtbare, rode verkleuring van de urine tot microscopisch kleine hoeveelheden bloed die alleen in laboratoriumtests worden gedetecteerd.

Braken
Braken kan optreden bij inwendige bloedingen, vooral wanneer er sprake is van een bloeding in het maag-darmkanaal. Het bloed dat in de maag terechtkomt, kan braken veroorzaken, en dit braaksel kan er zwart uitzien, wat wijst op verteerd bloed (hematemesis).

Buikpijn
Ernstige buikpijn is een veelvoorkomend symptoom bij interne bloedingen in de buikholte. Deze pijn kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid en braken, vooral wanneer de bloeding het maag-darmkanaal betreft. De pijn kan plotseling en intens zijn, afhankelijk van de omvang van het bloedverlies.

Diarree
Diarree, vooral als de ontlasting donkerbruin of zwart is, kan een teken zijn van interne bloedingen in het spijsverteringsstelsel. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door verteerd bloed in de ontlasting, wat wijst op een bloeding hoger in het spijsverteringskanaal.

Duizeligheid
Duizeligheid kan optreden wanneer de bloeddruk daalt als gevolg van bloedverlies. Het kan een licht gevoel in het hoofd geven en gepaard gaan met instabiliteit, vooral bij plotseling opstaan. Dit symptoom wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Doof gevoel
Een doof gevoel in delen van het lichaam kan ontstaan door inwendige bloedingen, vooral als de bloeding zenuwen of bloedvaten in de buurt van de zenuwen aantast. Dit gevoel van gevoelloosheid kan wijzen op een ernstiger probleem, zoals zenuwbeschadiging door druk van een bloedstolsel.

Lage bloeddruk
Een lagere bloeddruk dan normaal kan een vroeg teken zijn van bloedverlies. Naarmate er meer bloed verloren gaat, neemt de bloeddruk af, wat leidt tot verminderde doorbloeding van vitale organen en mogelijk shock. Dit is een gevaarlijke situatie die onmiddellijke behandeling vereist.

Stijve nek
Een stijve nek kan optreden wanneer inwendige bloedingen invloed hebben op de bloedvaten in de nek of hersenen. Dit symptoom wordt vaak geassocieerd met ernstige medische aandoeningen, zoals hersenbloedingen of trauma's aan het hoofd en de nek.

Gewrichtspijn
Bij bloedingen in de gewrichten kan er aanzienlijke gewrichtspijn en een verminderd bewegingsbereik optreden. Dit komt doordat bloed zich ophoopt in de gewrichtsholte, wat zwelling en druk veroorzaakt.

Hoofdpijn
Een hoofdpijn, vaak ernstig, kan wijzen op een bloeding in de hersenen of de omliggende structuren. Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom bij hersenbloedingen en kan gepaard gaan met neurologische symptomen zoals desoriëntatie en bewustzijnsverlies.

Kortademigheid
Kortademigheid of oppervlakkige ademhaling kan optreden wanneer inwendige bloedingen invloed hebben op de longen of wanneer het lichaam reageert op ernstig bloedverlies door zuurstoftekort. Dit kan wijzen op een levensbedreigende situatie.

Onverklaarbare uitputting
Inwendige bloedingen kunnen leiden tot onverklaarbare uitputting, doordat het lichaam moeite heeft om voldoende zuurstof naar de weefsels te transporteren. Dit kan leiden tot extreme vermoeidheid, zelfs na lichte inspanning.

Pijn op de borst
Pijn op de borst kan wijzen op een interne bloeding die invloed heeft op het hart of de longen, zoals een bloeding in de borstholte. Deze pijn kan ernstig zijn en gepaard gaan met ademhalingsproblemen en duizeligheid.

Visuele stoornissen
Wazig zien, fragmentarisch zicht, of dubbelzien kunnen symptomen zijn van een bloeding in of rond de hersenen. Dit komt doordat bloedophoping druk uitoefent op de hersenen, wat de visuele cortex en zenuwen beïnvloedt.

Spierpijn en spierzwakte
Spierpijn en spierzwakte kunnen optreden bij inwendige bloedingen, vooral wanneer spieren en weefsels niet voldoende zuurstof ontvangen door het bloedverlies. Dit kan leiden tot algemene zwakte en pijn in de getroffen spieren.

Verwardheid en geheugenverlies
Verwardheid, geheugenverlies, of desoriëntatie kunnen wijzen op bloedingen die invloed hebben op de hersenen. Deze neurologische symptomen ontstaan vaak door verhoogde druk in de schedel als gevolg van bloedophoping.

Bewustzijnsverlies
Bewustzijnsverlies kan wijzen op een ernstige inwendige bloeding. Dit is een gevaarlijk symptoom dat onmiddellijke medische aandacht vereist, omdat het kan duiden op een significante daling van de bloedtoevoer naar de hersenen.

Bloed braken
Bloed braken of hematemesis is een teken van een ernstige bloeding in het spijsverteringsstelsel, vaak in de maag of slokdarm. Dit is een alarmsymptoom dat onmiddellijke medische hulp vereist.

Coma
Een coma kan optreden bij zeer ernstige bloedingen, vooral wanneer de hersenen onvoldoende bloedtoevoer krijgen. Dit is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke medische interventie vereist.

Bloedlekkage uit de ogen, oren of neus
Bloedlekkage uit de ogen (oogbloeding), oren (oorbloeding), of neus (bloedneus) kan een teken zijn van ernstige inwendige bloedingen. Dit symptoom komt vaak voor bij trauma aan het hoofd of ernstige verwondingen.

Snelle hartslag (tachycardie)
Een snelle hartslag, ook wel tachycardie genoemd, kan een reactie zijn op ernstig bloedverlies, waarbij het hart harder moet werken om voldoende zuurstof naar de organen te pompen. Dit kan een teken zijn van shock.

Onduidelijke spraak
Onduidelijke spraak of moeite met spreken kan wijzen op een bloeding in de hersenen. Dit symptoom komt vaak voor bij beroertes veroorzaakt door een bloeding in het hersenweefsel.

Zwevende rugpijn
Ernstige, plotselinge rugpijn kan wijzen op een bloeding in de buikholte of de ruimte achter de buikorganen, zoals een gescheurde aneurysma in de buikslagader.

Deze symptomen vereisen altijd snelle medische beoordeling en kunnen levensbedreigend zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de snelheid van het bloedverlies.

Alarmsymptomen van inwendige bloeding

Bij een inwendige bloeding dicht bij het huidoppervlak is een bezoek aan de arts vaak niet dringend nodig. Echter, als de bloeding dieper in het lichaam zit of ernstige symptomen vertoont, is het noodzakelijk om onmiddellijk de spoeddienst van een ziekenhuis te raadplegen. Zelfs een kleine interne bloeding kan snel levensbedreigende tekenen vertonen. In ernstige gevallen kan een patiënt binnen zes uur overlijden als er geen adequate medische hulp wordt geboden.

Bewustzijnsverlies
Bewustzijnsverlies is een van de meest ernstige alarmsymptomen bij inwendige bloedingen. Het duidt vaak op een ernstige daling van de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot levensbedreigende complicaties. Bij bewustzijnsverlies is onmiddellijke medische hulp vereist om verdere schade te voorkomen.

Bleke huid en zweten
Een bleke huid, vaak in combinatie met koud zweet, is een alarmsymptoom dat kan wijzen op shock door ernstig bloedverlies. Dit symptoom wordt veroorzaakt doordat het lichaam bloed afleidt van de huid om vitale organen te behouden. Koud en klam zweten kan een vroeg teken zijn van een naderende levensbedreigende situatie.

Bloed ophoesten of braken
Het ophoesten van bloed (hemoptoë) of braken van bloed (hematemesis) wijst op ernstige inwendige bloedingen in de longen, slokdarm of maag. Dit is een alarmsymptoom dat onmiddellijke medische aandacht vereist, aangezien het de luchtwegen kan blokkeren of leiden tot verdere complicaties in het spijsverteringskanaal.

Ernstige hoofdpijn en verwardheid
Een plotselinge, hevige hoofdpijn, vooral in combinatie met verwardheid, duizeligheid of verlies van coördinatie, kan wijzen op een hersenbloeding. Dit is een ernstige complicatie die zonder onmiddellijke medische interventie kan leiden tot blijvende hersenschade of de dood.

Snelle of onregelmatige hartslag
Een zeer snelle hartslag (tachycardie) of een onregelmatige hartslag (aritmie) kan een teken zijn van ernstig bloedverlies. Het hart probeert harder te werken om de dalende bloeddruk en zuurstofvoorziening naar de vitale organen te compenseren, wat leidt tot hartritmestoornissen die een directe behandeling vereisen.

Ernstige buikpijn en zwelling
Een acute, hevige buikpijn, vaak in combinatie met zwelling, kan duiden op interne bloedingen in de buikholte. Dit kan veroorzaakt worden door orgaanbeschadiging, zoals een gescheurde lever of milt, en vereist onmiddellijke medische ingreep om levensbedreigende complicaties te voorkomen.

Onvermogen om te urineren
Wanneer iemand plotseling niet meer kan urineren, kan dit een teken zijn van interne bloedingen in de nieren of blaas. Dit symptoom kan gepaard gaan met pijn in de onderrug of buik, en wijst op een ernstige verstoring van de nierfunctie als gevolg van bloedverlies.

Zwarte, teerachtige ontlasting
Zwarte, teerachtige ontlasting (melena) duidt op een bloeding in het bovenste deel van het maag-darmkanaal. Dit komt doordat bloed dat in de maag of dunne darm terechtkomt, wordt verteerd en een zwarte kleur aanneemt. Dit is een ernstig symptoom dat directe medische aandacht vereist.

Ademhalingsmoeilijkheden
Ernstige ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheid, vooral wanneer deze plotseling optreden, kunnen wijzen op een bloeding in de longen of een andere acute interne bloeding die de ademhaling bemoeilijkt. Dit symptoom moet onmiddellijk worden beoordeeld en behandeld in een medische noodsituatie.

Ernstige duizeligheid en flauwvallen
Ernstige duizeligheid, vooral wanneer het leidt tot flauwvallen, is een alarmsymptoom dat kan wijzen op een plotselinge daling van de bloeddruk door massaal bloedverlies. Dit symptoom vereist onmiddellijke medische interventie om de oorzaak van de bloeding te identificeren en te behandelen.

Laboratoriumonderzoeken zijn nuttig voor de diagnose / Bron: Frolicsomepl, PixabayLaboratoriumonderzoeken zijn nuttig voor de diagnose / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Het diagnosticeren van een inwendige bloeding kan uitdagend zijn voor artsen. Het is vaak moeilijk om de exacte locatie van de bloeding te bepalen. De arts begint doorgaans met een lichamelijk en neurologisch onderzoek, en stelt vragen over de medische geschiedenis van de patiënt. Vervolgens worden beeldvormende technieken zoals een CT-scan, MRI-scan, echografie, of endoscopie ingezet om de omvang en lokalisatie van de bloeding te bepalen.

CT-scan en MRI-scan
Een CT-scan of MRI-scan wordt vaak als eerste diagnostisch middel ingezet om interne bloedingen op te sporen. Deze technieken bieden gedetailleerde beelden van het lichaam, waardoor de arts niet alleen de bloeding kan lokaliseren, maar ook kan inschatten hoe ernstig deze is.

Echografie
Een echografie is een veilige en niet-invasieve beeldvormende techniek die vaak wordt gebruikt om bloedingen in de buik, zoals in de lever of milt, te detecteren. Deze methode kan snel worden toegepast, vooral in spoedeisende situaties.

Endoscopie
In gevallen van interne bloedingen in het maag-darmkanaal kan een endoscopie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een flexibele buis met een camera door de mond of anus ingebracht om het spijsverteringskanaal van binnen te bekijken en eventuele bloedingen op te sporen.

Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek kan belangrijke informatie verschaffen over de ernst van het bloedverlies. Artsen kunnen de hemoglobine- en hematocrietwaarden meten om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede als gevolg van bloedverlies. Een afname in deze waarden kan wijzen op een aanzienlijke bloeding.

Urineonderzoek
Bij vermoeden van bloedingen in de nieren of urinewegen kan een urineonderzoek helpen om bloed in de urine (hematurie) op te sporen, wat kan wijzen op een bloeding in deze organen.

Angiografie
Een angiografie is een gespecialiseerde beeldvormingstechniek waarbij contrastvloeistof in de bloedvaten wordt geïnjecteerd om eventuele lekkages of bloedingen nauwkeurig op te sporen. Dit onderzoek is vooral nuttig bij het lokaliseren van moeilijk te detecteren bloedingen.

Elektrocardiogram (ECG)
Een elektrocardiogram kan worden uitgevoerd als er een vermoeden bestaat van hartproblemen als gevolg van het bloedverlies. Dit onderzoek meet de elektrische activiteit van het hart en kan aanwijzingen geven over een verminderde bloedtoevoer naar de hartspier.

Röntgenfoto
In sommige gevallen kan een röntgenfoto worden gemaakt om te controleren op breuken of andere letsels die tot interne bloedingen kunnen leiden. Dit is vooral nuttig bij trauma's of verwondingen.

Behandeling van inwendige bloedingen

Kleine of milde bloeding
Voor kleine of milde inwendige bloedingen bestaat de behandeling meestal uit rust en voldoende vochtinname. Vaak stopt de bloeding vanzelf doordat de bloedstolling zijn werk doet en het bloedvat zich herstelt. Het lichaam heeft de mogelijkheid om het overtollige bloed op te nemen in de omliggende weefsels, waardoor het geleidelijk wordt afgebroken en geëlimineerd. In dit stadium is vaak geen verdere medische interventie nodig, en de patiënt wordt aangemoedigd om voorzichtig te zijn en letsel te vermijden.

Matige tot ernstige bloeding
Bij matige tot ernstige inwendige bloedingen is vaak onmiddellijke medische interventie vereist. De behandeling begint doorgaans met intraveneuze toediening van medicatie en vloeistoffen, zoals vitamine K, vers ingevroren plasma, bloedtransfusies en bloedplaatjes, die helpen om de bloedstolling te bevorderen en verdere bloedingen te stoppen. Hoge doseringen van stollingsstimulantia kunnen worden toegediend als de bloeding niet stopt.

Daarnaast is het noodzakelijk om via een infuus elektrolyten toe te dienen om de vocht- en zoutbalans van het lichaam te herstellen. Artsen richten zich ook op luchtwegbeheer, ademhalingsondersteuning, en het stabiliseren van de bloeddruk en hartslag om complicaties zoals shock te voorkomen.

Zodra de patiënt stabiel is, wordt er geprobeerd de bloeding nauwkeurig te lokaliseren en te stoppen, vaak met behulp van beeldvormende technieken zoals een CT-scan of endoscopie. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om het beschadigde bloedvat te herstellen en overtollig bloed te verwijderen uit het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via laparoscopie of open chirurgie, afhankelijk van de ernst en locatie van de bloeding.

Na de behandeling
Na de acute behandeling van een inwendige bloeding kan preventieve medicatie worden voorgeschreven, zoals anticoagulantia (bloedverdunners), om toekomstige bloedingen te voorkomen. Deze medicatie kan bijvoorbeeld worden gegeven om te voorkomen dat bestaande bloedstolsels zich verder ontwikkelen of dat nieuwe stolsels ontstaan.

Daarnaast krijgen patiënten vaak uitgebreide richtlijnen mee voor aanpassingen in hun levensstijl. Dit kan variëren van voedingsaanpassingen tot het vermijden van activiteiten die een risico op nieuwe verwondingen of bloedingen kunnen veroorzaken. Fysiotherapie kan soms ook worden voorgeschreven als er sprake is van bloedingen in gewrichten of spieren, om het herstel van mobiliteit en kracht te ondersteunen.

Prognose

De prognose voor een persoon met een interne bloeding hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak, ernst en locatie van de bloeding, evenals de snelheid waarmee medische hulp is ingeroepen.

Kleinere interne bloedingen
Kleinere interne bloedingen kunnen vaak goed genezen met conservatieve behandeling, zoals rust en vloeistoftoediening. In veel gevallen herstellen patiënten volledig zonder blijvende schade, vooral als de bloeding zelf beperkte gevolgen heeft en het lichaam in staat is om het bloed effectief te absorberen en te repareren.

Ernstige interne bloedingen
Ernstige interne bloedingen vereisen meestal onmiddellijke medische interventie om het risico op langdurige complicaties te minimaliseren. De kans op herstel verbetert aanzienlijk met snelle en effectieve behandeling, zoals chirurgische ingrepen of intensieve zorg. Het is cruciaal dat de patiënt tijdig wordt behandeld, aangezien vertraagde zorg kan leiden tot verdere complicaties, zoals orgaanfalen of zelfs de dood.

Langdurige gezondheidsproblemen
In sommige ernstige gevallen kunnen patiënten echter langdurige gezondheidsproblemen of blijvende schade aan organen ervaren, afhankelijk van de ernst van de bloeding en de snelheid van interventie. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot chronische pijn, vermindering van de functie van aangetaste organen of blijvende mobiliteitsproblemen.

Preventieve zorg
Na herstel is het ook belangrijk voor patiënten om aandacht te besteden aan preventieve zorg en levensstijlveranderingen. Dit kan hen helpen om het risico op toekomstige bloedingen of verwondingen te verminderen. Regelmatige opvolging bij medische professionals kan helpen bij het monitoren van hun gezondheidstoestand en het tijdig identificeren van eventuele problemen die zich kunnen voordoen na een interne bloeding.

Complicaties van interne bloedingen

Interne bloedingen behoren wereldwijd tot de belangrijkste oorzaken van overlijden door trauma. Onbehandelde, ernstige of chronische bloedingen kunnen leiden tot verschillende ernstige complicaties die de gezondheid en het leven van een patiënt ernstig in gevaar kunnen brengen.

Orgaanfalen
Een van de meest ernstige complicaties van interne bloedingen is orgaanfalen. Dit gebeurt wanneer organen niet voldoende zuurstofrijk bloed ontvangen door het bloedverlies. Dit kan leiden tot schade aan organen zoals de nieren, lever, en hart, die cruciaal zijn voor de algehele werking van het lichaam. Orgaanfalen kan leiden tot een verslechtering van de algemene gezondheidstoestand en vereist vaak intensieve medische zorg.

Shock
Interne bloedingen kunnen ook leiden tot hypovolemische shock, een levensbedreigende toestand die ontstaat door een aanzienlijk verlies van bloedvolume. Deze toestand leidt tot een tekort aan zuurstof in de weefsels, wat resulteert in een versnelde hartslag, lage bloeddruk, en verminderde circulatie. Shock vereist onmiddellijke medische interventie en kan snel levensbedreigend zijn als deze niet tijdig wordt behandeld.

Toevallen en coma
Ernstige interne bloedingen kunnen neurologische complicaties veroorzaken, zoals toevallen of coma. Dit kan het gevolg zijn van een tekort aan zuurstof in de hersenen of door de druk die een bloedstolsel op de hersenen uitoefent. Toevallen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen leiden tot verdere complicaties, zoals verwondingen tijdens het voorval.

Uitwendige bloedingen
In sommige gevallen kunnen interne bloedingen leiden tot uitwendige bloedingen, vooral wanneer de bloedvaten beschadigd zijn of als er sprake is van een verwonding aan de huid of organen. Dit kan een verhoogd risico op infectie met zich meebrengen en vereist vaak chirurgische ingrepen om het probleem op te lossen.

Overlijden
Ondanks de beschikbaarheid van behandelingen blijven ernstige interne bloedingen vaak dodelijk. De snelheid waarmee medische hulp wordt ingeroepen, de ernst van de bloeding, en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt zijn cruciale factoren die de uitkomst beïnvloeden. Vroege herkenning van symptomen en snelle behandeling zijn essentieel om het risico op complicaties te verminderen en bevorderen een sneller herstel.

Preventie

Preventie van interne bloedingen kan complex zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaken en risicofactoren. Enkele algemene maatregelen om het risico op interne bloedingen te verminderen zijn:

Levensstijl en voeding
Een gezonde levensstijl is cruciaal voor het behoud van een goede bloedcirculatie en bloedstolling. Het vermijden van roken is essentieel, omdat roken de bloedvaten kan beschadigen en de bloedstolling kan beïnvloeden. Overmatig alcoholgebruik kan eveneens leiden tot verhoogde bloeddruk en leverproblemen, wat het risico op bloedingen vergroot. Een evenwichtig voedingspatroon dat rijk is aan vitamines, zoals vitamine K, en mineralen, zoals calcium, kan de bloedstolling bevorderen en de algehele gezondheid ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, en volle granen zijn uitstekende keuzes. Het is ook belangrijk om onnodige of gevaarlijke medicijnen en supplementen, zoals sommige pijnstillers en kruidenremedies, te vermijden, omdat deze de bloedstolling negatief kunnen beïnvloeden.

Medische aandoeningen en behandelingen
Het effectief beheren van bestaande medische aandoeningen is een belangrijke stap in de preventie van interne bloedingen. Hoge bloeddruk kan de kans op bloedingen verhogen, vooral in de hersenen en andere vitale organen. Het is daarom van groot belang om deze aandoening goed onder controle te houden met medicatie en levensstijlveranderingen. Voor patiënten met bloedstollingsstoornissen is het cruciaal om regelmatig medisch toezicht te hebben en om de instructies van zorgverleners strikt op te volgen. Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen vereist bijzondere aandacht; patiënten moeten goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico's en bijwerkingen, evenals de noodzaak van regelmatige controles om de bloedwaarden te monitoren.

Veiligheid en preventie van trauma
Trauma is een belangrijke oorzaak van interne bloedingen en kan zowel door ongevallen als door sportactiviteiten optreden. Het gebruik van beschermende uitrusting bij risicovolle activiteiten, zoals het dragen van een helm tijdens fietsen of contact sporten, kan ernstige verwondingen helpen voorkomen. Daarnaast is het van belang om een veilige leefomgeving te creëren, vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen. Dit kan inhouden dat valrisico's in huis worden verminderd door bijvoorbeeld losse tapijten te verwijderen en voldoende verlichting te waarborgen. Het aanleggen van een veilige buitenruimte, vrij van obstakels, is ook een effectieve maatregel om ongelukken te voorkomen.

Educatie en bewustwording
Educatie speelt een cruciale rol in de preventie van interne bloedingen. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risicofactoren en symptomen van interne bloedingen. Voorlichting over de juiste manier om om te gaan met medicijnen en de noodzaak van een gezonde levensstijl kan het risico op bloedingen aanzienlijk verminderen. Lokale gezondheidsinitiatieven en campagnes kunnen helpen om deze kennis te verspreiden, vooral in gemeenschappen waar het risico op verwondingen en trauma's hoger is. Het vergroten van de bewustwording over veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van veiligheidsuitrusting en het nemen van voorzorgsmaatregelen in huis, kan eveneens bijdragen aan het verminderen van incidenten die leiden tot interne bloedingen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedingen bij dieren: wat voor en hoe behandelen?Bloedingen zijn er in verschillende soorten en komen helaas wel eens voor bij dieren. Hieronder kunt u infromatie lezen…
Subdurale en extradurale bloedingSubdurale en extradurale bloedingBij een subdurale bloeding of extra durale bloeding komt er bloed vrij aan de binnenzijde of de buitenzijde van de herse…
Gevaarlijke bloedingenGevaarlijke bloedingenEen slagaderlijke bloeding is levensgevaarlijk. Het bloedverlies is immers groot. Bovendien is het gesloten systeem van…
Hemothorax: bloeding longvliezen en moeilijk ademenHemothorax: bloeding longvliezen en moeilijk ademenZware verkeersongevallen, gebroken ribben of een messteek kunnen bloedingen tussen de longvliezen veroorzaken. Daarbij n…

Nierkoliek: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNierkoliek: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen nierkoliek duidt op een acute, pijnlijke situatie, met als oorzaak een niersteen die de urineleider blokkeert. De ur…
Neuspijn: Oorzaken van pijn op of in neus (pijnlijke neus)Door diverse aandoeningen of andere medische problemen kunnen mensen soms last hebben van pijn in of rondom de neus. Neu…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 december 2017:
  • Clinical Evaluation of Bleeding and Bruising in Primary Care, https://www.aafp.org/afp/2016/0215/p279.html Symptoms & Causes of GI Bleeding, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/symptoms-causes
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Damage control resuscitation using blood component therapy in standard doses has a limited effect on coagulopathy during trauma hemorrhag, http://www.haemoview.com.au/uploads/2/5/4/9/25498232/damage_control_resuscitation_using_blood_component_therapy_in_standard_doses_has_a_limited_effect_on_coagulopathy_during_trauma_hemorrhage.pdf
  • Guidelines for the Management of Spontaneous Intracerebral Hemorrhage, https://pdfs.semanticscholar.org/2824/f1028ea94f1d105436cd3b8c16539af206d4.pdf
  • Internal Bleeding Due to Trauma, https://www.webmd.com/first-aid/internal-bleeding-causes-signs#1
  • Internal bleeding, https://www.medicinenet.com/internal_bleeding/article.htm
  • Internal Bleeding: Causes, Treatments, and More, https://www.healthline.com/health/internal-bleeding#modal-close
  • Internal bleeding: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320322.php
  • Potential Early Predictors for Outcomes of Experimental Hemorrhagic Shock Induced by Uncontrolled Internal Bleeding in Rats, http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0080862
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.