Klippel-Feil-syndroom: Fusie van twee of meer nekwervels

Klippel-Feil-syndroom: Fusie van twee of meer nekwervels Het Klippel-Feil-syndroom is een zeldzame aangeboren botaandoening die gekenmerkt wordt door afwijkingen in de nek en de rug. Deze aandoening ontstaat door een vergroeiing (fusie) van twee of meer nekwervels die zich tijdens de embryonale ontwikkeling niet goed hebben gescheiden. Hierdoor ondervindt de patiënt beperkingen in het bewegingsbereik van de nek en kan de aandoening gepaard gaan met andere symptomen en aandoeningen. Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie en chirurgie. Hoewel het syndroom niet te genezen is, zijn de vooruitzichten in de meeste gevallen redelijk positief. Het syndroom werd voor het eerst beschreven door de artsen Maurice Klippel en André Feil in 1912.

Synoniemen Klippel-Feil-syndroom

Het Klippel-Feil-syndroom staat ook bekend onder verschillende synoniemen:
  • Aangeboren dystrofie brevicollis
  • Cervicale fusie syndroom
  • Dystrofie brevicollis congenita
  • Fusie van nekwervels
  • Nekwervel fusie
  • Nekwervel fusie syndroom
  • Klippel-Feil anomalie
  • Klippel-Feil misvorming
  • Klippel-Feil sequentie
  • Wervels cervicale fusie syndroom

De afkorting "KFS" wordt vaak gebruikt om deze aandoening aan te duiden.

Epidemiologie van de aandoening

Anno augustus 2024 komt het Klippel-Feil-syndroom voor bij ongeveer 1 op de 40.000 tot 42.000 pasgeborenen wereldwijd. Vrouwen worden iets vaker getroffen dan mannen. Er zijn geen specifieke gegevens beschikbaar over de etnische of geografische voorkeuren voor deze aandoening.

Oorzaken eneErfelijkheid

Genmutatie

Mutaties in de genen GDF6, GDF3 of MEOX1 zijn verantwoordelijk voor het Klippel-Feil-syndroom. Deze genen spelen een cruciale rol bij de normale ontwikkeling van botten en gewrichten. Het eiwit dat door het GDF6-gen wordt geproduceerd, is essentieel voor de vorming van botten, waaronder die van de wervelkolom. Het eiwit van het GDF3-gen ondersteunt eveneens de botontwikkeling. Het MEOX1-gen reguleert de scheiding van de wervels tijdens de vroege embryonale ontwikkeling (tussen de vijfde en achtste week van de zwangerschap). Mutaties in deze genen kunnen leiden tot een verminderde werking of volledige afwezigheid van de eiwitten, wat resulteert in de fusie van de nekwervels. In sommige gevallen is het Klippel-Feil-syndroom een onderdeel van een andere aandoening, waarbij de genmutaties van die aandoening van toepassing zijn, en niet de genmutaties die specifiek zijn voor het geïsoleerde Klippel-Feil-syndroom.

Overervingspatroon

Wanneer het Klippel-Feil-syndroom wordt veroorzaakt door mutaties in de GDF6- of GDF3-genen, volgt het een autosomaal dominant overervingspatroon. Dit betekent dat slechts één kopie van het gemuteerde gen voldoende is om de aandoening te veroorzaken. Indien het syndroom voortkomt uit mutaties in het MEOX1-gen, volgt het een autosomaal recessief overervingspatroon. In dit geval moeten beide kopieën van het gen gemuteerd zijn om de aandoening te ontwikkelen. Als het Klippel-Feil-syndroom een kenmerk is van een andere aandoening of syndroom, wordt de overervingswijze bepaald door het overervingspatroon van die aandoening.

Symptomen: Fusie van twee of meer nekwervels

Fusie van nekwervels

Het Klippel-Feil-syndroom is gekenmerkt door een abnormale fusie van twee of meer cervicale wervels. Deze fusie is aangeboren en aanwezig vanaf de geboorte. De meerderheid van de patiënten vertoont minstens één of twee van de volgende drie botgerelateerde symptomen. Minder dan de helft van de patiënten heeft alle drie de klassieke kenmerken van de aandoening:
  1. De patiënt heeft een korte nek.
  2. De patiënt heeft een lage haarlijn aan de achterkant van het hoofd.
  3. De patiënt heeft een beperkt bewegingsbereik van de nek.

Door de fusie van de wervels ervaren patiënten vaak chronische hoofdpijn en spierpijn in de nek en rug, die in ernst kan variëren. De verkorte nek kan leiden tot asymmetrie in de grootte en vorm van het gezicht. De fusie kan ook schade veroorzaken aan de zenuwen in het hoofd, de nek, of de rug. Op lange termijn kan dit leiden tot een vernauwing van het wervelkanaal (spinale stenose), wat schade aan het ruggenmerg kan veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen rugzenuwafwijkingen leiden tot abnormale sensaties of onwillekeurige bewegingen. Patiënten kunnen ook artrose ontwikkelen rond het fusiegebied, evenals pijnlijke onwillekeurige contracties van de nekspieren, bekend als cervicale dystonie. Naast de gefuseerde cervicale wervels kunnen ook afwijkingen in andere rugwervels voorkomen. Veel patiënten met het Klippel-Feil-syndroom vertonen een abnormale zijdelingse kromming van de wervelkolom, oftewel scoliose. Het is ook mogelijk dat er bijkomende wervels onder de nek versmelten.

Bijkomende symptomen

Patiënten met het Klippel-Feil-syndroom kunnen ook andere aandoeningen hebben, zoals:

In sommige gevallen kan het Klippel-Feil-syndroom ook een kenmerk zijn van andere aandoeningen of syndromen, zoals het Wildervanck-syndroom, spina bifida (open rug) of hemifacialis microsomie. Patiënten met deze combinatie zullen zowel de symptomen van het Klippel-Feil-syndroom als de bijkomende aandoening vertonen.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van het Klippel-Feil-syndroom begint meestal met een röntgenfoto van de wervelkolom. Een CT-scan van het ruggebied kan aanvullende nuttige informatie opleveren. Bij vermoeden van nierafwijkingen voert de arts een echografie van de nieren uit. Om andere aandoeningen uit te sluiten, kan een MRI-scan van de wervelkolom nodig zijn. Aangezien gehoorproblemen relatief vaak voorkomen bij deze patiënten, wordt ook een gehooronderzoek aanbevolen.

Differentiële diagnose

De symptomen van het Klippel-Feil-syndroom kunnen overlappen met die van andere aandoeningen en syndromen. Het is belangrijk om deze aandoeningen te onderscheiden van het Klippel-Feil-syndroom voor een juiste diagnose. De volgende aandoeningen worden vaak verward met het Klippel-Feil-syndroom:

Behandeling

Het Klippel-Feil-syndroom is momenteel niet te genezen, maar de symptomen kunnen worden behandeld met symptomatische en ondersteunende therapieën. Dit kan het samenwerken van verschillende specialisten vereisen, waaronder een nefroloog (voor nierafwijkingen), een uroloog, een cardioloog (voor hartaandoeningen), een audioloog (voor gehoorproblemen) en/of een KNO-arts. Behandeling kan fysiotherapie omvatten, evenals orthopedische operaties om skeletafwijkingen te corrigeren.

Prognose

De prognose voor patiënten met het Klippel-Feil-syndroom hangt af van de specifieke afwijkingen die aanwezig zijn. Over het algemeen is de levensverwachting voor de meeste patiënten niet significant aangetast. Het beheer van symptomen en complicaties kan bijdragen aan een goede kwaliteit van leven.

Complicaties

Symptomen van het Klippel-Feil-syndroom kunnen verergeren door trauma aan de wervelkolom, zoals een valpartij of een auto-ongeluk. Deze traumatische incidenten kunnen de bestaande symptomen verergeren en extra complicaties veroorzaken.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klippel-Trénaunay syndroom: Aandoening met wijnvlekKlippel-Trénaunay syndroom: Aandoening met wijnvlekHet Klippel-Trénaunay-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de patiënt drie primaire symptomen vertoont: een wijnv…
Parkes Weber-syndroom: Symptomen aan vaatsysteem en ledemaatParkes Weber-syndroom: Symptomen aan vaatsysteem en ledemaatHet Parkes Weber-syndroom (PKWS) is een aandoening waarbij enerzijds vaatafwijkingen ontstaan en anderzijds ook afwijkin…
Schisis: Aangeboren gespleten lip en/of gehemelteSchisis: Aangeboren gespleten lip en/of gehemelteSchisis, één van de meest voorkomende aangeboren gezichtsafwijkingen wereldwijd, betreft een opening of spleet in de bov…
Syndactylie: Samengegroeide vingers en/of tenenSyndactylie: Samengegroeide vingers en/of tenenSyndactylie verwijst naar een aangeboren fusie van twee of meer vingers en/of tenen. Normaal gesproken scheiden de vinge…

Acidose: Te hoge zuurgraad van het bloedAcidose: Te hoge zuurgraad van het bloedAcidose is een aandoening waarbij te veel zuur in de lichaamsvloeistoffen aanwezig is. Normaal gesproken hebben mensen m…
Acne: Huidaandoening met ontsteking van talgklierenAcne: Huidaandoening met ontsteking van talgklierenAcne is wereldwijd één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het betreft een ontsteking van de talgklieren in de hu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Noble, Frawley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Background, http://emedicine.medscape.com/article/1264848-overview#showall, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Kippel-Feil syndrome, http://rarediseases.org/rare-diseases/klippel-feil-syndrome/, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Klippel-Feil syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/klippel-feil-syndrome, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Klippel-Feil Syndroom (KFS), https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/klippel-feil-syndroom/item41442, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Klippel-Feil syndroom, http://www.erfelijkheid.nl/ziektes/klippel-feil-syndroom, geraadpleegd op 31 juli 2016
  • Treatment, http://emedicine.medscape.com/article/1264848-treatment#showall, geraadplegd op 31 juli 2016
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/1264848-workup#showall, geraadpleegd op 31 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.