Klippel-Trénaunay syndroom: Aandoening met wijnvlek

Klippel-Trénaunay syndroom: Aandoening met wijnvlek Het Klippel-Trénaunay-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de patiënt drie primaire symptomen vertoont: een wijnvlek (meestal op de onderste ledematen), spataderen en reuzengroei van botten en zachte weefsels. De wijnvlek is zichtbaar bij de geboorte, terwijl de andere symptomen vaak pas in de kindertijd optreden. De behandeling is voornamelijk ondersteunend en symptomatisch van aard, waarbij steunkousen, medicatie en operaties mogelijk zijn. De meeste patiënten hebben een uitstekende prognose. In Nederland en België is er een contactgroep actief rond het Klippel-Trénaunay-syndroom.

Synoniemen van het Klippel-Trénaunay-syndroom

Het Klippel-Trénaunay-syndroom (KTS) is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • Aangeboren dysplastische angiopathie
  • Angio-osteohypertrofie (syndroom)
  • Hemangiectasia hypertrophicans
  • Klippel-Trénaunay-Weber-syndroom
  • KTW-syndroom
  • Nevus varicosus osteohypertrophicus-syndroom
  • Nevus verrucosus hypertrophicans
  • Ziekte van Klippel-Trénaunay

Epidemiologie

Naar schatting is 1 op de 100.000 patiënten wereldwijd getroffen door deze zeldzame aandoening. Het Klippel-Trénaunay-syndroom kent geen raciale of seksuele voorliefde. Vaak stelt de arts de diagnose wanneer de patiënt gemiddeld vier jaar oud is.

Oorzaken van de aandoening

Mogelijk is deze aandoening erfelijk, maar hierover is nog weinig informatie bekend. Bij de meeste patiënten ontstaat het Klippel-Trénaunay-syndroom de novo (spontaan).

Symptomen: Wijnvlek, reuzengroei en spataderen

Wijnvlek

De lichtroze tot diep kastanjebruine platte wijnvlek (roze of paarse verkleuring van de huid) is reeds bij de geboorte zichtbaar en bevindt zich meestal op de armen of benen. Deze ontstaat door zwelling van kleine bloedvaten nabij het huidoppervlak. Naarmate de leeftijd vordert, kan de wijnvlek verkleuren. Bij sommige patiënten ontstaan ook sporadisch kleine rode blaasjes die openbreken en gemakkelijk bloeden.

Reuzengroei

Een kind met het Klippel-Trénaunay-syndroom ontwikkelt vaak reuzengroei van botten en zachte weefsels. Dit gebeurt meestal bij één lichaamsdeel, bijvoorbeeld een been, maar soms zijn ook de armen getroffen. De patiënt heeft hierdoor pijn, een zwaar gevoel en beperkte bewegingen.

[IMAGE=848685788398=RIGHT]

Pijn op de borst komt voor bij embolie, een complicatie van een trombose

Spataderen

Daarnaast treden spataderen (uitgezette aders) op, die reeds zichtbaar zijn in de kindertijd, vaak aan de zijkanten van de bovenbenen en kuiten. Spataderen verhogen tevens het risico op het krijgen van een diep veneuze trombose. Dit is een verstopping van een ader in het diepe adersysteem in de onderbenen. De patiënt heeft ontstekingsverschijnselen (zwelling aan het been, pijn, roodheid, warmte en functieverlies). Hierbij treedt pijn op aan de kuiten en bij het bewegen van de tenen naar boven. Longembolie (afsluiting van een slagader in de longen) is een verwikkeling van deze diep veneuze trombose. Symptomen van een longembolie zijn kortademigheid, pijn op de borst en bloed ophoesten. Af en toe komt een patiënt door een longembolie te overlijden.

Bijkomende symptomen

Soms heeft de patiënt bloed in de urine (hematurie) of komt er bloed uit het rectum. Het Klippel-Trénaunay-syndroom gaat af en toe gepaard met polydactylie (bijkomende vingers en tenen), macrodactylie (ongewoon grote vingers en/of tenen) en syndactylie (medische term voor "fusie van bepaalde vingers of tenen").

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts bemerkt de lichamelijke symptomen van deze aandoening, met name de overmatige groei van botten en zacht weefsel. Dit presenteert zich meestal in de benen, maar soms ook in de armen, het gezicht, het hoofd of de inwendige organen.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een echografie, radiografie, MRI-scan en angiografie uit voor het diagnosticeren van het syndroom.

Differentiële diagnose

De arts kan het syndroom soms verwarren met het Sturge-Weber-syndroom (symptomen aan hersenen, huid en ogen).

Behandeling: Medicatie, steunkousen en operatie

De patiënt krijgt medicijnen en ijzersupplementen. Bovendien zijn steunkousen nodig om pijn en zwelling te verminderen. Een chirurgische ingreep bij spataderen is mogelijk. Ook bij een beenlengteverschil van minstens twee centimeter is een operatie aanbevolen.

Prognose

Voor de meeste patiënten met het Klippel-Trénaunay-syndroom is de prognose goed, hoewel het uiterlijk vaak is aangetast door de aandoening. Hierdoor kunnen soms psychologische problemen ontstaan.

Complicaties van de multisystemische ziekte

Cellulitis is een mogelijke complicatie. Dit is een huidaandoening waarbij het onderhuidse bindweefsel ontstoken is, wat resulteert in een pijnlijke, rode en gezwollen huid. Ook zwelling is mogelijk, veroorzaakt door een ophoping van vocht (lymfoedeem). Daarnaast treden soms inwendige bloedingen op uit abnormale bloedvaten.

Preventie van complicaties

Om complicaties te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig medisch toezicht te houden en preventieve maatregelen te nemen zoals het dragen van steunkousen en het vermijden van langdurig staan of zitten. Vroegtijdige behandeling van ontstekingen en trombose kan ook helpen bij het voorkomen van ernstige gevolgen.

Contactgroep Stichting Klippel-Trénaunay-syndroom (SKTN)

De Stichting Klippel-Trénaunay Nederland (SKTN) behartigt de belangen van (ouders van) patiënten. De contactgroep organiseert regelmatig contactdagen en verspreidt via de website, infobladen en een nieuwsbrief informatie over het syndroom. De vereniging is actief in zowel Nederland als België:


Stichting Klippel-Trénaunay

p/a Heidewegel 20

B-9180 Moerbeke-Waas

België

E-mail: info@sktn.eu

Website: http://www.sktn.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/sktn.nl


Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnvlek of vuurvlek bij baby en volwasseneWijnvlek of vuurvlek bij baby en volwasseneEen wijnvlek wordt ook wel een vuurvlek genoemd. Het komt bij 1 op de 250 baby's voor. De oorzaak is te vinden in een ve…
Klippel-Feil-syndroom: Fusie van twee of meer nekwervelsKlippel-Feil-syndroom: Fusie van twee of meer nekwervelsHet Klippel-Feil-syndroom is een zeldzame aangeboren botaandoening die gekenmerkt wordt door afwijkingen in de nek en de…
Macrodactylie: Abnormaal grote vingers en/of tenenMacrodactylie: Abnormaal grote vingers en/of tenenMacrodactylie is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij reuzengroei (hypertrofie) optreedt van de vingers of tenen.…
Parkes Weber-syndroom: Symptomen aan vaatsysteem en ledemaatParkes Weber-syndroom: Symptomen aan vaatsysteem en ledemaatHet Parkes Weber-syndroom (PKWS) is een aandoening waarbij enerzijds vaatafwijkingen ontstaan en anderzijds ook afwijkin…

Bronchospasme: oorzaken en behandelingBronchospasme: oorzaken en behandelingEen bronchospasme is de medische benaming voor het verkrampen van de spieren rond de luchtpijp. Hierdoor ontstaat ademno…
Kyfose: Achterwaartse kromming van de wervelkolomKyfose: Achterwaartse kromming van de wervelkolomBij kyfose ontstaat een achterwaartse verkromming van de wervelkolom, waarbij de bovenkant van de rug ronder (boller) is…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Genetics of Klippel-Trenaunay-Weber Syndrome Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/945760-differential? GERAADPLEEGD OP 8 mei 2016
  • Genetics of Klippel-Trenaunay-Weber Syndrome Treatment & Management, http://emedicine.medscape.com/article/945760-treatment#showall, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Genetics of Klippel-Trenaunay-Weber Syndrome Workup, http://emedicine.medscape.com/article/945760-workup#showall, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Klippel-Trenaunay Syndrome (KTS), http://my.clevelandclinic.org/services/heart/disorders/arterial-and-vascular-disease/klippel-trenaunay-syndrome, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Klippel-Trenaunay syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/klippel-trenaunay-syndrome , geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Klippel-Trenaunay syndrome, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000150.htm, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Klippel-Trénaunay syndroom: Wijnvlek, reuzengroei en spataderen bij patiënt
  • Lid worden van SKTN, http://www.sktn.eu/lid-worden-van-sktn-doe-je-zo/, geraadpleegd opà 8 mei 2016
  • Over de stichting, http://www.sktn.eu/stichting/, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Stichting Klippel-Trénaunay, https://www.facebook.com/sktn.nl, geraadpleegd op 8 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.