Reuzengroei, gigantisme, hypersomie

Reuzengroei, gigantisme, hypersomie Reuzengroei of gigantisme: symptomen, by de baby, behandeling. Reuzengroei komt voor bij baby's, kinderen en volwassene. Kenmerkend is dat bepaalde lichaamsdelen naar verhouding veel grof zijn, of de totale lichaamslengte snel toeneemt. Wat zijn de symptomen, de oorzaak en de behandeling?

Oorzaak van reuzengroei

Reuzengroei kent verschillende benamingen zoals reusgroei, gigantisme, macrosomie, hypersomie en acromelagie. Alle benamingen beteken een abnormale groei van het lichaam, Dit komt zowel bij baby;s kinderen als bij volwassenen voor. Soms wordt reuzengroei ten onechte gebruikt bij lange mensen. Lange mensen kunnen ook groot worden door genetische bepaling. In dit geval is er geen sprake van een overproductie van het groeihormoon.

De oorzaak is een abnormale productie van het groeihormoon, dat door de hypofesevoorkwab wordt geproduceerd. Meestal is er sprake van een gezwel waardoor er teveel groeihormoon wordt geproduceerd. Dit gezwel is over het algemeen goedaardig. Ook in andere delen van het lichaam kan een tumor een overproductie van groeihormonen veroorzaken. Reuzengroei kan soms erfelijk zijn. Het geslacht doet er niet toe: reuzengroei komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Opvallend is dat reuzengroei vaker bij professionele basketbalspelers voorkomt. Niet omdat deze aandoening ontstaat naar aanleiding van de sport, maar omdat lange mensen eerder in de basketbalsport terecht komen.

Waaraan herken je reuzengroei of gigantisme?

Niet ieder lang persoon lijdt aan reuzengroei. Bij baby's en kinderen is een abnormale groei van de lichaamslengte te zien. Wanneer deze groei zich blijft doorzetten tot aan de volwassenheid, dan ontstaat er een reus of reuzin. De normale lichaamsproporties blijven behouden. Echter, wanneer een volwassen te maken krijgt met reuzengroei, dan kunnen handen en voeten naar verhouding erg grof worden. Een volwassene zal echte nooit in lengte kunnen toenemen omdat de botten verkalkt zijn.

Vaak zijn de wenkbrauwen erg uitstekend en kunnen ook de tanden erg uit elkaar gaan staan. De oren zijn ook vaak erg groot. Door een overproductie van het groeihormoon vergroten ook lever en hart met aandoeningen als gevolg. Deze aandoeningen kunnen bestaan uit suikerziekte, zwakke spieren, voortplantingsproblemen, onregelmatige menstruatie bij vrouwen, pijn aan de gewrichten en aanhoudende hoofdpijnen.

De langste man ooit was Robert Wadlow, hij werd 2.72 meter. Vermoedelijk leed hij aan hypertrofie. Deze aandoening wordt in de hypofyse veroorzaakt, net als andere vormen van reuzengroei De langste man van Nederland was Albert Johan Kramer. Hij leed ook aan reuzengroei Over zijn precieze lengte bestaat onduidelijkheid, maar lag tussen de 2.42 en 2.69 meter.

Gevolgen van reuzengroei

De gevolgen van reuzengroei kunnen bloedcirculatieproblemen zijn, waarbij soms zo ernstig dan een ledemaat geamputeerd moet worden. Ook hartkwalen en suikerziekte komen veel voor. Een groot gevolg voor mensen met reuzengroei zijn de discriminerende uitspraken die ze te horen krijgen.

Behandeling

Reuzengroei kan het beste zo snel mogelijk behandeld worden. Eerst moet de diagnose reuzengroei worden vastgesteld. Dit kan door middel van het meten van de groeihormonen. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de tumor of gezwel die de reuzengroei veroorzaakt. Verder worden er medicijnen voorgeschreven de de productie van het groeihormoon afremt. Bestraling van de hypofyse kan de reuzengroei stoppen.

Reuzengroei wordt soms niet tijdig herkend omdat men vaak denkt dat het kind gewoon goed groeit. Toch is het belangrijk om tijdig reuzengroei te ontdekken, omdat er anders ernstige klachten kunnen ontstaan waarbij het hart voortijdig kan stoppen. Reuzengroei komt niet vaak voor, jaarlijks maar bij enkele tientallen mensen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macrosomie: Baby die veel groter is dan gemiddeldMacrosomie: Baby die veel groter is dan gemiddeldOngeveer 9 procent van alle baby’s komt ter wereld met macrosomie. Macrosomie (hypersomie, reuzengroei) is een symptoom…
Acromegalie – een sluipende aandoening van de hypofyseAcromegalie – een sluipende aandoening van de hypofyseBij een overmatige aanmaak van het hypofysaire groeihormoon ontstaat – afhankelijk of de epifysair- ofwel groeischijven…
Foetale macrosomieFoetale macrosomieWe spreken van macrosomie wanneer een pasgeborene bij de bevalling een gewicht van meer dan 4 kilogram bereikt. Dit wil…
Gigantisme: de reuzen onder de mensenNederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld. Maar er is altijd een overtreffende trap: sommige mensen stijgen…

Huidaandoeningen A-Z: symptomen, oorzaak en behandelingHuidaandoeningen A-Z: symptomen, oorzaak en behandelingWelke huidaandoeningen zijn er? Huidaandoeningen komen vaak voor bij mensen. Er zijn huidaandoeningen die zich op één pl…
Griep of influenza genezenGriep of influenza genezenGriep is een virusziekte die zich verspreid van mens tot mens en wanneer men deze ziekte oploopt een aantal dagen goed z…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantism
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.