Wijnvlek of vuurvlek bij baby en volwassene

Wijnvlek of vuurvlek bij baby en volwassene Een wijnvlek wordt ook wel een vuurvlek genoemd. Het komt bij 1 op de 250 baby's voor. De oorzaak is te vinden in een verwijding van de haarvaten, vaak in het gelaat. Het kan erfelijk zijn, hoewel dit vrij weinig voorkomt. Een wijnvlek is aangeboren. Dit betekent dat het a bij de geboorte aanwezig is., Het verdwijnt niet op latere leeftijd maar wordt juist groter. Ook de kleur dan dieper worden, van roze naar rood tot paars. Het is moeilijk om wijnvlekken te verwijderen. Laserstraling kan helpen, net als het chirurgisch laten verwijderen.

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek wordt ook wel een vuurvlek genoemd. Het is een aangeboren iets, dit wil zegge dat het bij de geboorte al aanwezig is. Het gaat hier om een wijnrode huidvlek. Bij de pasgeboren baby is deze zichtbaar aanwezig, op latere leeftijd groeit deze vlek mee.

Oorzaak

Het gaat bij een wijnvlek om een aangeboren vaatafwijking. De haarvaatjes in het gezicht of het halsgebied zijn uitgezet. Hierdoor stroomt er bloed naar de huid toe en ontstaat de typische rode kleur. Overigens kunnen wijnvlekken ook elders aan het lichaam voorkomen maar worden toch het meest in het gelaat gezien. Een bepaald gen zou een rol spelen in het ontstaan van de wijdere haarvaatjes. Het komt niet vaak voor: bij ongeveer 1 op de 250 baby's wordt bij de geboorte een wijnvlek geconstateerd. Voormalig president van de Sovjet Unie Michail Gorbatsjov had een wijnvlek op zijn hoofd.

Opmerkelijk is dat een wijnvlek soms samengaat met een andere afwijking. Bij 1 op de 200.000 baby's komt het syndroom van Sturge-Weber voor. Hierbij zijn de aders in het hoofd-halsgebied niet goed ontwikkelt waardoor het bloed vanuit het hoofd niet voldoende wordt afgevoerd. Ook bij het syndroom van Klippel-Trenaunay komen wijnvlekken voor, naast het ontstaan van spataders.

Is het erfelijk?

Veel ouders vragen zich af of een wijnvlek erfelijk is. Dit is echter slecht zelden het geval. Wie zelf een wijnvlek heeft zal een licht verhoogde kans hebben op het krijgen van een baby met een wijnvlek. Toch blijft de kans naar verhouding klein. Maar ook het niet hebben van een wijnvlek geeft geen garantie op het krijgen van een baby zonder wijnvlek. Erfelijk speelt dus mogelijk een rol, maar kan niet volledig bewezen worden. Ook het syndroom van Klippel-Trenaunay en het syndroom van Sturge-Weber zijn niet erfelijk, alhoewel bij deze aandoeningen de wijnvlekken een symptoom zijn en geen eigenlijke afwijking.

Symptomen

Al bij de geboorte is duidelijk dat de baby een wijnvlek heeft. vaak is deze bij heel jonge kinderen nog roze van kleur. De wijnvlek groeit met het ouder worden van het kind ook mee. Ook kan deze dieper gaan kleuren, van rood tot paars. De wijnvlek kan bovendien bobbelig gaan worden. Soms ontstaan er later bultjes in de wijnvlek. De haarvaten kunnen met de tijd meer gaan uitzetten, waardoor de kleur dus dieper wordt en de wijnvlek onregelmatig wordt.

Een wijnvlek is altijd bij de geboorte aanwezig. Wanneer een soortgelijke vlek op latere leeftijd ontstaat en bij de geboorte dus niet aanwezig was, gaat het waarschijnlijk om een aardbeivlek of een ander hemangioom. Een hemangioom is een goedaardige woekering van de bloedvaten.

Vaak wordt gedacht dat een wijnvlek slechts uit één vlek bestaat. Dit kan, maar ook kunnen er meerdere aanwezig zijn. Bovendien kunnen ze erg in grootte verschillen. Bij de een blijft het een kleine vlek terwijl de ander bijna het halve gelaat bedekt. Soms zij de vaten in het oog ook afwijkend, aan dezelfde kant waar de wijnvlek zich bevindt.

Verdwijnt een wijnvlek vanzelf?

Helaas, een wijnvlek zal nooit uit zichzelf verdwijnen. Deze blijft dan ook levenslang aanwezig. Omdat wijnvlekken nogal vaak in het gezicht voorkomen, kan dit cosmetische problemen geven. Om die reden zijn er veel patiënten die zich laten behandelen.

Behandeling: wijnvlek verwijderen

Allereerst kan er getracht worden om met speciale make-up de wijnvlek te verdoezelen. Hij verdwijnt hiermee niet maar kan wel aan het zich ontrokken worden. Dit is vooral mogelijk bij lichte wijnvlekken en bij kleine vlekken.

In alle andere gevallen zal de wijnvlek verwijderd moeten worden, voor zover dit mogelijk is. Op jonge leeftijd kan er oppervlakkige röntgenstraling worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat de wijnvlek lichter van kleur wordt, zo niet bijna onzichtbaar. Het nadeel van deze behandeling is het feit dat de kans op huidkanker hiermee vergroot wordt, vooral op latere leeftijd. Het is dan ook niet altijd verstandig om deze behandelmethode toe te passen.

Een andere behandelmethode is de vaatlaser. Dit geeft een gemiddelde verbetering van 50 procent. De behandeling kan pijnlijk zijn. Na een behandeling met laserstralen is er wel verbetering te zien maar kan het resultaat ook tegenvallen. In uitzonderlijke gevallen treedt er helemaal geen verbetering op. Behandeling met laserstralen is veiliger dan die met röntgenstraling.

Als laatste kunnen kleine wijnvlekken chirurgisch verwijderd worden. Dit gebeurt door een plastisch chirurg.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnvlekken in het gezichtBaby's kunnen geboren worden met een zogenaamde wijnvlek, in medische termen naevus flammeus genoemd. Dit is een verkleu…
Moedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlekken, wijnvlekken en pigmentvlekken kunnen als zeer storend worden ervaren. Ze komen voor op alle delen van het…
Wijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidWijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidEen wijnvlek is een aangeboren, goedaardige vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in…

Syndroom van Bálint: "Ziende blind" zijnSyndroom van Bálint: "Ziende blind" zijnHet syndroom van Bálint is een complexe en nog niet volledig begrepen neurologische aandoening waarbij patiënten als het…
Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekVlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekHeb je last van bultjes of vlekjes in de lies? De liezen zijn de twee huidplooien die de overgang vormen van de bovenben…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Sturge-Weber
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnvlek
  • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-m-n/wijnvlek-naevus-flammeus/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.