Compressiekousen en steunkousen: Soorten, functies en tips

Compressiekousen en steunkousen: Soorten, functies en tips Compressiekousen en steunkousen zijn nauwsluitende, elastische sokken die druk uitoefenen op het been. Deze druk verbetert de werking van de bloedvaten door de bloedcirculatie te bevorderen. De slagaders, die zuurstofrijk bloed naar de spieren transporteren, kunnen zich ontspannen, waardoor het bloed gemakkelijker kan stromen. Tegelijkertijd krijgen de aders door het dragen van de kousen een extra stimulans om het bloed terug naar het hart te pompen. Steunkousen worden vaak gedragen voor comfort en prestatieverbetering bij sport, terwijl compressiekousen specifiek zijn ontworpen om ernstige medische aandoeningen te voorkomen of te behandelen. Beide typen kousen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, kleuren, maten en compressieniveaus. Voor optimaal resultaat is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen bij het gebruik van deze kousen.
Steunkousen verlichten gezwollen voeten / Bron: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Steunkousen verlichten gezwollen voeten / Bron: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Steunkousen

Steunkousen bevorderen, net als compressiekousen, de bloeddoorstroming, maar de druk is over het hele been gelijkmatiger verdeeld en veel lager dan bij compressiekousen. Deze kousen zijn nuttig voor het behandelen van vermoeide, zwaar aanvoelende benen, beenpijn, en beenkrampen. Ze zijn bijzonder nuttig voor mensen die lange tijd staan, zoals werkenden in de detailhandel of verzorgenden, en voor mensen die lange vluchten maken, zoals piloten (vliegtuigsokken). Steunkousen helpen ook bij het verminderen van gezwollen voeten en enkels en kunnen duizeligheid bij het opstaan door orthostatische hypotensie voorkomen. Voor zwangere vrouwen kunnen zwangerschapssteunkousen verlichting bieden door het extra gewicht te ondersteunen en vochtophoping in de benen, voeten en enkels te verminderen.

Compressiekousen

Compressiekousen (ook wel drukkousen of therapeutische elastische kousen genoemd) worden gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen en te voorkomen. De druk van compressiekousen is variabel en meestal hoger dan bij steunkousen. De druk is aan de enkels het hoogst en neemt geleidelijk af naar boven toe. Dit helpt bij het versnellen van de afvoer van vocht en afvalstoffen uit de benen. Voor een effectieve behandeling is het essentieel om de benen correct op te meten, idealiter 's ochtends wanneer ze nog niet gezwollen zijn.

Indicaties voor het dragen van compressiekousen

Compressiekousen zijn vaak geïndiceerd voor:
  • Verbetering van de bloeddoorbloeding bij atleten
  • Behandeling of preventie van bloeddoorstromingsproblemen bij bedlegerige mensen of mensen die moeite hebben met bewegen
  • Ondersteuning na een operatie
  • Behandeling van bloedcirculatieproblemen zoals diep veneuze trombose, spataderen, en diabetes mellitus (ook bekend als anti-trombosekousen)

Sommige atleten dragen compressiekousen / Bron: Skeeze, PixabaySommige atleten dragen compressiekousen / Bron: Skeeze, Pixabay

Atleten

Veel atleten, zoals hardlopers, basketbalspelers en triatleten, gebruiken compressiekousen om hun prestaties te verbeteren. Deze kousen bevorderen de doorbloeding, wat de spieren van zuurstof voorziet en weefselbeschadiging vermindert. Door een verbeterde bloed- en lymfecirculatie herstellen de spieren sneller na intensieve inspanning. Dit kan krampen en pijn verminderen.

Preventie van embolie door bloeddoorstromingsproblemen

Compressiekousen kunnen helpen om de ophoping van bloed in de aderen te voorkomen. Wanneer bloed zich ophoopt, kan het stollen en een bloedprop vormen die gevaarlijk kan zijn als deze in de bloedstroom terechtkomt, zoals bij longembolie. Door de bloedcirculatie te bevorderen, verminderen compressiekousen het risico op het ontstaan van zulke bloedstolsels en de bijbehorende complicaties.

Soorten kousen

Compressiekousen zijn beschikbaar in verschillende lengtes en drukken. Voor diep veneuze trombose reiken de meeste kousen tot net onder de knie, maar er zijn ook langere varianten die tot de dijen reiken of zelfs als panty beschikbaar zijn. De drukniveaus worden gemeten in mm Hg, waarbij een milde compressie meestal comfortabel is voor dagelijks gebruik. Voor het voorkomen van diep veneuze trombose zijn kousen met een hogere druk en een betere pasvorm nodig. Compressiekousen zijn beschikbaar in diverse maten, kleuren, drukwaarden en uitvoeringen, waaronder met open of gesloten tenen.

Steunkousen of compressiekousen dragen

Aanschaf van kousen

Kousen met een lage compressie zijn vrij verkrijgbaar, maar sterkere compressiekousen moeten op recept worden aangeschaft, waarbij de arts de juiste specificaties bepaalt op basis van de aandoening.

Draaginstructies

Voor optimaal resultaat moeten kousen zo lang mogelijk worden gedragen, soms zelfs 's nachts, in overleg met de arts. Kousen hoeven niet gedragen te worden tijdens het douchen of baden.

Voor het aandoen

Een goede voethygiëne is belangrijk bij het dragen van kousen. Nagels moeten kort zijn en eelt moet worden verwijderd. Lotions of zalven mogen alleen worden aangebracht wanneer de kousen niet worden gedragen, bijvoorbeeld 's nachts. Begin met schone, droge benen en voeten en gebruik indien nodig babypoeder of maïzena om de kousen gemakkelijker aan te trekken. Strijk de kousen glad om kreukels te voorkomen.

Bij het aandoen en uitdoen

Trek de kousen voorzichtig aan en gebruik indien nodig hulpmiddelen. Trek niet aan de boord. Houd de bovenkant van de kous vast en rol deze naar beneden over de hiel. Steek de voet zo ver mogelijk in de kous en plaats de hiel in de hak. Trek de kous verder omhoog en rol deze over het been uit. Strijk eventuele rimpels glad met rubberen handschoenen indien nodig.

Dragen van kousen

Zorg ervoor dat de kousen niet te lang zijn en vermijd het dragen van sokken, pantoffels of schoenen over de kousen die de druk kunnen verhogen. Vouw of rol de bovenkant van de kousen niet om om te voorkomen dat ze te strak zitten, en zorg ervoor dat er geen plooien of kreukels zijn die de bloedcirculatie kunnen belemmeren.

Verzorging van compressiekousen

Om de levensduur en effectiviteit van compressiekousen te maximaliseren, moeten ze dagelijks worden gewassen. Was de kousen op maximaal 30 graden, bij voorkeur met de hand of in een machine. Gebruik geen wasverzachter; een mild wasmiddel is geschikt. Spoel de kousen goed uit en rol ze in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen. Droog de kousen niet op de verwarming of in de zon en strijk ze niet. Vermijd het gebruik van chemische middelen voor het verwijderen van vlekken.

Controle van de benen

Controleer dagelijks de benen op huidirritatie, roodheid of andere veranderingen tijdens het dragen van de kousen. Als er symptomen optreden of als er twijfel bestaat, raadpleeg dan een arts om te controleren of de kousen goed passen of als er sprake kan zijn van een huidinfectie.

Een gezonde voeding ondersteunt de bloedcirculatie / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding ondersteunt de bloedcirculatie / Bron: Jill111, Pixabay

Tips voor het verbeteren van de gezondheid van aderen

Het regelmatig dragen van steunkousen of compressiekousen kan helpen bij het beheersen van problemen met de bloedcirculatie, maar het is ook belangrijk om de bloedcirculatie op andere manieren te verbeteren. Dit kan onder meer door:
  • Regelmatig bewegen en het vermijden van langdurig staan of zitten
  • Comfortabele schoenen dragen
  • Een gezonde en gevarieerde voeding volgen
  • Het vermijden van het kruisen van de benen tijdens het zitten

Door deze tips te volgen, kunt u bijdragen aan een betere bloedsomloop en mogelijk de noodzaak voor het dragen van kousen verminderen of verkorten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Voor verschillende medische problemen worden steunkousen gedragen. Zo worden steunkousen gedragen na een operatie, bij s…
Steunkousen en aandoeningen van vaatstelsel en lymfestelselSteunkousen zijn kousen die extra druk geven op plaatsen in de onderbenen waar vocht is opgehoopt en waardoor het vocht…
Spataderen en steunkousen of zwangerschapspanty'sSpataderen en steunkousen of zwangerschapspanty'sSpataderen kunnen behandeld worden door steunkousen en ter preventie van spataderen tijdens de zwangerschap, kunnen zwan…
Steunkous (compressiekous) om trombosebeen te voorkomenSteunkous (compressiekous) om trombosebeen te voorkomenEen steunkous of compressiekous dragen lijkt soms een overbodige verplichting bij de diagnose van een trombosebeen. De d…

Zinkdeficiëntie: Symptomen van zinktekort (tekort aan zink)Zinkdeficiëntie: Symptomen van zinktekort (tekort aan zink)Zink is een cruciaal mineraal dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt, met een bijzonder hoge concentratie in zeevru…
Ziekte van Sneddon-Wilkinson: Huidaandoening met puistenZiekte van Sneddon-Wilkinson: Huidaandoening met puistenDe ziekte van Sneddon-Wilkinson is een chronische huidziekte die vooral vrouwen boven de veertig jaar treft. Patiënten e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Enter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 10 december 2017:
  • 5 goede redenen om steunkousen te dragen in je zwangerschap, https://www.baby.be/nl/nieuwtjes/news/1425855600-5-goede-redenen-om-steunkousen-te-dragen-in-je-zwangerschap
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Compression stockings, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000597.htm
  • Do Compression Stockings Actually Help Improve Vein Health?, https://www.centerforvein.com/do-compression-stockings-improve-vein-health/
  • How to Choose and Use Compression Stockings, https://www.webmd.com/dvt/choose-compression-stockings#1
  • Mayo Clinic Q and A: Tips for using compression stockings, https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-tips-for-using-compression-stockings/
  • Verschil tussen steunkousen en compressiekousen, http://www.apotheekvanschoubroeck.be/2017/02/23/steunkoussen-en-compressiekousen/
  • Afbeelding bron 1: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.