Chronische hoge bloeddruk (hypertensie): Complicaties

Chronische hoge bloeddruk (hypertensie): Complicaties Een aanhoudende hoge bloeddruk (hypertensie) tast het lichaam aan waardoor uiteindelijk na verloop van tijd schade ontstaat aan verschillende mogelijke lichaamsdelen. Een hartaanval en beroerte zijn bekende complicaties van hypertensie, maar ook andere risico’s zijn verbonden aan een chronische hoge bloeddruk, zoals oogproblemen en nierfalen. Een ongecontroleerde hoge bloeddruk leidt dan tot invaliditeit, een slechte kwaliteit van leven, of soms zelfs tot de dood. Het is belangrijk om een chronische hoge bloeddruk aan te pakken. Vaak is dit mogelijk met veranderingen in de levensstijl, al zijn soms medicijnen nodig om de bloeddruk onder controle te houden en het risico op soms ernstige gezondheidsproblemen te verminderen.

Schade aan bloedvaten door chronische hypertensie

Aneurysma

Een aneurysma ontstaat wanneer door een langdurige hoge bloeddruk een deel van een slagaderwand naar buiten wordt geduwd en uiteindelijk verzwakt. Wanneer deze uitstulping breekt, ontstaat een soms ernstige bloeding in het lichaam. Een aneurysma treedt in mogelijk elke slagader op, maar een aneurysma komt het meest voor in de aorta (aorta-aneurysma), die in het midden van het lichaam loopt. Patiënten met een beschadigde slagader lopen het risico op een aneurysma, zelfs wanneer een patiënt geen hoge bloeddruk heeft.

Vermoeidheid komt voor bij een perifere slagaderziekte / Bron: Unsplash, PixabayVermoeidheid komt voor bij een perifere slagaderziekte / Bron: Unsplash, Pixabay

Perifere slagaderziekte

Een perifere slagaderziekte tast de bloedvaten aan die verder van het hart liggen, zoals de bloedvaten in de armen, de benen, het hoofd of de buik. De patiënt kampt met beenpijn of krampen in de benen, vaak bij het lopen of traplopen. De pijn verdwijnt bij rust en keert terug in beweging. Vermoeidheid is een ander mogelijk teken. Onbehandeld veroorzaakt een perifere slagaderziekte ernstigere problemen, zoals een beroerte, huidzweren en een verlies van bloedsomloop in de benen, waardoor de patiënt zijn been moet laten amputeren (amputatie).

Vernauwde slagaders

De slagaders moeten stevig, veerkrachtig en soepel zijn zodat bloed gemakkelijk vanuit de longen en het hart naar de organen en andere weefsels kan gaan. Door hypertensie is er te veel druk op de vaatwanden. Dit beschadigt de binnenkant van de slagaders, waardoor vet (plaque) zich ophoopt. Deze plaque maakt de slagaders stijver en smaller, zodat de bloedstroom door het lichaam beperkt is en de functie van de slagaders uiteindelijk aangetast is.

Schade aan botten

Door een hoge bloeddruk die aanhoudt ontstaat sneller osteoporose, een aandoening waarbij botverlies ontstaat. Vooral vrouwen in de menopauze kampen met osteoporose. Door de botaandoening ontstaan sneller botbreuken.

Pijn op de borst komt mogelijk tot stand bij hartproblemen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt mogelijk tot stand bij hartproblemen / Bron: Pexels, Pixabay

Schade aan hart door aanhoudende hoge bloeddruk

Coronaire hartziekte

Een coronaire hartziekte (kransslagaderaandoening) treedt op wanneer plaque zich ophoopt in de bloedvaten dicht bij het hart. Dit vertraagt de bloedstroom, wat pijn op de borst of een abnormaal hartritme (aritmie) met zich meebrengt. Een totale blokkade resulteert in een hartaanval.

Hartaanval

Wanneer voldoende plaque wordt opgebouwd of een stolsel loskomt en hierdoor een slagader naar het hart geblokkeerd wordt, leidt dit tot een hartaanval. Door de blokkade krijgt de hartspier onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de spier schade oploopt of vernietigd wordt. De patiënt voelt meestal druk of pijn in de borst, maar soms ook in de arm (armpijn), nek (nekpijn) of kaak (kaakpijn). Ademhalingsproblemen, duizeligheid en misselijkheid zijn enkele andere symptomen van een hartaanval.

Hartfalen

Door een hoge bloeddruk vernauwen de bloedvaten (vasoconstrictie). Na verloop van tijd moet het hart hierdoor harder laten werken waardoor dit zwakker wordt. Uiteindelijk wordt het hart zo zwak dat het niet genoeg bloed kan leveren aan de rest van het lichaam. Dan is sprake van hartfalen.

Vergroot hart

Omdat het harder werkt om bloed te verplaatsen, verdikt de hartspier. Hierdoor vergroot het hele hart (cardiomegalie). Hoe groter het hart wordt, hoe minder goed het zijn werk kan uitvoeren, waardoor de weefsels mogelijk niet de benodigde zuurstof en voedingsstoffen krijgen.

Schade aan hersenen door langdurige hoge bloeddruk

Beroerte

Een hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van een beroerte. Er zijn twee soorten met name een hemorragische beroerte en een ischemische beroerte. Bij een hemorragische beroerte barst een verzwakte slagader in de hersenen. Bij een ischemische beroerte komt een stolsel van plaque los en blokkeert deze de bloedtoevoer naar de hersencellen. Een deel van de hersenen sterft af wanneer dit niet genoeg bloed krijgt. Hierdoor is het denken, bewegen, spreken en/of zien mogelijk beschadigd. Enkele tekenen van een beroerte zijn bijvoorbeeld een afhangend gezicht, armzwakte, spraakproblemen en oogproblemen.

Dementie

Door een hoge bloeddruk bouwt zich plaque op in slagaders die de hersenen voeden. De verstopping van deze slagaders vertraagt de bloedstroom naar de rest van het lichaam. Wanneer hierdoor de manier waarop de hersenen werken wijzigt, is sprake van vasculaire dementie. Dit heeft invloed op het denken, spreken, zien, onthouden en zelfs bewegen. Dit gebeurt meestal langzaam, maar bij patiënten die een beroerte krijgen, treden de symptomen van dementie erg snel op.

Milde cognitieve stoornissen

Langdurige hypertensie leidt mogelijk tot milde cognitieve stoornissen, een overgangsfase tussen de veranderingen in begrip en geheugen en de ernstigere problemen veroorzaakt door dementie.

TIA

Een TIA (miniberoerte) is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen kortstondig en tijdelijk verstoord is. Patiënten met verharde slagaders of bloedstolsels (die tot stand zijn gekomen door een hoge bloeddruk), lopen een verhoogd risico op een TIA. Een TIA is een waarschuwingssignaal van een volledige beroerte.

Schade aan luchtwegen

Longembolie

Door de chronische hoge bloeddruk ontstaat mogelijk een verstopping aan en schade van de slagaders naar de longen. Een afsluiting van een slagader die bloed naar de longen vervoert, staat in medische termen bekend al een longembolie. Ook een aneurysma komt mogelijk in de longen terecht.

Slaapapneu

Door de slaapstoornis slaapapneu kampt een patiënt met luid snurken en ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap en vermoeidheid bij het ontwaken. Deze aandoening komt vaak tot stand bij patiënten met aanhoudende hypertensie.

Schade aan nieren door hoge bloeddruk die aanhoudt

Nierfalen

Een hoge bloeddruk is de tweede belangrijkste oorzaak van nierfalen. Door hypertensie vernauwen en verharden de bloedvaten die de nieren gebruiken om afval en extra vocht kwijt te raken (nierhypertensie). Nefronen (speciale nierfilters) krijgen hierdoor onvoldoende bloed en voedingsstoffen binnen, waardoor de nierfunctie uiteindelijk voorgoed beschadigd is en sprake is van nierfalen.

Nierlittekens

Nierlittekens (glomerulosclerose) is een nieraandoening waarbij de kleine bloedvaten in de nier littekens krijgen. Door deze nierschade zijn de bloedvaten niet in staat om goed vloeistof en afval uit het bloed te filteren. Nierlittekens leiden mogelijk tot nierfalen.

Schade aan ogen

Choroidopathie

Aanhoudende hypertensie resulteert mogelijk in een vochtophoping onder het netvlies, (choroidopathie) waardoor weefselschade ontstaat en problemen met het gezichtsvermogen tot stand komen.

Wazig zien treedt mogelijk op door een chronische te hoge bloeddruk / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien treedt mogelijk op door een chronische te hoge bloeddruk / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Hypertensieve retinopathie

Na verloop van tijd kan een hoge bloeddruk de bloedtoevoer naar het netvlies vertragen (hypertensieve retinopathie). Het netvlies is de lichtgevoelige weefsellaag aan de achterkant van de oogbol. Oogbloedingen, een wazig gezichtsvermogen en een volledig verlies van het gezichtsvermogen zijn enkele symptomen van deze oogaandoening.

Optische neuropathie

Ook is de bloedstroom naar de oogzenuw (stuurt signalen naar de hersenen) mogelijk vertraagd door de aanhoudende te hoge bloeddruk. Door optische neuropathie kampt een patiënt met bloedingen in het oog, een wazig gezichtsvermogen of een verlies van het gezichtsvermogen.

Seksuele problemen door chronische hoge bloeddruk

Mannen

Een hoge bloeddruk vertraagt de bloedstroom overal in het lichaam. Zonder voldoende bloed in de penis, is het lastig om een erectie te krijgen of behouden.

Vrouwen

Door de verminderde bloedtoevoer naar de vagina verlangen vrouwen minder naar seks of opwinding, en kampen ze sneller met vaginale droogheid of problemen met het bereiken van een orgasme.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…

Hypertensieve crisis: symptomen, oorzaken en behandelingHypertensieve crisis: symptomen, oorzaken en behandelingEen plotselinge, extreme stijging van de bloeddruk wordt een hypertensieve crisis genoemd. Bij een hypertensieve crisis…
ADHD en de positieve effecten van koffieADHD en de positieve effecten van koffieADHD is een veelbesproken onderwerp. Vooral over de medicatie, speciale diëten en natuurlijke middelen voor ADHD is veel…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 6 maart 2020:
 • 8 Negative Effects of Uncontrolled High Blood Pressure, https://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/blog-and-healthwise/blog-home/post/8-negative-effects-of-uncontrolled-high-blood-pressure
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • FIVE COMPLICATIONS OF HIGH BLOOD PRESSURE, https://www.raleighmedicalgroup.com/blog/entryid/338/five-complications-of-high-blood-pressure
 • Health Complications of Hypertension, https://www.verywellhealth.com/complications-of-hypertension-1763820
 • High blood pressure dangers: Hypertension's effects on your body, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868
 • Hypertension: What High Blood Pressure Can Do to Your Body, https://www.medicinenet.com/high_blood_pressure_hypertension_body/article.htm
 • The Effects of Hypertension on the Body, https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/effect-on-body#1
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.