Nierhypertensie: Hoge bloeddruk door slagader(s) van nieren

Nierhypertensie: Hoge bloeddruk door slagader(s) van nieren Renale hypertensie (renovasculaire hypertensie, nierhypertensie) is een aandoening waarbij de bloedvaten vernauwen die bloed aan de nieren leveren. Hierdoor ontstaat geleidelijk een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Symptomen komen vrijwel nooit voor in het beginstadium van deze verraderlijke en ernstige ziekte, maar bij een zeer hoge bloeddruk, krijgt de patiënt te maken met onder andere bloed in de urine, verwardheid en problemen met het gezichtsvermogen. De meeste patiënten zijn gebaat met medicatie voor de behandeling van een hoge bloeddruk, maar soms zijn medische behandelingen nodig om de bloeddruk weer onder controle te krijgen.

Oorzaken van renale hypertensie

De nieren hebben bloed nodig om goed te kunnen functioneren. Bij nierhypertensie is sprake van een vernauwing in de bloedvaten (vasoconstrictie) die bloed leveren aan de nieren. De vernauwing van de slagaders treedt op aan één of beide nieren. Deze situatie is in medische termen gekend als ‘nier(arterie)stenose’. Doordat de nieren onvoldoende bloed krijgen, gebeurt in principe een ‘foute’ reactie van het de nieren, en denken ze dat de bloeddruk te laag is. Ze geven namelijk het hormoon renine af waardoor het lichaam natrium en water gaat vasthouden. Hierdoor komt extra vloeistof terecht in de bloedvaten, wat resulteert in een verhoogde bloeddruk.

Risicofactoren van nierhypertensie

Roken vormt een risicofactor / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor / Bron: Geralt, Pixabay

Atherosclerose

De meest voorkomende oorzaak van de vernauwing van de nierslagader is het gevolg van een hoog cholesterolgehalte. Dit probleem doet zich voor wanneer een plaque (kleverige, vettige substantie) zich opbouwt op de binnenwand van de slagaders, waardoor de aandoening atherosclerose (slagaderverkalking) tot stand komt.

Andere risicofactoren voor atherosclerose zijn:

Fibromusculaire dysplasie

Af en toe is de aandoening fibromusculaire dysplasie de oorzaak van de vernauwde nierslagaders. Deze aandoening met onbekende oorzaak ontstaat vaak bij vrouwen jonger dan vijftig jaar. De aandoening is het gevolg van een abnormale groei van cellen in de wanden van de slagaders die naar de nieren leiden. Fibromusculaire dysplasie leidt eveneens tot een vernauwing of blokkering van deze slagaders.

Symptomen

Dubbelzien is één van de mogelijke tekenen, al verschijnt dit dan net als andere symptomen pas in een laat stadium / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien is één van de mogelijke tekenen, al verschijnt dit dan net als andere symptomen pas in een laat stadium / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Vrijwel nooit tekenen

Renale hypertensie gaat in de meeste gevallen niet gepaard met symptomen. De vernauwing in de slagaders is niet voelbaar of zichtbaar. Een hoge bloeddruk veroorzaakt immers ook maar pas merkbare symptomen als deze gevaarlijk hoog is. Bij gevaarlijk hoge nierhypertensie ontstaan volgende mogelijke tekenen:

Geleidelijk orgaanschade

Bijna nooit krijgen patiënten echter te maken met één of meer van deze klachten. Een hoge bloeddruk is echter wel gevaarlijk, ondanks het feit dat de patiënt geen tekenen ervaart. Orgaanschade treedt namelijk geleidelijk op zonder dat de patiënt dit merkt. Renale hypertensie veroorzaakt soms een chronische nierziekte, waardoor de nierfunctie geleidelijk afneemt. Een patiënt met nierfalen krijgt ook pas in een laat stadium te maken met klachten. Ook hartproblemen en longaandoeningen ontstaan soms door renale hypertensie.

Diagnose en onderzoeken

De meeste patiënten hebben geen symptomen. Wanneer de patiënt echter een ongecontroleerde hoge bloeddruk heeft ondanks medicatiegebruik voor de behandeling van de hypertensie, wijst dit mogelijk op renale hypertensie. Ook een patiënt met een onverklaarbare chronische nieraandoening die een hoge bloeddruk heeft, kampt vermoedelijk met nierhypertensie. De arts voert naast de bloeddrukmeting nog diverse onderzoeken uit zoals een bloedonderzoek, urineonderzoek, een echografie, CT-scan en/of MRI-scan van de nieren, een angiografie (radiografisch onderzoek van de bloedvaten) en/of een biopsie van de nieren.

Behandeling van vernauwde nierslagader(s)

Diverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
De arts zet eerst medicijnen in om de hoge bloeddruk onder controle te krijgen bij renale hypertensie. Vaak moet de arts wel een combinatie van medicijnen inzetten om de bloeddruk onder controle te krijgen wanneer renale hypertensie ontstaan is door een vernauwing van de nierslagader. Volgende medicijnen zijn inzetbaar:
 • ACE-remmers (angiotensine-converterende enzymremmers). Voorbeelden zijn ramipril, benazepril, captopril, lisinopril en anderen.
 • ARB's (angiotensine II-receptorantagonisten). Voorbeelden zijn candesartan, losartan, olmesartan en valsartan.

Andere behandelingen
Bij sommige patiënten is een medicamenteuze behandeling onvoldoende effectief om de bloeddruk onder controle te krijgen en houden. De arts opteert dan voor één of meer medische behandelingen.

Angioplastiek
Een arts plaatst bij angioplastiek een katheter in de nierslagader via een grote slagader in de lies. Daarna blaast hij een ballonnetje op met als doel om de slagader te verwijden, zodat de doorbloeding verbetert.

Chirurgie
Soms is een chirurgische ingreep nodig waarbij de chirurg de vernauwde nierslagader gaat omzeilen.

Stenting
De arts plaatst soms een stent in de nierslagader om deze te verwijden.

Prognose van probleem met slagaders van nieren

Indien de medicatie onvoldoende resultaten oplevert, is een operatieve ingreep meestal wel effectief voor de behandeling van nierhypertensie. Een stentingprocedure levert ook effectieve resultaten op, maar soms moet de arts de behandeling wel opnieuw uitvoeren. Angioplastiek is over het algemeen minder effectief dan de andere behandelingsopties. Over het algemeen zijn procedures effectiever bij één vernauwde nierslagader, dan wanneer beide nierslagaders vernauwd zijn.

Voldoende bewegen is noodzakelijk / Bron: Skeeze, PixabayVoldoende bewegen is noodzakelijk / Bron: Skeeze, Pixabay

Preventie van hoge bloeddruk door vernauwing bloedvaten

Goede preventieve benaderingen voor het voorkomen van nierhypertensie zijn:
 • bloedsuikerspiegel onder controle houden (bij diabetici)
 • minder alcohol drinken
 • minder cafeïne drinken
 • minder zout innemen
 • minimaal dertig minuten per dag fysieke activiteiten uitvoeren
 • stoppen met roken
 • stress vermijden

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Voeding en hoge bloeddrukVoeding en hoge bloeddrukHeb je wel eens last van een hoge bloeddruk? En weet je er geen blijf mee? In onderstaand artikel vind je er nuttig info…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…

Palmoplantaire pustulose: Blaren op handen en/of voetenPalmoplantaire pustulose: Blaren op handen en/of voetenPalmoplantaire pustulose is een chronische auto-immuunziekte waarbij de handpalmen en/of voetzolen getroffen worden. De…
Splinterbloeding: symptomen onder de nagel en behandelingSplinterbloeding: symptomen onder de nagel en behandelingEen splinterbloeding is een kleine, streepvormige bloeding onder de teennagel of vingernagel, die eruit ziet als een spl…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 17 april 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Nier-hypertensie is de behandeling van een ziekte. Symptomen en preventie van nieraandoening Renale hypertensie, http://omedicine.info/nl/pochechnaya-gipertenziya-lechenie-bolezni-simptomy-i-profilaktika-zabolevaniya-pochechnaya-gipertenziya.html
 • Renale hypertensie, https://www.uzleuven.be/nl/video/Renale%20Hypertensie
 • Renale Hypertensie: Symptomen, Oorzaken En Behandeling, http://www.olarts.com/96/12669.html
 • Renovascular hypertension (renal hypertension): Causes, symptoms, diagnosis, and treatment, https://www.belmarrahealth.com/renovascular-hypertension-renal-hypertension-causes-symptoms-diagnosis-treatment/
 • Renovascular hypertension, https://medlineplus.gov/ency/article/000204.htm
 • What Is Renal Hypertension?, https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/what-is-renal-hypertension#1
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.