Nierinfarct: Verminderde bloedtoevoer naar nieren

Nierinfarct: Verminderde bloedtoevoer naar nieren Een nierinfarct is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de nieren verstoord is. Veel oorzaken zijn bekend voor een verminderde bloedtoevoer naar de nieren. De nieraandoening is moeilijk te herkennen doordat patiënten reeds lijden aan bloedstollings-, nier- of hartaandoeningen. Buikpijn, pijn in de flank en pijn boven de maagstreek zijn veel voorkomende symptomen. Een goede nierfunctie is van vitaal belang dus een snelle diagnose en behandeling zijn nodig. Medicijnen zijn beschikbaar voor het behandelen van de oorzaken van een nierinfarct, maar de patiënt moet deze wel snel krijgen want anders ontstaat schade aan de nieren. Ook andere therapieën zijn inzetbaar. De vooruitzichten zijn niet altijd goed.

Epidemiologie van nieraandoening

De jaarlijkse incidentie van een nierinfarct bedraagt naar schatting 0,004 tot 0,007% op basis van opnames op de afdeling spoedeisende hulp. Een nierinfarct is bijgevolg een zeldzame aandoening. De frequentie van een nierinfarct is vermoedelijk wel hoger, omdat de klinische diagnose van een nierinfarct vaak niet of pas laat gebeurt omdat de patiënten buikpijn of flankpijn hebben die andere, meer algemene aandoeningen nabootst, zoals nierstenen en pyelonefritis.

Oorzaken: Verminderde bloedtoevoer naar nieren

Een nierinfarct is het gevolg van een verminderde bloedstroom naar één of beide nieren. Dit resulteert uit een verstopping van het bloedvat dat naar het orgaan leidt. Een bloedstolsel is vaak de oorzaak van een nierinfarct. Ook volgende aandoeningen leiden mogelijk een nierinfarct:

Risicofactoren

Aandoeningen die de kans op het ontwikkelen van een nierinfarct vergroten, zijn onder meer:

Symptomen

Nierfalen resulteert uit een andere ziekte, waardoor het klinisch beeld vaak onduidelijk en ook niet-specifiek is voor de arts. De diagnose van een nierinfarct vindt bijgevolg vaak laat plaats. Ook zijn niet altijd tekenen aanwezig bij een klein infarct. Grotere infarcten gaan gepaard met volgende symptomen die acuut verschijnen:
 • epigastrische pijn: De pijn in het midden van de bovenbuik (boven de maagstreek) straalt vaak uit naar de onderrug.
 • flankpijn: Patiënten ervaren zeer ernstige stekende pijn over het flankgebied. De pijn straalt uit naar de lage rug (lage rugpijn).
 • gevoelige buik: Wanneer de arts de bovenste buikgebieden betast, heeft de patiënt ernstige pijn.

Bloed in de urine en een verminderde urineproductie (oligurie) zijn mogelijk ook aanwezig.

Misselijkheid, braken en koorts zijn aanwezig bij één op de vijf patiënten.

Diagnose en onderzoeken

Bij een acuut nierinfarct moet de patiënt meteen naar de spoedeisende hulp. Na een kort vraaggesprek over de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek, zet de arts beeldvormende onderzoeken in om de aanwezigheid van een nierinfarct te bevestigen. In het algemeen voert de arts één of meer van volgende onderzoeken uit.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek biedt informatie over de bloedwaarden. Mogelijke tekenen van bloedarmoede zijn op te sporen via het bloedonderzoek.

Colonoscopie

Bij een colonoscopie (coloscopie) gebruikt een arts een lange buis met een camera aan het uiteinde die hij via de anus in de dikke darm steekt. De procedure levert mogelijk informatie op over een ischemische darmaandoening.

CT-scan of MRI-scan

Een CT-scan of MRI-scan geeft een gedetailleerd beeld van de slagaders die bloed aan de nieren leveren.

Doppler-echografie

Dankzij een Doppler-echografie bemerkt de arts mogelijk verkalking of nieraneurysma’s op.

Hartonderzoeken

Een echocardiografie en elektrocardiografie zijn inzetbaar om de werking van de hartspier te beoordelen.

Urineanalyse

Dankzij een urineonderzoek weet de arts dat eventueel bloed in de urine, eiwitten en/of witte bloedcellen in de urine aanwezig is.

Behandeling

Medicatie

Patiënten met een nieraandoening hebben vaak een hoge bloeddruk (hypertensie). De arts zet hiervoor antihypertensiva (medicijnen voor de behandeling van een hoge bloeddruk) in. Een hoge bloeddruk is het gevolg van een verhoogd reninegehalte dat verschijnt bij nierfalen. Als de arts vermoedt dat trombo-embolie een risico is, zet hij antistollingsmedicijnen in.

Andere medische procedures

Andere medische behandelingen hangen af van de oorzaak zoals:
 • angioplastiek
 • chirurgie
 • percutane endovasculaire therapie
 • reperfusietherapie
 • trombolyse (medicijnen voor het oplossen van bloedstolsels) en trombectomie (chirurgisch verwijderen van bloedstolsels)

Prognose van een nierinfarct

Medbullets meldt dat 11-12% van de patiënten met een nierinfarct binnen de eerste maand na de diagnose komen te overlijden. De vooruitzichten van een nierinfarct zijn echter moeilijk in te schatten. De patiënten lijden namelijk reeds aan een aandoening en zijn reeds ziek met het risico dat ze aan deze ziekte komen te overlijden. Deze aandoeningen veroorzaken namelijk ook mogelijk schade aan andere organen buiten de nieren, zoals de hersenen, wat dan leidt tot een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met lichamelijke en mentale symptomen).

Complicaties

Een nierinfarct veroorzaakt soms abrupte en ernstige hypertensie (verhoogde bloeddruk) en minder vaak nierfalen. Patiënten lopen bovendien in de toekomst de kans om weer een nierinfarct te krijgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierinfarct: oorzaak, gevolg en behandeling van stolselsNierinfarct: oorzaak, gevolg en behandeling van stolselsEen nierinfarct is een zeldzame - en daardoor vaak gemiste - oorzaak van nierproblemen met een daling van de nierfunctie…
Hydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er sprake is van hydronefrose lopen de nieren vol urine. Dat komt vaak door een verstopping in de urinewegen. Hierdo…
Wandelende nier, zwerfnierWandelende nier, zwerfnierEen wandelende nier wordt ook wel zwerfnier genoemd. Een of beiden nieren heeft een te grote bewegelijkheid waardoor er…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…

Warmte-uitslag (zweetuitslag): Uitslag met jeukende bultjesWarmte-uitslag (zweetuitslag): Uitslag met jeukende bultjesMiliaria is een korrelvormige huiduitslag die tot stand komt door het zweten. Een veel voorkomende vorm van deze huidaan…
Blaasontsteking en levensstijl – praktische tipsBlaasontsteking en levensstijl – praktische tipsEen blaasontsteking gaat doorgaans gepaard met veel klachten, zoals vaak plassen, een branderig gevoel in de onderbuik,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Azwer, Pixabay
 • Geraadpleegd op 6 maart 2018:
 • Cause of renal infarction: a retrospective analysis of 186 consecutive cases., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29045340
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Renal Artery Thrombosis with Renal Infarction: A Rare Cause of Acute Abdomen, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514829/
 • Renal infarction, http://step1.medbullets.com/renal/115056/renal-infarction
 • Renal infarction, http://www.angiologist.com/general-medicine/renal-infarction/
 • Renal infarction, https://www.uptodate.com/contents/renal-infarction
 • What is renal infarction? Causes, symptoms, and treatment tips, https://www.belmarrahealth.com/renal-infarction-causes-symptoms-treatment-tips/
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.