Geneeskundig methodiek: Chronische nierinsufficiëntie

Ik heb hier de ziekte chronische nierinsufficientie uitgewerkt. Nierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de nieren hun normale werk: het filteren van het bloed en uitscheiden van afvalstoffen in de urine, niet meer naar behoren kunnen doen.

Inleiding

Nierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de nieren hun normale werk: het filteren van het bloed en uitscheiden van afvalstoffen in de urine, niet meer naar behoren kunnen doen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het falen van de nieren. Dit is een aanslepende ziekte waarbij de functionele delen (nefronen) van de nieren langzaam afsterven. De oorzaken zijn hier slecht gekend.

Epidemiologie

Het aantal Nederlanders met een nieraandoening wordt geschat op ongeveer 40.000. Bij hen werken de nieren niet goed of helemaal niet meer.
Het aantal patiënten met een nierfunctievervangende therapie (dialyse en transplantatie) bedraagt circa 11.000.

Etiologie

 • Mogelijke oorzaken van nierinsufficiëntie
 • Nierfilterontsteking (glomerulonefritis)
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Afsluitingen van de urinewegen in combinatie met infecties
 • Erfelijke cystennieren
 • Jarenlang gebruik van grote hoeveelheden pijnstillers

Symptomatologie

Belangrijke symptomen die te maken hebben met de achteruitgang van de nierfunctie zijn:

Ophoping van afvalstoffen
Dat kan vermoeidheid, gevoelens van algehele malaise en ziek zijn, jeuk en krampen tot gevolg hebben. Ook vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust komen vaak voor. De vatbaarheid voor infecties is hoger.

Problemen met de vochtbalans
Zowel vochtophoping als uitdroging is mogelijk. Bij vochtophoping zijn enkels vaak dik en is het gezicht opgezwollen. Bij uitdroging: holle ogen, droge mond en droge slijmvliezen.

Hormonale stoornissen
Door verminderde nierwerking maakt de nier extra hormonen aan. Hierdoor neemt de bloeddruk toe. Productie van andere hormonen neemt af. En hierdoor kunnen bloedarmoede en vermoeidheid ontstaan. Een ander gevolg is botontkalking.

Onderzoek/diagnostiek

Als er klachten zijn die een nieraandoening doen vermoeden kan met bloed- en urineonderzoek de werking van de nier beoordeeld worden.

Therapie

Chronische nierinsufficiëntie is helaas onomkeerbaar. Als de oorzaak van nierinsufficiëntie duidelijk is, doet de arts er alles aan om die weg te nemen of zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling is ook gericht op het behoud van de resterende nierfunctie.

De behandeling bestaat uit medicijnen, meestal in combinatie met een dieet:

 • Een zout- en eiwitarm dieet.
 • Plasmiddelen (diuretica) om de bloeddruk en vochtophoping te verminderen.
 • Fosfaatbindende middelen om een hoog fosfaatgehalte (door hormonale ontregeling) tegen te gaan, aangevuld met vitamine D.
 • Middelen tegen jeuk.
 • Erythropoetine (EPO), een hormoon tegen bloedarmoede.

Prognose/beloop

Behandeling kan de evolutie van de ziekte afremmen, maar nooit stoppen. Uiteindelijk zullen er zoveel functionele nierdeeltjes afsterven dat de nieren hun werk niet meer kunnen doen. De ziekte loopt dan ook uiteindelijk fataal af. Deze evolutie kan met behandeling echter maanden tot jaren duren.
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundig methodiek over glomerulonefritisDit is een geneeskundige methodiek over glomerulonefritis. Nierfilterontsteking (glomerulonefritis) is een verzamelnaam…
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Chronische meningokokkemie: symptomen en behandelingChronische meningokokkemie: symptomen en behandelingKoorts met huiduitslag is een veelvoorkomende combinatie bij kinderen, waar verschillende oorzaken voor zijn, vaak onsch…
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingChronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingDe spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de g…

Geneeskundig methodiek over pseudo-kroepPseudo-kroep is een virale ontsteking van de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen), waardoor kinderen een luide…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.