Geneeskundig methodiek over glomerulonefritis

Dit is een geneeskundige methodiek over glomerulonefritis. Nierfilterontsteking (glomerulonefritis) is een verzamelnaam voor nieraandoeningen van de nierfilters.

Inleiding

Nierfilterontsteking (glomerulonefritis) is een verzamelnaam voor nieraandoeningen van de nierfilters. Bij nierfilterontsteking worden de nierfilters zo beschadigd dat kleine gaatjes in de filter grotere gaten worden. Door die gaten kunnen nuttige stoffen zoals eiwitten en bloedcellen weglekken in de urine. Dat weglekken is kenmerkend voor nierfilterontsteking.

Epidemiologie

De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en wordt meestal ontdekt op een leeftijd tussen de 15 en 35 jaar.

Etiologie

In ongeveer de helft van de gevallen ontstaat nierfilterontsteking door onduidelijke oorzaken in de nier zelf.
Ziekten elders in het lichaam kunnen ook de oorzaak van nierfilterontsteking zijn. Dat kunnen ontstekingen zijn of ontregelingen van het afweersysteem (auto-immuunziekten). In beide gevallen worden antistofcomplexen gevormd die zich ophopen in de nierfilters. Hierdoor ontstaat ter plekke een ontstekingsreactie.

Pathofysiologie

Het is niet te zeker hoe de ziekte bij Gerrit Alberdink is ontstaan. Maar waarschijnlijk is het een gevolg de hoest/koorts die hij eerst heeft gehad.

Symptomatoloie

De symptomen kunnen heel verschillend zijn en zijn mede afhankelijk van het verloop: acuut of chronisch.
Bij een acuut verloop is er plotselinge vochtophoping, hoge bloeddruk, gevoel van moeheid en zwakte, eiwit en rode bloedcellen in de urine.
Als het verloop chronisch is, zijn bovengenoemde verschijnselen minder duidelijk en merkt de patiënt in het begin vaak niets bijzonders. Geleidelijk aan vermindert de nierfunctie. Pas als die veel minder werkt, krijgt de patiënt klachten.

Onderzoek/Diagnostiek

Onderzoek urinesediment bij verdenking op afwijkingen aan of ziekten van de nieren en de urinewegen.

Therapie

Als het om ziekten elders in het lichaam gaat, kan antibiotica helpen of middelen die ontstekingsreacties onderdrukken. Tegelijkertijd worden de nierproblemen zelf behandeld.
Als er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is, is alles gericht op het bestrijden van de nierproblemen. Om ervoor te zorgen dat de nieren niet beschadigen. Meestal worden dan bloeddrukverlagende medicijnen en ook weer ontstekingsremmende middelen gebruikt.

Prognose/beloof en complicaties

De prognose van nierfilterontsteking is dus wisselend. Bij veel patiënten blijft de nierfunctie goed. Met name patiënten bij wie de ziekte op jeugdige leeftijd ontdekt wordt.
Bij ongeveer 20 tot 50 procent van de patiënten ontstaat hoge bloeddruk en gaat de nierfunctie wel achteruit. Deze patiënten kunnen in 10 tot 20 jaar een terminale nierinsufficiëntie (ernstig verlies van nierfunctie) ontwikkelen. Bij enkele patiënten gaat de nierfunctie zeer snel achteruit.
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundig methodiek: Chronische nierinsufficiëntieIk heb hier de ziekte chronische nierinsufficientie uitgewerkt. Nierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de nieren h…
Blokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanBlokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanHeb je een medische conditie die invloed zou kunnen hebben op je rijvaardigheid dan kan er (tijdelijk) een blokkade op j…
Hoe pocheer ik een ei?Hoe pocheer ik een ei?Een gepocheerd ei maakt indruk en is niet moeilijk om te maken. Zet maar eens een gepocheerd ei op tafel voor het ontbij…
Geneeskundig methodiek over knieklachtenHet kniegewricht is een zeer kwetsbaar gewricht. Als de belasting van de knie te groot wordt ontstaan er klachten. Dit k…

Geneeskundig methodiek over pseudo-kroepPseudo-kroep is een virale ontsteking van de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen), waardoor kinderen een luide…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.