Splinterbloeding: symptomen onder de nagel en behandeling

Splinterbloeding: symptomen onder de nagel en behandeling Een splinterbloeding is een kleine, streepvormige bloeding onder de teennagel of vingernagel, die eruit ziet als een splinter. Een splinterbloeding is het gevolg van kleine bloedinkjes onder de nagels, waardoor strepen onder de nagels ontstaan. Deze strepen worden in de loop van enkele dagen donkerder. De twee meest voorkomende oorzaken van splinterbloedingen na verwonding of trauma aan een vingernagel of teennagel, zijn bacteriële endocarditis en sclerodermie. Bij bacteriële endocarditis is een infectie aanwezig in het endocardium (de binnenwand van het hart). Wanneer er sprake is van een onderliggende aandoening, dan kan deze behandeld worden middels medicatie en/of chirurgie. Vaak verdwijnt de splinterbloeding na behandeling van de onderliggende oorzaak, maar af en toe is deze permanent. Bij de meeste mensen is de prognose van splinterbloeding uitstekend. In sommige gevallen hangt de prognose af van de ernst van de onderliggende aandoening die de splinterbloeding heeft veroorzaakt.

Wat is een splinterbloeding?

Splinterbloedingen (splinter haemorrhages, hemorrhages, splinter bleeding) zijn kleine bloedvlekken die onder de nagel verschijnen en eruit zien als splinters. Een splinterbloeding zorgt ervoor dat je longitudinale strepen onder de nagels krijgt, dus in de richting van de nagelgroei. Een splinterbloeding treedt op wanneer haarvaten in het nagelbed worden beschadigd en barsten. Sommige splinterbloedingen kunnen een indicator zijn van een onderliggende ziekte. Een splinterbloeding is echter soms gewoon een onschadelijke afwijking die in het lichaam kan voorkomen. Splinterbloedingen kunnen optreden op je teennagels of vingernagels.

  • Het was een rustige zondagochtend toen Marieke merkte dat er iets vreemds aan de hand was. Terwijl ze haar nagels lakte, viel haar oog op een dun, roodbruin streepje onder haar rechterwijsvingernagel. "Hmm, een splinter? Maar hoe dan?" dacht ze verbaasd, terwijl ze zich geen enkel moment kon herinneren dat ze zich had bezeerd. Ze probeerde het streepje weg te krabben, maar het bleef koppig zitten, alsof het onder haar nagel zat ingebakken. Dagen gingen voorbij, en tot haar verbazing verschenen er nog meer van die dunne, bloedrode lijntjes onder haar andere nagels. Onwetend dat deze mysterieuze ‘splinters’ een teken van iets anders konden zijn, besloot ze eindelijk de huisarts te raadplegen. Daar leerde ze dat het geen gewone splinters waren, maar splinterbloedingen, een subtiel signaal van haar lichaam dat er iets onder de oppervlakte speelde.

Huisarts raadplegen bij een splinterbloeding / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij een splinterbloeding / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Epidemiologie

Splinterbloedingen, ook wel ‘splinter hemorrhages’ genoemd, zijn dunne, rode of paarse lijntjes onder de nagels, die vaak lijken op splinters. Hoewel ze meestal veroorzaakt worden door kleine trauma's, kunnen ze soms wijzen op ernstigere gezondheidsproblemen. Hier volgt een uitgebreide bespreking van de epidemiologie van splinterbloedingen, waarin regionale verschillen en geslachtsverschillen aan bod komen, evenals een wereldwijde vergelijking.

Voorkomen en frequentie in Nederland en België
In Nederland en België komen splinterbloedingen regelmatig voor, maar ze worden vaak niet opgemerkt of als onbelangrijk beschouwd. Naar schatting komt splinterbloeding voor bij ongeveer 2-5% van de gezonde volwassenen in beide landen. De incidentie is hoger in bepaalde beroepsgroepen waarbij de handen vaak zwaar belast worden, zoals in de bouw, de landbouw, en onder muzikanten die snaarinstrumenten bespelen zonder vingertopbescherming. In ziekenhuizen in Nederland en België wordt vooral aandacht besteed aan splinterbloedingen als er vermoedens zijn van een onderliggende aandoening, zoals een infectie of een vasculaire ziekte.

Wereldwijde verschillen en overzeese gebieden
Wereldwijd komt de frequentie van splinterbloedingen sterk overeen, maar de incidentie kan verschillen afhankelijk van leefstijl, beroepsrisico’s, en gezondheidszorgsystemen. In landen met een hogere prevalentie van fysieke arbeid waarbij de handen intensief worden gebruikt, zoals delen van Azië en Afrika, wordt een hogere incidentie waargenomen. In agrarische gemeenschappen bijvoorbeeld, waar handen veel worden blootgesteld aan risico’s voor kleine trauma's, komen splinterbloedingen aanzienlijk vaker voor. Ook in overzeese gebieden zoals de Cariben en delen van Oceanië zien we dat manuele arbeid vaak tot een hoger aantal splinterbloedingen leidt, doordat werk en leefstijl er intensiever zijn voor de handen.

In stedelijke gebieden in bijvoorbeeld Noord-Amerika en Europa ligt de incidentie doorgaans lager, tenzij er sprake is van specifieke risicofactoren, zoals medicijngebruik of het uitoefenen van beroepen die de handen zwaar belasten. Hier worden splinterbloedingen vaker gezien bij mensen met onderliggende medische problemen die invloed hebben op het cardiovasculaire systeem.

Geslachtsverschillen
Wat betreft geslachtsverschillen is het zo dat zowel mannen als vrouwen splinterbloedingen kunnen ontwikkelen, maar de oorzaken kunnen verschillen. Mannen, vooral zij die fysiek werk verrichten zoals in de bouwsector of de landbouw, lopen een verhoogd risico op splinterbloedingen door mechanische belasting. Bij vrouwen worden splinterbloedingen vaker geassocieerd met gezondheidsproblemen zoals vasculitis of systemische ziektes zoals lupus. Ook hormonale verschillen kunnen een rol spelen, vooral als ze invloed hebben op de bloedvaten of de stolling.

De prevalentie van splinterbloedingen onder mannen en vrouwen in Nederland en België is vergelijkbaar. Wel lijkt bij mannen het aantal gevallen te stijgen naarmate ze ouder worden, voornamelijk vanwege werkgerelateerde oorzaken en risicovolle leefstijlkeuzes, zoals zware lichamelijke belasting. Bij vrouwen zien we daarentegen dat splinterbloedingen op jongere leeftijd vaker worden geassocieerd met systemische aandoeningen.

Leeftijdsverschillen en risicofactoren
Leeftijd speelt een belangrijke rol in het voorkomen van splinterbloedingen. Jonge mensen krijgen vaker splinterbloedingen door accidenteel trauma, zoals het stoten van de vingers tijdens sport of hobby’s. Ouderen daarentegen lopen een hoger risico door onderliggende ziekten zoals vaatziekten of reuma, die het risico op spontane bloedingen onder de nagels vergroten. Bovendien zijn ouderen in Nederland, België en wereldwijd vaak kwetsbaarder door het gebruik van bloedverdunners, die bijdragen aan de frequentie van splinterbloedingen.

Risicofactoren en geassocieerde aandoeningen
Hoewel splinterbloedingen vaak goedaardig zijn, kunnen ze ook duiden op onderliggende aandoeningen. Wereldwijd en in Nederland en België is infectieuze endocarditis een van de belangrijkste medische oorzaken. Naar schatting ontwikkelt ongeveer 15-20% van de patiënten met infectieuze endocarditis splinterbloedingen. Ook systemische ziekten zoals lupus en vasculitis dragen wereldwijd bij aan de incidentie van splinterbloedingen.

  • Trauma en beroepsrisico's: Wereldwijd zien we dat beroepen waarbij handen vaak risico lopen op letsel, zoals in de bouw, de visserij of de landbouw, leiden tot een hogere incidentie van splinterbloedingen. In Nederland en België geldt dit eveneens voor beroepen met een hoog risico op handletsel, zoals bouwvakker, timmerman of slager.
  • Medicatiegebruik: Antistollingsmedicijnen zoals warfarine vergroten wereldwijd de kans op splinterbloedingen. In Nederland en België komt dit vooral voor bij ouderen die behandeld worden voor cardiovasculaire problemen.
  • Systemische aandoeningen: Ziekten zoals lupus en vasculitis worden wereldwijd gezien als risicofactoren voor splinterbloedingen, met vergelijkbare percentages in Nederland, België en daarbuiten.
  • Reumatoïde artritis: Zowel in Nederland, België als wereldwijd is reumatoïde artritis een veelvoorkomende oorzaak van splinterbloedingen door vasculaire ontstekingen. De incidentie is vaak hoger bij vrouwen met deze aandoening.

Geografische en klimatologische invloeden
Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat klimaatinvloeden een directe rol spelen bij de ontwikkeling van splinterbloedingen. Wat echter wel van invloed kan zijn, is de aard van het werk dat in bepaalde klimaatzones vaak wordt verricht. In warme klimaten, waar agrarische arbeid en handenarbeid vaker voorkomen, zien we een hogere incidentie. In gematigde klimaten zoals in Nederland en België is er minder direct verband tussen het klimaat en de frequentie van splinterbloedingen, maar hier spelen levensstijl en beroepskeuze een belangrijkere rol.

Anatomie en fysiologie van nagels / Bron: Istock.com/JackFAnatomie en fysiologie van nagels / Bron: Istock.com/JackF

Anatomie en fysiologie van de nagel: De oorsprong van splinterbloedingen

De nagel is een kleine maar fascinerende structuur die een essentiële rol speelt in de bescherming van onze vingertoppen, en ook een spiegel is van onze algehele gezondheid. Hoewel we er vaak weinig aandacht aan besteden, kan een blik op de nagel ons veel vertellen. Splinterbloedingen zijn hiervan een goed voorbeeld – kleine bloedlijntjes die lijken op splinters en ons soms wijzen op een verborgen verhaal onder de oppervlakte. Laten we eens duiken in de anatomie en fysiologie van de nagel en hoe splinterbloedingen ontstaan.

De anatomie van de nagel
De nagel mag er op het eerste gezicht simpel uitzien, maar het is een kunstwerk van complexe lagen en structuren die nauw met elkaar samenwerken:

  • Nagelplaat: Dit is het zichtbare, harde gedeelte van de nagel dat bestaat uit vele lagen verhoornde keratinecellen. Deze stevige structuur fungeert als een schild voor de gevoelige weefsels eronder, en biedt bescherming tijdens onze dagelijkse activiteiten.
  • Nagelbed: Onder de nagelplaat ligt het nagelbed – een belangrijk en goed doorbloed weefsel dat verantwoordelijk is voor de voeding en zuurstoftoevoer van de nagel. Het nagelbed zorgt ervoor dat de nagel gezond blijft en goed kan herstellen bij kleine verwondingen. Het is juist in dit nagelbed waar de kern van splinterbloedingen ligt; als de delicate bloedvaatjes beschadigd raken, komt er bloed vrij dat zich ophoopt onder de nagelplaat.
  • Nagelriem (cuticula): De nagelriem is een dunne maar krachtige barrière die de nagelwortel beschermt tegen indringers zoals bacteriën. Deze onzichtbare beschermer voorkomt dat ziekteverwekkers de matrix – de wortel van de nagel – bereiken.
  • Nagelmatrix: Diep verborgen onder de huid, bij de basis van de nagel, ligt de matrix. Deze verborgen held produceert de cellen die de nagelplaat vormen en zorgt voor de groei van de nagel. Schade aan de matrix kan leiden tot verstoringen in de nagelgroei, wat soms de kans op splinterbloedingen kan vergroten.
  • Lunula: Dit bleke, halvemaanvormige gebied aan de basis van de nagel, ook wel de "kleine maan" genoemd, is het zichtbare deel van de matrix en speelt een rol in de productie van nieuwe nagelcellen.
  • Hyponychium: Aan de rand van de nagel, net onder het uiteinde, vinden we het hyponychium. Dit weefsel fungeert als een afsluitende barrière die voorkomt dat bacteriën onder de nagelplaat komen.

De fysiologie van de nagel
Nagelgroei is een continu proces dat begint in de matrix, waar nieuwe cellen worden aangemaakt. Deze cellen verhoornen en worden naar buiten geduwd, waardoor de nagel in lengte toeneemt. De snelheid waarmee de nagel groeit, verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, seizoen, gezondheid, en zelfs activiteiten. In de zomer groeien nagels vaak sneller, dankzij een verbeterde doorbloeding.

Het nagelbed is cruciaal voor de voeding en zuurstoftoevoer van de nagelplaat. Dit deel van de nagel is rijk aan kleine bloedvaten, die helpen bij de aanvoer van essentiële voedingsstoffen. Het is ook dit rijke netwerk van bloedvaten dat kwetsbaar is voor schade, wat kan leiden tot splinterbloedingen. Wanneer de capillairen – de dunste bloedvaatjes – in het nagelbed beschadigd raken, komt er bloed vrij dat zich als een dunne, donkere lijn onder de nagelplaat afzet.

Splinterbloedingen: Hoe anatomie en fysiologie samenkomen
Splinterbloedingen ontstaan wanneer de fijne bloedvaten in het nagelbed beschadigd raken. Dit kan gebeuren door verschillende factoren:

  • Mechanisch trauma: Een van de meest voorkomende oorzaken is trauma, zoals het stoten van de nagel of herhaaldelijke druk op de vingertoppen. Denk bijvoorbeeld aan intensief gebruik van de handen tijdens sporten of bij fysieke arbeid. De delicate capillairen in het nagelbed zijn kwetsbaar en kunnen bij een relatief klein ongelukje al beschadigd raken, wat leidt tot het ontstaan van bloed dat zich onder de nagelplaat verzamelt en eruitziet als een dunne, lijnvormige bloeding.
  • De rol van het nagelbed: Het nagelbed is de bron van splinterbloedingen. Wanneer de bloedvaten in dit gebied beschadigd raken, sijpelt bloed naar boven en wordt het gevangen tussen de nagelplaat en het nagelbed. Omdat de nagelplaat niet poreus is, blijft het bloed opgesloten en vormt het een kenmerkende lijn die op een splinter lijkt.
  • Systemische aandoeningen: Naast direct trauma kunnen ook onderliggende medische aandoeningen leiden tot splinterbloedingen. Bloedvatontstekingen, zoals bij vasculitis of infectieuze endocarditis, kunnen de vaatwand verzwakken, waardoor bloedingen gemakkelijker optreden. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat de capillairen in het nagelbed kwetsbaarder zijn voor scheuren, zelfs zonder directe externe druk.
  • Nagelmatrix en indirecte factoren: Hoewel de matrix niet direct verantwoordelijk is voor het ontstaan van splinterbloedingen, kan beschadiging van de matrix leiden tot een verstoorde nagelgroei, wat de kans op verwondingen vergroot. Dit verhoogt weer de kans op splinterbloedingen.
  • Voeding en bloedcirculatie: Een goede bloedcirculatie is van vitaal belang voor een gezonde nagel. De voedingsstoffen die door het bloed worden aangevoerd, zijn noodzakelijk voor het behoud van een stevige nagelplaat. Wanneer er sprake is van een verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door vasculaire aandoeningen of het gebruik van bloedverdunners, worden de capillairen in het nagelbed kwetsbaarder, waardoor splinterbloedingen kunnen ontstaan.

Resumé
De anatomie en fysiologie van de nagel spelen een cruciale rol in het ontstaan van splinterbloedingen. De nagelplaat, het nagelbed, en de fijne bloedvaten die de voeding van de nagel verzorgen, vormen samen een systeem dat zowel bescherming biedt als kwetsbaar is voor schade. Splinterbloedingen, hoe onschuldig ze soms ook lijken, zijn eigenlijk het resultaat van een subtiel samenspel tussen de bescherming die de nagel biedt en de kwetsbaarheid van de onderliggende bloedvaten.

Het begrijpen van de anatomie van de nagel helpt ons niet alleen de oorzaken van splinterbloedingen te herkennen, maar geeft ook inzicht in hoe onze nagels functioneren als een indicator van onze gezondheid. Of het nu gaat om trauma, een onderliggende medische aandoening of iets simpels als een stoot tegen de tafel – de nagel vertelt altijd een verhaal. Het is aan ons om er aandacht aan te besteden.

Splinterbloeding / Bron: Splarka, Wikimedia Commons (Publiek domein)Splinterbloeding / Bron: Splarka, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen van een splinterbloeding

Het kenmerkende symptoom van een splinterbloeding is een kleine hoeveelheid bloed onder een nagel. Mogelijk zie je een donkerrode, bruine tot zwarte lijn onder de nagel. De donkere streep lijkt veel op een splinter onder de nagel. Een splinterbloeding veroorzaakt meestal geen pijn. Het is zelfs mogelijk dat je de bloeding niet meteen opmerkt. Een uitzondering is wanneer een splinterbloeding het gevolg is van een verwonding van je teen of vinger. In dat geval kun je zwelling, ontsteking en pijn hebben, samen met een kleine hoeveelheid bloed onder de nagel.

Oorzaken van een (splinter)streep onder de nagel

Een (splinter)streep onder de nagel komt vaak door verwonding of trauma aan de vingernagel of teennagel. Soms treedt een splinterbloeding op terwijl er geen sprake is geweest van verwonding. Dit kan dan een symptoom zijn van een andere onderliggende aandoening. Niet altijd wordt de oorzaak ontdekt.

Letsel of verwonding

Bloeding kan plaatsvinden als gevolg van een lichamelijk letsel aan het nagelbed, dat je mogelijk hebt opgelopen tijdens uitoefening van een sport (tennis, hockey, etc.) of uitoefening van je werk (elektrische of pneumatische apparatuur). Deze bloedingspuntjes verdwijnen meestal vanzelf zodra het fysieke trauma geneest. Het duurt een paar maanden voordat de volledig gezonde nagel terug groeit.

Bacteriële endocarditis

Endocarditis treedt op wanneer bacteriën of andere ziekteverwekkers via wondjes in de huid, de darmen of het tandvlees in de bloedbaan terechtkomen en uiteindelijk het hart bereiken. Het gaat hierbij om een infectie die delen van het endocard, de binnenbekleding van het hart, aantast. In zeldzame gevallen kan iemand met endocarditis veel splinterbloedingen van de nagelbedden ontwikkelen. Deze patiënten zijn echter ernstig ziek en je kunt dus verwachten dat dergelijke individuen al onder medische behandeling staan.

Systemische ziekten

Wanneer splinterbloedingen optreden op meerdere nagels, dan kan dit wijzen op een systemische stoornis. Naast dat ze in deze situaties in grotere aantallen voorkomen, komen ze ook veel vaker voor en op meer plekken. In deze situatie kunnen ze een teken zijn van een bindweefselaandoening, zoals lupus of sclerodermie (zie onder).

Systemische lupus erythematosus

Systemische lupus erythematodes of SLE, vaak kortweg lupus genoemd, is een chronische ontstekingsziekte. Je kunt overal in het lichaam ontstekingen krijgen, maar voorkeursplekken zijn in de huid, de gewrichten, nieren, longen en hersenen. Sommige mensen met lupus krijgen ook last van splinterbloedingen.

Sclerodermie

Sclerodermie is een auto-immuunziekte waardoor je huid verstrakt en het bindweefsel in je organen toeneemt. Sclerodermie is een zeer zeldzame ziekte; ongeveer 1 op 10.000 mensen lijdt er aan. Er wordt anno 2024 geen eenduidige oorzaak van sclerodermie onderkend.

Vasculitis

Een vasculitis is een ontsteking van de wanden van de bloedvaten. Dit kan zich ook onder de nagels voordoen waarbij splinterbloedingen kunnen optreden.

Reumatoïde vasculitis bij reumatoïde artritis

Reumatoïde vasculitis is een late complicatie van reumatoïde artritis (RA) waarbij de huid en andere organen betrokken kunnen zijn en van invloed kunnen zijn op vaten van elke grootte. Reumatoïde vasculitis kan resulteren in verschillende huidtekens en komt vooral voor bij langdurige RA, met name bij mannen. Dit kan onder meer leiden tot symptomen als petechiën of puntbloedingen en purpura, splinterbloedingen, kleine vlekken rond de vingernagel (laesies van Bywater) en perifere neuropathie, een dysfunctie van één of meerdere perifere zenuwen.

Schimmelinfectie van de nagel

Schimmelinfecties van de nagel (schimmelnagel) kunnen zorgen voor het dunner worden van het nagelbed en mogelijk bloedvatschade veroorzaken.

Diabetes

Hoge glucosespiegels bij ongecontroleerde of niet-gediagnosticeerde diabetes kunnen de bloedvaten beschadigen en onder de nagel kan dit leiden tot splinterbloedingen.

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Splinterbloedingen kunnen ook worden gezien bij personen die de ziekte van Raynaud hebben. Hierbij verkrampen tijdelijk kleine slagaders waardoor de aanvoer van bloed naar de achter gelegen weefsels afneemt, waarbij je last krijgt van aanvallen van koude, gevoelloze en soms pijnlijke vingers of tenen. Op hetzelfde moment dat de splinterbloedingen optreden, kan er ook roze, blauwe of witte verkleuring van de vingertoppen aanwezig zijn. Bij de meeste patiënten met de ziekte van Raynaud wordt het niet geassocieerd met een ernstige onderliggende systemische aandoening, maar bij gelegenheid kan het ook een manifestatie zijn van een bindweefselaandoening zoals lupus of sclerodermie.

Cholesterol

Accumulatie van cholesterol in de bloedvaten van de vingernagels kan schade veroorzaken, wat zichtbaar wordt door splinterbloedingen onder de nagel.

Bijwerking van medicijnen

Splinterbloedingen kunnen ook optreden als bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib. Deze medicijnen kunnen bloedingen veroorzaken als ze in hoge doses worden ingenomen.

Nagelpsoriasis van de duimnagel / Bron: Martin SulmanNagelpsoriasis van de duimnagel / Bron: Martin Sulman

Nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de locatie van het ontstekingsproces. Betrokkenheid van de nagelmatrix veroorzaakt putjes in de nagels, dwarse groeven of lijnen in de nagel (ook wel 'Beau-lijnen' genoemd), onychomadesis (een nagelafwijking waarbij de nagel aan de bovenkant, dus bij de nagelriem, loslaat van het nagelbed), trachyonychia (dunne nagels met een ruw oppervlak), nageldystrofie (groeistoornissen van de nagel) en leukonychia (witte verkleuring nagels, witte vlekken op de nagel), terwijl psoriasis van het nagelbed leidt tot onycholyse (nagelloslating), 'olievlekfenomeen' (een geel-bruine verkleuring van de nagelplaat, alsof er een druppel olie onder gelopen is), subunguale hyperkeratose (verdikking van de nagel) en splinterbloedingen.

Zonder bekende oorzaak

Bij sommige personen verschijnt de streep onder de nagel als gevolg van de splinterbloeding zonder enige bekende oorzaak. Dergelijke gevallen worden 'idiopathisch' genoemd, 'zonder bekende oorzaak' betekent.

Risicogroepen en -factoren

Splinterbloedingen mogen dan klein en onschuldig lijken, deze dunne rode of paarse lijntjes onder de nagel kunnen een diepere boodschap meedragen. Of ze nu het resultaat zijn van een ongelukje of wijzen op een onderliggende medische aandoening, splinterbloedingen ontstaan vaak bij mensen met bepaalde risicofactoren of die behoren tot specifieke risicogroepen. Laten we eens een uitgebreide duik nemen in wie vatbaarder is voor deze bloeding onder de nagel en waarom.

Mechanisch trauma: Handige Harry’s en Doe-het-zelvers
Eén van de meest voorkomende oorzaken van splinterbloedingen is mechanisch trauma. Wanneer we denken aan risicogroepen, komen de harde werkers die met hun handen bezig zijn direct in beeld:

  • Bouwvakkers, timmermannen en hoveniers: Mensen die dagelijks fysiek werk verrichten waarbij de handen zwaar belast worden, lopen een verhoogd risico op splinterbloedingen. Door het tillen, hameren en vasthouden van zwaar gereedschap, is de kans groot dat de nagels regelmatig tegen harde oppervlakken stoten. De capillairen in het nagelbed zijn kwetsbaar en kunnen door deze stoten gemakkelijk beschadigd raken, met als gevolg splinterbloedingen.
  • Muzikanten (met name gitaristen): Gitaristen en andere muzikanten die snaarinstrumenten bespelen zonder vingerbescherming, zoals plectra, belasten hun vingertoppen continu. Dit kan leiden tot microtrauma’s, waarbij de bloedvaten in het nagelbed scheuren. Hoewel muzikanten vaak trots zijn op hun “eeltige vingers”, zijn splinterbloedingen een niet zo fraaie bijwerking van hun kunst.
  • Sporters en fitnessliefhebbers: Sporten waarbij de handen veel belast worden, zoals gewichtheffen, klimmen of vechtsporten, zorgen voor extra druk op de nagelplaat. De kans dat de nagels tijdens deze activiteiten onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door zware gewichten of ruwe oppervlakken, is groot. Dit verhoogt het risico op capillaire schade onder de nagel.

Medische aandoeningen
Hoewel trauma een veelvoorkomende oorzaak is, kunnen splinterbloedingen ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Er zijn verschillende aandoeningen die de kans op splinterbloedingen vergroten, en daarmee ook specifieke risicogroepen definiëren:

  • Infectieuze endocarditis: Deze ernstige infectie van de hartkleppen kan leiden tot beschadiging van bloedvaten door het hele lichaam, inclusief de kleine bloedvaten in de nagelbedden. Bij mensen met infectieuze endocarditis wordt geschat dat splinterbloedingen bij ongeveer 15-20% van de gevallen voorkomen. Vooral mensen met hartklepaandoeningen, kunstkleppen of een verzwakt immuunsysteem vormen een risicogroep.
  • Auto-immuunziekten zoals lupus en vasculitis: Auto-immuunziekten, waarbij het lichaam per ongeluk zichzelf aanvalt, kunnen de bloedvaten verzwakken en ontstekingen veroorzaken, ook in de nagelbedden. Mensen met lupus of vasculitis hebben een grotere kans op spontane splinterbloedingen. Deze aandoeningen veroorzaken een ontsteking van de kleine bloedvaten, waardoor ze gemakkelijk scheuren en bloedingen ontstaan.
  • Reumatoïde artritis: Reumatoïde artritis, een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast, kan ook leiden tot vasculaire ontsteking. Deze aandoening maakt de kleine bloedvaten kwetsbaarder voor beschadigingen, wat splinterbloedingen tot een veelvoorkomend symptoom maakt. Mensen met reumatoïde artritis, vooral als ze ouder zijn, lopen een verhoogd risico.
  • Bloedstollingsstoornissen: Mensen met bloedstollingsstoornissen, zoals hemofilie of de ziekte van von Willebrand, hebben meer kans op spontane bloedingen, waaronder splinterbloedingen. Ook patiënten die bloedverdunners gebruiken (bijvoorbeeld warfarine) lopen een verhoogd risico, aangezien de stolling van bloed is verminderd en de kans op spontane capillaire bloeding groter is.

Leeftijd en geslacht
De prevalentie van splinterbloedingen kan ook afhankelijk zijn van leeftijd en geslacht:

  • Ouderen: Ouderen vormen een belangrijke risicogroep voor splinterbloedingen, vooral vanwege de verhoogde prevalentie van onderliggende aandoeningen zoals vaatziekten, artritis, en het gebruik van bloedverdunners. Met het ouder worden worden de bloedvaten fragieler, en hierdoor neemt de kans op splinterbloedingen toe. Daarnaast zijn ouderen vaak vatbaarder voor kleine traumata die het nagelbed kunnen beschadigen.
  • Jongeren en jonge volwassenen: Hoewel splinterbloedingen bij jongeren minder vaak voorkomen door medische aandoeningen, kan trauma wel een grote rol spelen. Jongeren die zich bezighouden met activiteiten zoals extreme sporten, handwerk, of muziekinstrumenten, kunnen vaak splinterbloedingen krijgen door herhaald trauma.
  • Geslachtsverschillen: Er is geen groot geslachtsverschil in de incidentie van splinterbloedingen, maar de oorzaken kunnen verschillen. Bij mannen zien we vaak een hoger risico door fysieke beroepen en hobby’s waarbij de handen zwaar worden belast. Bij vrouwen worden splinterbloedingen vaker in verband gebracht met systemische aandoeningen zoals lupus. Ook hormonale veranderingen bij vrouwen, zoals tijdens de zwangerschap, kunnen de bloedvaten gevoeliger maken en bijdragen aan het ontstaan van splinterbloedingen.

Leefstijlfactoren
Onze leefstijl kan soms bijdragen aan een verhoogd risico op splinterbloedingen. Hier zijn enkele factoren die een rol spelen:

  • Fysieke arbeid en beroepen met een hoog risico: Zoals eerder besproken, zijn beroepen waarbij de handen zwaar belast worden – zoals in de bouw, de landbouw, of schoonmaak – geassocieerd met een verhoogd risico op splinterbloedingen. Mensen die werken als bijvoorbeeld loodgieter, timmerman of slager worden vaak blootgesteld aan activiteiten waarbij het risico op beschadiging van de nagel groot is.
  • Hoge werkdruk en stress: Hoewel splinterbloedingen meestal geen direct verband hebben met stress, kan stress indirect van invloed zijn door de algehele gezondheid en de staat van de bloedvaten te beïnvloeden. Stress kan het immuunsysteem verzwakken en daardoor het lichaam kwetsbaarder maken voor infecties en ontstekingen, die op hun beurt de nagelvaten kunnen verzwakken.
  • Voeding en gezondheidsstatus: Mensen die een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C en ijzer, lopen meer risico op broze nagels en kwetsbare bloedvaten. Een gezonde en evenwichtige voeding helpt bij het behoud van een goede nagelgezondheid en sterke capillairen.

Geografische en klimatologische invloeden
Hoewel splinterbloedingen wereldwijd voorkomen, zijn er enkele factoren die kunnen verschillen per geografisch gebied:

  • Fysieke arbeid in agrarische en tropische gebieden: In agrarische gemeenschappen, waar handenarbeid vaak een integraal deel is van het dagelijkse werk, is de incidentie van splinterbloedingen hoger. Tropische gebieden, waar mensen vaak werken op plantages of in de landbouw zonder goede bescherming van de handen, tonen ook een hoger risico. De intensiteit van fysieke arbeid en blootstelling aan onveilige werkomstandigheden vergroten de kans op splinterbloedingen.
  • Koud klimaat: In koude klimaten, zoals in Noord-Europa, kunnen droge, broze nagels die ontstaan door kou en lage luchtvochtigheid sneller beschadigd raken. Dit vergroot het risico op splinterbloedingen, vooral bij mensen die vaak zonder handschoenen buiten werken.

Contact met huisarts

Als je merkt dat een splinterbloeding onder de nagel optreedt nadat je een nagelletsel hebt opgelopen, dan kun je er gevoegelijk vanuit gaan dat het een natuurlijk gevolg is van het trauma wat geen medische aandacht behoeft, tenzij sprake is van een ernstig trauma en/of erg veel pijn. Als je evenwel geen (recente) verwondingen aan de nagel hebt opgelopen en de donkere nagellijntjes zijn aanwezig of je hebt last van terugkerende splinterbloedingen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Hij kan dan controleren of er al dan niet sprake is van een onderliggende ziekte of aandoening.

Onderzoek en diagnose

Het diagnosticeren van splinterbloedingen kan variëren van eenvoudig en snel tot een complex proces waarin meerdere disciplines betrokken zijn. Hoewel splinterbloedingen vaak ontstaan door een duidelijk trauma, kunnen ze ook een stille boodschapper zijn van ernstiger onderliggende aandoeningen. Een goed onderzoek, bestaande uit een gedetailleerd vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en soms uitgebreid vervolgonderzoek, is cruciaal om de oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te bieden.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Het proces begint altijd met een goed gesprek. De arts zal vragen stellen over de omstandigheden waarin de splinterbloedingen zijn opgetreden. Was er een direct trauma, bijvoorbeeld door een stoot tegen de tafel of het bespelen van een muziekinstrument? Zijn er mogelijk onderliggende klachten, zoals vermoeidheid, hartkloppingen of gewrichtspijn? Dit vraaggesprek biedt vaak al belangrijke aanwijzingen.

Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts de nagels nauwkeurig inspecteren, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de aanwezigheid van splinterbloedingen, maar ook naar andere kenmerken zoals kleurveranderingen, verdikkingen of ribbels in de nagelplaat. In sommige gevallen, vooral wanneer er sprake is van recent trauma, kan de diagnose snel worden gesteld op basis van visuele observatie. Echter, wanneer er geen duidelijke oorzaak aanwezig is of wanneer er symptomen zijn die op een ernstiger aandoening wijzen, wordt verder onderzoek geadviseerd.

Vervolgonderzoek
Het vervolgonderzoek richt zich op het vinden van de onderliggende oorzaak van de splinterbloedingen, zeker wanneer deze zonder duidelijk trauma zijn ontstaan. De arts kan de volgende tests aanvragen:

bloedonderzoek
  • Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan nuttige informatie verschaffen over de algemene gezondheid en de werking van de organen. Specifieke markers, zoals ontstekingswaarden of stollingsfactoren, kunnen helpen om een onderliggende oorzaak vast te stellen. Ontstekingsmarkers zoals CRP (C-reactief proteïne) en het aantal witte bloedcellen kunnen bijvoorbeeld wijzen op infectieuze endocarditis of een auto-immuunziekte. Daarnaast kan het controleren van de stollingswaarden (zoals INR) cruciaal zijn, zeker bij mensen die bloedverdunners gebruiken.
  • Röntgenfoto’s van het borstgebied: Röntgenfoto's kunnen nuttig zijn om de toestand van de longen en het hart te beoordelen, vooral als er een vermoeden is van hart- of vaataandoeningen die splinterbloedingen kunnen veroorzaken. Bij verdenking op infectieuze endocarditis kan een röntgenfoto inzicht geven in het hart en de mogelijke aanwezigheid van vochtophoping.
  • Elektrocardiogram (ECG): Het hart is vaak betrokken bij de oorzaken van splinterbloedingen. Een elektrocardiogram (ook wel hartfilmpje genoemd) is een eenvoudige maar waardevolle test om de elektrische activiteit van het hart te meten. Bij afwijkingen kan dit wijzen op problemen zoals ritmestoornissen of ontsteking van de hartkleppen, wat vaak voorkomt bij mensen met infectieuze endocarditis.
  • Echocardiogram: Een echocardiogram is een beeldvormende test die geluidsgolven gebruikt om het hart en de bloedstroom in het hart zichtbaar te maken. Dit is een belangrijke test wanneer de arts een aandoening zoals endocarditis vermoedt. Het kan helpen om abnormale structuren aan de hartkleppen te identificeren, zoals vegetaties (bacteriële ophopingen) die splinterbloedingen kunnen veroorzaken. Het echocardiogram is de gouden standaard als er een verdenking is van hartklepontsteking.
  • Urineonderzoek: Hoewel minder vaak genoemd, kan urineonderzoek ook een belangrijke aanwijzing geven, zeker bij auto-immuunziekten of infecties. De aanwezigheid van bloed of eiwitten in de urine kan wijzen op vasculaire ontstekingen of nierproblemen die verband kunnen houden met systemische ziekten die ook splinterbloedingen veroorzaken.
  • Bloedkweken: Wanneer infectieuze endocarditis wordt vermoed, zal de arts vaak bloedkweken afnemen om te controleren op bacteriën in het bloed. Dit helpt bij het identificeren van de verantwoordelijke bacterie, zodat een gerichte antibioticabehandeling kan worden gestart.

De puzzelstukjes samenbrengen
Door de resultaten van de verschillende onderzoeken samen te voegen, probeert de arts de ware oorzaak van de splinterbloedingen vast te stellen. Soms blijkt het te gaan om een goedaardige, mechanische oorzaak zoals het stoten van de vingers, maar in andere gevallen kan de oorzaak ernstiger zijn en verdere medische behandeling vereisen. Splinterbloedingen zijn als de waarschuwingslampjes van ons lichaam – klein, maar soms van groot belang. Het begrijpen van deze signalen, ondersteund door grondig onderzoek en zorgvuldige diagnose, helpt om tijdig de juiste maatregelen te nemen.

Medicatie ter behandeling van de onderliggende aandoening van een splinterbloeding / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie ter behandeling van de onderliggende aandoening van een splinterbloeding / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van een splinterbloeding

Splinterbloedingen zijn soms net stille getuigen van onze dagelijkse avonturen: een stoot tegen de tafel, een val van de fiets, of misschien het intensieve bespelen van een muziekinstrument. Vaak verdwijnen ze net zo onopvallend als ze gekomen zijn, maar soms zijn ze een symptoom van iets meer. Laten we eens kijken hoe deze kleine bloedingen behandeld kunnen worden – of juist niet, wanneer het lichaam zijn magie doet.

Zelfgenezing bij trauma

Wanneer een splinterbloeding het gevolg is van een fysiek trauma, zoals een flinke stoot of een harde val, kan het lichaam zichzelf vaak volledig herstellen zonder dat er enige interventie nodig is. Het bloed dat onder de nagel vastzit, zal langzaam verdwijnen naarmate de nagel groeit. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de groei van de nagel. Nagels groeien gemiddeld zo'n drie millimeter per maand, wat betekent dat het proces van uitgroeien meestal geduld vereist – maar uiteindelijk zal de nagel zichzelf weer volledig herstellen. Dit proces toont de opmerkelijke regeneratieve kracht van ons lichaam, dat zelfs op microniveau weet wat te doen.

Een splinterbloeding door een kleine verwonding is meestal pijnloos en trekt vanzelf weg. Het is slechts een kwestie van tijd. Zorg ervoor dat je je nagels beschermt tegen verdere schade, want herhaald trauma kan het herstelproces vertragen. Mits er geen onderliggende ziekte is, zullen deze kleine rode of paarse lijntjes vanzelf verdwijnen. Het is echter verstandig om medische hulp in te schakelen als de splinterbloedingen na drie maanden nog steeds niet verdwenen zijn. Een huisarts kan verder onderzoek doen om een eventuele onderliggende oorzaak op te sporen en een behandeling in gang te zetten indien nodig.

Medische behandeling bij onderliggende aandoeningen

Wanneer vervolgonderzoek uitwijst dat splinterbloedingen niet zomaar het gevolg zijn van een ongelukje, maar een signaal van een dieper liggende medische aandoening, dan richt de behandeling zich op die onderliggende ziekte. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijke behandelingen voor de aandoeningen die splinterbloedingen kunnen veroorzaken.

Behandeling van infectieuze endocarditis
Infectieuze endocarditis is een ernstige ontsteking van de hartkleppen, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Wanneer splinterbloedingen wijzen op deze aandoening, is snelle medische interventie noodzakelijk. De behandeling bestaat uit krachtige intraveneuze antibiotica om de bacteriële infectie aan te pakken. Vaak wordt de behandeling in het ziekenhuis gestart, omdat continue monitoring van de hartfunctie nodig is. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om beschadigde hartkleppen te repareren of te vervangen. De behandeling is intensief, maar essentieel om ernstige complicaties te voorkomen. Zodra de infectie onder controle is, zullen ook de splinterbloedingen verdwijnen, omdat de oorzaak is aangepakt.

Behandeling van auto-immuunziekten zoals lupus en sclerodermie
Bij auto-immuunziekten zoals lupus of sclerodermie, waarbij het immuunsysteem lichaamseigen weefsels aanvalt, kunnen splinterbloedingen een indicatie zijn van de aanwezigheid van vasculitis (ontsteking van de bloedvaten). De behandeling richt zich op het afremmen van de auto-immuunrespons en het onderdrukken van de ontstekingen. Dit kan worden gedaan met behulp van medicijnen zoals corticosteroïden, die de ontstekingsreactie verminderen, of immunosuppressiva, die de overactieve immuunreactie afremmen. Het doel is om de ziekte tot rust te brengen en de schade aan de bloedvaten te minimaliseren. Wanneer de ontsteking onder controle is, verdwijnen de splinterbloedingen doorgaans vanzelf.

Behandeling van vasculitis
Vasculitis – de ontsteking van bloedvaten – kan de haarvaten in de nagelbedden aantasten, wat leidt tot splinterbloedingen. Het doel van de behandeling is om de ontsteking zo snel mogelijk te remmen en de ziekte onder controle te brengen. Corticosteroïden zijn vaak de eerste stap in de behandeling, maar afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de arts ook andere immunosuppressieve medicatie voorschrijven. De behandeling vereist een zorgvuldige balans, aangezien het immuunsysteem onderdrukt wordt om de ontsteking te verminderen, terwijl infectierisico’s toenemen. Zodra de vasculitis onder controle is, zullen ook de symptomen, waaronder de splinterbloedingen, verminderen.

Behandeling van schimmelnagels
Schimmelnagels kunnen ook bijdragen aan een verhoogde kwetsbaarheid van het nagelbed, wat indirect splinterbloedingen kan veroorzaken door veranderingen in de structuur en sterkte van de nagel. De behandeling van schimmelnagels is echter vaak een uitdaging. Zalven en crèmes zijn vaak niet effectief, omdat ze de dikke nagelplaat niet kunnen penetreren. In plaats daarvan worden vaak antischimmelmedicijnen in pilvorm voorgeschreven, die systemisch werken en de infectie van binnenuit aanpakken. Het herstel van een schimmelnagel kost tijd, en in sommige gevallen duurt het maanden voordat de nagel weer volledig gezond is. Zodra de nagel is hersteld, zal ook de kwetsbaarheid van het nagelbed afnemen, wat toekomstige splinterbloedingen kan helpen voorkomen.

Behandeling bij stollingsproblemen
Mensen die last hebben van stollingsproblemen of die bloedverdunnende medicatie gebruiken, lopen een verhoogd risico op splinterbloedingen. In deze gevallen is het belangrijk om de dosering van de medicatie goed in de gaten te houden. Soms is een aanpassing van de medicatie of een verlaging van de dosering voldoende om verdere splinterbloedingen te voorkomen. Bij stollingsproblemen zoals hemofilie is regelmatige controle door een specialist noodzakelijk om spontane bloedingen onder controle te houden. De splinterbloedingen zullen verdwijnen wanneer de stolling weer op orde is en de druk op de nagelbedden afneemt.

Nazorg en preventie

Ongeacht de oorzaak van de splinterbloedingen is nazorg en preventie van groot belang. Het beschermen van de nagels tegen verdere schade is cruciaal. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van handschoenen bij zware fysieke arbeid, door aandacht te besteden aan goede handverzorging en door nagels niet te kort af te knippen. Gezonde voeding, rijk aan vitamines en mineralen, ondersteunt de groei en de kracht van de nagels en kan helpen om ze veerkrachtiger te maken.

Wanneer splinterbloedingen wijzen op een onderliggende aandoening, is regelmatige controle door een arts noodzakelijk om de progressie van de ziekte in de gaten te houden en nieuwe symptomen te herkennen. Het lichaam is vaak in staat om zichzelf te genezen, maar een helpende hand in de vorm van preventie en nazorg zorgt ervoor dat dit proces zo soepel mogelijk verloopt.

Prognose

De vooruitzichten voor splinterbloedingen zijn vaak positief. Wanneer een splinterbloeding wordt veroorzaakt door trauma, zal de streep onder de nagel er vanzelf uitgroeien zonder medische behandeling. Voor de best mogelijke uitkomst van splinterbloedingen veroorzaakt door een onderliggende ziekte of aandoening, is het belangrijk om je aan de behandelvoorschriften van de arts te houden. Dit kan bestaan uit het staken van bepaalde medicijnen, evenals het nemen van medicijnen zoals wordt voorgeschreven.

Complicaties van splinterbloedingen

Complicaties door onderliggende aandoeningen

Splinterbloedingen mogen dan klein lijken, soms zijn ze de top van een grotere ijsberg die veel dieper ligt. Wanneer deze kleine bloedingen het gevolg zijn van onderliggende aandoeningen zoals bacteriële endocarditis of sclerodermie, kunnen er aanzienlijke complicaties optreden. Deze complicaties zijn vaak niet beperkt tot de nagels, maar kunnen gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en zelfs levensbedreigend zijn. Laten we dieper ingaan op deze verborgen gevaren.

Complicaties bij bacteriële endocarditis
Bacteriële endocarditis is een ontsteking van de binnenkant van het hart, meestal veroorzaakt door bacteriën die de hartkleppen beschadigen. Wanneer splinterbloedingen in verband staan met deze aandoening, dienen ze als een waarschuwingssignaal dat er iets ernstigs aan de hand is. Indien niet adequaat behandeld, kan bacteriële endocarditis leiden tot:

  • Hartklepbeschadiging: Bacteriële infecties kunnen de hartkleppen ernstig beschadigen, waardoor ze niet goed meer functioneren. Beschadigde hartkleppen kunnen leiden tot een verminderde doorstroming van het bloed en, in ernstige gevallen, hartfalen. Dit kan betekenen dat het hart niet langer in staat is om bloed effectief door het lichaam te pompen, wat leidt tot vermoeidheid, kortademigheid, en vochtophoping in de benen en longen.
  • Hartfalen: Door de schade aan de hartkleppen kan het hart zodanig verzwakken dat het zijn functie niet meer naar behoren kan uitvoeren. Hartfalen is een ernstige complicatie die het dagelijks functioneren enorm kan beïnvloeden en vaak een intensieve behandeling vergt.
  • Sepsis: Een onbehandelde bacteriële infectie in het hart kan zich door de bloedbaan verspreiden, wat leidt tot sepsis – een levensbedreigende ontstekingsreactie in het hele lichaam. Sepsis kan leiden tot orgaanfalen en vereist directe medische interventie. Het herkennen van splinterbloedingen als een mogelijk teken van endocarditis kan levens redden door vroegtijdige behandeling in te zetten en sepsis te voorkomen.
  • Embolieën: Bij endocarditis kunnen bacteriële ophopingen (vegetaties) losraken van de hartkleppen en als embolieën via de bloedbaan naar andere organen reizen, zoals de hersenen, longen of nieren. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals beroertes, longembolieën of nierinfarcten. Het tijdig diagnosticeren van bacteriële endocarditis is daarom van groot belang om deze potentieel fatale complicaties te voorkomen.

Complicaties bij sclerodermie
Sclerodermie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen weefsels aanvalt, wat resulteert in verharding en verdikking van de huid en inwendige organen. Splinterbloedingen kunnen een van de tekenen zijn van deze systemische aandoening, die gepaard kan gaan met verschillende complicaties:

  • Huidproblemen: Sclerodermie leidt tot een verharding en verkleving van de huid, waardoor deze strak, stug en pijnlijk aan kan voelen. Deze verharding beperkt de beweeglijkheid en kan zelfs de bloedtoevoer naar vingers en tenen verminderen, wat leidt tot extra kwetsbaarheid van de nagelbedden en mogelijk meer splinterbloedingen.
  • Longproblemen: Sclerodermie kan de longen aantasten, wat leidt tot longfibrose – een ophoping van littekenweefsel in de longen die de ademhaling belemmert. Patiënten kunnen hierdoor kortademigheid, hoest en verminderde inspanningstolerantie ervaren. Dit is een van de ernstigste complicaties van sclerodermie en kan leiden tot chronische ademhalingsproblemen.
  • Nierfalen: Bij sommige patiënten met sclerodermie worden de bloedvaten in de nieren aangetast, wat kan leiden tot sclerodermie-renaal crisis. Dit is een zeldzame maar zeer ernstige complicatie die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk en nierfalen. Vroege behandeling met bloeddrukverlagende medicatie is cruciaal om verdere schade te voorkomen.
  • Circulatieproblemen: Een veelvoorkomend probleem bij sclerodermie is het fenomeen van Raynaud, waarbij de bloedvaten in de vingers en tenen samentrekken als reactie op kou of stress. Hierdoor krijgen deze gebieden minder zuurstofrijk bloed, wat pijn en blauwkleuring veroorzaakt. De verminderde doorbloeding maakt de nagels extra kwetsbaar, waardoor splinterbloedingen vaker kunnen optreden.

Secundaire infecties: Het risico van ontstoken nagelbedden

Hoewel splinterbloedingen meestal pijnloos en onschuldig zijn, kunnen er complicaties optreden als er sprake is van een open wondje of ontsteking. Secundaire infecties kunnen optreden wanneer bacteriën de beschadigde huid of het nagelbed binnendringen, wat leidt tot roodheid, zwelling en soms ettervorming. Als een dergelijke infectie niet tijdig wordt behandeld, kan deze zich verder verspreiden, met mogelijk ernstige gevolgen voor de omliggende weefsels.

Een ontstoken nagelbed, ook wel paronychia genoemd, kan erg pijnlijk zijn en in sommige gevallen zelfs chirurgische drainage vereisen als er zich pus ophoopt. Bovendien kan een onbehandelde infectie leiden tot het afsterven van nagelweefsel of zelfs tot aantasting van de onderliggende vingerkootjes. Daarom is het van groot belang om de nagel goed te verzorgen en bij tekenen van infectie snel medische hulp in te schakelen.

Nagelafwijkingen: Langdurige gevolgen voor de nagelgezondheid

In zeldzame gevallen kan een splinterbloeding leiden tot blijvende nagelafwijkingen, vooral wanneer het nagelbed ernstig beschadigd is geraakt en niet goed kan herstellen. Deze complicaties kunnen bestaan uit:

  • Verkleuringen: Wanneer het bloed onder de nagel blijft zitten of wanneer er sprake is van beschadiging van de nagelmatrix, kan de nagel een permanente verkleuring krijgen. Dit kan variëren van een lichte verkleuring tot een donkere, soms bijna zwarte tint, afhankelijk van de ernst van de bloeding en de mate van schade aan het nagelbed.
  • Vervormingen van de nagel: Ernstig trauma of herhaaldelijke splinterbloedingen kunnen leiden tot vervormingen van de nagel. Dit kan zich uiten in ribbels, scheuren, of een abnormale kromming van de nagel. In sommige gevallen kan de nagel zelfs loslaten of zich op een onregelmatige manier opnieuw vormen. Deze afwijkingen kunnen niet alleen cosmetisch storend zijn, maar ook leiden tot extra kwetsbaarheid van de nagel, waardoor deze vatbaarder wordt voor nieuwe trauma's en infecties.
  • Nagelverlies: Bij extreme schade kan de nagel helemaal loslaten van het nagelbed. Dit proces is niet alleen pijnlijk, maar het kan ook maanden duren voordat een nieuwe nagel volledig is gegroeid. Soms groeit de nieuwe nagel zelfs niet correct terug, wat kan resulteren in een misvormde of dikke nagel die vatbaar blijft voor terugkerende problemen.

Preventie

Het wordt aanbevolen dat mensen met splinterbloedingen voorzichtig zijn en de aandoening niet verergeren door:
  • verhoogde irritatie van het getroffen gebied
  • verhoogd trauma aan de nagel

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Een streep door kalknagels: NailnerJe ziet het dagelijks in de reclame: Een streep door kalknagels met Nailner. Nailner belooft zichtbaar resultaat binnen…
Nagels lakken met motiefjesWie zijn nagels lakt valt op. Hetzij omdat ze in opvallende kleuren gelakt zijn, hetzij omdat je handen gewoon mooi verz…
Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Bij iedere nagel groeit het in een nagelriem. Bij een nagelriemontsteking kan de nagelriem en ook de vingertop pijnlijk…

Nierhypertensie: Hoge bloeddruk door slagader(s) van nierenNierhypertensie: Hoge bloeddruk door slagader(s) van nierenRenale hypertensie, ook wel renovasculaire hypertensie of nierhypertensie genoemd, is een aandoening waarbij de bloedvat…
Pneumokokkenpneumonie: Longontsteking door bacteriePneumokokkenpneumonie: Longontsteking door bacteriePneumonie is de medische term voor longontsteking. Pneumokokken zijn een type bacteriën. Pneumokokkenpneumonie is bijgev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Splarka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • DermNet NZ. Splinter haemorrhage. https://dermnetnz.org/topics/splinter-haemorrhage/ (ingezien op 10-3-2020)
  • DoveMed. Splinter hemorrhages. https://www.dovemed.com/diseases-conditions/splinter-hemorrhages/ (ingezien op 10-3-2020)
  • Erfelijkheid.nl. Systemische Lupus erythematodes (SLE). https://erfelijkheid.nl/ziektes/systemische-lupus-erythematodes-sle (ingezien op 10-3-2020)
  • https://www.healthline.com/health/splinter-hemorrhages
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319108.php
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/splinterbloedingen-nagel.htm
  • http://www.nailsmag.com/encyclopedia/64164/splinter-hemorrhage
  • https://www.news-medical.net/health/Splinter-Hemorrhages.aspx
  • Huidinfo. Nagelpsoriasis. https://www.huidinfo.nl/nagelpsoriasis/ (ingezien op 10-3-2020)
  • Huidziekten. Splinterbloedingen in de nagel. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/splinterbloedingen-nagel.htm (ingezien op 26-8-2024)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 6-10-2024)
  • Piotr Sobolewski, Irena Walecka, and Klaudia Dopytalska. Nail involvement in psoriatic arthritis. Reumatologia. 2017; 55(3): 131–135. Published online 2017 Jul 18. doi: 10.5114/reum.2017.68912
  • Sciencedirect. Rheumatoid Vasculitis. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/rheumatoid-vasculitis (ingezien op 10-3-2020)
  • Sint Maartenskliniek. Sclerodermie. https://www.maartenskliniek.nl/reumatologie/sclerodermie (ingezien op 10-3-2020)
  • Wikipedia. Sclerodermie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sclerodermie (ingezien op 10-3-2020)
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 3: Splarka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 02-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.