Dikke nagels of verdikte nagels: symptomen en behandelen

Dikke nagels of verdikte nagels: symptomen en behandelen Dikke nagels komen relatief vaak voor en er kunnen diverse oorzaken voor aanwezig zijn. Dikke nagels kunnen komen door aangeboren (nagel)afwijkingen, verkregen afwijkingen en secundair aan inflammatoire huidziekten. Dikke nagels kunnen bijvoorbeeld optreden bij de aangeboren aandoening pachyonychia congenita. Lange, kromme nagels worden ook gezien bij klauwnagels, waarbij de nagels dik zijn, moeilijk te knippen, snel groeien en daardoor totaal krom uitgroeien. Vooral ouderen worden door deze ontsierende aandoening getroffen. De meest voorkomende oorzaak van een dikke nagel is de beruchte schimmelnagel. Heel veel mensen hebben last van een schimmelinfectie van de nagel. Vaak is een schimmelnagel geelwit van kleur en zonder behandeling verkleurt deze naar geel/bruin en de nagel wordt brokkelig, dik en bobbelig.

Dikke nagels door pachyonychia congenita

Pachyonychia congenita is de benaming die wordt gegeven aan een groep van zeldzame, erfelijke aandoeningen waarbij alle nagels hyperkeratotisch (overmatige verhoorning en verdikking) en ook dystrofisch (stoornis in de groei) zijn. Pachyonychia congenita komt voor wanneer er een mutatie bestaat in de genen die coderen voor keratine. Bijna 100 mutaties zijn beschreven door het International Pachyonychia Congenita Research Register (IPCRR, februari 2014). De mutaties zorgen ervoor dat de huid gevoeliger is dan normaal. Bij deze zeldzame aandoening kunnen ook je voetzolen zijn aangedaan, waarbij de huid van de voetzolen is verdikt. Tevens kunnen er witte plekken (leukoplakie) op de tong aanwezig zijn.

Lange, dikke en kromme nagels door klauwnagels / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lange, dikke en kromme nagels door klauwnagels / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lange kromme nagels door onychogryphosis

Bij onychogryphosis (klauwnagels of ramshoornnagels) zijn de nagels te dik en niet meer te knippen en daardoor te lang en totaal krom uitgegroeid, soms in krullen. Het wordt vooral gezien aan de grote teennagels. Deze stoornis wordt vooral bij oudere mensen gezien. De nagels worden gekenmerkt door verdikking met vele groeven en ribbels, en vaak hebben de aangedane nagels een vale geel-bruinekleur. Klauwnagels ontstaan na een verwonding of door constante druk bij niet goed passende, knellende schoenen. Soms is het secundair aan een schimmelinfectie.

Onychomatricoma

Een onychomatricoma duidt op een goedaardige zeldzame tumor die uitgaat van de nagelmatrix. Symptomen bestaan uit een verdikte nagel, die sterk gebogen en gekromd is. De kleur van de nagel varieert van witgeel tot bruin. De aangedane nagel heeft groeven in de lengterichting en heeft splinterbloedingen. Kenmerkend is dat het uiteinde van de nagel verdikt is en dat er gaatjes inzitten. De aandoening komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Vaak wordt de verkeerde diagnose gesteld door de zeldzaamheid van de aandoening. Het wordt vaak verward met een schimmelnagel.

Hyperkeratotische nagel

Hyperkeratose van de nagel kan op zichzelf voorkomen, zonder verdere afwijkingen of onderliggende oorzaak. Dat staat ook wel bekend als 'onychauxis'. Onychauxis duidt op een verdikking van de nagelplaat zonder verdere afwijkingen. Dit komt vooral voor bij ouderen. Met het voortschrijden der jaren wordt de nagel vaak dikker en soms heb je dan moeite om de nagel af te knippen. Hyperkeratose van de nagel kan ook voorkomen bij een onderliggende aandoening, zoals vaatafwijkingen of psoriasis, of secundair aan een schimmelnagel of inflammatoire nagelafwijkingen.

Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Verdikte nagels bij nagelpsoriasis

Psoriasisnagels worden gekenmerkt door putjes in de nagels, het loslaten van de nagel, bruine verkleuringen (staat bekend als 'olievlekfenomeen') en veranderingen in vorm of dikte. Er kunnen voorts lijnen en groeven over de breedte van de nagel verschijnen. Een door psoriasis aangetaste nagel kan ook afbrokkelen doordat de onderliggende structuur zwakker wordt.

Pityriasis rubra pilaris

Pityriasis rubra pilaris (afgekort PRP) is een zeldzame schilferende huidziekte, waarbij ook verdikking van de nagel kan optreden, evenals distale loslating van de nagel. Ook kunnen de nagels geelbruin verkleuren en zwarte vlekken vertonen. Pityriasis rubra pilaris is een chronische ziekte van de huid waarvan de oorzaak niet bekend is.

Hyperkeratose en dystrofie bij lichen planus

Bij Lichen planus kunnen ook nagelafwijkingen optreden. Lichen planus is een huidziekte waarbij er een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen optreedt, maar waarbij ook de nagels aangedaan kunnen zijn. De nagels kunnen dikker worden en in de lengterichting kunnen ribbeltjes, gleufjes en spleten ontstaan.

Eczeem

Bij een chronische vorm van handeczeem gaan de nagels na verloop van tijd meedoen, waarbij ze dikker en onregelmatiger kunnen worden en er groeven kunnen ontstaan.

Dikke nagels door schimmelnagel / Bron: Cisco93, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dikke nagels door schimmelnagel / Bron: Cisco93, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dikke nagels door schimmelnagel

Onychomycose is de medische term voor een schimmelnagel. Een schimmelnagel is dikker en heeft een verkleuring, zoals een gelige, groenige of witte kleur. De nagel is broos, kwetsbaar en brokkelig. Doordat de nagel wat verdikt is, geeft knippen vaak problemen. De nagel kan op ene gegeven ogenblik ook (gedeeltelijk) loslaten.

(Zelf) behandelen van dikke nagels

Pachyonychia congenita

Er is anno 2024 nog geen genezing mogelijk voor pachyonychia congenita. De effectiviteit van de behandeling hangt af van de ernst van het specifieke probleem. Behandeling van keratoderma kan bestaan uit:
 • Verweken met ureum of salicylzuurzalven;
 • Mechanische debridement (nagels vijlen, zelf of door de pedicure);
 • Pijnstilling;
 • Orale retinoïden, bijvoorbeeld acitretine;
 • Speciale schoenen, inlegzolen of orthopedische schoenen.

Onychogryphosis of klauwnagel

Een podotherapeut zal met bepaalde instrumenten de nagel knippen en frezen. Na de podotherapeutische behandeling is het belangrijk om regelmatig de voeten te laten verzorgen door een pedicure.

Onychomatricoma

De tumor wordt behandeld middels chirurgische excisie (wegsnijden van de tumor).

Onychauxis

Als je moeite hebt om verdikte nagels te knippen, kan behandeling door een pedicure uitkomst bieden.

Geen kunstnagels aanbrengen bij nagelpsoriasis / Bron: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Geen kunstnagels aanbrengen bij nagelpsoriasis / Bron: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Psoriasis aan de nagels

Nagelpsoriasis kan lokaal behandeld worden met corticosteroïden in zalfvorm. In de vorm van injectie is ook mogelijk. Lichttherapie kan ook worden toegepast en soms is systemische behandeling nodig met tabletten. Je kan zelf ook maatregelen nemen bij psoriasis aan de nagels. Zo is het verstandig om trauma aan de nagels te vermijden, teneinde verergering te voorkomen. Ook is het zinvol om je nagels kort te houden, recht af te knippen en regelmatig in te vetten. Verder wordt geadviseerd om geen plakkunstnagels aan te brengen.

Schimmelnagels

Een schimmelnagel kan worden behandeld met anti-schimmeltabletten, maar deze geven vaak wel bijwerkingen. Lokaal aangebrachte producten, zoals amorolfine-nagellak, zijn ook mogelijk, maar dringen vaak niet voldoende door in de nagel. Het laseren van de schimmelnagel is een ander optie. Je kan zelf de volgende maatregelen nemen:
 • Dagelijks voeten wassen met water, geen zeep.
 • Voeten goed afdrogen, vooral tussen de tenen.
 • Voeten droog houden.
 • Absorberende sokken dragen van wol of katoen.
 • Elke dag schone sokken aantrekken.
 • Draag goed zittende, luchtige schoenen, bij voorkeur open schoenen.
 • Dagelijks van schoenen wisselen.
 • Kies voor leren schoenen.
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een antischimmelpoeder.
 • Draag (bad)slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Dikke nagels knippen / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)Dikke nagels knippen / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Dikke nagels knippen

Het goed verzorgen van je nagels is belangrijk. Het knippen van dikke teennagels is vaak geen sinecure. Week je tenen gedurende 10 minuten in warm water. Of knip je nagels na een bad of douche, wanneer ze zacht en schoon zijn. Dit helpt de nagel te verzachten en maakt het gemakkelijker om de dikke nagels te knippen. Gebruik bij voorkeur een nagelschaar voor dikke nagels, bijvoorbeeld van Scholl. De fijn gebogen punten maken deze nagelschaar handig in gebruik. Deze nagelschaar is ook ideaal om vingernagels te knippen. Knip je teennagels nooit te kort, maar laat altijd een randje nagel over. Knip teennagels altijd recht en knip nooit hoekjes van de teennagel rond af. Vijl ook de teennagels netjes glad zoals je bij je vingernagels ook doet.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Kalknagels (onychauxis): Verdikte teennagels of vingernagelsKalknagels (onychauxis): Verdikte teennagels of vingernagelsOnychauxis is een nagelaandoening waarbij een patiënt verdikte teennagels en/of vingernagels heeft zonder structurele mi…
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, nagellak aanbrengen op je nagels, het blijkt niet altijd een eenvoudig klusje. Als je niet goed lakt loop…

Interstitiële cystitis: Ontsteking van blaaswand met pijnInterstitiële cystitis: Ontsteking van blaaswand met pijnInterstitiële cystitis is een chronische aandoening waarbij vooral vrouwen om onbekende redenen een ontsteking van de bl…
Intramusculaire stimulatie: behandeling van myofasciale pijnIntramusculaire stimulatie: behandeling van myofasciale pijnIntramusculaire stimulatie (IMS) is een behandelmethode voor myofasciale (chronische) pijnen waarbij acupunctuurnaalden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/BrantLeeMedia
 • DermNet New Zealand. Pachyonychia congenita. https://www.dermnetnz.org/topics/pachyonychia-congenita/ (ingezien op 20-9-2017)
 • Foot & Ankle. How to Cut Thick Toenails and Make Toenails Thin. https://www.footankle.com/self-care/cut-thick-toenails/ (ingezien op 30-10-2017)
 • Gezondheidsplein. Schimmelnagels. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/schimmelnagels/item33018 (ingezien op 20-9-2017)
 • Huidinfo.nl. Verdikte nagels. http://www.huidinfo.nl/dikkenagel.html (ingezien op 20-9-2017)
 • Huidziekten.nl. Nagelafwijkingen (onychopathie. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/nagel-afwijkingen-onychopathie.htm#crumbling (ingezien op 20-9-2017)
 • Huidarts.com. Psoriasis van de nagels. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/psoriasis-van-de-nagels/ (ingezien op 20-09-2017)
 • Huidziekten.nl. Pachyonychia congenita. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/pachyonychia-congenita.htm (ingezien op 20-9-2017)
 • Naloc. Psoriasisnagels: oorzaken en kenmerken. http://www.naloc.nl/nagelproblemen/psoriasisnagels/ (ingezien op 20-9-2017)
 • Podotherapie Hermanns. Klauwnagel (onychogryphosis). http://www.podotherapiehermanns.nl/pijnklachten/voetklachten/klauwnagel-onychogryphosis/ (ingezien op 20-9-2017)
 • Provoet. Schimmelnagels. https://www.provoet.nl/pages/37/consumenten/uw-voeten/schimmelnagels/Schimmelnagels.html (ingezien op 20-9-2017)
 • Roosevelt Kliniek. Goedaardige nageltumoren. https://www.rooseveltkliniek.nl/informatie/dermatologie-2/dermatochirurgische-behandelingen/informatie-nagelchirurgie/goedaardige-nageltumoren/ (ingezien op 20-9-2017)
 • Wikipedia. Klauwnagel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klauwnagel (ingezien 20-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Cisco93, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Afbeelding bron 5: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.